Колко пари месечно давате за храна?

  • 168 964
  • 2 293
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 15 061
Аз пък планирам най-много следващия ден. Искам да ям, каквото ми се яде, а не каквото съм си мислила, че ще ми се яде в четвъртък. Държа в хладилника основни продукти и казах вече, че храна не хвърлям, освен малко количество, останало в купичката на детето. Всичко оползотворявам. Ако видя, че ми остават зеленчуци, замразявам.

# 226
  • Мнения: 30 802
Да де, ама това е при мини-пазарувания. Аз визирам случая, в който зареждаш цялата къща със зимнина и меса във фризер и се иска следене на количества, дати, кой какво яде и не яде, кое кога да се размрази...

# 227
  • Мнения: 4 087
И аз съм го пробвала това със седмичното меню, ами не става по една или друга причина. Работим динамично, с различни вкусови предпочитания сме, мъжът много обича месо, аз не вкусвам, детето е по средата, ако мъжът бяга от броколи като дявол от тамян, тя им налита, аз пък бягам от мръвката, детето поради възрастта, само с броколи не мога да го нахраня, трябва да има и нещо белтъчина или въглехидрат......и става една.

  Готвим "бързи" храни/не в истиснкият смисъл бързо, но да изискват минимално време за приготвяне и да са здравословни, като под това разбирам- млека, салати печени меса, пълнозърнести спагети, домашен хляб, ядки, плодове и зеленчуци, за това и ядем толкова "много"......ако има повече време правя манджи. Но пък тази храна в този си вид, за да се нахраним, си е цифра, както се оказа. Боб, леща, ориз, булгур, обичаме много, аз съм много доволна на такава храна, но най-често се яде събота и неделя, защото изисква време иии....планиране. А и мъжът такива варива без пържола или наденица не ги яде, та....рядко мога да го излъжа за нещо вегетарианско и обикновено пак си дояжда от сухото  Mr. Green Mr. Green

# 228
  • София
  • Мнения: 8 667
Ние сме били на пазаруване ден за ден или на каквото ни хрумне от магазина. Опитвах се да готвя по-големи количества, да стигнат примерно за 2 дни. Хвърляхме много храна така. Мъжът ми(той нали е претенцията вкъщи) хапва за вечеря, на другия ден за обяд и за другата вечеря вече не пипва същото. Така изоставаха и зеленчуци, супи.
Имахме и спорове за пазаруването.Той не обича да пазарува в супермаркети или малки магазини, да влачим торби(макар, че сме с кола). Накрая постигнахме консенсус да пазаруваме всичко основно по интернет, да ми го носят до вратата.Това, което го няма там си го взимаме от други магазини-риба например, някакво месо ако ни се яде, по-странни плодове. Нямаме пазар наблизо, иначе бих се радвала да си взимам зеленчуци и зелении от там. Винаги има пари в мен, за да мога да купя нещо инцидентно .
Ако начинът върши работа, всички хапват , каквото им се яде, не се хвърля храна..значи вариантът е ОК за това семейство.    Без значение бюджета.

# 229
  • MI
  • Мнения: 11 867
Сирен, сега разбрах.  Peace Да, това със замръзяването и тоновете зимнина не го умея, замръзявам по малко, основно риба и зеленчуци, месо много малко. Така лесно помня кое до кога трябва да се яде, но като не са много и свършва бързо.... Аз планирането го правя по-скоро за да се храним здравословно, а и не обичам да купувам несезонни зеленчуци и плодове. При нас пазара е само събота, а има по-голям избор и по-добро качество за същата цена. Така че се свиква, при самото пазаруване мисля какво ще готвя и така. Но не ми отнема повече от 5 минути, все пак е ясно в кой сезон какво е вероятно да намериш на пазара.  Laughing На мен може и всеки ден октопод и риба меч да ми се яде, но няма как да ги вместя в бюджета толкова често. Затова планирам и мисля че се храним здравословно, без да изключваме никакви храни. Просто някои риби например се купуват само като има пресни на промоция (за да мога и да замразя част), не съм умряла като не съм ги яла точно тази седмица...

# 230
  • София
  • Мнения: 1 257
EXACTLYou -  все едно нас описваш (е аз вкусвам месо от време на време)  Laughing Гледам да е нещо бързо след работа, паста ядем много, кога с месо, кога без (любима ми е само със зехтин, чесън, гъби и магданоз), кюфтенца с картофки или свежа салата, риба, нещо с яйца, малкия обожава таратор, или пък мятам някоя мръвка на грила и докато се пече правя гарнитура. Без салата не сядаме на масата. Събота и неделя вече имам време за по - въртеливите и обичани от мен боб, леща, десерти, закуски и т.н. По - ценно ми е да сглобя бърза вечеря и да имам време за любимите, отколкото да губя всичкото време над печката. Имаше една тема за 30 минутни рецепти - има страхотни попадения там.

# 231
  • Мнения: 18 574
До тук 1 кисело мляко, 1 ябълка, 1 банан и някакви хвърчащи бадеми от вчера. Значи в най-добрият случай към 5лв, а още обяд не е станало да Ям.  ooooh!  без дори и да се усетя се навърта сметка, та според мен 400лв за работещи хора, дори и 2ма пак е доста далеч от реалистично за храна.  Shocked 

Само че аз за същото няма да дам 5 лв. 50 гр. бадеми, ябълка, банан и кисело мляко ще ми излязат около 3 лв. 

# 232
  • Мнения: X
Здравейте,
ние живеем двамата с мъжа ми, дай Боже скоро трима  newsm76 и куче. Всеки месец даваме за храна около 400 - 450лв, това е без излизания по заведение или поръчване на храна вкъщи, и главно сме се ограничили с необходимото. Всяко пазаруване в магазина ми е по минимум 30-40лв., като това са плодове, зеленчуци, мляко... Общото взето нещата, които най- бързо свършват. От време на време си правим екскурзия до Пирот и от там пазаруваме месо, много по истинско от нашето, много по вкусно и цената е доста по ниска, замразявам и винаги има. И отделно за кучето около 30-40-50лв на месец за суха храна и консерви.

# 233
  • Мнения: 4 133
Много трудно могат да се сравнят нещата, защото зависи къде живееш, в София и големите градове цените са по-високи.

За София мога да кажа, че са високи цените. Аз не правя отчет колко точно харчим за храна, различно е. Но и не виждам смисъл, защото от храна точно не бих пестила.

Аз съм капризна и не ям много неща, някой път в нас се готвят две различни неща за обяд, защото имаме различни вкусове. Ползвам зехтин, олио не. Не ям телешко, свинско много рядко, пилешко само бяло месо. Купуваме риба, ципура, сьомга, обичам и морски дарове като скариди и калмари и ям веднъж седмично. Не го казвам да се изтъкна, а просто не ям много други неща и ям това, което обичам. Много е лошо да си злояд, осъзнавам го, но няма как да го променя, такава съм. Например от зеленчуците ям само зеле, цвекло, моркови и краставици. Друго не обичам. Плодове ям разнообразни. Мога да карам само на пилешки пържоли и картофи много дълго време.

Така че в нас се купува това, което ядем. Избирам обикновено чужди марки, защото за съжаление съм се разочаровала от много от българското производство. Купувам и био, но не всичко. И съм съгласна, че сирене от 15 лв може и да не е качествено, но това от 7.50 още по-малко може да е качествено. Според мен е важно какво ядем и трябва да се дават пари за храна. От дрехи и обувки човек може да спести, от излизания навън и тн, но не и от храна. Иначе и навън излизаме да ядем и харчим различно.

# 234
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Много трудно могат да се сравнят нещата, защото зависи къде живееш, в София и големите градове цените са по-високи.

За София мога да кажа, чеса високи цените.
Това не е вярно. Цените в хипермаркетите са значително по-ниски от малките магазинчета. И там където няма хипермаркети, а само малки части магазинчета е страшно. Често ходя в Чепеларе - всичко е по-скъпо от София и то значително. И храна, и лекарства, за дрехи и обувки да не говорим. Е, пестят от транспорт.  Laughing

# 235
  • MI
  • Мнения: 11 867
Аз наистина не разбирам защо да не може без сухо мляко и растителни мазнини да струва 4 евро?! Ясно ми е че на практика всички бг производители слагат и сухо мляко, но ми е леко странно имайки предвид цените на суровините и труда у нас и в Италия, да мога там да купя отлежало 12-18 месеца сирене за около 9-10 евро (грана падано), а нашето краве бяло саламурено сирене да трябва да струва повече.  Rolling Eyes Честно казано пробвала съм всякакви марки от 7-8 лева нагоре, има и добри и лоши във всички диапазони. Определено цената над този праг не е определяща за качеството.

# 236
  • Мнения: 4 841
За мен е изключително вредна така насажданата напоследък нужда от непрекъснато хранене. Някак стана част от културата, независимо какво правиш, нещо да се "грабва", "бодва", "мушва", "гризва", и т.н.

И дори не е задължително да става въпрос за т.нар. "джънк" - непрекъснатото консумиране на ядки, плодове, млекца, сокчета, смутита и прочие е със същия генезис и последствия като приемането на джънк, и само привидно изглежда по-здравословно.

Мисля, че за един здрав човек не би трябвало да е проблем да преживее едни 4-5 часа без да се храни и налива. Учениците примерно - ако закусят добре, какво налага няколко междинни хранения до обяд?

Сигурно ще кажете, че това не е по темата, но аз имам наблюдения над доста семейства, какви количества храна се приемат ей така, между другото, докато се гледа телевизия, докато децата си играят, докато възрастните си ровят в таблетите... Също и над ученици на всякаква възраст.

Ако хората се хранеха не с очите и комплексите си, а с тялото си - само когато са гладни, а не по инерция; и ако следяха да приемат точно толкова храна, колкото им е достатъчно да заситят глада си, а не колкото са определили стандартите, че трябва да е една порция, не само бюджетите, но и телата ни нямаше да са толкова обременени  Peace

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 13:12 от BirdsFlu

# 237
  • Мнения: 4 087
До тук 1 кисело мляко, 1 ябълка, 1 банан и някакви хвърчащи бадеми от вчера. Значи в най-добрият случай към 5лв, а още обяд не е станало да Ям.  ooooh!  без дори и да се усетя се навърта сметка, та според мен 400лв за работещи хора, дори и 2ма пак е доста далеч от реалистично за храна.  Shocked  

Само че аз за същото няма да дам 5 лв. 50 гр. бадеми, ябълка, банан и кисело мляко ще ми излязат около 3 лв.  

Да ми кажеш кой те снабдява с ядки  Rolling Eyes  Rolling Eyes  


Флу, ако аз до обяд съм изяла  300грама кисело мляко, 100грама ядки, 200грама плод и 1литър течности, то сега на обяд ще изям примерно максимум още 100грама нещо си бел;тъчинно или въглехидратно плюс още толкова салата.. По добре по малко и на често, за да може тялото да обработва, от колкото за седна на тристепенно меню. Да не говорим , че ако нямам подобни залъгалки и провизии, то доста често може да се окаже, че ям в 3 часа като за световно, защото съм озверяла, а до тогава съм работила. Случвало ми се е да се въздържам само за 3 пъти хранене, по-лошо се получава и за бюджета и за тялото, по начина по който живея и работя.

# 238
  • Мнения: 46 558
EXACTLYou, ако човекът се храни 3 пъти дневно, без пощипвания м/у храненията, закуси вкъщи и си носи храна от вкъщи, примерно парче месо със задушени зеленчуци за обяд, сметките излизат.
Въпрос на навици и разбирания Peace

# 239
  • Мнения: 4 087
Аз си нося от вкъщи  newsm78- банани, плодове, ядки.
Храна/манджи/ няма как да мъкна, месо не ям,риба не става да вмирисвам офиса, а и  манджите няма къде да топля в офиса, студено не ям със сигурност, евентуално сандвич....носила съм ама и той пари струва  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт