Сухар или Хляб

  • 10 110
  • 22
  •   1
Отговори
  • Мнения: 23
Извинявам се за може би невежият ми въпрос. Днес бяхме на профилактичен преглед (навършихме 8месеца) педиатъра ми каза че мога да почвам да вклювчвам глутен. Съответно да правя попара със сухар, сирене и масълце. Коментирах това с приятелка чието дете е вече на 3г и тя ми каза, че е слагала хляб а не сухари и се зачудих аджеба каква е разликата? Какво има в хляба което го няма в сухарите че да са по-полезни?
Час и половина ровя из форумите и всички мами коментират коя дава сухар коя хляб... коя нито едното, но никъде не видях да споменават ЗАЩО сухар а не хляб препоръчват докторите.
Та някой може ли да ми помогне с тази дилема?  newsm78  newsm78  Thinking

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 4 472
Никога не съм знаела защо и никога не съм използвала сухар. Достатъчно ми беше да прочета, какво съдържа той. Говоря за обикновени сухари. Ако сега има някакви нови бебешки, био, прочистени от 20-тината съставки, които аз помня и прочие, е друг въпрос.

# 2
  • Мнения: X
Хляб и сама може да направиш на сухар. Ако не е хубаво изсушен и препечен, попарата става прекалено глетава и е възможно да не се отрази добре на коремчето.

# 3
  • Мнения: 25 589
Препичай филийки от качествен хляб, най-добре домашен, и с тях прави попарата.  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 779
Смята се, че при препичането на хляба до сухар глутена в него се разпада. Затова за бебетата педиатрите препоръчват започването на захранването да е със сухари, а не директно с хляб.

# 5
  • Мнения: 384
На мен обяснението защо сухар,а не хляб беше,4е сухарчето се троши,докато хляба при мачкането с вилица става на тесто.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 25 236
И на мен това обяснение ми звучи по-достоверно. За разпадането на глутена... нали хлябът така или иначе се пече, защо глутенът не се разпада още тогава, а е нужно допълнително препичане?

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 6 470
Имам две деца, които са пораснали без попара. Глутен може да се въведе и по много други начини.
В попарата виждам предимно "мокър хляб" и нищо кой знае колко полезно. Мое мнение си е това, нямам намерение да споря.
Конкретно на въпроса, със сухар става по-добре. Хлябът и без друго днес е като гъба, като се намокри става съвсем гаден и лепкав. Другото момичетата вече са го писали.
Относно въвеждането на глутен - добре е да се започне с овес, после примерно спелта, ръж, ечемик и тогава пшеница. Пшеница може освен с някоя каша и с кус-кус да се въведе примерно.

# 8
  • Мнения: 46 508
Така е, като намокриш хляб става на нищо, като сложиш препечен или сухар може да се яде.

За захранване с глутен в днешни дни има много по-безопасни начини - с храни, които имат, но са с по-ниско съдържание на глутен. Не съм лекар, но смятам, че педиатърът ви кара по схеми от преди 40 г., когато не е имало какво друго да се даде. Според съдържанието му се подреждат така: овес - ръж - ечемик - пшеница. Няма причина да скачаш в прескачаш директно към това с високото.

# 9
  • Мнения: 23
Благодаря ви много! Не очаквах такъв наплив от отговори, на един друг мой въпрос преди време отговориха 2 жени  сега чак се изненадах приятно. Мисля да пробвам с домашен хляб. Дали препечен или не малката ще си покаже кое и допада повече, ще пробвам и двата варианта.
Хубав ден момичета!  Hug

# 10
  • София
  • Мнения: 7 990
Ако досега не си давала хляб/сухар, по-добре започни първо със сухар. Хлябът, когато се накисне, става като тапетно лепило и може да отвратиш детето, ако все още не дъвче добре.

# 11
  • Мнения: 384
Все пак целта на захранването е да следим децата си за реакции,как им се отразяват дадените продукти,а не защото ТРЯБВА да дам попара.Най-добре по най-безопасния и лесен начин за самото детенце,без да предизвикваме рискове от задавяне примерно.

# 12
  • Мнения: 23
Така е но нещо не мога да схвана смисъла на това какво точно искате да ми кажете/посаветвате с това?

# 13
  • Мнения: 3 841
Казваме,  че можеш да въмедеш глутена не само с попара,  даже препоръчително е след овеса например( има по ниско съдържание на глутен).А ако искаш да дадеш непременно попара,  я направи със сухар( ако можеш домашен) поради причините,  които са изброили момичетата:)

# 14
  • Мнения: 46 508
С една дума, въведи глутенът с овес. Например, ако даваш безглутенова каша, добави 1 лъжичка овесена към нея. На следващия ден още една, после още една и така докато я направиш изцяло овесена.

В пшеницата (хляб/сухар), съдържанието на глутен е много по-високо, съответно, ако има реакция, тя ще бъде по-тежка. Едно време не са имали друго, затова са давали попара. Сега имаш достъп до много по-безопасни храни, няма причина да избираш пшеницата.

Общи условия

Активация на акаунт