МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 92 817
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 5 080
И моята е от промоцията на лидл, но не става само с тръскане ваденето на хляба. Бъркалките не ги вадя (все още не знам как да действам с металната кука и ме е страх да не ги надраскам). Когато свърши програмата вадя формата и изчкавам 15 мин и пробвам с обръщане, но не става  newsm78
Значи или машината ти не става /кофти покритие на формата/ или рецептата ти не става или и двете. А за рецептата - както знаем количеството на брашното е ориентировъчно, т.к. всяко е с различна влажност и съотетно поема разлино количество течност.  Пробвай да слагаш малко повече мазнина и да не е много стегнато тестото следващия път.

Досега само 2 пъти правих хляб пълнозърнест и многозърнест на програма за пълнозърнест.

# 541
  • Добрич
  • Мнения: 5 447
Редовно оставям хляба да постои допълнително в машината. Така излиза по-лесно после. След печенето поддържа топлина 1 час.  Оставям хляба още 30-40-60 мин., както дойде и определено се отлепя по-лесно.

Въртенето на осите от долната страна на изваденото казанче също трябва да помогне.

Малко по-напред се коментираше, че лъжица киселина /лимонена, оцет/ вместо вода, намалява до някъде роненето.

# 542
  • Мнения: 12 612
Дайте съвет на новак Simple Smile

Машината е силвъркрест от промоцията на Лидл. За сега ползвам програма само "Френски хляб" с рецепта за "класически хляб" Дълга програма 2 замесвания, 3 цикъла втасване.

Рецептата - 600 гр брашно 500 (софиямел екстра/класик); 300 вода; 7 гр мая суха (ползвам половин пакетче жива турска т.е. около 22 гр); зехтин около 2 лъжици супени; захар 2 с.л.; сол 1 чл

Проблема и въпроса - хляба си бухва супер добре, изпича се, запазва се мек да кажем 2 дни но към края на втория ден започва да съхне (нормало) и става МНОГО ронлив (не ми се струва на нормално)

Има ли някаква магия за ронливостта?
Само на мен ли маята ми се вижда много?

# 543
  • Мнения: X
Много е маята, аз ползвам 1/5 или 1/6 част от кубче жива мая за 500гр. брашно. За да не се рони хляба толкова може да пробваш да увеличиш мазнината.

# 544
  • Перник
  • Мнения: 4 863
как изкарвате хляба от формата без да се разчупи, аз все още не съм му хванала цаката, бъркам и го повдигам от единия край от дъното и в повечето случаи се разчупва

Понеже напоследък пускам пекарната късно вечер и хлябът става готов през нощта, когато няма кой да го извади, той се овлажнява, а понякога е и недопечен отгоре. Та, пъхам го във фурната за няколко минути и след това излиза много лесно. Е, бъркалките остават в хляба, но за това си има кука Stuck Out Tongue Winking Eye
А защо не го пускаш на отложен старт?  newsm78
...

За да си го наглеждам докато замесва  Relaxed

# 545
  • Мнения: 2 821
Дайте съвет на новак Simple Smile

Машината е силвъркрест от промоцията на Лидл. За сега ползвам програма само "Френски хляб" с рецепта за "класически хляб" Дълга програма 2 замесвания, 3 цикъла втасване.

Рецептата - 600 гр брашно 500 (софиямел екстра/класик); 300 вода; 7 гр мая суха (ползвам половин пакетче жива турска т.е. около 22 гр); зехтин около 2 лъжици супени; захар 2 с.л.; сол 1 чл

Проблема и въпроса - хляба си бухва супер добре, изпича се, запазва се мек да кажем 2 дни но към края на втория ден започва да съхне (нормало) и става МНОГО ронлив (не ми се струва на нормално)

Има ли някаква магия за ронливостта?
Добави малко оцет, за да не се рони.

# 546
  • София
  • Мнения: 1 832
За живата мая и аз мисля, че е много. Слагам около 8 гр., добавям и малко оцет. Мисля да направя рецептата за селски хляб на Ердинч. В него има лимонов сок.

# 547
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Работя предимно с прясна мая, тая от Лидл и слагам максимум по 1/4 от кубчето на 600-700 гр. брашно, добавям редовно по 300мл. гъст айран една супена лъжица ябълков оцет, 2-3 с.л. олио 1с.л. захар, 1ч.л. сол и едно яйце и не ми се троши хляба. стои мек по три дни дори

# 548
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 719
Днес ще замеся хляба с айрян. Само така не съм пробвала за роненето. И моят се рони, но не винаги. Когато сложа повече трици, зародиш и овесени ядки - повече. Явно в това е зависимостта при мен. С повече мазнина също ми се рони по-малко. Повече се рони със зехтин, по-малко с олио.

# 549
  • София
  • Мнения: 2 917
Страх не страх, научете се да вадите бъркалките на лидълската машина след последното премесване. Няма нищо страшно. Самата машина сигнализира за това с писукане и със символите на дисплея. Ще оцените това допълнително усилие още при първото печене без бъркалки. Дет се вика, хлябът сам ще изпадне от казанчето.  По-горе го писах, ще повторя отново - уж незалепващото покритие (сив цвят) на бъркалките е отврат.

# 550
  • Мнения: 5 080
Страх не страх, научете се да вадите бъркалките на лидълската машина след последното премесване. Няма нищо страшно. Самата машина сигнализира за това с писукане и със символите на дисплея. Ще оцените това допълнително усилие още при първото печене без бъркалки. Дет се вика, хлябът сам ще изпадне от казанчето.  По-горе го писах, ще повторя отново - уж незалепващото покритие (сив цвят) на бъркалките е отврат.

На новите лидълски (от миналата седмица), не са сиви а също като казанчето и не залепват, от хляба се вадят лесно, когато го изкарам изпечен, миналия ден изкарах изпечения хляб и вътре в казанчето останаха и бъркалките, които бяха залепнали за осите. Другия път ще ги вадя да видим как ще е

# 551
  • София
  • Мнения: 6 246
Да споделя, че откакто слагам оцет хлябът ми със сума ти семена и ядки бухва добре. Естествено не като белия, но е добре. Бях и забравила, че все на основната програма пускам, та вече на тази за пълнозърнест. Когато мога го нагласям с отложен старт, за да се накисват хубаво ядките. Сетих се, че на старата ми хлебопекарна програмата за пълнозърнест хляб започваше с киснене. Също и не добавям брашно като замеси, въпреки че тестото в началото е много рядко, като за мекици, не стои на топка, а се разлива в казанчето. Та, след всичките нововъведения си харесвам домашния черен хляб. Сега остава да 'преборя' и роненето, май с яйце ще се пробва.

# 552
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 139
кисненето на ядките не може ли да го правиш предварително извън машината ?

# 553
  • Мнения: 12 612
Или отначало да се сложат в казанчето само ядките и водата за малко, по-бързо ще се накиснат така, после отгоре всичко останало.
Ако тестото остава прекалено мокро, също може да стане по-ронлив хлябът, тия дни си бях направила такъв номер. Вътре как е като консистенция?

# 554
  • София
  • Мнения: 6 246
кисненето на ядките не може ли да го правиш предварително извън машината ?
Ами защото не виждам проблем да е в машината. Защо да цапам друг съд и после да прехвърлям? Отделно след това трябва да се намали и водата, защо да си играя да го смятам?
За целта от години винаги слагам първо ядките и подобните ми смеси преди брашното. Т.е. слагам ги в ред: водата, сол, захар, олио, оцет (от скоро), ядки (ръжени или овесени), трици, пшеничен зародиш, слънчоглед, смлени сусам, лен, брашно и маята най-отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт