Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 47
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
60-74 от 749 отговора

София - Варна

Мнения: 3 712
Цитат
Струва ми се, най-подходящ сценарий е да пусна изследване, за да видя как са нивата на ТСХ/Т3/Т4 при доза 25мкг. и тогава да коригирам спрямо съотношението. И така на всяко вдигане/корекция...
K1kk, да, така е точно, ама с доза 25 няма как да прескочиш the "sweet spot", това е много ниска доза. В смисъл да не даваш пари и да не се дупчиш напразно, не за друго.
Аз сега, гледайки си резултатите и симптомите, виждам, че самото тяло подрежда ФТ3 там, където го иска. Още съм само на Т4, поради простата причина, че съм на много ниска доза - под 50 мкг, ама може би няма да мина без никакъв Т3. Но гледам първо да се стабилизирам, да падне ТСХ под 2, защото ако е над 2 (дори и много над 1.5), значи на тялото му трябва още Т4, тоест това значи само по-висока доза Тироксин/Еутирокс.
Още не съм чела втората статия, но от първата ми направи впечатление и друго - от проучванията се заключва, че хората на терапия само с Т4 имат известни когнитивни дисфункции въпреки приложението на хормона. Изводът е, че те се дължат на факта, че хората знаели, че са болни и затова имали и психологически и когнитивни промени... Все едно всичко е в главата. А това е точно, защото серумният Т3 (тоя, който произвежда здрава ЩЖ или тоя, който пием отвън) е най-важен за мозъка. А като си на висока доза Т4, тоест като почти нямаш работеща жлеза, мозъкът няма откъде да го получи тоя Т3, който му е толкова необходим.

Гърне, има много сайтове за естествен хормон. Някои изискват рецепта, други - не. Обаче тия, които идват от аптека, най-хубавите ест. хормони, и които вече са пуснати в цял свят без рецепта, затова и на леко по-висока цена, ние не можем да си ги поръчаме, защото рискуваме да ги конфискуват на митница. Не позволявал ЕС, понеже няма търсене от страна на лекарите тук, от България.
Тия дни звънях за един Т3 от 5 мкг да питам, даже компанията си имаше български представител, който каза, че нямат интерес да доставят, защото няма търсене. Трябвало да има искане от лекарите, а не примерно само 20-30 души да поръчат, трябвало да се сключат договори с аптеки, фармацевтични компании, и така нататък...
Ние сме много назад. В другите държави поне по аптеките има Т3, има и ест. хормон на доста места, но Т3 има навсякъде, правят и Т3 с бавно освобождаване по рецепта.

Сега Гърция спря май вече своя Т3, на Уни-фарма. Но в спортните магазини у нас май започва да навлиза турксият Т3 - Тиромел, който обаче пак е от 25 мкг. Все пак все отнякъде трябва да има внос, доста културисти ползват Т3 редовно.


Силвърстоун, ами те лекарите не ги знаят тия неща...
Обаче как може да си на такава доза, странно. Айде 125 мкг Т4 повече върви, ако много губиш в абсорбция. Ти каза, че пиеш кафе след това, ама 150 мкг. Shocked
Цитирай


Мнения: 5 580
И аз не знам как може и какво.Чета,обърквам се,не разбирам.Тази материя не мога да я разбера.Между другото трудно запаметявам. SadХодя при доцентка уж от светилата у нас.Вече съм вдигнала ръце и само изпълнявам.Ще ми повярваш ли,че след като влязох в норма мин.год.ми препоръча всеки ден да съм на 150мкг.,но аз си продължих схемата само два пъти в седмицата.Казах си щом така съм влязла,защо пък трябва още да увеличавам? Crossing ArmsЗнам,че не знаят или не им се занимава на д-ри.Те правят кариера и пари,не са там за нечие добро.Нали я виждам и доцентката.Няма да сменя тактиката на 60 и кусур години.Ходи по света,говори на конференции и от време на време нервничи тук.Била съм и при други на консултации,същата история.Даже една се заигра,че може да съм за операция и искаше по-често да наминавам...Не работеше със здр.каса.нещо се усъмних и пак направих обиколка до доцентката.Няма да ви казвам,че беше видяла в системата,откъде съм минала и ми каза с упрек,че не съм се спряла да ги обикалям.Като направя тазгодишните изследвания ще ги сложа тук за консултация и в НВ-ВМ тема.Повече ми е от полза,отколкото консултация със ''специалист''.
Цитирай


Мнения: 23
Silverstone, Много ми е интересно и се чудя, защо като ЗНАЕШ, че лекарите НЕзнаят или не им се занимава и правят само пари, ходиш по лекари?!?! Защо не се лекуваш сама? Напълно разбирам някой да е разочарован от здравната ни система, от определен лекар или лекари, но не разбирам хората, които отричат Всички лекари и медицината като цяло, но продължават да ходят при тях!!!
« Последна редакция: нд, 16 юли 2017, 00:21 от N-74 »
Цитирай

София - Варна

Мнения: 3 712
Според мен защото човек все пак разчита на лекарите и чака някаква помощ от тях, и се надява, затова обикаля различни.
А и единици са тия хора, които биха тръгнали да се дозират сами. Защото не може някак да се преодолее схващането, че лекар го прави по-добре.
Аз имам само една позната, която е стигнала дотам да се дозира сама (и тя не е добре де, просто не намира смисъл вече да ходи). Преди години и аз ѝ се чудех.
Останалите не са особено добре, имат оплаквания, но вярват на лекарите и са се оставили изцяло в техните ръце за дозирането.
Човек наистина разчита първо на лекарите за това.
« Последна редакция: нд, 16 юли 2017, 00:38 от afrikancho »
Цитирай


Мнения: 5
Здравейте, момичета. Тъй като съм нова тук, извинете ме, акп не съм писала на правилнотл място. Изчетох повечето теми за Хашимото, но твърде много е изписано и нямам възможност да прочета всичко. Та, аз съм на 23 години и скоро ме диагностицораха с автоимунен теоритид, като ендокриноложката тихомълком ми спомена за Хашимото. Имам намалена функция на жлезата. Симптомите ми започнаха неотдавна- главоболие, неспокоен сън, замъглено ми е на очите, стягане в гърното и отслабване. Пусна ми изследвания, но само тсх, което излезе 9.17. Единствената терапия, която ми изписа беше половин хапче еутирокс от 125 мг. И се озадачих защо само това ми пусна. Беше казала, че като стабилизитаме тсх в норма, след 2-3 месеца ще направим и други изследвания.
Проблемът е, че като пия това хапче, имам чувството, че симптомите ми се задълбочават, затова го намалих на 50, но го пия от няколко дни и не знам дали е от него. Ако някой е имал подобни проблеми, моля да сподели опит.
И още нещо- има ли някоя от вас, която да страда от ниско кръвно и Хашимото, и знаете ли дали си влияят?
И отново се извинявам, ако не е било тук мястото да си задам въпросите.
Цитирай


Мнения: 3 166
https://bulvit.com/vrazkata-mezdu-hashimoto-i-bakteriite-v-tankite-cherva.html
sevdit000,а Т3,Т4,ТАТ,МАТ не сте ли пуснали?
Цитирай


Мнения: 5
Не, само тсх и реши, че трябва да пия еутирокс 1/2 от 125, защото 50 ще ми е малко. Никакви други изследвания не ми пусна. Започнах приема 2 дни преди датата на цикъла ми, но ми закъсня и е много оскъден. Дали това е от хапчето или е просто от поликистозата, която имам?
Притеснявам се дали ще ми се стабилизира състоянието, че е ужасно.
Мисля да посетя и друг ендокринолог, за да съм сигурна какво е точно.
Прегледах и статията- аз от дете имам рефлукс, който периодично опитвам да лекувам, както синдром на раздразнените черва.
Цитирай

Бургас

Мнения: 5 958
А и единици са тия хора, които биха тръгнали да се дозират сами. Защото не може някак да се преодолее схващането, че лекар го прави по-добре.
Aз от 4г се дозирам сама. Имам Хашимото от 5г. Точно след първата година разбрах, че ... лекарите няма да помогнат.
Нещо много важно: винаги говоря и с лекар. Даже с няколко. И след като имам поне 2-3 мнения правя каквото аз си знам. Понякога моето мнение съвпада и с лекарското  Mr. Green
Например докато кърмех няколко ендокринолога решиха, че минавам в хиперфункция и ми изписаха тиреостатици, казаха да спирам кърменето и т.н. Аз бях вътрешно убедена, че ще мине само като спра Л-тироксина и не ги послушах. Така и стана, за 1-2 месеца се оправих от само себе си.
После се е случвало да ми изпишат 25, а аз да знам, че имам нужда от 37,5. Или пък да ми кажат да пия 75, а да имам нужда от 50. Или обратното. Последно ми изписаха 5 дни 75 и 2 дни 50. Аз обаче пия 75 и се чувствам все по-добре така: косопад почти нямам, не се потя, сърцебиенето е много, много рядко, най-накрая успях да отслабна малко /имах едни 10кг от бремеността, които не мърдаха каквото и да правя, сега 5 от тях ги няма, последните 5 също започнаха да се махат/, не съм толкова уморена постоянно, вървя по няколко километра на ден с децата, имам енергия и т.н. За всичко това помогна и запълването на дефицитите, които имах, но все пак. Между другото, дефицитите също ги открих и попълних сама, не благодарение на лекарите. Така че, не че не вярвам на лекарите, не че не ги слушам, важно ми е мнението им, но ... разчитам най-вече на себе си и здравата си мисъл и интуиция /плюс на изследванията, когато фактите говорят, нали знаете...  Mr. Green Whistling/
Цитирай


Мнения: 5 580
Защо,защо ходя по д-ри...Ами водена от мислене и препоръки ''второ мнение'',''намери си добър д-р'' и нали все пак те уж затова са учили,специалисти и т.н.Не ми е минавало през ума да пусна изследвания и да си налучквам дозата.Само видях,че когато си спирам хапчето,винаги се влошавам и сега педантично го пия.
Цитирай


Мнения: 88
Излязоха ми резултатите и ще помоля за коментар, явно сама ще се лекувам. От ПКК извън норна ср. Обем на еритроцитуте е 79 (82-98)
Селен-803 (423-1123)
МАТ-<10(<35)
ТАТ-<20(<40)
fT3-3.08(2.3-4.2)
fT4-1.17(0.89-1.76)
TSH-2.535(0.55-4.78)
Витамин Д-20.58(20-100)
Витамин Б12-285(246-911)
Пиех витамин д, магнезий+витамин б12 и селеногин. Какво е подходящо да започна като терапия?
Цитирай


Мнения: 75
Здравейте!Миналата седмица ми поставиха диагноза Хашимото въз основа на изследван tsh-30.76.Изследвания на други хормони не бяха назначени,но ми беше направен ехографски преглед при който доктора потвърди изменения в структурата на щитовидната жлеза.Не  съм сигурна дали това е достатъчно за поставянето на диагноза.Иначе съм отпаднала,подпухнала сутрин,изнервена,качих около 20 кг. за последната година,с често главоболие и болки в ставите.Отдавах това си състояние на много неспокойно и не спящото ми  бебе.Докторът ми предложи да направя натоварване с глюкоза,но аз не мога да го направя сега,защото няма на кой да оставя бебето.Задължително ли е да се направи?Изписаха ми Еутирокс от 100 мг. Ще бъда благодарна на всеки отговор защото съм много объркана.Приятна вечер на всички!
Цитирай


Мнения: 3 197
И аз се дозирам сама от доста време, а на лекар ходя веднъж годишно за ехограф. Даже ако всичко е наред следващия път съм решила да го правя веднъж на 2 години. Това за Еутирокс обаче понеже го пия от почти 8 години и съм наясно (смея да кажа, за себе си поне), за Т3 обаче не смея да почна директно сама, нямам почти никаква информация по въпроса и ме е страх да не взема да се гътна от неправилна доза  Mr. Green та затова сега като видя изследването ако има нужда ще търся лекар да ми го назначи и евентуално за някоя - друга консултация в началото, после - сама.
Когато си в началото на заболяването обаче и всичко още ти е в мъгла самолечение не ми се вижда най - добрия вариант. След известно време нещата започват да ти се избистрят малко по малко...
Цитирай

София - Варна

Мнения: 3 712
Калина, Т3 няма да ти изпише никой лекар. Не се надявай. Те не са наясно как да се дозира с този хормон, тъй като дори и като погледнеш проучванията... почват от доза 12.5 Т3 и накрая се стига до заключението, че дозата действа, ама до време. А то защото не е физиологична и е 10+ пъти по-висока от необходимата.
Няма да се гътнеш, споко. Става дума за 0.5-1-2 мкг Т3. По-"страшното" е как ще се режат таблетките. Mr. Green

Аз исках да кажа с това за самостоятелното дозиране, че малцина са тези, които биха го направили, но това го считам за нормално. Все пак нали затова са лекарите. Но точно както е писала Калина, след известно време много неща се избистрят, както и че лекарите често пъти са по-ненаясно от нас.

Веската, ти хормон ли мислиш да почваш?
Цитирай


Мнения: 3 197
Калина, Т3 няма да ти изпише никой лекар. Не се надявай. Те не са наясно как да се дозира с този хормон, тъй като дори и като погледнеш проучванията... почват от доза 12.5 Т3 и накрая се стига до заключението, че дозата действа, ама до време. А то защото не е физиологична и е 10+ пъти по-висока от необходимата.
Няма да се гътнеш, споко. Става дума за 0.5-1-2 мкг Т3. По-"страшното" е как ще се режат таблетките. Mr. Green

Нали Тодорова изписвала  Rolling Eyes? Аз при нея съм се наканила да ходя...
А иначе не е ли този хормона - https://www.bezglad.com/shop/t3-liothyronine-%D1%823-%D0%BB%D0%B … D0%B0-uni-pharma/ (аз май и преди бях питала?)
Малко ме е страх от предозиране.
А май не се предлагат по - малки таблетки, как се взима 1 - 2 мкг, наистина звучи страшно реженето Crazy
Цитирай

София - Варна

Мнения: 3 712
Да, Тодорова изписва, права си.
Но изписва стартово 12.5 на всички (мисля, че максимумът ѝ е до 25 мкг). А дори на някои изписва през ден. Все едно - ако ми е здрава жлезата, един ден ще бълне Т3, а на следващия няма да е на кеф и ще се въздържи.
Обаче в началото човек дори на 25 мкг Т3 се чувства добре, защото временно тоя Т3 покачва ФТ3 и симптомите на хипо малко или много може да позатихнат. НО в дългосрочен план тоя Т3 само яде от ФТ4, и с времето тялото просто става като "поизпразнено" от ФТ4. Има обаче хора, които се нагаждат към по-високи дози Т3. В книгата си Кенет Бланчард дава примери с хора, които са били години наред на 18-25 мкг Т3 и са се нагодили.
То е много просто, аз не знам как изгубих 6 месеца в лутане:
Здрава жлеза произвежда приблизително 85-100 мкг Т4 и 5-6 мкг Т3. От синтетичния Т4 някаква част се губи в абсорбция (дори и изпит на празен стомах), от Т3 май почти нищо, много по-малко е загубеното. Там после нещо свързано с Д1 имаше, което гласеше, че като се дава Т3 отвън, максималната пълно заместваща доза, няма да е 5-6 мкг, а ще е 2-3 мкг. Сега не ми се търси, но беше така, беше завъртяно обяснението.
Тоест се получава:
85-100 Т4 и 2-3 Т3 - това е пълна заместваща доза, за човек с неработеща жлеза. Айде от Т4 се губи някаква част - значи може и 112-125 Т4 и 2-3, или 3.5 дори Т3.

Както изписват Тироксин/Еутирокс, за да компенисрат само това, което липсва, така трябва и да се изписва Т3.
Примерно за човек с около 50% работеща жлеза, дозата ще е приблизително 50 мкг Т4 и 1 мкг Т3. Взимаме половината от произвежданото Т4 от здрава жлеза, но и половината от Т3.

А да изписваш 12.5-25 мкг Т3 е все едно да изпишеш към 500-1000 мкг Т4 примерно. 35

Не знам как ще се режат таблетките от 25 мкг. До 3 мкг не е трудно, но това е само за човек на пълна заместваща доза. Затова е по-лесно с естествения хормон, който съдържа по 9 мкг Т3 във всяка таблетка. Или със синтетичен Т3 от 5 мкг, ама в България нямаме достъп до такъв.
Или както правят в чужбина - поръчват си custom дози Т3, според индивидуалните нужди.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
60-74 от 749 отговора