Вегетарианска тема 9 - какво ще готвим днес

  • 72 086
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Да споделя - не стана парфето, но няма да се отказвам, пак ще пробвам. Ще се опитам да променя нещо в технологията. Стегна се веднага след като го сипах и разбърках, и съответно не можа да се разбърка хубаво, стана зърнесто, структурата е неприятна (поне за мен). За кофата може би няма да отиде, но да видим до кога ще се подмята. Още не съм го обърнала, защото реших, че ако поседи повече в хладилника, може пък да се промени малко структурата. Ще споделя като го обърна след 1-2 часа.

# 691
  • Мнения: X
Зеленчукова крем-супа, печено брюкселско зеле, картофено пюре с маслини, зелен фасул с чесън на тиган. Днес ходихме до близката Франция и похапнахме сирена и вино на вечеря.

Baby*, не съм пробвала с гроздово. Сигурно ще стане по-добре, то е по-неутрално. И с орехово сигурно ще ми хареса. Но хич не ми се купуват специални видове олио. Само зехтин, масло и кокосово ползваме. Последното само за пуканки, че не знам какво друго да взема за тях.

# 692
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Синьо, от гроздовите семки става и за пуканки! Та, ако ще купуваш кокосово само за това, замени го с олио от гроздови семки и го ползвай и за салати. Ние пък само олио от гроздови семки ползваме за всичко!

Аз правих царевичен хляб сис сирене и печени гъби само със сол.

# 693
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ще се опитам да променя нещо в технологията. Стегна се веднага след като го сипах и разбърках, и съответно не можа да се разбърка хубаво, стана зърнесто, структурата е неприятна (поне за мен).

не разбрах кое къде си сипала.

ако искаш да свариш някъде агара и да го сложих в битата сметана без последната да се слегне - аз нямам успешен опит, все се сляга!
евентуално да свариш агара в сметаната и после да добавиш сладкото. обаче ще стане като желе.  newsm78

аз искам скоро да пробвам, но смятам да разбира сметана johannisbrotkernmehl (идея си нямам как се казва на български), става на пяна, ще добавя разбито маскрапоне за масленост и плодове и ще го замразя.
но, не съм го прабвала, смятам скоро да експериментирам.

данилу, пудингът не съм чувала да се пече, освен английските варианти. newsm78
за мен пудинг си е крем.

# 694
  • Мнения: 9 991
Ася, желатина не се ли добавя към заквасена сметана+ конфитюр. Не виждам логика да е с бита сладкарска сметана, и няма как да не спадне.

# 695
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
желатин никога не съм ползвала, незнам как се работи с него. Thinking
Вaby питаше за парфе с бита сметана и аз обяснявах за бита сметана и агар-агар.

днес смятам да правя веджи бъргър.
направила съм мариновани гъби по корейски (в съседната тема някой пусна рецептата), сос ремулад. сега нарязах зеле за coleslow (някакъв по-бърз вариант ще направя).

сутринта правих бухтички от маяно тесто с картофи. станаха добре.

# 696
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Разбивам сметаната на пяна, слагам в нея разбъркания агар-агар (сварен с вода) и сладкото. Веднага се "пресече" и почна да се стяга, изобщо не стана. Това ми е технологията когато правя парфе. После го слагах в хладилника за 30-45 мин да се стегне. С агар-агар това май никога няма да е възможно, защото той започва да се стяга на много по ниска температура, а сметаната няма как да я разбия ако е затоплена - нищо няма да стане. Та... ще се пробвам да сложа агар-агар направо във затоплено мляко заедно със сладкото, то е ясно, че няма да има текстура на парфе, но може пък да докарам вкуса. Ще споделя като го спретна така следващия път.

За сега с този неуспешен опит, ще ми трябва време преди да забъркам пак нещо което не се знае какво ще излезе (може би като панакота да стане... )  newsm78

# 697
  • Мнения: 9 991
Ами ако не е разбита сметаната?

# 698
  • София
  • Мнения: 4 302
Героини сте с опитите да направите нещо любимо - казвам го без грам ирония!

При нас мързелива проза:
днес палачинки с какао и канела, мега мазни бисквити с лешници и шоколад за през седмицата на мъжкото домочадие. даже и аз се изкуших да хапна не малко от тях, но утре няма да ги докосвам.

за утре ще се заговява със солена тарта с гъби, спанак и сирена + салата. яйцата и халвата са ясни. тартата се чудя дали да я правя с маслена основа или  по-лека с кисело мляко...

# 699
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Ами ако не е разбита сметаната?
няма да стане правилната текстура, усещането може би ще е като на желирано мляко.

Преди години когато започнах да правя парфе, и още не бях уцелила пропорциите и налучкала технологията до колко да е разбита сметаната преди да добавя останалото, ми се е случвало да "пребия" сметаната, и като добавих останалите неща, докато разбъркам и маслото почна да се отделя и стана "пресечено" парфе. Сложих го в микровълновата да се стопи, и стана нещо като желирано сладко мляко. Като няма правилната текстура, изобщо не се усеща като парфе.

# 700
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
вчера направих разбита сметана - 250мл, добавих маскрапоне - 1/4 опаковка, стевия и johannisbrotkernmehl. сложих в камерата и си се стегна добре.
аз доста го подържах и стана на сладолед, но предполагам, че 30 мин. биха били достатъчни.
беше одобрено и изядено.
не стана много като количество, исках да тествам....

# 701
  • Мнения: 1 418
Момичета, онзи ден писах, писах тук. За парфета, желета, мусове... и като влязох по-късно поста го нямаше, явно нещо съм направила и не съм публикувала.Както и да е. В събота правих торта и вчера  хапнахме. Използвах агар агар. Получи се лека и вкусна. Мисля за още по-голяма въздушност следващия път да разбия сметанената част от кокосовото мляко и да добавя към почти хладната смес, преди да се стегне агарената смес.
Ето тортата

и парченце



Освен тортата приготвих салата от цвекло с хрян
Супа от карфиол и целина
Салата от лилави картофи

# 702
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
adelinda, ако не се разбие сметаната и има други текстура.

вчера правих:
кореноплодни в тава
безглутенови сладки с ябълка (норвежка рецепта, добре станаха)
безглутенов сладкиш, рецепта на Schär с тяхна смеска брашно. аз нямах и си направих моя. нещо не стана вкусен. в самата рецепта нямаше мазнина и това се отразява на вкуса. разбих сметана с маскрапоне и сервирах заедно - така беше значително по-добре.
крем супа от картоф и коприва (детето изяде пълна купичка  Shocked)
основа за мини пици с пълн. брашно и картофи (замразявам и детето като писне за пица ги ползвам набързо)

за днес реших ориз на яхния с коприва.

Последна редакция: вт, 20 фев 2018, 12:58 от asyalein

# 703
  • Мнения: 1 418
Пастет от амарант



нещо като салата бял боб, нарязан печен пипер, маслини, лук, варена царевица
зелена салата от копф салата, фелд, рукола, зелен лук, маслини, варени яйца, репички, лимон
броколи със сирена във фурната

Последна редакция: вт, 20 фев 2018, 22:26 от BiankaD

# 704
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 730
Аз,в сравнение с вас, доста скромно се представям , салата от прясно зеле,сончино/валериана, печени чушки от буркан,домат,пресен лук.
Картофена супа с кервиз и моркови.
Печени на жар артишоци (ох, много непривично ми звучи на български) и патладжан. Артишок така го приготвят тук. Традиционално за Великден се прави жар на земята и се пекат там,подправени с олио,чесън ,магданоз .
Намерих едно кисело мляко с разни прибавки(или е китайско,или е японско,но много качествено,по-скоро мус) и засега  му се наслаждавам.

Общи условия

Активация на акаунт