Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 143 332
  • 732
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 2 420
Някой има ли овална (продълговата) тенджера и за какви ястия я използва?

Нямам, но съм ги разглеждала. Овалните тенджери са най-подходящи за печене на по-големи птици.
Цели и пълнени с разни вкуснотии. Коледна пуйка например или пълнена патица.
Ако нямаш такъв овален котлон, ще става само за фурната, като запържването и подготовката може да се направят и на нормалния котлон.
Но основно готвене на кръгъл котлон мисля, че не е много удачно.


Скрит текст:
Да се похваля с едни картофчета с розмарин в чугунения тиган.
На бавен огън, захлупих с капака от тенджерата Staub, който е супер тежък и има едни специални пъпки по него, така че изпаряващата се вода да капе върху яденето. Само картофи, черен пипер, сол, розмарин и малко вода. После слагам в чинията директно върху картофите малко зехтин и става разкош. Толкова е вкусно, че няма нужда от нищо допълнително. Нито салата, нито кашкавал или месо.

# 331
  • Мнения: 822
Бихте ли препоръчали тиган за палачинки/омлети, който може да се ползва без мазнина и да не залепва след месец ползване и в същото време да отговоря на изискванията за безвреден? Мерси.

# 332
  • Мнения: 1 232
Бихте ли ми предложили тава с ринг -  изпробвана? Да не ми се разтече във фурната.
Може да ви е смешно, ама една  такава тава с ринг си купих и сега сложих тава отдолу, каквото потече да не е на дъното на фурната. #Cussing out #Cussing out #Cussing out newsm78 #Crazy

# 333
  • Мнения: 78
Бихте ли препоръчали тиган за палачинки/омлети, който може да се ползва без мазнина и да не залепва след месец ползване и в същото време да отговоря на изискванията за безвреден? Мерси.

Аз използвам Тефал за палачинки и омлети, не знам колко е безвреден, но се получават много добре Simple Smile

# 334
  • Мнения: 1 232
Някой има ли такъв съд за готвене? Доволен ли е?

Кой от двата е по добър според вас?

# 335
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

тук разискваме здравословните алтернативи на тефлона. Wink

ябълка, доколкото знам глинените тажини се ползват върху газов котлон. Peace
аз съм имала глинен, но нямах газов котлон и го ползвах във фурната. ставаше като в наш гювеч.
на котлон незнам как става, не съм пробвала.
скоро видях в една приятелка (мъжът й е мароканец), тя беше сготвила в метален и каза, че става за стъклокерамичен плот.

# 336
  • Мнения: 1 232

ябълка, доколкото знам глинените тажини се ползват върху газов котлон. Peace
аз съм имала глинен, но нямах газов котлон и го ползвах във фурната. ставаше като в наш гювеч.
на котлон незнам как става, не съм пробвала.
скоро видях в една приятелка (мъжът й е мароканец), тя беше сготвила в метален и каза, че става за стъклокерамичен плот.

До колкото съм гледала в кулинарните предавания не се ползва във фурна, а на котлон. Дали е газов или друг не знам.
Смисълът на готвенето в таджина е да кондензират парите от продуктите (месо и зеленчуци) и конденза да се връща в храната. Така се готви  с нинаква друга вода, а само тази от продуктите. Като се сложи във фурна, температурата на капака ще е висока и няма да има кондензация. Тогава таджина ще се превърне в обикновенно гърне.

# 337
  • Мнения: 6 707
Аз да се похваля, че по препоръка от темата купих тенджера от ИКЕА , серия 365+, 3 литра. Много съм доволна. Първо сготвих най-трудното за мен ястие - домати с ориз, не залепна, бързо се сготви, стана чудесно.
Единственият недостатък е, че трябва да се прехвърли ястието в друг съд като се сготви, но се преживява. По-нататък ще си купя и по-голяма тенджера.

# 338
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 419
В събота си взех тази тенджера в червеноТенжера и вчера направих в нея сърми и съм много доволна, аз се чудех за икейската, но тази ми хареса, защото е емайлирана от вътре.

# 339
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

До колкото съм гледала в кулинарните предавания не се ползва във фурна, а на котлон.

ами и аз това съм написала!
аз имах обаче само индукционен котлон и нямаше как на котлона, затова във фурната. Wink

за газовия котлон ми каза мароканеца. Peace

# 340
  • Мнения: 1 232

До колкото съм гледала в кулинарните предавания не се ползва във фурна, а на котлон.

ами и аз това съм написала!
аз имах обаче само индукционен котлон и нямаше как на котлона, затова във фурната. Wink

за газовия котлон ми каза мароканеца. Peace

Съжалявам ако не съм разбрала.
Струва ли си да си купи човек таджин?
Доста по-различно ли е ястието от него в сравнение с гювеча?

# 341
  • Мнения: 9 170
Бихте ли препоръчали тиган за палачинки/омлети, който може да се ползва без мазнина и да не залепва след месец ползване и в същото време да отговоря на изискванията за безвреден? Мерси.

La Creuset имат такъв но ми се "досвидяха " 99 Паунда Embarassed Embarassed


гледах го , галих го , въздишах пък си казах миии не

има го и в амазон https://www.amazon.de/Le-Creuset-Aluminium-Antihaft-Cr%C3%AApes- … allow+Frying+Pans

Последна редакция: чт, 22 фев 2018, 18:23 от pinko

# 342
  • Мнения: 2 420
Аз да се похваля, че по препоръка от темата купих тенджера от ИКЕА , серия 365+, 3 литра. Много съм доволна. Първо сготвих най-трудното за мен ястие - домати с ориз, не залепна, бързо се сготви, стана чудесно.
Единственият недостатък е, че трябва да се прехвърли ястието в друг съд като се сготви, но се преживява. По-нататък ще си купя и по-голяма тенджера.

Fortuna, colibri,

Честито, със здраве да си ги ползувате!
Икейската тенджера е от неръждаема стомана, мисля че няма нужда от прехвърляне в друг съд.

На колибри тенджерата изглежда също много удачно попадение. Емайлиран чугун, малко тежичка, но няма конкуренция, ако обичаш да готвиш задушено, капама, кавърма и да печеш хляб.

# 343
  • Мнения: 6 707
Мирела, благодаря! В упътването към тенджерата пише, че този съд е за готвене и не се препоръчва храната да престоява в него. Peace

# 344
  • Мнения: 2 420
Мирела, благодаря! В упътването към тенджерата пише, че този съд е за готвене и не се препоръчва храната да престоява в него. Peace

Моля, за нищо!

Добре, че стана въпрос за престояване на храна в тенджера. Според мен има разлика в думите престоява и съхранява. Престояването е да речем след готвене, докато се яде. И след това следва съхранението. То е по-продължително, обикновено в хладилник.

Скрит текст:
Ето на немски упътването на икейската тенджера
Es ist für die Zubereitung und nicht zum
Aufbewahren
von Speisen gedacht.
Wenn Speisen länger darin stehen bleiben,
kann das Material beeinträchtigt
werden und die Speisen einen metallischen
Geschmack annehmen.


Ето и на бг
Предназначени са само за готвене, а
не за съхранение на храна. Храната,
която се държи вътре дълго, може да
повреди повърхността на съда или да
добие вкус на метал.

Става дума за съхранение, не за престояване.
Чела съм, че неръждаемата стомана не е добра за съхраняване на ястия, понеже може да отдели никел. Особено когато ястието е кисело (кисело зеле или домати например) и когато престои по-дълго време.
Друг е въпросът доколко е безвредно да се готвят кисели ястия дълго време в неръждаеми съдове.

Ако сготвя сос болонезе например, останалото след ядене бих го прехвърлила в съд за съхранение какъвто имам и после в хладилника. Но не веднага след готвенето.
Чугунът(суровият) също не става за съхранение. За съхранение стават емайлираните, стъклените или керамичните тенджери. По тази причина навремето си купих тенджерите на Силит, заради това, че не отделят никел и че може да се съхранява ядене в тях. Само че ръбът им, който е уж със сребърно покритие се скапа, затова хич не ми се струват безопасни и вече не ги ползувам.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 00:06 от Mirella_

Общи условия

Активация на акаунт