За рожден ден - какво от предния ден и пак да е вкусно?

  • 3 415
  • 16
  •   1
Отговори
  • Мнения: 780
Ето, че и аз стигнах до вас за съвет, скъпи мами, ненадминати кулинарки!  Hug

Та въпросът ми е: какво може или е по-добре да бъде приготвено от предния ден за вечерно празнуване на детски рожден ден? Сигурна съм, че има ястия и десерти, които даже е препоръчително да престоят една нощ. При мен проблемът е, че с 2 малки деца не мога да рзчитам единствено на самия ден, в който ще имаме гости. Гостите ще бъдат и деца и възрастни.

Моля ви за вашите съвети, идеи и препоръки и предварително благодаря!  Heart Eyes

# 1
  • Мнения: 202
И мен ме вълнува същото Simple Smile))

# 2
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ами да речем руска салата, палачинкова торта е хубаво да се направят от предния ден. А руската салата можеш да я използваш и като пълнеж за предястие, например на палачинки, рулца по чешки (от шунка са рулцата), издълбани домати...А за основното предполагам ще е пържоли или някакво месо. Можеш да си ги мариноваш от предния ден и на деня всъщност ти остава да го метнеш да се пече. Даже е препоръчително да престои в маринатата Wink Ако нямаш време да се занимаваш със скари, метни цяло парче месо във фурната (добре мариновано и овкусено) и го сервираш на филийки. Можеш да направиш дупки с дълъг нож и да мушнеш морковчета и краставички за по-шарен разрез. Или опечи във фурната пържолки с прясно мляко (по троянски мисля, че се казваше рецептата). Има най-различни рецепти за пържоли на фурна, а винаги е за предпочитане да се престояли поне 1 нощ с подправки Wink Това се сещам за момента. А десерта е най-лесен, тортичките винаги се приготвят предварително Wink Успех и весел празник!

# 3
  • Мнения: 3 166
Последно като бях на гости, домакинята беше приготвила пълнени пилешки бутчета - невероятни бяха! Останах без ума и дума от това кулинарно творение.  Та тя каза, че ги приготвя от предния ден - пълни ги с плънката /ориз, гъби, грах, царевица, моркови и подправки/ и ги оставя в хладилника до следващия ден. Час - два преди да дойдат гостите ги мята в по-салба фурна, добре намезани с масло и соев сос. на дъното на тавичката също слага малко водица и винце. Изкрючително оригинално и лесно. Пък и удобно - пълниш си ги предния ден и ги буташ в хладилника да чакат.  Grinning

# 4
  • Мнения: 780
Последно като бях на гости, домакинята беше приготвила пълнени пилешки бутчета - невероятни бяха! Останах без ума и дума от това кулинарно творение.  Та тя каза, че ги приготвя от предния ден - пълни ги с плънката /ориз, гъби, грах, царевица, моркови и подправки/ и ги оставя в хладилника до следващия ден. Час - два преди да дойдат гостите ги мята в по-салба фурна, добре намезани с масло и соев сос. на дъното на тавичката също слага малко водица и винце. Изкрючително оригинално и лесно. Пък и удобно - пълниш си ги предния ден и ги буташ в хладилника да чакат.  Grinning

Определено ме заинтригурва! Сърдечно благодаря за идеята!!  Heart Eyes Само не знам как ще ги обезкостя, за да мога да ги напълня и все пак да имат вид след това. А с кожата ли бяха? Предполагам ако оставя кожата, тя ще ги държи да не се разпаднат .. знам ли???  Rolling Eyes И ориза предполагам трябва да е поне полусварен?

# 5
  • София
  • Мнения: 2 100
1 пилешко бутче (около 400 г)
60 г пушени гърди
50 г мариновани гъби
1 маринована краставичка
2 резена кашкавал
1/2 глава лук
1/2 чушка
олио
чубрица
магданоз
черен пипер
1. Краставичката се нарязва на кубчета, лукът – наедро. Запържват се в малко олио.
2. След това се прибавят нарязаните на кубчета гърди и гъби. Подправя се с черен пипер, сол, чубрица и магданоз
3.Бутчето се обезкостява и кожата се маха. Поставят се плънка и кашкавал, завива се с кожата и се пече на скара до готовност/ може и на фурна/
 

# 6
  • Мнения: 412
И аз бях в подобна ситуация на рождения ден на наследника, така че просто ще преразкажа как реагирах:
От предния ден - тортата
                           - салата Табуле, булгура го бланшираш във вряла вода, отцеждаш и накисваш в зехтин и сок от 2-3 или повече лимона, накълцваш на ситно 2-3 връзки магданоз, листенца пресен джоджен или мента (ако е сух, добави го към булгура), 2 домата, 1 краставица.Смесваш и оставяш да отлежава в хладилника. Поднасяш с 1/4 резен зеле, листата на зелето служат за "лъжици", но тъй като това е рисково щом има малки деца, просто поднасяш салатата в/у листа зелена салата или зеле...
                          - салата от смилянски фасул също от предния ден
                          - тесто за пица също от предния ден, съставките за гарниране нарязани и в чинии, покрити спрозрачно  фолио, доматения топинг също от прединия ден
В деня на празника - купих готови сладки на килограм  Wink, направих пиците и още две салати - свежи зеленчуци и пикантна извара и това беше. Умишлено реших да си храня гостите само с пици и салати и мисля че никой не остана гладен  Mr. Green
                         

# 7
  • Мнения: 249
Всякакви сладки от бисквити-като отлежат 1 нощ са по-вкусни и се приготвят бързо и лесно.

# 8
  • Мнения: 780
И аз бях в подобна ситуация на рождения ден на наследника, така че просто ще преразкажа как реагирах:
От предния ден - тортата
                           - салата Табуле, булгура го бланшираш във вряла вода, отцеждаш и накисваш в зехтин и сок от 2-3 или повече лимона, накълцваш на ситно 2-3 връзки магданоз, листенца пресен джоджен или мента (ако е сух, добави го към булгура), 2 домата, 1 краставица.Смесваш и оставяш да отлежава в хладилника. Поднасяш с 1/4 резен зеле, листата на зелето служат за "лъжици", но тъй като това е рисково щом има малки деца, просто поднасяш салатата в/у листа зелена салата или зеле...
                          - салата от смилянски фасул също от предния ден
                          - тесто за пица също от предния ден, съставките за гарниране нарязани и в чинии, покрити спрозрачно  фолио, доматения топинг също от прединия ден
В деня на празника - купих готови сладки на килограм  Wink, направих пиците и още две салати - свежи зеленчуци и пикантна извара и това беше. Умишлено реших да си храня гостите само с пици и салати и мисля че никой не остана гладен  Mr. Green
                         


Без бобена салата тук не минава празнество Simple Smile Правя я от няколко вида боб от консерва и ситно нарязани зелен лук, печена чушка, мариновани тиквички, доматче, зехтин, балсамов оцет и подправки.. задължително сервирана в любима моя дървена купа - всички високо я ценят.  Пицата е добра идея, но ще се разминем с нея - иска ми се нещо по-така  Wink

# 9
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
лазаня
Правиш палачинки като вместо вода - булюн от кубче, и част от брашното заменяш с царевично. Остави го да кине в бульона малко. режеш ги на ивички и редиш лазаня с любимите си продукти - колбас, сирене, гъби, броколи, домати, варенио моркови, грах, маслини.... ред палачинки, плънка, сос /доматено пюре или бешамел/ аз добавям и босилек в соса. Отгоре какавал и печеш. сервира  се топла или студена. засища, рядко се среща и е много лесно. Може да се комбинира с пица - просто повече плънка + тесто и печеш на конвейр.
Ако имаш няколко салати друго основно не ти трябва или добавяш само пиле.

Бързо пиле
режеш на парчета готово филе/бон или гърди/ и обилно ръсиш с кентъки подправката на котами - предната вечер, сутринта или по обед.
половин час преди гостите запържваш за няколко минути на тиган, заливасх с малко вода или вино и като поври малко слагаш под капак. Вхусно  и мноого лесно. + картофено пюре от пакет и сезонна салата понага за щастливи ненадейни гости Simple Smile

или руло стефани

Важното е всичко да е нарязано и объркано в каймата /вкл. сурово яйце/ . Печеш предната вечер и в хладилника!
гарнитура - паста самос зехтин и малко босилек + задушени парчета моркови, броколо, картофи с зехтин, лим. сок и евнтуално балсамов оцет. вариш в микрото докато печеш на печката и става всичко едновременно.

за десерта чийз кейк - лесно и много полезно. Става за минути /въпреки че аз го пека/ и децата могат да хапват колкото искат

Последна редакция: пн, 08 май 2006, 15:07 от арт мама

# 10
  • Мнения: 412
mili, аз пък сега виждам, че пишеш от Австралия  Embarassed, после непременно да се отчетеш със снимки и окончателното меню  Grinning  Hug. А какви са ти гостите - бг или интернационални? И в двата случая, можеш да приготвиш вариации на тема баници - малки банички с бутертесто (скоро се коментираха охлювчета, рулото го навиваш от предната вечер, замразяваш, на др. ден само режеш охлювчета и печеш  Grinning), аз се влюбих в една форумска рецепта преди време - Щрудел с гъби и зеле, въобще - всякакви баници, докарани до състояние на полуготовност, а в деня на празника - само печеш...
За мръвки не мога да дам идеи - аз доста години не ядях месо и сега тепърва ще се уча да го готвя и ям  newsm78

# 11
  • Мнения: 3 166
Последно като бях на гости, домакинята беше приготвила пълнени пилешки бутчета - невероятни бяха! Останах без ума и дума от това кулинарно творение.  Та тя каза, че ги приготвя от предния ден - пълни ги с плънката /ориз, гъби, грах, царевица, моркови и подправки/ и ги оставя в хладилника до следващия ден. Час - два преди да дойдат гостите ги мята в по-салба фурна, добре намезани с масло и соев сос. на дъното на тавичката също слага малко водица и винце. Изкрючително оригинално и лесно. Пък и удобно - пълниш си ги предния ден и ги буташ в хладилника да чакат.  Grinning

Определено ме заинтригурва! Сърдечно благодаря за идеята!!  Heart Eyes Само не знам как ще ги обезкостя, за да мога да ги напълня и все пак да имат вид след това. А с кожата ли бяха? Предполагам ако оставя кожата, тя ще ги държи да не се разпаднат .. знам ли???  Rolling Eyes И ориза предполагам трябва да е поне полусварен?

 Бутчето беше с кожата! Не знам как го е обезкостила, но ми направи впечатление, че беше шито! А пък оризът каза, че го приговя до състояние да е полуготов - както при сърмите и пълнените чушки! Радвам се, че ти е харесала рецептата! Истината е, че и на вкус и на вид бутчетата бяха страхотни!

# 12
  • Мнения: 780
mili, аз пък сега виждам, че пишеш от Австралия  Embarassed, после непременно да се отчетеш със снимки и окончателното меню  Grinning  Hug. А какви са ти гостите - бг или интернационални? И в двата случая, можеш да приготвиш вариации на тема баници - малки банички с бутертесто (скоро се коментираха охлювчета, рулото го навиваш от предната вечер, замразяваш, на др. ден само режеш охлювчета и печеш  Grinning), аз се влюбих в една форумска рецепта преди време - Щрудел с гъби и зеле, въобще - всякакви баници, докарани до състояние на полуготовност, а в деня на празника - само печеш...
За мръвки не мога да дам идеи - аз доста години не ядях месо и сега тепърва ще се уча да го готвя и ям  newsm78

Започна вече да се оформя някаква идея за примерно меню, благодарение на всички, които се отзоваха.  Hug Heart Eyes

Ще направя едно плато със студени меса, различни видове сирена, краставица, моркови и целина на пръчици и сигурно 1-2 соса към тях - кисело мляко с чесън и копър и един майонезен с печена чушка и извара. Това отнема 10 минути макс.
Баница - всички много я харесват: с готови кори и със сирене, мляко и яйца или със спанак. Това ще бъде докато децата спят следобяд. (дано да заспят навреме!  Praynig)
После за преминаване към основното, ще ползвам идеята за пълнените бутчета, но за да избегна обезкостяване, ще ги заменя с пилешки гърди нарязани на филийки и ще направя малки рулца - от предния ден, само да ги запека.
Основно - барбекю - там мъжете са на линия.  newsm68 newsm44
Салати - бобена, картофена и една моя любима израелска (основата е зелена салата, ще я напиша ако има интересуващи се). Бобената може от предния ден без лука, картофената докато се пече баницата, а израелската - докато се пече барбекюто, с помоща на гостенките Simple Smile  newsm53
Десерт - чийзкейк (купен   Party) и торта от шоколадов мус - едната от гостенките винаги ме пита каква торта искам и ще ми я направи  smile3521 newsm03

Това съм измислила засега, но приемам и други идеи!  Grinning

Полсе ще дояждаме поне 1 седмица и пак ще се тюхкам за килограмите си!!!  Mr. Green #Cussing out

Компанията ще бъде повече от интернационална: австриец женен за ирландка, израелка, омъжена за австралиец от гръцки произход, мъжо (който е австралиец) и още 2-3  приятели/роднини австралийци.

# 13
  • Мнения: 3 166
Айде сега ти да ни кажеш една рецепта! Heart Eyes Заинтригува ме с тази любима израелска салатка. Давай я насам, ако може!

# 14
  • Мнения: 780
Айде сега ти да ни кажеш една рецепта! Heart Eyes Заинтригува ме с тази любима израелска салатка. Давай я насам, ако може!

Ето я и израелската салата, която ще нарека салата "Рони", на името на момичето, което ми я даде! По-вкусна салата не съм яла! Основата на салатата е зелена салата и тя трябва да преобладава.

Тайната на салатата е в соса, който трябва да се приготви поне час преди да се сервира.

Сос:
8 с.л. зехтин
4 с.л. балсамов оцет
1-2 счукани скилидки чесън
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. горчица

Всичко се разбърква много добре и се поставя в хладилник (покрито) поне за час.

За самата салата:
маруля - различни видове (около 3-4 в зависимост от големината) - накъсват се на парчета. Не се реже, за да се запази салатата свежа и да не се наранят листата.
млади листенца пресен спанак
1 глава червен лук на кубчета
200 гр домати-черешки - разполовени (или 2 домата на кубчета)
1 месеста червена чушка, нарязана на кубчета
100 гр козе сирене (или хубаво мазно краве или овче), нарязано на кубчета
5-6 сушени смокини нарязани на парченца
1 авокадо - на кубчета
около шепа орехови ядки, които се запичат на тиган с чеснов прах

Ами това е. Всичко се смесва и непосредствено преди сервиране се залива със соса и се разбърква.
Да ви е сладко! Горещо препоръчвам салатата, ще ви стане любима.   chef

Общи условия

Активация на акаунт