Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 4

  • 97 436
  • 771
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 84
Линкът е една страница назад в поста на Невена. Разгледайте сайта, има различни комбинации. Аз си взех тогава неръждаема купа за Олла в комбинация с уплътнение. И двете са подходящи за Фърст, изпробвано. Дали стават за Горение не знам, вероятно да. Нали казват, че купите на Олла са подходящи за Фърст и Горение, така че би трябвало да стане.

# 136
  • Мнения: 54
Моля за съвет . Търся си кукър с керамично покритие,или друго -без тефлон,подходящ за печене на хляб 😊.

# 137
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
Моля за съвет . Търся си кукър с керамично покритие,или друго -без тефлон,подходящ за печене на хляб 😊.

Керамичното покритие също е вид тефлон и не се лъжи, че е безвредно на високи температури. В кукър хлябът не става никога като от обикновена фирна по простата причина, че няма място между долния реотан и купата. Той даже не става като от машина за хляб. Там поне има някакво разстояние между казан и долен реотан. Капак за печене само загаря малко кората отгоре накрая, но не променя факта, че долната и страничните кори стават дебели а горната тънка и бледа. За кексове проблем няма, тъй като те без това се печат на по-ниска температура. Единствено чист ръжен хляб ми става хубав, но не колкото в машина за хляб. Купите с най-хубавото керамично покритие, които съм виждала и ползувала са тези на моя - Robusta La Mamma и Moulinex Cookeo. Керамичните купи на Оля не са хубави. Новите Excellence на Оля били по-хубави, но не ги познавам. Мулинекса няма програми за печене. Ако намериш като моята, Binatone MUC 2180 е абсолютно същата и има програма за печене ама пък точно хляб хич не пече добре. Има една машина за хляб на Мулинекс, на която казанът е кръгъл и пече кръгли хлябове. Мисля, че ще е по-добре нея да вземеш ако хлябът е приоритет. А защо държиш да може да пече хляб и имаш ли нормална фурна? Разбрах едно - от силна газова фурна по-добро за хляб няма. Комбинираните скъпи микровълнови, които имат и долни реотани също не изпичат хляб добре, между другото, защото не загряват достатъчно и не могат да вдигнат заветните 220-250 градуса по Целзий.

Простичко казано - ако основната функция на уреда, който търсиш ще бъде печене на хляб, кукър, какъвто и да е, не е за тебе. Каквато и купа да има, ако ще с диамантено покритие.


Когато почнах да пиша в темите за кукър и се чудех дали да си купя такова чудо, всички притежаващи кукъри в един глас напяваха, че прави всичко и че, едва ли не, от друг уред в кухнята нужда няма. Скептично бях настроена поради външния вид на хлебните изделия (но не само), които видях на снимки. Само след година или две същите хора написаха, че си пекат във фурните и даже и кексове не пекат в кукърите. Добре, че приятелка ми услужи с кукър да видя какво е. Иначе щях да съм ужасно разочарована. Моят кукър ми е незаменим и го ползувам всеки ден. Замести 100% тенджера под налягане и уред за бавно готвене и даже подарих експрес-тенджерата и уреда за бавно, защото спрях да ги ползувам. Би заместил уред за сирене и кисело мляко, но такъв не ползувам. Фурна и миксер или хлебопекарна няма да замени никога. ...........

Имам хлебопекарна от 8-10 години и много я ползувах в началото. Като нова е, работи, но вече я ползувам рядко. Ежедневният ни хляб е батбут или кесра от фин грис а те се пекат в тиган на котлона и бързо. Установих, че с шишовете от миксера за нула време правя меко тесто. И че, дори и да не го премесвам и преразбърквам хлябът си става прекрасен. Хлебопекарната прави супер лютеница, мармалад и няколко кекса и вече я ползувам само за тях. Също за месене и втасване на хлебно тесто и козунаци. Затварям я в някоя от стаите като ги няма домашните, че е малко шумна. Покритието на кофата не е мръднало. Тайната - плакна само с вода и оцет и преди всяко месене сипвам малко мазнинка на осите на бъркалките. Хванах цаката на някои манджи в кукъра като полента, мармалад от кайсии и вече ги правя само там, защото е безшумен, не трака и не излиза от него пара. За 40-50 мин максимум всичко е готово. Само евентуално накрая бръквам с ръчен пасатор и пасирам ако е нужно. В хлебопекарна и повечето кукъри на програми за печене температурата никога не надвишава 90-180 градуса по Целзий. Тефлонът е опасен на температури над 180 градуса.Хлебопекарната ми е Silvercrest от Лидъл, с 3 години гаранция и евтини резервни части. Не съжалявам изобщо, че я купих, но ако купувах сега, не бих купила хлебопекарна. Кукърът с налягане - не мога без него и ако нещо му се случи поръчвам подобен до 5 минути.

Успех каквото и да избереш  bouquet

# 138
  • Мнения: 54
Много благодаря за изчерпателната информация.  Simple Smile Забелязвам ,че повечето кукъри сте ги взели от чужди сайтове. Някой има ли такъв ,който е взет от Бг магазин или сайт и е доволен?

# 139
  • Varna
  • Мнения: 2 592
Ами преди четири години ми купиха Филипс
Не е мръднал и до сега. Но не могат да се сетят дали от Техномаркет или Технополис.
Първото нещо което забърках в него беше хляб със бяло и малко ръжено брашно.
Получи се чудесен, ароматен хляб. Долна и горна кора не бяха дебели. Отвътре
беше пухкав и два дена след това се запази такъв. Само трябва да улучиш момента
да обърнеш хлебчето, за да не изгори. Аз, се усетих, 15 минути преди да свърши прог-
рамата за печене. Имала съм късмет, като за първи път, защото ако бях го оставила
още мъничко, щеше да изгори.

# 140
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
Delta,  Hug, радвам се да те чета. Хлебните пити с ръжено брашно или смесено ръжено и друго си стават идеални, да, особено ако се обръщат. А и твоя кукър има избор на температури за печене, нали? Обаче бял хляб като от фурна или хлебопекарна не може да изкара. Хляб и хлебни изделия задължително се обръщат ако няма специален капак за печене. На мене ми идва много дълго и бухам под грила на фурната накрая. Отдавна не съм правила хляб в кукъра, не е за мене. Но е икономична.

За тези, които имат иноксови купи и програми за печене: Кексове и хляб могат да се изпечат в иноксова купа и да се отделят без проблем.

1) Намазвате с мазнина и поръсвате с брашно или фин грис. Подходящо за сладкиши и някои хлебни изделия.

2) Изрязвате кръг с диаметъра на вътрешността на купата от хартия за печене и я поставяте на дъното на купата. Изрязвате дълга лента от същата хартия и облицовате с нея стените на купата. Купата трябва да е облицована почти до горе, защото тестото се надига. Хлябът си излиза без проблем. Единственият минус е, че май тази хартия има някакво вредно покритие с неорганична сяра.

3) Като втори метод, но се ползува тънък лист силикон. За много кратноползуване е и е безвредно.

4) Купувате специален силиконов съд, който влиза в купата и е в контакт със стените и дъното. Оля имаха такъв.

Единствените доказано безвредни купи са иноксовите, като тази на Инстанта и иноксовата на Оля ГМ, която за Оля се купува допълнително.

Не познавам българския пазар, но в амазон, френския, английския, немския има модели, които се доставят до БГ. Имат си и гаранция. Тук популярни в момента кукъри са Инстант пот и Редмонд. Последният има повече опции за допълнителни елементи като капаци и купи и повече програми без налягане. Първият е най-евтиният качествен кукър с налягане и иноксова купа, но без програми за печене. В темата похвалиха Фърт от българсия пазар.

# 141
  • Varna
  • Мнения: 2 592
Невенче,
Аз, също се радвам да те видя и да те чета, разбира се.
А, съветите ти са чудесни Hug bouquet

Хляб гледам да не пека често, че само това ще мААм и нищо друго.
Синът ми все диатичен, баща му пък яде като балерина ooooh!

Наистина става вкусно, а как ухае цалата къщаааа eat

# 142
  • София
  • Мнения: 518
Здравейте момичета Blush
Решила съм по случай тазгодишния ми рд тези дни, ММ да ми подари кукър. Обаче като ви зачетох и страшно се обърках Grinning Бях се спряла на един Филипс с керамична купа, че чула недочула керамичните били най хубави, а тефлона едва ли не отровен Anguished Сега обаче поразгледах и амазона,та не зная вече на какъв модел, марка да се спра.

Та, препоръчайте ми моля ви, че нямам много време и накрая ще остана без подарък Joy С керамична или друг вид купа? За мен е важно още с покупката на мултикукъра да си купя и още 1 резервна купа. Ще го ползвам основно за супички, яхнии, варива, месо, за печенето на кексове, хляб май ще си разчитам на традиционната фурна. Иска ми се май да има и готвене на пара, че с бебето скоро ще ми се наложи. Та какво бихте ме посъветвали да взема.

# 143
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
keci, във всички кукъри може да се вари на пара. Ако искаш хубава, безвредна купа от амазонските, вземи Инстант кук. Всичко, което искаш прави без печене на кекс, който и без това е вреден  Mr. Green. И му вземи допълнителна купа. Или си купи Фърст, който вал_и похвали с допълнителна купа от инокс.

# 144
  • София
  • Мнения: 1 864
Аз бих препоръчала First от бг магазин и с гаранция в бг, за да не се налага да пращаш в чужбина за твоя сметка на ремонт, да не се налага, де 😆 и една иноксова купа за резерва или каменна керамика. В ФБ има страница на Olla, които вече имат представителство и у нас и оттам може да се поръча купата. Страницата се казва  OLLAS GM BULGARIA. Мисля, че кукърът е 107 лв и купата към 80 лв. За мен това е най-доброто решение като комбинация. А тефлонът е опасен при температура над 250 градуса, затова оригиналният съд може да се ползва за програмите с ниска температура, а другият - за запържване. Това е евтиният вариант, зависи и от парите, които са предвидени за подаръка.

# 145
  • Paris, France
  • Мнения: 13 878
Иноксовата купа на Олята струва 12-20€ в испанските сайтове, но не зная колко излиза доставката. А фърста пече ли кекс? Колко струва Олята в БГ?

# 146
  • София
  • Мнения: 1 864
Пишете на страницата във ФБ на съобщения, има различни модели и промоции. За купата каменна керамика знам цената, защото правих запитване. На мен ми доставяха купа за IP от UK доставката излезе 16 лв, от Испания обаче четох, че Olla не правят доставка. От Amazon може да доставят, но не знам на каква цена ще е.

# 147
  • Мнения: 28 139
Аз си поръчах керамична купа за ИП, но не съм доволна, купих я когато реша да пържа нещо да не ми залепва.....иначе за варива и задушено си ползвам иноксовата! Каменната купа на Оля я има приятелка, след година е почнала да лепи, което значи че покритието се е свалило! Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 22:31 от mimi.7299

# 148
  • Мнения: 2 833
izoma ,уредите от чужбина ,по специално от амазон не се пращат на ремонт! bouquet Повреди ми се уред и за 7 дни ми изпратиха нов ,като върнах техния  за тяхна сметка! Друг е въпроса ,че платих при купуването директна доставка до БГ ,което оскъпява и пак ми беше по - евтино отколкото да купя от тук!Има го и момента дали сам можеш да си поръчаш ,защото не е удобно за гаранционни въпроси да занимаваш приятел който ти е поръчал ,примерно.
По повод филипса ,служи ми добре 2 години ама купата е алт! #Crazy Нова купа евтин вариант 70 лв,малко по сносен вариант 100лв! Еми не е оферта bowuu
Инстант пота е супер ,но готви под налягане ......ми всеки си преценява ,ако има къде да го прибера в кухнята бих си го купила  Joy
Олята ,ако я представя това момиче от фейса е вариант ,но реално за да се върне ако покаже дефект ,транспорта е за сметка на клиента т.е.80 лв и после 80 да ти го върнат пак.
Редмонда ми е фаворит ,рускините си готвят масово на него и освен ако не излезе нещо друго на пазара той ще е следващия ми кукър!Е не знам колко струва купата му........ама Фильо още държи  Joy
 bouquet

# 149
  • София
  • Мнения: 1 864
Във ФБ съм дала страницата на официалния представител на Olla, който предоставя сервизно безплатно обслужване в България и отпада доставката от Испания. Това е съвсем нова услуга. Не става въпрос за момичето, което посредничеше до преди два месеца.

Общи условия

Активация на акаунт