Всичко за домашните пюрета...

  • 2 717
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9
Здравейте мами. Исках да науча всичко за пюретата - за това как се правят,  тъй като на скоро станах майка и не съм запозната.
Въпросите ми са как да правя пюрета (рецепти)? По колко време трябва да варя зеленчуците(плодовете)? Какви комбинации мога да правя? Ако реша да направя повече и после да ги пълня в бурканчета и да ги стерилизирам до какъв период ще са годни? Или да ги държа във фризер, но в какво да ги слагам направените пюрета, за колко време ще са годни? Прибавя ли се и водя към направените пюрета?
Когато започнем със захранването с пюрета кога да кърмя и кога да давам от пюрето? Първоначално колко трябва да давам? Мисля да започна след 4 месец със зеленчукови пюрета.
Общо взето това, друго не се сещам в момента.

# 1
  • Мнения: 46 508
Направете консултация с двама педиатри, един, който препоръчва ранно и един, такова от 6-ти месец. Чуйте техните аргументи и направете информиран избор. Те ще ви дадат насоки и конкретно за вашето дете (ако има някакви здравословни особености, алергии и др. проблеми).
Като начало няма да можете да правите комбинации, защото трябва да въвеждате по 1 продукт.

За рецепти може да погледнете тази тема.

В началото ще давате веднъж на ден пюре, иначе кърмене на поискване. До 1 г. кърмата си остава основната храна на бебето. Ще има и кризи около никнене на зъби, боледуване и др. неразположения, когато може да отказва пюрета и да е само на кърма. Няма проблем, почива няколко дни и после пак.

# 2
  • Мнения: 700
Здравей! Не, че аз съм много компетентна, но да споделя моя опит. И аз от скоро захранвам и правя домашни пюрета. Приготвям ги преди да му ги дам, не съхранявам в хладилник и не замразявам. Каквото остане го дояждам аз. Започнах с картоф, като на 7-я ден заместих едното хранене. Започнах 1 ден 2 лъжички, 2 ден 4 лъжички, 3 - 7 и така постепенно увеличавах броя на лъжичките, като на 7 ден дадох 25. Така ме беше посъветвала една неонатоложка. Следващият зеленчук го даваш на едно ядене с първия като намаляваш първия за сметка на втория. Аз обаче не съм ги смесвала, а ги давах отделно, т. е. 2 лъжички от новото и голямата порция от старото и така докато изцяло замениш първият зеленчук. Ако има някаква реакция / разстройство, обрив и т. н. спираш с дадения продукт /. Аз лично ги варя и то малко повече от необходимото. Може би така остават по-малко полезни вещества, но предпочитам да са хубаво сварени. Пример: Тиквата се сварява за около 30 минути, аз я държа около 45 горе-долу. До колкото знам е най-хубаво да се варят на пара, така се запазват всички витамини, минерали и т. н. Аз нямам подходящи съдове за това в момента. И мен ме посъветва доктор да не започвам с морков, защото е много силен. Съветите, които ти е дала Не се сърди човече са много полезни. Успех!

# 3
  • Мнения: 9
Благодаря ви много за информациите, които ще ми помогнат много...

# 4
  • Мнения: 700
Благодаря ви много за информациите, които ще ми помогнат много...

За нищо. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт