15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 184 833
  • 753
  •   2
Отговори
# 270
# 271
  • София
  • Мнения: 17 711
Без хартийки се залепва много неприятно по тавата Sad

А в силиконовите тавички за къпкейкс залепва ли? Защото обмислям да си взема такава.

От мен "енчилади" в тавичка.
Намазнява се дъното на по- дълбока тава. Слагат се пилешки гърди (може цели, може и нарязани). Посипват се с бобчета и царевица. След това цялото нещо с доматен сос или маринара. Отгоре се настъргва кашкавал/някакво сирена тип гауда, ементал и т.н.

За да се ускори процесът, може пилето преди това да се запържи на тиган до полуготовност.
Цялото нещо не е 15 минути до готовност на ястието, но приготвянето му е буквално 5  Grinning

Последна редакция: ср, 06 сеп 2017, 18:16 от The Catcher in the Rye

# 272
  • Мнения: 4 934
аз правя от време на време 15 минутните на Джейми Оливер, но на мен ми отнемат минимум 40 мин  Sad

# 273
  • Мнения: 1 701
Сладки картофи с кокос сос

Около 500г сладки картофи се обелват и нарязват на кубчета.
Един праз лук се на рязва на колелца. Може и моркови и чушка.
Всичко това се запържва в тиган, докато хване златиста коричка- особенно сладките картофи. Прибавям 1-2 чаено лъжички сладко къри.
Бърка се постоянно, за да не загори кърито. Прибавям 1-2 чаши топла вода. Всичко това се задушава за около 10 мин. Накрая се прибавя около 200г кокосово мляко от консерва. Бърка се около 1-2 мин. и се маха от котлона.
Става божествено вкусно. Рецептата ми е от приятел индиец.
Паралелно с това слагам ориз в уред за варене на ориз- става като в китайски ресторант за около 15 мин. , препоръчвам на всяка домакиня да си купи. Нашият е на Цуцко- Южно Корейски, но не знам, дали ги има в България, за мен това е най-добрият уред, вари прекрасен ориз.

# 274
  • Мнения: 1 701
Пилешки късчета с корнфлейкс

Пилешки гърди се нарязват на дребни късчета. Потапят се в майонеза.
Корнфлейкса го слагам в найлонова торбичка и с точилката го натрошавам на дребно.
Майонезените късчета ги овъргалям в корнфлейкса и ги нареждам в тавичка на хартия за печене. Пека около 15 мин. на 200градуса. Стават много сочни и вкусни.

Ако имате от предната вечер варени картофи. Нарязвам ги на колелца и ги запържвам с масло на тиган.

# 275
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Пилешки късчета с корнфлейкс

Пилешки гърди се нарязват на дребни късчета. Потапят се в майонеза.
Корнфлейкса го слагам в найлонова торбичка и с точилката го натрошавам на дребно.
Майонезените късчета ги овъргалям в корнфлейкса и ги нареждам в тавичка на хартия за печене. Пека около 15 мин. на 200градуса. Стават много сочни и вкусни.

Ако имате от предната вечер варени картофи. Нарязвам ги на колелца и ги запържвам с масло на тиган.

Това е много вкусно. Правила съм подобно с пилешко бон филе - още по-бързо става, защото няма нужда да се реже.

# 276
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Пилешки дробчета с лук

Дробчетата се нарязват и се слагат в тиган с малко водичка и олио. Като заври водата, се покрива с капак и се оставят да си се готвят.
В това време се нарязват 1-2 главички лук на полумесеци. *тук има 5 мин пауза да се нареже салата Wink* Когато дробчетата са се сготвили (за около 10 минути откакто са в тигана), се добавя лукът да "цвърне" за 2-3-5 минути с дробчетата, за да се смесят миризмите. Подправя се  - сол, черен пипер, може чубрица. Това е.

Може да се запържи лукът на полумесеци предварително, да се махне от тигана, да се сготвят дробчетата и накрая само да се смесят двете, но тогава ще станат 20 минути някъде.

Търпи промени - може да се сложат домати, вместо вода, да се нареже чушчица на ситно...

# 277
  • София
  • Мнения: 1 831
Ако се сложи чушка и домати стават "по селски" дробчетата. Може да се сложи и соев сос и готварска сметана след лука. А заедно с дробчетата може бекон или прошуто и гъби /от буркан или замразени за по-бързо/.

# 278
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Дори не знаех, че има такова ядене дробчета по селски. Simple Smile Просто сега си измислих варианти, които ми се струваше, че ще станат.
Е, значи и дробчета по селски влизат във времето. Wink

# 279
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
А ако ги пасирате след като са готови и прибавите малко готварска сметана става чуден пастет. Ако ще остане и за следващо ядене може да го залеете с разтопено масло да не хваща коричка.

# 280
  • Варна
  • Мнения: 4 057
Аз обикновено правя дробчетата в йена във фурната. Измити и отцедени, ги поставям заедно с 3-4 глави лук на много едри полумесеци, скилидки чесън необелени, сол чубрица, черен пипер, добавям 1/2 чаша олио. Пека на умерена. Моята йенска е чудна, не добавям никаква вода, защото не се изпарява изобщо и има голяма вероятност да станат воднисти.  Докато се пекат правя салатата и слагам масата.
Когато имам повече време добавям домат, пиперка, морков...

# 281
  • Мнения: 22 036
Пилешки дробчета правя на тиган. Измивам ги и ги кисна във вода с оцет. После пак ги измивам, овалвам в брашно и запържвам.
След това, задушавам лук, чушки, домати и гъби. Връщам дробчетата в тигана, слагам малко вино и готвя до извиране на теяността.

# 282
  • Мнения: 4 859
Най-лесни са ми печени дробчета-измити и отцедени се объркват с олио,черен и червен пипер,малко сол.Слагат се на един ред в загрята на 200 °фурна.Като зацвърчат си засичам 5 минутки,след което фурната се изключва и се оставят за още 10мин.да се досготвят .
Не е моя идеята,бях дала линк в предната тема,но не го намирам.
И друг мързелив вариант-панирани дробчета на фурна
Измити и подсушени се потапят в брашно с подправки,яйце,галета,нареждат  се на един ред в тава,застлана с хартия за печене и на 200° загрята фурна се пекат-15-20 мин.
И последно пилешки дробчета с бекон и гъби на шишчета
Дробчетата-измити,нарязани на хапки и подсушени,нарязан на ленти бекон и буркан печурки.Всяко парче дробчета се увива в бекон и се нанизва на шишче,като се редува с гъбка (цяла,ако е малка или на половина).Пекат се на леко намазнен грил тиган,плоча не на максимална степен,и на барбекю стават.
Времето зависи от количеството на шишчета-правят се бързо,но ако са повече минутите са над 20.

# 283
  • Мнения: 3 743
Аз установих, че не съм добра в готвенето за 15 мин, но с малко подготовка тази седмица успях за 1 час да приготвя 4 яденета: вечеря, късна закуска за ММ, който беше нощна смяна, закуска за следващия ден и обяд за следващия ден. Вечерята беше овчарски пай (със сварени от предния ден картофи), късната закуска сандвич (с тесто замесено от предния ден, изпечено на тиган като тортиля), закуската овесени ядки с млечен кефир и замразени плодове, обядът царевични крекери (с царевично брашно и яйца)

# 284
  • Мнения: 4 859
Галче,може ли рецепта за царевичните крекери?Благодаря предварително Hug

Общи условия

Активация на акаунт