Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Пазаруване от чуждестранни сайтове
***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 4
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-253 от 253 отговора

София

Мнения: 502
Тема за информация, въпроси, отговори и споделяне на опит относно освобождаването от митница на пратки, пристигнали от страни извън ЕС

На въпроса дали пратката ще отиде на митница или няма, не може да се даде точен отговор. Митническите служители имат право да задържат всяка една пратка, независимо от нейната стойност, тегло или размер.

Пример за статут на пощенска пратка задържана на митница:


На митница може да бъде задържана всяка една пощенска пратка, включително и такава, която е на стойност по-ниска от 30 лв. За тези пратки не се дължи ДДС, но има пощенска такса от 1,50 лв.
Останалите пратки, чиято стойност надвишава 30 лв. се освобождават от митница след заплащане на ДДС за пратки до 300 лв, а за тези над 300 лв. мито (ако има такова) + ДДС.
Пощенска такса за тях е 3,50 лв на пратка.
Куриерските пратки почти винаги се задържат на митница.


СПОРЕД РЕГЛАМЕНТИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, ЗМ, ППЗМ И ЗАКОНА ЗА ДДС, правилата са следните:

ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ
(пратки, пристигнали с БГ пощи)

ОТ 01-07-2016 г. е в сила НОВА ИНСТРУКЦИЯ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ И „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ“ЕАД
http://customs.bg/bg/pubs/6715

Според новата инструкция:

До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Получава се от пощенския клон по адреса, посочен на пратката, освен в случаите, когато е задържана за митнически контрол. Тогава се получава от митницата без да се заплаща ДДС или мито.

Над 30,00 лв (15 Евро)
Дължи се ДДС 20% от общата стойност на стоката и доставката.
Ако пратката надвишава 300 лв (150 евро) се заплаща и мито, ако е определено по митническа тарифа за конкретната стока. Има доста стоки, за които ставката е 0%, независимо от тяхната стойност. Например за телефони и друга техника митото е 0%.
Попълва се митническа декларация.
Изисква се ЕОРИ номер в случай, че освобождавате пратката си сами или чрез представител, различен от БГ Пощи.

Пратката се получава от съответната митница, посочена на пощенското известие.
Носи се лична карта, копие от PayPal или друго плащане (банково извлечение), фактура или копие от поръчка и пощенското известие.
ДДС и мито се заплащат на каса в банката, квитанцията отпада.
Плаща се и пощенска такса 3,50 лв

Според новата инструкция БГ Пощи могат да ви представляват на митница, като подадат от ваше име митническата декларация и заплатят всички такси. (Отнася се за пратки на стойност до 1000 Евро).
В случай, че получателят на пощенска пратка желае да се възползва от услугата „Митническо представителство” на БГ Пощи, е необходимо същият да предостави на място, да изпрати по факс, e-mail или по пощата необходимите документи за освобождаването на пратката, посочени в „писмото-покана” на митническите органи и “декларация-съгласие” за представянето му от "Български пощи" ЕАД пред митническите органи на Република България.
При ползването на тази услуга не е нужно клиента да има ЕОРИ номер и да попълва митническа декларация. БГ Пощи освобождават с техния ЕОРИ и те съответно си попълват декларацията.
Повече информация за услугата на БГ Пощи
http://www.bgpost.bg/bg/news/1076

В СЛУЧАЙ ЧЕ НЯМА ДА ПОЛЗВАТЕ УСЛУГАТА НА БГ ПОЩИ И ИСКАТЕ ДА ОСВОБОДИТЕ ПРАТКАТА СИ САМИ:

Нужен ви е електронен подпис, с който да подадете митническата декларация.
Трябва да си извадите ЕОРИ номер, ако нямате постоянен и да попълните митническа декларация през системата на Митниците тук: http://customs.bg/ - Електронни митници.
ЕОРИ номер се вади с лична карта от митницата, най-често в деловодството. Безплатно е.

След попълване и успешно подаване на митническата декларация, системата ви дава номер (LRN) и ако е възможно разпечатвате бланката на декларацията. С документите от пощата (товарителница), разпечатана декларация, поръчка/фактура, банково извлечение за плащане/Пейпал, пощенско известие и лична карта се отива на гишето за митническа обработка. Подават се документите и чакате да ви ги обработят. Може да поискат да погледнат пратката, преди да оформят декларацията.
След това се плаща ДДС на каса в банката. В повечето големи митници има банкови гишета, така че не е нужно да се ходи далеч.
С платежното от банката се връщате на при митническия служител, където чакате още известно време да се отрази плащането в тяхната система.
Накрая ви дават вашият екземпляр от митническата декларация и можете да си получите пратката.

За всичко това можете да използвате услугите на митнически представител срещу заплащане. Митнически представители са всички фирми, които попълват документи и офисите им се намират обикновено в близост до митниците.
Трябва да им дадете нотариално заверено пълномощно и те ще освободят пратката вместо вас.
За цените не мога да кажа точно, но са някъде в порядъка от 30,00 до 50,00-70,00 лв.КУРИЕРСКИ ПРАТКИ
(такива, които са пристигнали с куриерска фирма - DHL, EMS, FEDEX и др.)

До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Куриерът я доставя до вашият адрес.

Над 30,00 лв (15 Евро)
Всички куриерски пратки над 30,00 лв минават митница по описаната по-горе процедура с попълване на електронна на декларация и с ЕОРИ номер. За тези до 300 лв (150 евро) се плаща само ДДС, а за останалите мито (ако е дължимо според вида на стоката) и ДДС.

Куриерските фирми ще ви предложат да им дадете нотариално заверено пълномощно, с което те се наемат да извършат освобождаване на пратката вместо вас. В този случай не е необходимо да ходите на митница и да вадите ЕОРИ. Ще ви изпратят текста на пълномощното, което е специално за митнически цели, където вие да си попълните данните и да заверите при нотариус. Занасяте или изпращате пълномощното на куриерската фирма и тя ви изважда ЕОРИ номер и извършва всички митнически формалности, след което ви доставя пратката и заплащате нужните суми (ДДС и мито, ако е начислено) на тях.

Ако желаете можете да ползвате и друг митнически представител, различен от куриерската фирма, в който ви е пратката. Процедурата с упълномощаването е същата. Цените за услугата са различни, според тарифите на конкретната фирма.

Ако не искате куриерската фирми или друг митнически представител да освободи пратката вместо вас, тогава можете да се представлявате сами по начина, описан по-горе с попълване и подаване на електронна митническа декларация.

ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ДО ТУК СЕ ОТНАСЯ ЗА ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИРМА КЪМ ДРУГА ФИРМА ИЛИ ОТ ФИРМА КЪМ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ.

ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ ДО ДРУГО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ

За пратки между две физически лица на стойност до 45 Евро, за които получателят не е заплатил (напр. подаръци) не се дължи ДДС и мито, не се попълва митническа декларация и не се изисква ЕОРИ номер.
Освобождават се от митница само с представяне на документите от пощата или куриера (товарителница, цесия), известие, лична карта и опаковъчен лист или стокова разписка, ако има.

ОТНОСНО ВЪПРОСИТЕ ДАЛИ КОНКРЕТНА СТОКА ИМА МИТО И КОЛКО Е
Първо трябва да се определи тарифен код на стоката.
Тарифните кодове се определят според вида на стоката и се търсят в Митническата тарифа (ТАРИК) http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=bg
За непрофесионалист е трудно да определи тарифната позиция, тъй като има много условности и подробности. Стоките са групирани в раздели и глави според вид материал и предназначение. Някои са лесни за откриване, други не чак толкова. Тълкуването на тарифата не винаги е еднозначно.
Това ще го направят служители от фирмата, където трябва да отидете за попълване на митническата декларация. Ще определят тарифния номер и ще изчислят дължимите суми.


СТАРИТЕ ТЕМИ:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=811865;;20 - Тема 2
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=933639.msg33442882#msg33442882 - Тема 3
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
   Благодаря за новата тема! bouquet

   Напоследък поръчвам стоки само до английския адрес на някой превозвач и така си спестявам разправиите с нашенската митница.
Цитирай

София

Мнения: 502
Да, The Black Cat това е хубав вариант. И аз съм го правила. Дори да се наложи да плащаш ДДС и митническа обработка, то става онлайн и не отнема никакво време, нито разхождане по митници.
Цитирай


Мнения: 3 685
Благодаря за темата! bouquet Може и аз да поръчам скоро с доставка до английския адрес на превозвач, в крайна сметка е важно как излиза най-изгодно.
Цитирай

София

Мнения: 7 527
Благодаря за темата. Миналата седмица получих пратка от американски сайт с декларирана (и реална) стойност $80 с DHL, без да бъде задържана на митница. Не знам как стана това.
Цитирай

София

Мнения: 502
Случва се понякога, в суматохата някой не е догледал.
Аз пък днес ходих да освобождавам пощенска пратка от САЩ на една приятелка, мини пакетче с бижута декларирано и реално 50 долара. Такова беше дребно, че е могло спокойно да си мине без митница, но ето че тук пък някой се е взрял в декларацията и са го задържали.
Цитирай

София

Мнения: 7 527
Пратката е минала през Германия, и аз мисля, че не са догледали реалния подател.  А и не е от популярен сайт.
Цитирай

София

Мнения: 493
Благодаря за темата. Имам питане. Заради промените в цените на шипинга на Айхърб  искам да направя голяма поръчка с ДХЛ доставка. Единият от артикулите скоро ще го спират и искам да купа голяма бройка. От рода на 15 бр крем за лице за х4,50 долара парчето. Опасявам се,че може да сметнат,че е за търговски цели.  Има ли някакви правила в това отношение?
Цитирай


Мнения: 1 550
От рода на 15 бр крем за лице за х4,50 долара парчето. Опасявам се,че може да сметнат,че е за търговски цели.

Ами то 15 броя са си направо за търговски цели.
Цитирай

София

Мнения: 502
Няма значение каква бройка купуваш. Дали е за търговски цели или за друго митницата не я интересува. Важното е да декларираш всичко правилно и да си заплатиш дължимите сборове.
Цитирай

София

Мнения: 493
Благодаря за отговорите! Да, всичко се декларира по описа от Айхърб.
Цитирай


Мнения: 77
Очаквам пратка от Индия на стойност 100EUR. Доставката е платена от индийците и ддс само върху 100евро ли дължа?
Пратката е пратена с FeдEx.  Не разбрах от сайта им обаче дължа ли им пари за митническо посредничество (4 са стоките). И дължа ли такса "банкова гаранция за временен склад под митнически контрол". Получавала съм с DHL и такава такса не съм плащала.
Цитирай

София

Мнения: 2 690
Имате ли документ, че не сте платили транспорт? Ако ДА, то тогава таксите са върху 100 Евро. Аз за пълви път чувам за - банкова гаранция за временен склад под митнически контрол - за такава сума .... не мисля че дължите
Цитирай


Мнения: 1 550
Очаквам пратка от Индия на стойност 100EUR. Доставката е платена от индийците и ддс само върху 100евро ли дължа?

Заплатена цена + транспорт. Във всички случаи е по-добре да е DAP. Ако в превозните документи обаче е оказано друго...  Smile

Имате ли документ, че не сте платили транспорт?

А като какво трябва да изглежда този документ, че не съм платил нещо?  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 2 690

Имате ли документ, че не сте платили транспорт?

А като какво трябва да изглежда този документ, че не съм платил нещо?  Thinking
Като фактура и да пише стока 1 - 5 лв, стока 2 - 3 лв и накрая - транспорт - 0 лева. Аз освобождавах пратка от Веслец и нямах транспорт, та докато се оправих с митничарката - зор видях. Не можело да няма транспорт - искаха документ.....
Цитирай


Мнения: 77
Имате ли документ, че не сте платили транспорт? Ако ДА, то тогава таксите са върху 100 Евро. Аз за пълви път чувам за - банкова гаранция за временен склад под митнически контрол - за такава сума .... не мисля че дължите

Ами в сайта им това пише:
"Митническо освобождаване: Флайинг Карго България ООД
... Отделно от митата и таксите, дължими към Агенция Митници, дължите такса банкова гаранция за временен склад под митнически контрол, платима на каса в наш офис. “

Не са ми пратили още инвойса, но те поеха доставката и им казах да пишат, че 0лв в него. Въртеше ми се в главата нещо, че за ДДС винаги добавят доставката независимо дали ти я плащаш.

А освобождавал ли е някой с FedEx? Безплатно ли освобождават техните пратки?
Цитирай

София

Мнения: 502
Във Флайн карго се плаща такса около 24 лв мисля, че беше. Аз му викам такса цесия. В Интайм тази такса е 12 лв. При DHL няма такава такса. В TNT не помня, отдавна съм нямала пратка с тях.
Цитирай

Варна

Мнения: 114
Преди година и половина TNT нямаха такса за представителство когато те доставят пратката.
Цитирай


Мнения: 77
Във Флайн карго се плаща такса около 24 лв мисля, че беше.
Обирджии. Не стига, че им даваме луди пари за доставка ами още искат.
Още един въпрос. Фирмата ми прати инвойса, но цените, които са написли не са това което съм платила. А и нещата са платени от 2 души и после ни обидиниха поръчките в една пратка. Единия е платил е евро, а другия в паунд, а инвойса е в $. Та ще ми искат ли платежен документ, че той хич не се връзва с инвойса?
Цитирай


Мнения: 1 550
Единия е платил е евро, а другия в паунд, а инвойса е в $.

Декларирате в долари, къде е проблема?
Цитирай


Мнения: 77
Единия е платил е евро, а другия в паунд, а инвойса е в $.

Декларирате в долари, къде е проблема?
Има разлика в сумите, дори като ги обърнеш в $. А и те са решили да декларират пратката за 100$ и са разделили сумата на броя артикули и всички струват  по равно в инвойса, а реално друго е платено (не е голяма разликата 100 и малко $).
Цитирай

София

Мнения: 502
Ако в митницата не харесат фактурата или се усъмнят, че е платено толкова, могат да поискат извлечение от превода. Тогава, за да съвпаднат сумите можете да изискате от изпращача друг инвойс с коректно описани артикули и цени, койито да са същите, както в плащането. Няма значение, че пратката е дошла с една фактура, някаква си. Ако от митницата поискат друга, която да е вярната и вие им я представите, ще се декларира по нея.
Цитирай


Мнения: 77
Някой знае ли колко пари ще ми вземат за попълване на митническа декларация ако сама си освобождавам пратката. Пратката съдържа 4 артикула 2 от които са еднакви.
Цитирай

София

Мнения: 502
Ако сама освобождаваш трябва и сама да си попълниш декларацията и да я подадеш електронно. Тя се подава вече само с ел. подпис направо през софтуера, където се попълва от упълномощен от теб митнически представител. Или сама попълваш в сайта на Агенция митници и сама подаваш с твой ел. подпис.
Цитирай


Мнения: 77
Да, но нямам електронен подпис. До колкото помня пред митницата имало битки където ти попълват декларацията, макар че като ходих за ЕОРИ-то не ги видях. Тия федекс много такси имат и си мисля дали да не си я освободя аз.
Цитирай

София

Мнения: 502
Няма как да я освободиш без електронен подпис. В будките до митницата могат да ти я освободят с пълномощно от теб и с техния ел. подпис. Вече не може те само да попълват документите, пък клиентът сам да освобождава. Това беше възможно до преди юли месец 2016.
Цитирай


Мнения: 77
Общо взето щом нямам ел.подпис няма избор освен да упълномощя куриерската фирма, нали. Много тъпо.
Цитирай

софия

Мнения: 4 801
Общо взето щом нямам ел.подпис няма избор освен да упълномощя куриерската фирма, нали. Много тъпо.
Точно така.
Цитирай

София

Мнения: 2 690
Общо взето щом нямам ел.подпис няма избор освен да упълномощя куриерската фирма, нали. Много тъпо.
Точно така.
Не е така. Ел подпис се вади за 1 час и цената за 1 година е около 40 лв. При три пратки сте ги избили тия 40 лв. Остава да имате нерви и желание.
Цитирай

софия

Мнения: 4 801
Въпросът беше "щом нямам ел.подпис няма избор освен да упълномощя куриерската фирма, нали?", а не дали и колко струва електронния подпис. Аз за 1 пратка годишно няма да си причиня разкарването за купуване на подпис и ваденето на ЕОРИ. Щото и него го дават патиците от митници и ходиш като малоумен между 3 гишета в залата да разнасяш листа, което също отнема време. И за 1-2 пратки годишно по никакъв начин не е рентабилно да си причинявам това + разходите за подпис. Защото за миналата година съм имала точно 1 пратка за освобождаване на Митница от 20-тина. Но това не беше въпросът на цвете.
Цитирай


Мнения: 1 266
Общо взето щом нямам ел.подпис няма избор освен да упълномощя куриерската фирма, нали. Много тъпо.
Точно така.
Не е така. Ел подпис се вади за 1 час и цената за 1 година е около 40 лв. При три пратки сте ги избили тия 40 лв. Остава да имате нерви и желание.

Такава е първоначалната цена, включваща карта и четец. Без тях е 12 лв. Подновяването за следващата година е 12 лв. Пиша последни данни за моя. Имам го от десетина години като физическо лице. Моя позната сподели, че в някои европейски държави било безплатно подновяването.
Цитирай


Мнения: 750
Остава въпросът лесно ли се попълва митническата декларация. До колкото помня имало някакви неясни кодове, при посочването на които можело да объркаш
Цитирай


Мнения: 984
Здравейте,

Имам пратка на стойност 30,49 лв с доставката, която е спряна на митница. Известно ми е, че пратки до 30лв са освободени от ДДС, въпросът ми е дали това включва стойността за доставка или не.

Благодаря предварително на отзовалите се
Цитирай


Мнения: 1 550
Имам пратка на стойност 30,49 лв с доставката, ...... въпросът ми е дали това включва стойността за доставка или не.

Не включва. Ако го докажеш разбира се. Т.е. ако имаш цена за доставка, а не фри шипинг...
Цитирай


Мнения: 984
Имам пратка на стойност 30,49 лв с доставката, ...... въпросът ми е дали това включва стойността за доставка или не.

Не включва. Ако го докажеш разбира се. Т.е. ако имаш цена за доставка, а не фри шипинг...

Благодаря за отговора. А има ли го някъде фиксирано - черно на бяло, за да мога да докажа, ако от митницата решат да твърдят обратното. Искам да отида подготвена, така да се каже...
Цитирай


Мнения: 750
според мен включва. Когато плащам ддс, плащам и върху цена на доставка.
Цитирай


Мнения: 4
Здравейте. Ще поръчвам нещо (30бр.) от Китай(не е от сайт) . С продавача контактуваме по скайп.Плащането ще се извърши чрез пейпал. Как е най-добре да процедирам.Той предполагам ще напише каквато сума му кажа. Дали може да напише 60$, а всъщност поръчката е за 300$, и да му преведа парите на 2 пъти(единия 60$ а другия останалите) понеже от митницата ще искат документ за плащане? Как е най-добре да направя ?
Цитирай


Мнения: 750
Не съм го правила това,но ми се струва добър вариант. Само че платете втората част от сумата с поне ден разлика от предходното плащане.
Да знаете, че и на 60$ ще имате да плащате мито/ддс.
Цитирай


Мнения: 1 550
Здравейте. Ще поръчвам нещо (30бр.) от Китай(не е от сайт)

30 боря влизат на митница каквато и цена да напишеш. Кое как да направиш най-добре?
Цитирай


Мнения: 4
еми с плащане, какво да напише и т.н. какво ще ми трябва след като не поръчвам от сайт.
Цитирай


Мнения: 1 550
еми с плащане, какво да напише и т.н. какво ще ми трябва след като не поръчвам от сайт.

Каквото и да напише, ще ти трябва документ за плащане. Ако не им хареса минаваш на сравнителна оценка.

п.с. 30 броя! Не може ли да ги поръчаш на части?
Цитирай

гр. София

Мнения: 2 765
Имам пратка на стойност 30,49 лв с доставката, ...... въпросът ми е дали това включва стойността за доставка или не.

Не включва. Ако го докажеш разбира се. Т.е. ако имаш цена за доставка, а не фри шипинг...

Благодаря за отговора. А има ли го някъде фиксирано - черно на бяло, за да мога да докажа, ако от митницата решат да твърдят обратното. Искам да отида подготвена, така да се каже...

По принцип доколкото знам от друга тема и хора, ходещи често до митница ДДС не се дължи върху стойността на доставката. Това, че митничарите го събират е друга тема.  Peace Ако не се лъжа в някакъв закон/нареда също е упоменато, но не знам точно къде....
Аз влизам в темата да попитам нещо относно внос на стока от САЩ в Германия. Колко е минимума под който не се облагат стоки с ДДС? У нас е 30лв, а в Германия?  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 7 527
Малко се объркаха нещата май... Стойността на доставката не се включва в 30-те лв., до които не се дължи ДДС. Ако пратката (без доставката) е над 30 лв., ДДС се начислява върху стойността на пратката И доставката.

Скрит текст :
Обаче доколкото знам, ако имаш пратка с декларирана стойност примерно $5 и доставка $50, пак могат да се усъмнят и да ти поискат документ за плащането.
Цитирай


Мнения: 3 685
Да, точно преди 2 години ми показаха документ за такава пратка (разпечатка за плащането) - 5 долара декларирана стойност на стоката и 50 долара транспорт. На тази й бяха начислили ДДС, защото измамата е очевидна. Peace

Между другото, ако стойността на пратката ви се доближава до 30 лв и се чудите дали ще платите ДДС, помага да помислите в кой месец ще пристигне в България и да видите какъв е валутният курс, който Митницата е възприела за този месец - по този курс ще смятат те, така че и вие смятайте по него.

А ако стойността на стоката е 30,49 лв, тогава със сигурност се начислява ДДС, след като пратката е спряна (спокойно е можело да не я спрат, както става с много други, но щом е спряна, ДДС е дължим). Но този ДДС се плаща и върху цената на доставката.
« Последна редакция: ср, 22 фев 2017, 09:59 от Cioccolata »
Цитирай


Мнения: 1 550
но щом е спряна, ДДС е дължим

Не е задължително.

5 долара декларирана стойност на стоката и 50 долара транспорт. На тази й бяха начислили ДДС, защото измамата е очевидна.

И това не е така. Получавал съм датчик на стойност около $9 с транспорт през UPS на стойност около $73. Ако пратката ти е надлежно оформена при изпращането ( документ за плащане на транспорт от самия превозвач ) въобще не спира на Митница.
Цитирай


Мнения: 3 685
Въпросът е, че митничарите я бяха спрели, защото се усъмнили заради ниската стойност - 5 долара. Заподозрели, че има шашма и са я спрели. Няма да стане всеки път, но когато стане, се вижда, че е измама (предполагам). Или може би ако някак може да се докаже, че тази стока наистина струва 5 долара, а транспортът наистина струва 50, тогава няма да начислят ДДС.
Цитирай


Мнения: 984
Благодаря за отговорите bouquet

30,49 е стойността на стоката с доставката, бях в пощата, дала съм банковото извлечение и поръчката, в която е упомената и стойността на доставката и чакам развитие.
Цитирай


Мнения: 3 685
А, аз не съм прочела, че е 30,49 с доставката. Тогава не трябва да има ДДС, а само пощенска такса, която е 1,50. Smile
Цитирай


Мнения: 984
Звъннаха ми преди малко 6 лв ДДС и 12 лв такса за обработка дължа, казх им, че отказвам пратката Confused
Цитирай


Мнения: 3 685
Хм... Не би трябвало да е така, но явно зависи кой как чете закона.
Цитирай


Мнения: 1 550
Звъннаха ми преди малко 6 лв ДДС и 12 лв такса за обработка дължа, казх им, че отказвам пратката Confused

Извинявай ти сигурна ли си, че имаш документ в който пише цена на доставка? И най-вече колко е доставката...
Цитирай


Мнения: 984
Имам, да, поръчката

Скрит текст :
Цитирай


Мнения: 3 685
Ами, subtotal е цената на стоката - по курса, който Митницата използва в момента (http://www.customs.bg/bg/page/25), стойността е равна на 30,26 лв - това е над 30 лв, затова и се дължи ДДС. Нищо странно няма. Peace
Цитирай


Мнения: 1 266
Скрит текст :
Имам пратка на стойност 30,49 лв с доставката, ...... въпросът ми е дали това включва стойността за доставка или не.

Не включва. Ако го докажеш разбира се. Т.е. ако имаш цена за доставка, а не фри шипинг...

Благодаря за отговора. А има ли го някъде фиксирано - черно на бяло, за да мога да докажа, ако от митницата решат да твърдят обратното. Искам да отида подготвена, така да се каже...

По принцип доколкото знам от друга тема и хора, ходещи често до митница ДДС не се дължи върху стойността на доставката. Това, че митничарите го събират е друга тема.  Peace
Ако не се лъжа в някакъв закон/нареда също е упоменато, но не знам точно къде....
Аз влизам в темата да попитам нещо относно внос на стока от САЩ в Германия. Колко е минимума под който не се облагат стоки с ДДС? У нас е 30лв, а в Германия?  Thinking

Цитат
Under currently applicable version of Directive 2009/132/EC which replaced Directive 83/181/EEC, the VAT threshold for Member States to implement is still set at a minimum of EUR 10, including the possibility to increase this value up to an equivalent of EUR 22. In this respect, however, Member States should take into account that in accordance with recital 5 of the Directive 2009/132/EC “The exemptions on importation can be granted only on condition that they are not liable to affect the conditions of competition on the market".
When reviewing the application of the VAT relief for imported goods of negligible value we identified that all countries apply this relief and most countries confirmed that the threshold is EUR 22 or the equivalent amount in local currency22. The countries that deviate from the threshold of EUR 22 are Bulgaria (BGN 30 ~EUR 15.3423), Croatia (HRK24 160~EUR 20.85), Cyprus (EUR 17), Denmark (DKK 80~EUR 10.75 25), Hungary (HUF26 6 000 ~EUR 18.82), Romania (EUR 10 ) and United Kingdom (GBP 15 GBP ~EUR 19.2327). Please find in Annex A an overview of the national legislations translated into English of the implementation of the VAT relief for imported goods of negligible value.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/buying-goods-se … -union-country_en
Скрит текст :
Цитат
VAT
The import VAT is calculated as a percentage (VAT rate) of the taxable amount.
•   The VAT rate is the one applicable in the country where the goods are being delivered.
You can check the VAT rates applied in each countrySearch for available translations of the preceding link•••.
•   The taxable amount is made up of the customs value plus the duty paid and the transportation and insurance costs up to the first place of destination within the EU.
VAT is not due when the total value of all goods in a consignment (value not inclusive of customs duties or transport costs) is less than a threshold. The threshold may vary from 10 euros to 22 euros, depending on the EU country. For an overview see the pie chart below (information available for 24 Member States). Certain countries (like Sweden and Poland) however, exclude mail orders from the exemption.  This exception does not apply to tobacco or tobacco products and alcoholic products.
The import VAT may either be included into the overall delivery price or not.
•   If the import VAT is not included in the price paid to the seller (which is the common situation), you will have to pay it to the postal company or express courier, or directly to the customs if you clear the goods at customs yourself. In the latter case, the procedure differs according to the country.
•   If you pay all inclusive, you will be paying import VAT to the seller when paying the total price. But if the import VAT is not properly estimated by the seller, or if the seller fails to ensure the transfer of this VAT amount to the customs, you must be aware that national legislation can hold you jointly liable.

ДИРЕКТИВА 2009/132/ЕО НА СЪВЕТА
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32 … L0132&from=EN
ДЯЛ IV
ВНОС С НЕЗНАЧИТЕЛНА СТОЙНОСТ
Член 23
Освобождават се при внос стоки, които са на обща стойност не повече от 10 EUR. Държавите-членки могат да предоставят освобождаване при внос стоки с обща стойност повече от 10 EUR, но не повече от 22 EUR.
Държавите-членки могат, обаче, да изключват от освобождаването, предвидено в първа алинея, първо изречение, стоките, които са внесени в рамките на продажба по пощата.
БГ
ЗАКОН ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ
Цитат
Освобождаване от данък при внос
Чл. 58. (1) Освободен от данък е вносът на:
(14) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Освободен от данък е вносът на стоки в рамките на разрешения безмитен внос, когато се:
1. внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лв.;

UK
https://www.gov.uk/government/publications/notice-143-a-guide-fo … tional-post-users
Скрит текст :
2.3 What are the limits for customs duty and import VAT?
•   commercial consignments ie goods you have purchased, of £15 or less are free from Customs Duty and import VAT. Note: This does not include alcohol, tobacco products, perfume or toilet waters; these items are excluded from the relief of duty and VAT at import. In addition, commercial consignments sent to the UK from the Channel Islands do not benefit from any relief of import VAT
•   if you are sent a gift with a value of £39 or less, which complies with the rules shown in paragraph 2.4, it will be free from Customs Duty and import VAT. Gifts of alcohol, tobacco, perfumes and toilet waters are subject to the limits shown in paragraph 2.5, while gifts of perfumes and toilet waters are subject to the limits in paragraph 2.6
•   Customs Duty becomes payable if the value of the goods is over £135.

DE
https://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Zoelle/Zollbefreiungen/Aussert … em-wert_node.html
Скрит текст :
Unabhängig von der Person des Versenders und des Empfängers sind alle Sendungen von Waren, deren Gesamtwert nicht höher ist als 22 Euro, einfuhrabgabenfrei (Artikel 23 und 24 Zollbefreiungsverordnung). Dies gilt für Zoll und Einfuhrumsatzsteuer.
Bei einem Wert zwischen 22 Euro und 150 Euro sind die Sendungen zwar zollfrei, aber nicht frei von Einfuhrumsatzsteuer.

Обърни внимание на примера:
Beispiel
Artikelpreis: 21,90 Euro
Versandkosten: 5,00 Euro
Gesamtwert: 26,90 Euro
Resultat: die Wertgrenze von 22 Euro ist überschritten, es sind Abgaben zu erheben.
http://www.zoll.de/DE/Privatpersonen/Postsendungen-Internetbeste … llungen_node.html
Цитирай

софия

Мнения: 4 801
Ами, subtotal е цената на стоката - по курса, който Митницата използва в момента (http://www.customs.bg/bg/page/25), стойността е равна на 30,26 лв - това е над 30 лв, затова и се дължи ДДС. Нищо странно няма. Peace
Е как да няма? Това е стойността с транспорт.


http://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/buying-goods-se … -union-country_en
Цитат
VAT
The import VAT is calculated as a percentage (VAT rate) of the taxable amount.
•   The VAT rate is the one applicable in the country where the goods are being delivered.
You can check the VAT rates applied in each countrySearch for available translations of the preceding link•••.
•   The taxable amount is made up of the customs value plus the duty paid and the transportation and insurance costs up to the first place of destination within the EU.
VAT is not due when the total value of all goods in a consignment (value not inclusive of customs duties or transport costs) is less than a threshold. The threshold may vary from 10 euros to 22 euros, depending on the EU country. For an overview see the pie chart below (information available for 24 Member States). Certain countries (like Sweden and Poland) however, exclude mail orders from the exemption.  This exception does not apply to tobacco or tobacco products and alcoholic products.
The import VAT may either be included into the overall delivery price or not.
•   If the import VAT is not included in the price paid to the seller (which is the common situation), you will have to pay it to the postal company or express courier, or directly to the customs if you clear the goods at customs yourself. In the latter case, the procedure differs according to the country.
•   If you pay all inclusive, you will be paying import VAT to the seller when paying the total price. But if the import VAT is not properly estimated by the seller, or if the seller fails to ensure the transfer of this VAT amount to the customs, you must be aware that national legislation can hold you jointly liable.

Цитирай


Мнения: 3 685
Звънче, не четеш какво пише. Няма смисъл да спорим. Peace
Цитирай

софия

Мнения: 4 801
Права си.  Чета 100 екрана. Crazy
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
   Тия от митницата признаваха ли кодовете за намаления? Да не би това да е причината?
Цитирай

софия

Мнения: 4 801
С намалението пак е над 30 лв. с ЦЕЛИ 40-и-няколко ст.
Цитирай


Мнения: 3 685
Стотинки, но стойността пак е над 30 лв, а законът си е закон. Peace Наистина е гадно, когато има толкова много поръчки за далеч по-големи суми, които отиват в пощата, но причината е, че митничарите просто не спират абсолютно всяка пратка, а само определени, може би по някакви критерии, но сигурно често на случаен принцип. Така или иначе, когато човек поръчва, трябва да си направи сметката, защото при стойност над 30 лв риска си го има.

Ако пратката не е от Iherb, а от друг сайт, от който се поръчва по-рядко, може това да е причината да я спрат. Може и да не е.
Цитирай


Мнения: 750
Нали спорехте, дали се включва цената за доставка, или не. Ето, че се включва.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
Нали спорехте, дали се включва цената за доставка, или не. Ето, че се включва.

   А не би трябвало. Peace
Цитирай


Мнения: 3 685
Не, не е включена, правилото е спазено: subtotal е цената на стоката без доставката - тя в случая надвишава 30 лв, затова и начисляват ДДС.
Цитирай

софия

Мнения: 4 801
Не се включва, хора. Вижте хубаво снимката.
Цитирай


Мнения: 750
Ами не само, че виждам, но и знам за кой сайт става въпрос.
Там имаш купон от 10 долара от цената на стоката.
Стоката е била 16 долара, но -10 долара от купона става 6 долара.
Отделно винаги от този сайт доставката до БГ е 10 долара.
Цитирай


Мнения: 1 550

Отиваш митническия клон. Носиш си и копие от поръчката където се вижда сумата за транспорта и банково извлечение за платената в действителност сума. Показваш им всичко това и искаш да бъде освободена като пратка с незначителна  стойност. Ако отново ти кажат 6 лв. ДДС + 12 разходи за представяне, искаш докумените на пратката.
С тях отиваш в самата митница, намираш агент или информация представяш им всичко и задаваш въпроса защо не ти освобождават пратката след като стойноста и не надвишава реално заплатени USD 6.5 без транспорта

Нали спорехте, дали се включва цената за доставка, или не. Ето, че се включва.

Не се включва. Обърни вниманание на разбивката на сметката.

Там имаш купон от 10 долара от цената на стоката.

Има една малка подробност. В документите пише цена на стока, а не платена цена на стока.  Cool Въпреки това може да мине между капките
Цитирай


Мнения: 750
Аз не говоря за разбивката, а за това, че от митница са поискали да се заплати и върху доставката.
Дали са прави, или не, не знам, но и преди са ми искали да заплатя и върху доставката, дори сумата на самата поръчка без доставката да е под 30 лв.
Цитирай


Мнения: 1 550
Аз не говоря за разбивката, а за това, че от митница са поискали да се заплати и върху доставката.
Дали са прави, или не, не знам, но и преди са ми искали да заплатя и върху доставката, дори сумата на самата поръчка без доставката да е под 30 лв.

Правилото е просто. ДДС се дължи за стоки с цена над 30 лева. ДДС-то е дължимо върху цената на стоката + цената на транспорта или доставката + цената на застрахвката. Ако има мито то се добавя към предния сбор.

Най-добре е в този случай с купончето да си попълни сама декларацията и да декларира пратка с незначителна стойност.
Цитирай


Мнения: 3 685
Вероятно не отчитат отстъпката - дали това е правилно, не знам. Явно гледат subtotal, както казах.
Цитирай


Мнения: 1 550
Вероятно не отчитат отстъпката - дали това е правилно, не знам. Явно гледат subtotal, както казах.

Вероятно е попаднала на водоплаващо с пет букви което започва с п и завършва на атка, което се прави на интересно за някакви стотинки. Иначе е напълно в правата си. Купончето не променя цената на стоката, а само платимата сума.

Скрит текст :
Ето ти задачка. Магазин пуска промо купони на цена $20 със номинал $30. Плащаш купончето и го използваш в поръчка след седмица. В банковото ти извлечение на датата на ордера има само превод за цената на стоката - $30.


Кой пускаше пратки до адрес в UK или Германия? Да го помоля за малко информация относно митнически формалности
Цитирай


Мнения: 77
Коя стойност се взима за изисляване на ДДС - декларираната или реално платената? В случая декларираната с малко надвишва платената. Платената съвпада с поръчката към фирмата.
Цитирай


Мнения: 1 168
Здравейте, имам следния проблем , поръчах официална рокля от алиекспрес и с опция бърза доставка през ДХЛ, обаче разбира, че роклята е на митница и имам два варианта или да ми я освободят в София и да ми я изпратят до Варна, или да си я освободя сама от митницата във Варна
Само че от митницата ми пращат, че роклята е на стойност  30 долара, а реалната й цена е по-висока , ще ми искат ли банково извлечение и как е по-добре да процедирам - от София с пълномощно или от Варна митницата с декларация ? И също така трябва да искат от китаеца фактура, но той не праща
Мооооля спешно за помощ, за 1-ви път ми се случва
Цитирай

Варна

Мнения: 114
Здравейте, имам следния проблем , поръчах официална рокля от алиекспрес и с опция бърза доставка през ДХЛ, обаче разбира, че роклята е на митница и имам два варианта или да ми я освободят в София и да ми я изпратят до Варна, или да си я освободя сама от митницата във Варна
Само че от митницата ми пращат, че роклята е на стойност  30 долара, а реалната й цена е по-висока , ще ми искат ли банково извлечение и как е по-добре да процедирам - от София с пълномощно или от Варна митницата с декларация ? И също така трябва да искат от китаеца фактура, но той не праща
Мооооля спешно за помощ, за 1-ви път ми се случва
DHL ще ти искат фактура от търговеца, платежен документ, както и ЕОРИ. След това могат да те представляват безплатно и да ти доставят стоката ако поемеш да си платиш сама задължението към митницата. Ако те платят задължението ти ще им възстановиш сумата + 24 лв. Телефон за връзка 02 960 8662.
Цитирай

София

Мнения: 2 690
Моля за помощ тези които сами си попълват митническите декларации.
Имам пратка с хранителни добавки  задържана на митница. В четвъртък ходих с попълнена митническа декларация и попаднах на някаква крива митничарка, дето в четвъртък ме направи луда. Писа уведомление до някаква агенция, че аз съм решила да си внасям витамини за собствена употреба, после чакахме меил от тях дали ще искат да ми видят ценната пратка и т.н. Въпросът ми е такъв - в четвъртък вечерта в 19,45 митничарката се усети, че имам грешка в декларацията - според нея и трябав ад я коригирам и подам на наново още същата вечер до 20 часа. Мисля, че няма разумен човек в София да ти каже такова нещо, като е ясно че аз за 15 минути не бих могла да стигна нито до вкъщи, нито до офиса си - да коригирам и подпиша декларацията. Та затова днес започнах борбата с декларацията и се чудя, като вляза в панела с готовите и вече подаден декларации, какво избирам - Корекция преди РР, корекция след РР и какво е това РР?
Благодаря предварително на отзовалите се.
Корекцията трябва да бъде при описанието на продуктите - не за пише 8 бр еди какво си за лична употреба, а всяко от 8-те броя по отделно да е описано - 1 бр . вит С за лична употреба, 1 бр вит К2 за лична употреба и т.н.
Цитирай

Варна

Мнения: 863
Здравейте,
"Боса" в покупките от Китай, скочих в дълбокото и си поръчах лампа на стойност 200 евро, та сега ми дойде като шамар ДДС, мито, митници, посредници и т.н. Ще се науча явно по трудния начин.  Smile

Може ли да ми кажете:
1. От къде да си набавя документ за плащането, защото в мейлите нямам прикачена фактура? Трябва да пиша на продавача да ми изпрати или банково извлечение ще свърши работа?

2. Видях, че пратката ми е на митница от тракинга и още нямам известие от митницата. Притеснявам се дали и ще получа заради кофти адрес и липсващи пощенски кутии. Мога ли без такова утре да отида до пощата и да подам молба за посредничество?

Предварително ви благодаря за разясненията.
Цитирай

София

Мнения: 502
Разпечатка на самата поръчка + банково извлечение за плащането (за всеки случай е хубаво да го има и него) ще свършат работа. Може да се отиде без известие, по тракинг номера те ще намерят манифеста и саттията и ще ти изаддат на място такова известие.
Цитирай

Варна

Мнения: 863
Благодаря за помощта. Взех си днес лампата само срещу 4 лв такса и с малко горчилка. Мисля, че няма да повторя.
Цитирай


Мнения: 1 168
Благодаря за помощта. Взех си днес лампата само срещу 4 лв такса и с малко горчилка. Мисля, че няма да повторя.

Как за 200 евро платихте само 4 лв ?
Аз плащам като поп на митницата - митнически сборове над 100 лв
Цитирай

Пловдив

Мнения: 200
Здравейте, искам да си поръчам робот прахосмукачка от Алиекспрес на реална стойност 210$, доставката е безплатна с DHL. Бихте ли ме посъветвали колко да кажа на китаеца да пише на пакета 15$ и да се надявам, че няма да го задържат на митница. Или ако напише 40$ ще платя ддс само на обявените 40 или пак ще ми искат банково извлечение и ще трябва да платя реални ддс и мито?
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
   Ако ще пуска пратката с DHL, почти на 100% сигурно е, че ще има ДДС. Peace

   По второто ти питане – от митницата ще ти искат реалните документи за стойността на артикула.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 200
  Ако ще пуска пратката с DHL, почти на 100% сигурно е, че ще има ДДС. Peace

   По второто ти питане – от митницата ще ти искат реалните документи за стойността на артикула.
Благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 397
Благодаря за темата  bouquet
Цитирай


Мнения: 117
Тия от DHL са пълни кожудери.Преди няколко дни и аз си изпатих.Задържаха ми пратката  на митница и разните там простотии,за които всички знаем.Само не ми стана ясно ,защо ми взеха 24 лв да ми я изпратят до митница удобна за мен,след като транспорта е платен до адрес?
И в крайна сметка с коя фирма е най-добре да ни изпращат пратките от Китай?
Цитирай

София

Мнения: 502
Сумата не е за транспорт, а за банковата гаранция, която DHL имат и с нея гарантират, че пратката няма да бъде отклонена преди да се освободи от митница. Ако тази пратка беше с ниска стойност щяха да ти я доставят до адрес без допълнително заплащане. Но щом е задържана, тя трябва да се оформи под някакъв митнически режим, например внос или транзит към друга удобна митница, където да се направи вноса. Тази такса е за това и тя няма общо с транспорта.
Цитирай


Мнения: 117
Признавам си, невежа съм. Банкова гаранция?
Цитирай

София

Мнения: 502
Всички такива складове под митнически контрол, какъвто е DHL са внесли огромни суми банкови гаранции, за да може да се гарантира, че стоката,  която превозват и съхраняват няма да бъде отклонена от ммитнически режим. Ако се случи стока да изчезне, открадне или нещо друго стане по време на престой в склада или по пътя към друга митница, както е в твоя случай, тогава банковата гаранция покрива дължимите сборове. Докато стоката пътува под режим транзит, сумата за дължимите мита и ДДС за тази стока се блокира от банковата гаранция и се освобождава чак когато транзита се приключи с друг митнически режим. Затова се плаща такава такса на всички фирми, притежаващи банкови гаранции, за да може да си придвижиш стоката под тяхната гаранция.

Ако имаш един камион стока например и не искаш да ползваш чужда гаранция, за да придвижиш под режим транзит стоката ще трябва да внесеш депозит в размер на дължимите мито и ДДС. Когато стоката стигне местоназначение и се оформи на режим внос, заплащат се вече ефективно тези суми и тогава ти се връща депозита.
Цитирай


Мнения: 117
Благодаря за изчерпателния отговор.Въпреки това 24 лв са много като се има предвид и после колко те нашиват.
Цитирай

Варна

Мнения: 114
Благодаря за изчерпателния отговор.Въпреки това 24 лв са много като се има предвид и после колко те нашиват.

Вижте отговора ми на предната страница - №72. Не съм дал и една стотинка на DHL и ми донесоха пратката на адреса.
Цитирай


Мнения: 168
....
Вижте отговора ми на предната страница - №72. Не съм дал и една стотинка на DHL и ми донесоха пратката на адреса.
Поръчали сте с доставка с ДиЕйчЕл и нищо не сте платили?? Може ли по-подробно  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 114
....
Вижте отговора ми на предната страница - №72. Не съм дал и една стотинка на DHL и ми донесоха пратката на адреса.
Поръчали сте с доставка с ДиЕйчЕл и нищо не сте платили?? Може ли по-подробно  bouquet
На DHL не съм плащал нищо. Изпратиха ми задълженията към митницата и номера на сметката им. Платих си ДДС-то, изпратих им платежното и те ми доставиха стоката на адрес. А този месец ще си дръпна обратно ДДС-то защото фактурата беше на фирма.
Цитирай

София

Мнения: 502
Вероятно това е станало, защото стоката не е била придвижена с транзит към митницата в твоя град, а е била освободена от ДХЛ в София и след това доставена до адрес.
Това няма нищо общо с горния въпрос за транзита.
Цитирай


Мнения: 117
По- интересно става,когата нямаш никакви документи за плащане.Моят случай беше такъв.Просто ми изпращат пратка,която е платена в Китай и ми я спират на митница.
В такъв случай ако пише подарък има ли някакви ограничения?
Цитирай

Варна

Мнения: 114
Вероятно това е станало, защото стоката не е била придвижена с транзит към митницата в твоя град, а е била освободена от ДХЛ в София и след това доставена до адрес.
Това няма нищо общо с горния въпрос за транзита.
Какъв е проблемът да я освободят в Сф? Защо трябва да я придвижат до локалната митница?
Цитирай

София

Мнения: 502
Никаква представа нямам защо. Това е по желание на клиента.
Цитирай

София

Мнения: 358
Здравейте!

Чакам пратка от Щатите, която се бави подозрително много, но не получавам никакво известие по пощата - ходя всеки ден да проверявам.
Мога ли да отида на митницата и да питам дали има пратка на мое име? И на кое гише може да стане това, че не искам кисели лелка да ми крещят? За София става дума.
Цитирай

София

Мнения: 502
Най-добре звънни на телефоните за информация в сайта на пощите. По тракинг номер веднага могат да ти кажат дали е дошла и дали е на митница.
Цитирай

София

Мнения: 358
Ros@linda, мерси много за идеята, опитах, но за съжаление пратката ми е с тракинг, който започва с GM и не подлежи на проследяване....
Цитирай


Мнения: 208
Здравейте, Имам малък проблем с една пратка. С продавача китаец се уговорихме през ebay, прати ми  инвойс , платих през paypal . Дотук всичко добре , но сега митниците искат документ съдържащ описание, стойност и транспорт на стоките , а аз нямам такова . Как се процедира ?  Мерси !
Цитирай

софия

Мнения: 747
Момичета ако бг пощи ти освободят пратката от митница колко пари взимат за посредничество и какви документи искат?Имам една поръчка от 31.20долара.
Цитирай


Мнения: 1 360
Момичета ако бг пощи ти освободят пратката от митница колко пари взимат за посредничество и какви документи искат?Имам една поръчка от 31.20долара.
Прочети заглавния коментар в темата!
Цитирай

софия

Мнения: 747
Момичета ако бг пощи ти освободят пратката от митница колко пари взимат за посредничество и какви документи искат?Имам една поръчка от 31.20долара.
Прочети заглавния коментар в темата!
12лв посредничество+3,50лв такса  и ддс на сумата ,това което е и на митница ако отидеш там ,и друго не прочетох тогава си спестявам ходенето до митница ,така ли се получава.
Цитирай

Anywhere

Мнения: 286
Момичета, банковото извлечение трябва ли да има печат на банката или мога да го разпечатам от мейла?
Цитирай

софия

Мнения: 747
Момичета, банковото извлечение трябва ли да има печат на банката или мога да го разпечатам от мейла?
Аз го пратих на скрииншот
Цитирай

Варна

Мнения: 73
Здравейте, за първи път ми спират пратка на митница. Като ми се обадиха от ДХЛ, им казах да ми пренасочат пратката транзит към местна Митница (Варна).
Куриера ми донесе до адрес документите да си освободя сама пратката. На една бележка пише, след освобождаване да се обадя за уговорка на доставката.

Изкарах си ЕОРИ и платих за митническа декларация и платих ДДС върху 20$ от инвойса на китаеца. Казаха ми, да занеса извлечение от банката или от пейпал.

Въпросът ми е:
След като предоставя извлечение и ми освободят пратката, аз откъде ще я взема? Предполагам, че от ДХЛ куриер ще ми я донесе или пратката ми е в Митница Варна и от там ще ми я дадат? Според тракинг номера, пратката е в София готова за доставяне...
Цитирай

София

Мнения: 502
Не съм освобождавала така в друг град, но предполагам, че пратката е в София сега, а транзита към Варна е пуснат електронно и когато се приключи с внос, ДХЛ ще ти я доставят на адреса във Варна. Няма смисъл още сега да я карат нататък, тя е в техния склад под митнически контрол, който е в София и няма къде да престои, докато ти я освобождаваш.
Цитирай


Мнения: 168
След като си освободиш сама митнически пратката, би трябвало да им занесеш митническата декларация и да си вземеш пратката -  от ДХЛ Варна. Ама, знам ли вече, с тия разнородни практики във всеки град. Звънни и питай, когато имаш митн. декл. за освобождаване.
Цитирай


Мнения: 11
Здравейте имам пратка пусната по сингапурските пощи на 04.05 и от тогава в тракинга седи на статус Information Received ( this is not an acknowledgment of the physical receipt of the stated Registered Article ) якаква представа какво означава този статус ? Мерси предварително  Hug
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
Здравейте имам пратка пусната по сингапурските пощи на 04.05 и от тогава в тракинга седи на статус Information Received ( this is not an acknowledgment of the physical receipt of the stated Registered Article ) якаква представа какво означава този статус ? Мерси предварително  Hug

   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=894460;topicrefid=19
Цитирай

Бургас

Мнения: 181
Здравейте и аз имам пратка на митницата, още не знам за какво. Мофа ли с електронния подпис на мъжа ми да подам митническата декларация и да си извадя митнически номер?
Цитирай

София

Мнения: 502
Здравейте и аз имам пратка на митницата, още не знам за какво. Мофа ли с електронния подпис на мъжа ми да подам митническата декларация и да си извадя митнически номер?

Не може. Само с личен ел. подпис или с пълномощно за митнически цели дадено на лице или фирма, които имат ел. подпис и регистрация в сайта на Агенция Митници за подаване на електронни документи.
Цитирай


Мнения: 11
Здравейте от 12.05 пратката ми седи на статус Send item abroad (EDI received ) принципно до сега когато съм поръчвал до 3 - 4 дни се променяше. В момента е 8 ден .. има ли причина за това забавяне ?
Цитирай


Мнения: 11
Здравейте отново туко що през бг пощи като проследих пратката на Местонахождение се указа , че е в 1900 БРСЦ София ?!? Какво означава това не трябва ли да е пристигнала в клона на български пощи който съм посочил ?!
Цитирай

София

Мнения: 2 690
това е разпределителен център - след ден два ще е във вашият клон
Цитирай


Мнения: 2
Здравейте  Smile Поздрави, че сте създали тази хубава тема, където намерих отговори на много въпроси.

Имам един въпрос относно следния вариант по отношение на пратки транспортирани през DHL Express например:

Цитат
Ако желаете можете да ползвате и друг митнически представител, различен от куриерската фирма, в който ви е пратката. Процедурата с упълномощаването е същата. Цените за услугата са различни, според тарифите на конкретната фирма

Въпросът ми е - това значи ли, че бих могла да упълномощя Български Пощи да ме представляват за пратка пратена и получена по DHL Express? Имате ли информация за това?

Благодаря предварително!
Цитирай

София

Мнения: 502
Здравейте  Smile Поздрави, че сте създали тази хубава тема, където намерих отговори на много въпроси.

Имам един въпрос относно следния вариант по отношение на пратки транспортирани през DHL Express например:

Цитат
Ако желаете можете да ползвате и друг митнически представител, различен от куриерската фирма, в който ви е пратката. Процедурата с упълномощаването е същата. Цените за услугата са различни, според тарифите на конкретната фирма

Въпросът ми е - това значи ли, че бих могла да упълномощя Български Пощи да ме представляват за пратка пратена и получена по DHL Express? Имате ли информация за това?

Благодаря предварително!

Не, това не може. БГ пощи представляват само своите клиенти, както и съответно ДХЛ техните. Но има много други независими митнически агенти, които могат да представляват клиент, без значение с кой доставчик му е пристигнала пратката.
Цитирай

София

Мнения: 68
Здравейте,

Днес си поръчах чанта  от сайта abaglowestprice.com.
Никога не съм поръчвала по-скъпи неща от Китай и първоначално изобщо не се усетих, че може да ми я задържат на митница.   ooooh!
Без да искам я поръчах на служебния си адрес - това предполагам няма никакво значение, ако ще ходя до митницата да си я взема?
И още нещо - чантата би трябвало да е оригинална, но ако се окаже реплика, могат ли да ми направят проблем на митницата, че е фалшива стока? Sad

Благодаря предварително  Hug
Цитирай


Мнения: 1 360
Здравейте,

Днес си поръчах чанта  от сайта abaglowestprice.com.
Никога не съм поръчвала по-скъпи неща от Китай и първоначално изобщо не се усетих, че може да ми я задържат на митница.   ooooh!
Без да искам я поръчах на служебния си адрес - това предполагам няма никакво значение, ако ще ходя до митницата да си я взема?
И още нещо - чантата би трябвало да е оригинална, но ако се окаже реплика, могат ли да ми направят проблем на митницата, че е фалшива стока? Sad
Благодаря предварително  Hug
Могат.
Цитирай

София

Мнения: 68
Здравейте,

Днес си поръчах чанта  от сайта abaglowestprice.com.
Никога не съм поръчвала по-скъпи неща от Китай и първоначално изобщо не се усетих, че може да ми я задържат на митница.   ooooh!
Без да искам я поръчах на служебния си адрес - това предполагам няма никакво значение, ако ще ходя до митницата да си я взема?
И още нещо - чантата би трябвало да е оригинална, но ако се окаже реплика, могат ли да ми направят проблем на митницата, че е фалшива стока? Sad
Благодаря предварително  Hug
Могат.


И аз така предположих... Писах на сайта да откажа поръчката, дано да стане. Благодаря   Peace
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
   Шансът да ти спрат стоката на митница, защото е реплика, е наистина, ама наистина минимален. Ако не беше, нашият пазар нямаше да бъде залят с всевъзможни имитации, а във Facebook групата за AliExpress – да бъдат показвани хиляди менте-артикули.

   Според мен, е абсурдно да отказваш поръчката си, само поради тази причина. Peace
Цитирай

София

Мнения: 502
На мен ми се струва, че този сайт е фалшив. Дано ти върнат парите.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
На мен ми се струва, че този сайт е фалшив. Дано ти върнат парите.

   yes

   Дано е платила с PayPal...
Цитирай

София

Мнения: 502
На мен ми се струва, че този сайт е фалшив. Дано ти върнат парите.

   yes

   Дано е платила с PayPal...


Дано, защото ето http://www.scamadviser.com/check-website/abaglowestprice.com  Пък и цените каквито са, ако има изобщо чанти, те няма да са оригинални в никой случай.
Цитирай


Мнения: 1 360
На мен ми се струва, че този сайт е фалшив. Дано ти върнат парите.

   yes

   Дано е платила с PayPal...


Дано, защото ето http://www.scamadviser.com/check-website/abaglowestprice.com  Пък и цените каквито са, ако има изобщо чанти, те няма да са оригинални в никой случай.
Симулирах поръчка и няма опция за плащане с PayPal, а само с карта.
Цитирай

София

Мнения: 68
Не съм платила с пейпал. От банката веднага ми се обадиха да попитат мое ли е било плащането.
Когато ги попитах има ли някакъв проблем, казаха, че не - просто сайтът не разполагал с 3D идентификация и затова били длъжни да ми се обадят.

Ами ако ги върнат - върнат, не са толкова много. Аз рядко (да не кажа никога) правя такива импулсивни покупки, но от известно време пазарувам от европейския сайт на Guess, където съм си купувала outlet чанти за по 20-30 евро и някак си реших, че и този сайт е тип аутлет  Laughing  И разбрах, че са китайски, едва след като получих смс, че са ми изтеглили парите в китайска валута.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 8 926
Имам пратка от I herb.За първи път идва в митница...за Пловдив-къде тр.да отида?В централната на Кукленско шосе ли?
Цитирай


Мнения: 685
Имам пратка от I herb.За първи път идва в митница...за Пловдив-къде тр.да отида?В централната на Кукленско шосе ли?
- Сега говорих по тел. Документите се носят на Кукленско в митническа агенция, която упълномощаваш да освободи пратката.  След което отиваш на Иван Рилски да си получиш пратката.

И аз съм със същата участ - толкова време се опазих, а сега - ето, че имало първи път!
Търся съдействие относно попълването на регистрационната форма за EORI номер - кой адрес се попълва в секцията адрес на лицето - постоянен, настоящ или адрес на получаване (при мен са 3 различни)?
Кое всъщност е фактура за поръчката?
Задължително ли е попълване на митническа декларация?!?
« Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 14:57 от Даринандия »
Цитирай


Мнения: 1 550
Търся съдействие относно попълването на регистрационната форма за EORI номер - кой адрес се попълва в секцията адрес на лицето - постоянен, настоящ или адрес на получаване (при мен са 3 различни)?
Кое всъщност е фактура за поръчката?
Задължително ли е попълване на митническа декларация?!?

- Адреса по лична карта. ЕОРИ се издава по този адрес.
- За какво ти е фактура на поръчката? Не че има такова понятие но,,,
- Всяка стока когато влезе на територията на ЕС подлежи на митнически контрол. Дали ще попълваш декларация или не зависи от Агенция Митници.
Цитирай

Бургас

Мнения: 786
Здравейте!
Имам 3 поръчки за около 10$ всяка от Алиекспрес, но са от 1 продавач и доколкото разбирам ги е изпратил заедно или ги е обединил. В проследяването последно на 1.07.17г пише, че са в БГ и след 3-5 да очаквам доставка. Обаче още ги няма, нямам и митническо известие. Ако случайно са спрени на митница, имат ли право да ми начисляват ДДС, ако са в 1 пакет, но по фактура са отделни поръчки?
Цитирай


Мнения: 1 550
Ако случайно са спрени на митница, имат ли право да ми начисляват ДДС, ако са в 1 пакет, но по фактура са отделни поръчки?
Thinking Пратката ти е придружена с фактура?
Иначе Да. Дължиш ДДС върху стойноста на цялата пратка.
Цитирай

Бургас

Мнения: 786
Е, едва ли са ми сложили фактура, но все пак са отделни поръчки,  отделни плащания, втората и третата даже  са направени 3 дни след първата.
Цитирай


Мнения: 1 550
Е, едва ли са ми сложили фактура, но все пак са отделни поръчки,  отделни плащания, втората и третата даже  са направени 3 дни след първата.

Зависи какво и на каква стойносто е декларирано. Така или иначе, след като пътува в един пакет, за Агенция Митници няма значение на колко пъти е плащано.
Цитирай


Мнения: 101
Дали има мита за часовници (с метална верижка)?
Цитирай

Varna

Мнения: 140
Здравейте,от Сингапур до България,пратката ми с DHL стигна за ден,а от четвъртък до днес не могат да я транспортират от Софи до Варна.Дори не са ме уведомили,че имам пратка.$20 ми е стойността на пратката и още толкова на доставката.Фактура нямам,мога ли да покажа плащането чрез приложението на телефона си,към Aliexpress.Не трябва ли те да я транспортират,а аз от варненската митница да я освобождавам?
Благодаря
Цитирай

Смолян

Мнения: 212
Здравейте,
Някой има ли идея, колко време горе-долу отнема освобождаването на пратка от митниците, след изпращането на всички документи? Изпратила съм документите чрез и-мейл и имам потвърждение от служител, че всички документи са налице. И още един въпрос, сумата платена за доставка влиза ли в общата сума на пратката? (За да си направя сметка горе-долу колко ще ме таксуват) 
Благодаря предварително!
Цитирай


Мнения: 1 550
Някой има ли идея, колко време горе-долу отнема освобождаването на пратка от митниците, след изпращането на всички документи?
...
сумата платена за доставка влиза ли в общата сума на пратката?
Два часа.
Влиза!
Цитирай

Смолян

Мнения: 212

Благодаря!
А, ще бъде ли много нахално да попитам за митнически калкулатор, или поне някой който би могъл да ми помогне с изчисляване на мито/ДДС на покупка от САЩ?
Цитирай


Мнения: 1 550
А, ще бъде ли много нахално да попитам за митнически калкулатор, или поне някой който би могъл да ми помогне с изчисляване на мито/ДДС на покупка от САЩ?
ДДС е 20% върху сумата. Митото е различно, но ако споделиш каква е стоката може да опитаме да помогнем. Blush
Цитирай

Смолян

Мнения: 212
"Стоката" е фигурка на кон, от пластмаса. Теглото на пратката е 1040 грама.
Цитирай


Мнения: 1 550
"Стоката" е фигурка на кон, от пластмаса. Теглото на пратката е 1040 грама.
Хм! Хвана ме неподготвен. Може и да мине без мито - като сувенир например, но в момента не ми се рови в ТАРИК.

Редакция - Не може! 3926 40 00 0 - Статуетки и други предмети за украса  - 25%

Нямам представа дали може да мине за друго.
 
« Последна редакция: пн, 31 юли 2017, 21:48 от Nazgul »
Цитирай

Смолян

Мнения: 212
За съжаление е с обявена стойност и на пакета е отбелязано като "merchandise".
О, няма нужда да се ровите, достатъчно е че ми помогнахте досега.
Цитирай


Мнения: 1 550
За съжаление е с обявена стойност и на пакета е отбелязано като "merchandise".
Редактирах...
Цитирай

Смолян

Мнения: 212
Да, видях го, благодаря. Последен въпрос само, това 25% отделно от ДДС-то ли е?  Fearful
Цитирай


Мнения: 1 550
Да, видях го, благодаря. Последен въпрос само, това 25% отделно от ДДС-то ли е?  Fearful
Дължимите митнически сборове се мито върху сумата от стойността на стоката +  транспорта + застраховки и т.н плюс 20% ДДС върху всичко това
Цитирай


Мнения: 1 360
"Стоката" е фигурка на кон, от пластмаса. Теглото на пратката е 1040 грама.
Мито се плаща за пратки с цена над €150. Тази фигурка струва ли толкова или е по-малко?
Цитирай


Мнения: 1
Здравейте,преди около седмица си поръчах от Banggood дрон за 150 долара. Преди това ги бях питал дали могат да напишат на пратката че струва по-малко за да не бъде спрян на митницата , но те казаха че не могат. Сега със сигурност ли ще бъде спрян на митницата ? И ако го спрат мога ли да пусна диспут за да ми върнат парите ?По форумите четох че някой сайтове пишат по-ниски цени ,Banggood такъв ли е ? Преди съм поръчвал от banggood но не съм гледал какви цени пишат. А и не искам да плащам ДДС и да се разправям с ходене до митници и документи. Благодаря предварително !! Smiley Smiley
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 308
Здравейте, знаете ли дали има проблем при получаване на еър софт пистолет?
Цитирай


Мнения: 137
Здравейте,преди около седмица си поръчах от Banggood дрон за 150 долара. Преди това ги бях питал дали могат да напишат на пратката че струва по-малко за да не бъде спрян на митницата , но те казаха че не могат. Сега със сигурност ли ще бъде спрян на митницата ? И ако го спрат мога ли да пусна диспут за да ми върнат парите ?По форумите четох че някой сайтове пишат по-ниски цени ,Banggood такъв ли е ? Преди съм поръчвал от banggood но не съм гледал какви цени пишат. А и не искам да плащам ДДС и да се разправям с ходене до митници и документи. Благодаря предварително !! Smiley Smiley

Banggood преди също пишеха по-ниски цени ако ги помолиш, но вече не го правят..
Най-вероятно ще го спрат на митницата, но се съмнявам да ти уважат диспут ако пратката има проследяващ номер и се вижда, че е дошла до митница.
Освен да не си вземеш пратката, да им я върнат и да си искаш парите тогава..
Иначе може да поръчваш от Gearbest такива неща - те по подразбиране пишат доста по-ниски цени, последно таблет за $160 го пратиха от Китай до Холандия и от там до тук дойде с куриер до адрес, без митница и ДДС.
Цитирай


Мнения: 91
Някой който скоро да се е регистрирал  на портала на митницата ecustoms.bg ? нямам регистрация искам да подам декларация сама имам си EORI ел. подпис 100 пъти попълвам заявката която се отваря само от IE  при подписването като избереш подписа IE  умира нот репондинг и до там в същото време виждам,че се отваря и adobe, но зарежда и на никъде.
Моля за помощ , че тия от хелпдеска им ще ги гърмя !
Цитирай


Мнения: 168
..... 100 пъти попълвам заявката която се отваря само от IE  при подписването като избереш подписа IE  умира нот репондинг.....Моля за помощ , че тия от хелпдеска им ще ги гърмя !
Виж си Java-та, дали им отговаря на версията...От хелпдеск-а им какво ти отговарят?
Цитирай


Мнения: 168
А, ще бъде ли много нахално да попитам за митнически калкулатор, или поне някой който би могъл да ми помогне с изчисляване на мито/ДДС на покупка от САЩ?
Не е нахално - ето https://ecustoms.bg/tariccm/tariccm/calc_BG?Year=&Month=&Day=&
Но, както каза
Мито се плаща за пратки с цена над €150. Тази фигурка струва ли толкова или е по-малко?
.....ако си физическо лице получател......иначе, митото е 6,5 % на тези стоки - по спомен
Цитирай


Мнения: 168
Здравейте, знаете ли дали има проблем при получаване на еър софт пистолет?
По принцип -не. Все пак зависеше от някакви Джаул-и, свързани с разпоредби на КОС.

П.С. Въздушно оръжие с изстрелна енергия под 24 джаула не подлежи на регистрация в МВР.
« Последна редакция: пт, 04 авг 2017, 15:52 от Гретел »
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 308
Гретел, благодаря!
Цитирай


Мнения: 91
..... 100 пъти попълвам заявката която се отваря само от IE  при подписването като избереш подписа IE  умира нот репондинг.....Моля за помощ , че тия от хелпдеска им ще ги гърмя !
Виж си Java-та, дали им отговаря на версията...От хелпдеск-а им какво ти отговарят?
Ами никъде на намирам с коя версия работят проблема е с подписването на тъпия  pdf. Не е ясно каква е грешката никъде не виждам такава. Хелпдеска нищо не ми помогнаха питах за версията казаха напишети ни майл ще го ескалираме към 2 -ро ниво, 1 ниво не знае нищо по ИТ въпросите ?!
Edit намерих кой да питам от митници  обясни ми,че Adobe DC последна версия не работи помоли ме да инсталирам 10 или 11 версия и стана ето от тук може да си ги дръпнете или да свалите само readera 11 (аз  това направих от тук http://get.adobe.com/uk/reader/otherversions/)


« Последна редакция: пт, 04 авг 2017, 13:29 от Ragga »
Цитирай


Мнения: 1 769
Пратка от САЩ се намира на митницата в моя град, но от мен се изискват документи, които не мога да предоставя. Покупката ми не е от сайт, а се изисква от мен да предоставя документ от такъв. Документ описващ съдържанието, стойността и условията на доставка също не мога да предоставя, защото това съм уточнил в лична кореспонденция по електронна поща. Какво да предприема?
Искат от мен да попълня и декларация, с която да позволя "Български пощи" ЕАД да ме представлява пред митническите органи на агенция "Митници" в РБългария. Всъщност избор имам ли?
Като основание бе посочена високата цена - $50, и ако искат мито, то как ще го калкулират?
Цитирай


Мнения: 1 550
Всъщност избор имам ли?
Да се представляваш сам/сама... За останалото, опиши какво има в пратката и може да те научим как да постъпиш
Цитирай


Мнения: 1 769
Да се представляваш сам/сама... За останалото, опиши какво има в пратката и може да те научим как да постъпиш

Нещо дребно. Няма благородни метали. Не е незаконно.
Цитирай


Мнения: 1 550
Нещо дребно. Няма благородни метали. Не е незаконно.
Спирали са ми електроника заради съмнения за двойна употреба затова, може ли да конкретизирате?
Цитирай


Мнения: 1 769
Спирали са ми електроника заради съмнения за двойна употреба затова, може ли да конкретизирате?

Медал.
Цитирай


Мнения: 1 550
Декларирай като копие... условия на доставка DAP и приложи банково извлечение за плащането. Точно това им кажи в пощенския клон.
Цитирай


Мнения: 1 769
Декларирай като копие... условия на доставка DAP и приложи банково извлечение за плащането. Точно това им кажи в пощенския клон.

Не разбрах само първата част. Под "Декларирай като копие" имаш предвид да дам копие на документите или че медала е копие?
Цитирай


Мнения: 1 550
или че медала е копие?
Декларираш - казваш им, че си закупил декоративно копие на медала и не знаеш какво точно искат да им представиш. Но им носиш копие на плащането.
Цитирай


Мнения: 91
Минавам да споделя опит, че в столичната митница е абсурдно да освободиш сам поръчка, и случайно ако си луд като мен 5 дни да  си играя и чета и да попълня всичко правилно след като система им изгърмя снощи по време на бурята и ми затри N на брой пъти декларацията(и не разпознаваше сваления xml), то днес сутринта при попълнена декларация без грешка ми дава "системна грешка" ходи разбери?! След като съпорта грам внимание не ми обърнаха вдигнах повечеко пара оказва се,че проблем има и след още 1 час разговор със съпорта успях да я подам и подпиша. Но мъките не са до тук изобщо тъй като ползвах декларация вече попълнена от DHL от миналата доставка от ihreb ползвах същия тарифен код видях,че и мама галя и тя него ползва и тук драмата се заформи на място в столична митница. Първо само дето не ме набиха,че видиш ли сама съм си попълнила деклрацията почнаха да ми обяснват как било грешно да пиша,че е доставка със самолет и всякакви неща които системата те връща и ги иска. Първо ми казаха ,че имам грешки и да отида на 9 то гише да са ме проверили и ако се смилят да ме пуснат. Там ми въртяха номера защо сама съм го писала, как сега трябва да се върна да си поправя грешките, а реално те може да ги коригират след 30 мин висене видяха,че няма да се откажа. Истината е,че митничаря имаше проблеми и почти 1 час чаках да коригира уж декларацията, като му даваха акъл 2 колежки! Иска ми платежно от банката или pay pal , извлечението от  банката не го одобри и ми каза да си ходя да донеса друго . Добре, че платих с pay pal за да им извадя разпечатка с подробности защото от електронното банкиране не им хареса. След още 30 мин въртене как и това не ставало им извадих наредбата да си я прочетат какво пише, а именно извлечение от pay pal. След това ми каза,че и мито дължа за 70 долара отново се разправяхме и отново им показвах разпоредбата,че не е така.
 Склонна съм да кажа,че въртяха нарочно или за пари или да се откажа и да ползвам пощите. Така в крайна сметка не си получих нещата защото някой чичика в някоя агенция трябва да одобри моя внос на 3 опаковки добавки по 30 таблетки за лична употреба и не е ясно това кога ще стане ?! Накараха ме и ДДС да платя и сега разбирам,че изобщо може да ни си получа нещата може да ги не ги допуснат от БАБХ.
Носети си ордера, платежно което да показва номера на транзакция дата и час към кой е извършено плащането, сума и по какъв начин е платено(най-добре pay pal), митническото известие което давата на гишето на пощата и аз носих декларацията от DHL  в която са посочени регламентите по които удостоверяваш,че не внясяш нещо забранено.
Моя опит обаче доказва,че не си заслужава тази битка изобщо! По-добре DHL ,по - мялко ядове и ти ги носят до врата! Освен ако нямате познати в митнацата да ви свършат всичко за 2 мин. иначе рискувате да ви въртят да почерпите да ходите по гишета и да им се молите.
Утре битката ми продължава да видим до къде ще стигне.
Цитирай


Мнения: 1 769
Ако цената, която е декларирана при изпращане на пратката, бе малка, отново ли щяха да имат повод да спрат пратката на митницата? На мен ми беше изтъкнат такъв повод - висока цена.
Цитирай


Мнения: 1 266
Скрит текст :
Минавам да споделя опит, че в столичната митница е абсурдно да освободиш сам поръчка, и случайно ако си луд като мен 5 дни да  си играя и чета и да попълня всичко правилно след като система им изгърмя снощи по време на бурята и ми затри N на брой пъти декларацията(и не разпознаваше сваления xml), то днес сутринта при попълнена декларация без грешка ми дава "системна грешка" ходи разбери?! След като съпорта грам внимание не ми обърнаха вдигнах повечеко пара оказва се,че проблем има и след още 1 час разговор със съпорта успях да я подам и подпиша. Но мъките не са до тук изобщо тъй като ползвах декларация вече попълнена от DHL от миналата доставка от ihreb ползвах същия тарифен код видях,че и мама галя и тя него ползва и тук драмата се заформи на място в столична митница. Първо само дето не ме набиха,че видиш ли сама съм си попълнила деклрацията почнаха да ми обяснват как било грешно да пиша,че е доставка със самолет и всякакви неща които системата те връща и ги иска. Първо ми казаха ,че имам грешки и да отида на 9 то гише да са ме проверили и ако се смилят да ме пуснат. Там ми въртяха номера защо сама съм го писала, как сега трябва да се върна да си поправя грешките, а реално те може да ги коригират след 30 мин висене видяха,че няма да се откажа. Истината е,че митничаря имаше проблеми и почти 1 час чаках да коригира уж декларацията, като му даваха акъл 2 колежки! Иска ми платежно от банката или pay pal , извлечението от  банката не го одобри и ми каза да си ходя да донеса друго . Добре, че платих с pay pal за да им извадя разпечатка с подробности защото от електронното банкиране не им хареса. След още 30 мин въртене как и това не ставало им извадих наредбата да си я прочетат какво пише, а именно извлечение от pay pal. След това ми каза,че и мито дължа за 70 долара отново се разправяхме и отново им показвах разпоредбата,че не е така.
 Склонна съм да кажа,че въртяха нарочно или за пари или да се откажа и да ползвам пощите. Така в крайна сметка не си получих нещата защото някой чичика в някоя агенция трябва да одобри моя внос на 3 опаковки добавки по 30 таблетки за лична употреба и не е ясно това кога ще стане ?! Накараха ме и ДДС да платя и сега разбирам,че изобщо може да ни си получа нещата може да ги не ги допуснат от БАБХ.
Носети си ордера, платежно което да показва номера на транзакция дата и час към кой е извършено плащането, сума и по какъв начин е платено(най-добре pay pal), митническото известие което давата на гишето на пощата и аз носих декларацията от DHL  в която са посочени регламентите по които удостоверяваш,че не внясяш нещо забранено.
Моя опит обаче доказва,че не си заслужава тази битка изобщо! По-добре DHL ,по - мялко ядове и ти ги носят до врата! Освен ако нямате познати в митнацата да ви свършат всичко за 2 мин. иначе рискувате да ви въртят да почерпите да ходите по гишета и да им се молите.
Утре битката ми продължава да видим до къде ще стигне.

Много неприятно преживяване. Пожелавам ти късмет!
Преди два месеца поръчах от Iherb с доставка чрез DPD all inclusive. Пристигна си нормално и реших, че така ще поръчвам занапред. Преди седмица реших отново да поръчам и вече я няма тази възможност. Жалко! Беше много удобно.
Цитирай


Мнения: 1 360
Ако цената, която е декларирана при изпращане на пратката, бе малка, отново ли щяха да имат повод да спрат пратката на митницата? На мен ми беше изтъкнат такъв повод - висока цена.
Имат право да спрат всяка пратка.
Цитирай


Мнения: 352
Да споделя с вас или по точно да се оплача каква глупост направих снощи: реших да поръчам едни витамини от ebay и привлечена от ниската цена на един продавач поръчах без да погледна от къде се изпраща, и се оказа че не е в ЕС Weary. Мъка, винаги съм избягвала поръчките ми да не отиват на митницата, а този пък се изложих Rage
Сега ще я очаквам след 15-20 дена и после ходене по-мъките/като чета от другите как е/.
От това което съм чела би трябвало за поръчка 29,50$ да платя ДДС, митническа декларацията/12лв/+3,50лв такса т.е около 25лв. или пропускам нещо.
« Последна редакция: ср, 09 авг 2017, 09:48 от dani_part »
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
... реших да поръчам едни витамини от ebay и полокумена от ниската цена на един продавач ...

Shocked Shocked Shocked
Цитирай


Мнения: 352
... реших да поръчам едни витамини от ebay и полокумена от ниската цена на един продавач ...

Shocked Shocked Shocked
съжалявам за думата Expressionless голяма глупост съм написала Unamused моля за извинение
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Не знам дали тук можете да ми отговорите, но да попитам.
Искам да поръчам от gearbest телефон.
Там пишат, че имат складове и в Европа - Испания и Англия.
Ако изпратят от там поръчката, дължа ли ДДС и мито?
« Последна редакция: ср, 09 авг 2017, 11:23 от Пит »
Цитирай


Мнения: 1 550
Ако изпратят от там поръчката, дължа ли ДДС и мито?
Не дължиш, но и няма да ти я изпратят оттам.
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Ако изпратят от там поръчката, дължа ли ДДС и мито?
Не дължиш, но и няма да ти я изпратят оттам.

Това е супер, ако е така.
Ясно е, че първоизточника е Китай, но мисля имат бройки на склад, защото е описано времето за доставка, че е доста по малко от склада в Европа - в рамките на седмица примерно.

А пратката отива ли на митница?
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
По отношение на пазаруването от Китай, не съм специалист, но да вметна, че май в Европа има т.нар. "безмитни" складове, в които стоката само се съхранява, без да ѝ е начислено ДДС и мито. Така че, дори и да ти пуснат пратката от такъв склад, то пак ще трябва да плащаш "import charges", при влизането ѝ в България. Peace

Ако греша, нека някой ме поправи.
Цитирай

Варна

Мнения: 114
В Али има 2-3 големи магазина, които ти изпращат телефона по DHL и не минава през митница. Може да ползваш тях.
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Благодаря ви, ще разуча!  Hug
Цитирай


Мнения: 352
Да споделя с вас или по точно да се оплача каква глупост направих снощи: реших да поръчам едни витамини от ebay и привлечена от ниската цена на един продавач поръчах без да погледна от къде се изпраща, и се оказа че не е в ЕС Weary. Мъка, винаги съм избягвала поръчките ми да не отиват на митницата, а този пък се изложих Rage
Сега ще я очаквам след 15-20 дена и после ходене по-мъките/като чета от другите как е/.
От това което съм чела би трябвало за поръчка 29,50$ да платя ДДС, митническа декларацията/12лв/+3,50лв такса т.е около 25лв. или пропускам нещо.


Вече имам проследяващ номер /с DHL/ на поръчката ми и се оказа, че тръгва от Кайро/Египет.Anguished
Ужас. Как се прекарах само Angry
Цитирай


Мнения: 168
В Али има 2-3 големи магазина, които ти изпращат телефона по DHL и не минава през митница. Може да ползваш тях.
Едва ли точно с DHL не минава през митница... Very Happy
Цитирай


Мнения: 168
....
Там пишат, че имат складове и в Европа - Испания и Англия.
Ако изпратят от там поръчката, дължа ли ДДС и мито?
Дължиш. Ако изобщо имат складове, то това са митнически складове, където стоките не са обмитени. Това е в общия случай.
Цитирай


Мнения: 1 360
В Али има 2-3 големи магазина, които ти изпращат телефона по DHL и не минава през митница. Може да ползваш тях.
Едва ли точно с DHL не минава през митница... Very Happy
Имат някаква врътка с английската митница и първо е Китай-Англия, а после изпращат до други европейски държави като вече началната точка на пратката е Англия и съответно не я спират на митница.
Това важи само за тези няколко продавача.
Цитирай


Мнения: 168
Имат някаква врътка с английската митница и първо е Китай-Англия, а после изпращат до други европейски държави като вече началната точка на пратката е Англия и съответно не я спират на митница.
Това важи само за тези няколко продавача.
Няма легална врътка. Съмнявам се, че англичаните ще допуснат такава измама. Ако става въпрос за големи "продавачи" и ако не ги обмитяват в англия, разбира се.
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
По темата:
Примерно - в gearbest имат складове на N на брой места, 3-4 в европа.
Ако поръчаш оттам, не се плаща мито и ДДС.
За таблети и телефони не се плаща само ДДС, освободени са от мито генерално.
Може би трябва да се проучи за конкретния сайт как стои въпроса с ДДС, т.е. цените дали са вече с начислено такова.
При покупка може да се избере от кой склад да се закупи стоката.

Ето тук малко повече инфо, за който се интересува
http://www.1lev.com/kitayski-onlayn-magazini-s-evro-skladove.htm
Цитирай


Мнения: 168
.....
Ако поръчаш оттам, не се плаща мито и ДДС - начисляват ти го в цената, пак си го плащаш, просто не се занимаваш ти, същото като да упълномощиш DHL, или БГ пощи.
Ето тук малко повече инфо, за който се интересува
http://www.1lev.com/kitayski-onlayn-magazini-s-evro-skladove.htm   - именно

Цитирай


Мнения: 137
Не знам дали тук можете да ми отговорите, но да попитам.
Искам да поръчам от gearbest телефон.
Там пишат, че имат складове и в Европа - Испания и Англия.
Ако изпратят от там поръчката, дължа ли ДДС и мито?

аз поръчвах няколко пъти от gearbest - единия път от UK склад, там няма мито и ддс
след това друг телефон и таблет от склад в Китай, но ги пратиха до Холандия и от там до БГ, като едната пратка дойде с куриер, а другата в пощите - нямаше мита и ддс. Предполагам така процедират с повечето пратки, за да не ни занимават с митници и ддс-та.
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
martibb, много благодаря за инфото!
Избрала съм ги тях, защото имат плащане с пейпал, пък али нямат.
Цитирай


Мнения: 137
martibb, много благодаря за инфото!
Избрала съм ги тях, защото имат плащане с пейпал, пък али нямат.

и аз затова ги предпочитам, а и цените им на някои неща са по-добри.
Последно дори ми дадоха refund от $20 за телефон, който изпуснах и счупих..
Цитирай


Мнения: 1 360
Имат някаква врътка с английската митница и първо е Китай-Англия, а после изпращат до други европейски държави като вече началната точка на пратката е Англия и съответно не я спират на митница.
Това важи само за тези няколко продавача.
Няма легална врътка. Съмнявам се, че англичаните ще допуснат такава измама. Ако става въпрос за големи "продавачи" и ако не ги обмитяват в англия, разбира се.
Не знам как го правят, но е факт. Цената на телефоните е фиксирана за всички, а тези от Европа плащат фиксирана доставка от $23(може и малко по различна да е) независимо от цената на телефона и го получават с DHL без митница. Може и без да се плаща тази доставка и да го пратят по пощата, но тогава пращат от Китай и вече няма гаранции, че няма да отиде на митница.
Цитирай


Мнения: 168
Не знам как го правят, но е факт. Цената на телефоните е фиксирана за всички, а тези от Европа плащат фиксирана доставка от $23(може и малко по различна да е) независимо от цената на телефона и го получават с DHL без митница. Може и без да се плаща тази доставка и да го пратят по пощата, но тогава пращат от Китай и вече няма гаранции, че няма да отиде на митница.
А колко е доставката от Китай?
И дори и да е безплатна, пак няма логика от Европа да е една и съща независимо от стойността на стоката. Ако телефона е 100 долара, доставката от Китай - 0, а от Европа - 23 долара - ок, става. Но, ако телефона е 300 долара, доставката от Европа - 23 долара - не ми се вързва....Очевидно, нещо ми се губи. Ако не ви затруднявам пратете ми линк на нещо от тези продавачи, да го проиграя, че ми стана интересно/специално се регистрирах/. bouquet
« Последна редакция: ср, 09 авг 2017, 21:02 от Гретел »
Цитирай


Мнения: 1 550
Така че, дори и да ти пуснат пратката от такъв склад, то пак ще трябва да плащаш "import charges", при влизането ѝ в България.
Точно. Пратката не е декларирана в ЕС и дължимите митнически такси се плащат в БГ.
Легално е - минават митнически контрол във Великобритания.
А колко е доставката от Китай?
Малко по-изгодно. ДДС+такса БП е с около 20-25% под цената на доставка през Великобритания
Цитирай


Мнения: 168
А колко е доставката от Китай?
Малко по-изгодно. ДДС+такса БП е с около 20-25% под цената на доставка през Великобритания
[/quote]
Какво е такса БП?
Ми ДДС в Англия е 20% също. Тази разлика не отива ли за заплащане на ДДС-то в UK?
Цитирай


Мнения: 1 360
Не знам как го правят, но е факт. Цената на телефоните е фиксирана за всички, а тези от Европа плащат фиксирана доставка от $23(може и малко по различна да е) независимо от цената на телефона и го получават с DHL без митница. Може и без да се плаща тази доставка и да го пратят по пощата, но тогава пращат от Китай и вече няма гаранции, че няма да отиде на митница.
А колко е доставката от Китай?
И дори и да е безплатна, пак няма логика от Европа да е една и съща независимо от стойността на стоката. Ако телефона е 100 долара, доставката от Китай - 0, а от Европа - 23 долара - ок, става. Но, ако телефона е 300 долара, доставката от Европа - 23 долара - не ми се вързва....Очевидно, нещо ми се губи. Ако не ви затруднявам пратете ми линк на нещо от тези продавачи, да го проиграя, че ми стана интересно/специално се регистрирах/. bouquet
Ето 2 телефона от един и същи продавач в AliExpress:
Най-скъпия $587 http://s.aliexpress.com/uyIRFBVR
Най-евтиния $95.60 http://s.aliexpress.com/bA3Erii2
Доставката с DHL и при двата е все $23. В Description на двата телефона има GIF банер, който показва точно тази врътка.
Цитирай


Мнения: 1 550
Ми ДДС в Англия е 20% също. Тази разлика не отива ли за заплащане на ДДС-то в UK?
Български пощи!
Транспорта за единична бройка е по-висок отколкото за количество - оттам и разликата в цена на единична бройка! Цък и цък. На второто сложи ДДС+такса освобождаване от БП в общия случай - техниката е примерна и не съм търсил най-добрата оферта
Цитирай


Мнения: 91
Докладвам след втори ден борба от митницата ми изискаха документ за състава на добавките само и само да се заяждат с мен изпечатах ги и на бас че са в кошчето за боклук. взех си пратката  но това е мазохизъм.  някой ако има нужда от помощ да пише може и с кодовете на тарик да помогна.
Цитирай

София

Мнения: 2 690
Докладвам след втори ден борба от митницата ми изискаха документ за състава на добавките само и само да се заяждат с мен изпечатах ги и на бас че са в кошчето за боклук. взех си пратката  но това е мазохизъм.  някой ако има нужда от помощ да пише може и с кодовете на тарик да помогна.
Честито освобождаване.  bouquetАз също минавам през тази схема и на мен ми искаха състав на продуктите и аз взех да се смея на гишето - състав на вит С и на вит Д - но им разпечатах от сайта състава и мирнаха. И мен ме гледаха на криво и не им се искаше да се занимават - 2-3 пъти ми казаха да платя на БП и да си взема пратката, но като и обясних на жената че редовно поръчвам и тия 15,50 са ми една опаковка от добавките и няма смисъл да я подарявам на БП - се съгласи с мен че таксата е ненужно висока и ми обработи документите.
Мислех,че вече проверката от БАБХ е отминала и не е необходимо да се чака потвърждение от тях за да ти я освободят. .... жалко защото това значи мин две ходения, но дори така - пак няма дадам 15,50 на БП за всяка пратка.
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Докладвам след втори ден борба от митницата ми изискаха документ за състава на добавките само и само да се заяждат с мен изпечатах ги и на бас че са в кошчето за боклук. взех си пратката  но това е мазохизъм.  някой ако има нужда от помощ да пише може и с кодовете на тарик да помогна.
Честито освобождаване.  bouquetАз също минавам през тази схема и на мен ми искаха състав на продуктите и аз взех да се смея на гишето - състав на вит С и на вит Д - но им разпечатах от сайта състава и мирнаха. И мен ме гледаха на криво и не им се искаше да се занимават - 2-3 пъти ми казаха да платя на БП и да си взема пратката, но като и обясних на жената че редовно поръчвам и тия 15,50 са ми една опаковка от добавките и няма смисъл да я подарявам на БП - се съгласи с мен че таксата е ненужно висока и ми обработи документите.
Мислех,че вече проверката от БАБХ е отминала и не е необходимо да се чака потвърждение от тях за да ти я освободят. .... жалко защото това значи мин две ходения, но дори така - пак няма дадам 15,50 на БП за всяка пратка.
Значи вие си освобождавате пратки сами? Браво на вас!
Можело значи.
И икономисваш всичките 15,50?
И как става номера? Ако сте писали назад, ще се върна да попрочета.

Аз последно платих за две пратки 1*12 лв. + 2*3,5 +20% ДДС, та установих, че излиза една идея по-тънко ако освобождаваш повече от една пратка накуп, така спестяваш поне едни 12 лв.
Друг е въпроса, че пратките ми бяха малко над 30 лв. и направо бълвах  #Cussing out
Цитирай

София

Мнения: 2 690
Според мен е станало някаква грешка, защото аз когато питах ми казаха, че за всяка пратка се дължи 12 лв такса +3,50 + ДДС, нищо че са дошли заедно митническите известия. А вашите пратки с едно митническо известие ли бяха ?
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Според мен е станало някаква грешка, защото аз когато питах ми казаха, че за всяка пратка се дължи 12 лв такса +3,50 + ДДС, нищо че са дошли заедно митническите известия. А вашите пратки с едно митническо известие ли бяха ?
Не, две отделни бяха, но ги защипаха накуп. И двете от iherb. Даже човека на гише ме попита дали имам и други пратки.
Дано да не е било просто късмет.
Обяснявам си го с факта, че издадоха един документ, тоя същия дето струва 12 лв.

Освен това грижливо бях приложила и извлеченията от paypal, но ми ги върнаха.  Mr. Green
Само ме накараха да напиша на ордера, че получавам хранителни добавки и да се подпиша отдолу.

бтв, прочетох за неволите на ragga.
Със сигурност ще се опитам и аз да си освободя пратка сама.
Значи какво, нося извлечение от правилника с мен и цитирам, малеее...
« Последна редакция: чт, 10 авг 2017, 15:23 от Пит »
Цитирай


Мнения: 352
С риск да досадя на някой с моите въпроси, но ще питам тъй като ми е за първи път искам да съм запозната и да знам какво ме очаква като пристигне пратката.
Пратката ми ще пристигне от DHL на митницата и понеже прочетох, че техните такси са доста по-скъпи от тези на  български пощи, как да процедирам: само те ли могат да ми я освободят като доставчици или аз мога сама да го направя като упълномощя БП?
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
dani_part, по останалите ти въпроси не мога да се изкажа, но съм сигурна, че няма как да упълномощиш БГ-Пощи да те представляват за пратка, идваща с куриер, в случая – DHL.
Цитирай


Мнения: 168
За пратките с DHL - платих еднократно нотариална заверка за пълномощно-6лв, което им изпратих, те ми ги освобождават в Сф и ми ги пращат до врата, в моя град. Плащам си ДДС-то, разбира се.
За предната дискусия -  очевидно някой оборотни продавачи поддържат обмитени най-оборотните си стоки на складове в Европа. Но са обмитени /мерси за линковете на лични/. Аз не се съгласих с това твърдение:
"В Али има 2-3 големи магазина, които ти изпращат телефона по DHL и не минава през митница."
И няма и да се съглася, де. Smile Начинът ни на изразяване на всички е различен. bouquet
П.С. Черната котка е права - не можеш да  упълномощиш Пощите.
Цитирай


Мнения: 1 360
За предната дискусия -  очевидно някой оборотни продавачи поддържат обмитени най-оборотните си стоки на складове в Европа. Но са обмитени /мерси за линковете на лични/.
Как стигна до този извод?
Цитирай


Мнения: 352
Благодаря за отговорите на The Black Cat и Гретел Flowers Bouquet
Сутринта ми изписа на тракинг номера, че пратката е пристигнала в София - за 3 дена. Никога до сега не съм получавала пратка за толкова кратко време.
Сега чакам DHL да се свържат с мен по email или телефон за следващи стъпки, нали? Друго което ме притеснява, че има вероятност тия дни да не съм в града, а четох че при за забавяне пак имали глоби магазинаж, вярно ли е и какъв е срока преди глобата? Благодаря предварително Yum
Цитирай

София

Мнения: 502
dani_part
Те сигурно ще ти се обадят в понеделник или вторник. Срокът е до три дни след като са те уведомили. После започва да тече магазинаж, но на мен ми се е случвало да се забавя повече и нямам спомен да ми е начисляван някога магазинаж специално в DHL.
Цитирай


Мнения: 1 769
По моя казус: Поискаха ми копие от PayPal транзакцията на която да се види моето име. Не можах да извлека такива данни. Обаче онази от митницата ми показа примерна, която вероятно е за покупка от сайт и съответно е различна, та аз малко "направи си сам" с Фотошопа я нагласих. Същата ми заяви, че са ми отваряли пратката. Имат ли право?
А след като прие "документите", каквито реално простосмъртен не би могъл да предостави, ми каза, че ще начислят ДДС и тогава да си я търся пратката.
Ако не бяха я запряли пратката ми нямаше ли да доплащам това ДДС?
Ако пратката имаше заявена по-ниска цена, то по-малко ДДС ли щеше да трябва да плащам?
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
Същата ми заяви, че са ми отваряли пратката. Имат ли право?

Не, нямат. 35

Ами, много ясно, че имат право да я отворят. Ако решат, могат и да я конфискуват, без да те питат.
Цитирай


Мнения: 1 769
Ами аз гледам на това като на моя собственост. Някак ми се иска да е нужен повод за да ровят в личните ми вещи. Същото е ако полицай поиска да ме обискира на пътя. И не е красив и не е от женски пол...
Цитирай


Мнения: 1 550
Някак ми се иска да е нужен повод за да ровят в личните ми вещи.
В грешка си. Докато не мине митнически контрол не е твоя. А да! За пример - Мога да поръчам си забранени субстанции от Афганистан ( Afghan Honey ) Stuck Out Tongue Winking Eye
Цитирай


Мнения: 1 769
За пример - Мога да поръчам си забранени субстанции от Афганистан ( Afghan Honey ) Stuck Out Tongue Winking Eye

Може да си поръчаш и от България. Често пращам по еконт-а, но не ми се е случвало да ми тършуват из нещата.
Както и да е. Не знам защо се налага да ми се обяснява, че нарушаването на правата без повод не е нарушаване на правата. Изглежда се е превърнало в норма. Да видим в понеделник ще ли си взема най-сетне медалчето. Надявам се да няма оставени пръстови отпечатъци по него  Crossing Arms
Цитирай


Мнения: 153
Записвам се да следя темата!
Цитирай

София

Мнения: 189
За пратките с DHL - платих еднократно нотариална заверка за пълномощно-6лв, което им изпратих, те ми ги освобождават в Сф и ми ги пращат до врата, в моя град. Плащам си ДДС-то, разбира се.
....

Гретел,
За DHL не плащаш ли и 24 лв. за ЕОРИ номер или имаш такъв постоянен? Аз за първи път имам такъв случай, днес ми се обадиха от DHL за пратка, която поръчах в amazon.co.uk и се оказа, че е изпратена от Сингапур, а никъде на сайта няма данни, че изпращачът не е от ЕС, съответно и фактурата, която е приложил е за сума доста по-ниска от реалната, та може и да има разправии. От мейла на DHL, доколкото се ориентирах, излииза, че ще трябва да платя заверка на пълномощно и такса за издаване на ЕОРИ, евентуално и магинаж по 12 лв на ден ако има забавяне над 3 дни. ДДс-то ясно (а изобщо не го бях предвидила и нямаше изобщо да поръчам, ако знаех, че доставчикът е от трета държава...).
Цитирай


Мнения: 168
Гретел,
За DHL не плащаш ли и 24 лв. за ЕОРИ номер или имаш такъв постоянен? .....

Ами аз сама си извадих, в митницата по постоянен адрес - за 3 минути работа, безплатно. Постоянен е, да.
За предната дискусия -  очевидно някой оборотни продавачи поддържат обмитени най-оборотните си стоки на складове в Европа. Но са обмитени /мерси за линковете на лични/.
Как стигна до този извод?
От дългогодишен опит в интернет пазаруването, дълъг професионален опит, свързан със "стриктната" работа на финансовите институции в европейските страни ииии наивност.. Smile Smile Smile :
"DHL shipping to Bulgaria with no tax, no custom duty.
Some time the parcel got strict inspect ,you still need to pay tax.
Pls kindly understand.  "
Това е отговор от един от въпросните продавачи. Подчертаното ме опровергава напълно - мамят си, ако мине номера....Очевидно, обаче, почти винаги им минава, за да го заявяват така смело на банер в магазина си. Посипвам си главата с пепел.  Hug
Цитирай


Мнения: 1 769
Седмица след като уредих документите, които ми изискаха за освобождаване от митницата на моя пратка, която е в моя град, още не ми я дават. Нормално ли е?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 5
Здравейте.
След една неуспешна покупка от Алито - преди 3 години - реших да опитам отново. Може би за последно. Можете ли да помогнете да се ориентирам дали стоките които съм решил да поръчам подлежат на обмитяване. Прочетох, че има много условности и ми се изясни, че митницата "коли и беси" и все пак какво мислите.
Вижте какво искам да си закупя.
Cross Table и Drill Press Stand
Нямам идея колко ще ми струва на финала. ДДС е сигурно, но ако трябва да плащам и мито, по-добре да се откажа.
Благодаря.
Цитирай


Мнения: 1 360
Няма да има мито, но ще има със сигурност ДДС(20%) предвид, че едното ще го прати с DHL, а вероятно и двете. С тези килограми и с обикновена поща шанса да няма митница е минимален.
Като ти ги изпрати и ако са с DHL, направо отивай в митницата да ти извадят безплатно EORI номер, за да ти е по-лесно после. Другото DHL ще ти го кажат като пристигне пратката.
П.П. Продавача дава купони за намаление $3 при поръчка над $80,  $2 над $60, $1 над $30, така че не пропускай да вземеш подходящия за твоята поръчка.
През приложението на AliExpress двата продукта са малко по-евтини.
« Последна редакция: вт, 22 авг 2017, 09:19 от ЧревоУгодник »
Цитирай

Варна

Мнения: 114
Аз бих те посъветвал да погледнеш в OLX дали някой не продава тук нови. Стенда например излиза около 36 евро без транспорта по DHL. С всички разходи ще ти дойде към 150 лв. Виж тук какво ще намериш.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 5
ЧревоУгодник, разбрах. До приятел във Великобритания, а след това до България. Не исках никого да ангажирам, но изглежда няма друг начин.
cristely, това което се предлага в България е далеч от търсеното особенно за стойката. Маси има, но pro. версии срещу мин. 200. Един момент, моля. Да не ми казваш, че само стойката ще ми излезе 150 лв?Dizzy Face

Последно един въпрос за 3D принтерите.
Че ще минава през митница разбирам, и ДДС ще има, но принтерът дали се обмитява. Вие как мислите?
Не е като да ми изпратят някаква си електроника. Това си е машина.
« Последна редакция: вт, 22 авг 2017, 18:16 от Lautrec »
Цитирай

Варна

Мнения: 114
В момента на разпродажба излиза 125 лв ако няма мито, но вчера цената беше малко по-висока и излизаше около 60 евро плюс ДДС... Не знам как ще те таксуват ДХЛ.
Някои се оплакват, че им вземали по 20 лв за нямам идея какво. На мен в момента ми освобождават пратка. Вчера платих ДДС-то, пуснах скрийншот и днес би тр да я освободят. Утре е при мен.
Цитирай


Мнения: 1 360
ЧревоУгодник, разбрах. До приятел във Великобритания, а след това до България. Не исках никого да ангажирам, но изглежда няма друг начин.
cristely, това което се предлага в България е далеч от търсеното особенно за стойката. Маси има, но pro. версии срещу мин. 200. Един момент, моля. Да не ми казваш, че само стойката ще ми излезе 150 лв?Dizzy Face

Последно един въпрос за 3D принтерите.
Че ще минава през митница разбирам, и ДДС ще има, но принтерът дали се обмитява. Вие как мислите?
Не е като да ми изпратят някаква си електроника. Това си е машина.

Мито има за пратки над €150.
Погледни в Gearbest дали го няма този 3D принтер. Може да го има на склад в EU и няма да плащаш ДДС и да се разправяш с митници, а ще го получиш директно в пощата или с куриер.  Дори и да го няма попитай ги дали могат да измислят нещо. Доколкото знам, ако избереш за доставка "EU Express" няма бъде спряна на митница, но... не мога да гарантирам. Най-добре ги попитай.
Цитирай


Мнения: 14
Здравейте, някоя от вас мами поръчвала ли е детска количка от алиекспрес и беше ли ви задържана от митница? Благодаря Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 5
И така едва вчера успях да отида до митницата - нямах избор - и да питам в една от многото агенции. Дали съм извадил късмет не зная, но консултацията ми беше безплатна. Ето и петте минути там, накратко.

Цена за принтер + ДДС + 2% мито (за него след малко) + банкова такса + хонорар за агенцията + такса за транзитиране (и за нея след малко) както следва (в лева): 470 + 94 + 9,4 + 10 + 30 + 20 = 633,4 или ~ 634 лв. Тоест 164 лв. отгоре; със здраве да си ползвам придобивката; ако я поръчам.
________________________
Скрит текст :
Как нашите другари и другарки определят митото?!
В моя случай, тъй като устройството не попада в нито един раздел и митото е 0% се приема, че заради стоящото 3D пред принтер трябва да му се начисли някакво мито и по тази причина 1 - 2 процента, но по-скоро 2% би стояло добре. Не че ме бъркат тези 9,4 лв. на фона на цялата сума, но тук малко, там малко и станаха 160 лв. Генералният извод е: всичко е относително докато печелим от него.

Такса транзитиране (DHL)?!
Оказва се, че няма никакво значение какъв адрес вписвате за доставка. Пратката отива в България (стопляте ли) и няма значение, че и ние си имаме и митница, и офиси, и складове, за да си получа пратката има такса транзитиране от цели 20 лева. Логиката им е желязна. Като не искаш ходи до България разправяй се цял ден и срещу 50-80 лв. разходи си вземи пратката - усмихнат ден от DHL

Казано накратко това е професионално организирана схема за източване на пари - за съжаление не е единствената. Едва вчера осъзнах (с пълна сила), защо толкоз народ се натиска за Митници, МВР, Парламент и т.н. Бай Ганьо го е казал добре: "Има келепир в тази работа!"

В заключение (ако сте стигнали до тук поздравявам ви), системата е "КДННДНС - Както Дойде Нас Ни е Добре Несменяеми Сме"!
Цитирай


Мнения: 1 360
Lautrec, казах ти какво да направиш. Остави DHL да ти освободят пратката и няма да плащаш такса транзитиране и на митнически агенти. От теб се иска да си извадиш безплатно от митницата EORI номер и едно пълномощно(6лв.) DHL да те представляват пред митница. След това ти сам ще си платиш ДДС и мито. Ще дойде куриер на DHL, пак безплатно, да вземе пълномощното и после след като всичко си предал и платил, пак безплатно DHL, ще ти я доставят до твоя адрес.
Цитирай

Варна

Мнения: 114
Не е необходимо по куриер да изпраща платежното. Достатъчно е да прати на мейла им скрийншот от плащането.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
Той пише за пълномощно, не за платежно. Peace
Цитирай

Пловдив

Мнения: 5
Добре, но в случай, че попадна на по-добра оферта - а такива много - при която не се използват услугите на DHL или Български Пощи, трябва да се оправям сам с митницата. Иначе казано, всичко е хазард.

Скрит текст :
Частта с DHL я разбрах още първия път, затова, двойно благодарско. Отидох единствено за да разбера има ли или не мито и какъв е процентът, тъй като според проверката ми не би следвало да има. Е, описал съм го. И покрай играта "тука има - тама нема мито" разбрах останалото и ме подразни. Нека хората знаят за другия вариант, а той дори не е единственият друг. Все едно.

Китаецът много свестен и интуитивен человек. Вече поръчах стойката и масата, но до UK и му пиша аз, дали не е късно да ги декларира на 49.99$(под 40£ няма ДДС), а той вече ги декларирал за 25$ тотал като промоция. Дано UK не решат, че цената е съмнително ниска. Ще се чуе.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
Китаецът много свестен и интуитивен человек. Вече поръчах стойката и масата, но до UK и му пиша аз, дали не е късно да ги декларира на 49.99$(под 40£ няма ДДС), а той вече ги декларирал за 25$ тотал като промоция.

Удебеленото не е вярно. Граничната стойност, над която се начислява ДДС в UK, e едва £15, т.е., ако китаецът действително е декларирал пратката ти на $25, със сигурност ще я спрат на английската митница.
Цитирай

София

Мнения: 359
Колко време  отнема  освобождаването  на пратка с DHL от митница до получаването на адрес?
Преди малко пратката ми е  със статус " Обновен митнически статус   SOFIA - BULGARIA   09:53   ".
Обадих се по телефона за да попитам дали до сряда ще си я получа и от там ми отговориха едва ли?
В понеделник  да се обадя на митнически отдел на DHL и от там ще задействат процедурата.
Имам отдавна предоставено пълномощно и ЕОРИ  на DHL!
Това нормално ли е?
От Америка до БГ  , през Германия , пратката пристигна  за 1.5 дни а тук да не могат да я предвижат за 5 дена!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 5
..............под 40£ няма ДДС......................
............ Граничната стойност, над която се начислява ДДС в UK, e едва £15, т.е..............

Ммм, да! Вярно е. Не са искали, но са ме подвели. Едва сега проверих и открих (в gov.uk, раздел такси), че ДДС се дължи за подаръци над 39£, а за всички други случаи над 15£. Извинявам се в случай че съм подвел някого, но бях сигурен в информацията. Успех на всички.

Скрит текст :
Все пак има светлинка в тунела. Няма как да знам как са били изпратени. Опцията подарък има няколко варианта, а както се убедих китайските продавачи са наясно с ограниченията наложени от ЕС. Ако си получа нещата - след месец или два - ще се похваля. Усещам, че няма да се въздържа!
Цитирай


Мнения: 11
Здравейте ,

в петък тази седмица за пръв път ще освобождавам пратка от митницата на аерогара София. До момента съм взимал пратка лично само от улица Веслец ( с free shipping ) като от това което съм прочел разбирам , че процедурата е различна.
Пратката ми е изпратена с DHL като вчера получих обаждане от тях , че е пристигнала на място и вече може да бъде взета от мен или с тяхно съдействие. Понеже ще ходя лично въпроса ми е какъв набор от документи трябва да представя и грубо какви такси трябва да заплатя ? Това което знам е :

1. Трябва да взема някакви  документи от пратката от офис на DHL (там на място на аерогарата ли имат такъв или трябва да ходя до централният им офис ? )
2. В митницата трябва да си изкарам ЕОРИ номер ( еднократен ) за който не плащам нищо. За постоянен се чакало няколко дни.
3. Трябва ми митническа декларация ( доколкото разбрах за тази услуга там на място трябва да се изръся между 30 - 50 лв и да имам електронен подпис ?! ). До колкото си спомням на Веслец беше между 12 - 15 лв и се попълваше от техни служители).
4. Разпечатка от плащането ( На Веслец представих разпечатка от сайта и от банката. Банковата разпечатка не ми я искаха но доколкото разбирам на аерогарата трябва да я имам и нея.)
5.Заплащам само ддс (пратката ми е телефон с обща стойност с доставката 142 $).Доколкото знам за пратки над 150 евро се плаща и мито.

Благодаря предварително !
Цитирай


Мнения: 1 550
в петък тази седмица за пръв път ще освобождавам пратка от митницата на аерогара София.
За да освободиш сам пратка от митница ( дали е в БП или DHL няма разлика ) е необходимо да имаш
- ЕОРИ номер ( не съм много убеден, че може да се използва ad Hook за декларация подавана онлайн )
- Документите придружаващи пратката
- Попълнена митническа декларация
- Банков документ за платено ДДС
Каква точно е процедурата го пише в тази тема - някъде в началото.
Ако няма да си попълваш сам декларацията услугата на митическа агенция започва от 20-24 лева, ДДС-то е 20%, ако внасяш в банката в брой има такса на банката от около 4 лв. Ако ще си попълваш сам декларацията, ще ти трябва и КЕП ( Квалифициран електронен подпис )
Не виждам причина да се занимаваш сам ако преди това не си попълвал митнически документи.

п.с. Телефоните нямат мито
Цитирай


Мнения: 1 360
3. Трябва ми митническа декларация ( доколкото разбрах за тази услуга там на място трябва да се изръся между 30 - 50 лв и да имам електронен подпис ?! ). До колкото си спомням на Веслец беше между 12 - 15 лв и се попълваше от техни служители).
По-евтино и бързо ще ти излезе, ако DHL ти освободят пратката. Обади се на DHL и поискай те да ти я освободят, а ти сам да платиш ДДС и те ще ти кажат какво да направиш.
Цитирай


Мнения: 11
Нотариално заверено пълно мощно в оригинал – можете да го оставите в наш офис или да заявите куриер на 0700 17 700, опция 1;
-          ЕОРИ номер – издава се от Митница по адресна регистрация. Ако го вадим ние, отнема от 2 до 5 работни дни, има допълнителна такса от 24,00 лв.              ;
-          Подробно описание на стоката на български език – марка и модел;
-          Документ за извършено плащане – pay pal/swift/order. Може и банково извлечение.
 
Моля за уточнение ние ли ще заплатим митните сборове от Ваше име / в този случай сумите ще можете да възстановите в брой при получаване на пратката на наш куриер, услугата се заплаща допълнително 24 лв./ или желаете да Ви изпратим митническа декларация със сметка на Митница и точни суми, които да внесете Вие и да ни върнете сканирани платежните.

Toва ми пратиха в крайна сметка ако платя ддс - то вместо тях ще платя само 25 лв за ЕОРИ номера ли ? От 2 до 5 дни за издаването му ми се виждат множко .. демек след седмица някъде ще си получа пратката на адрес ?
Цитирай


Мнения: 1 360
Toва ми пратиха в крайна сметка ако платя ддс - то вместо тях ще платя само 25 лв за ЕОРИ номера ли ? От 2 до 5 дни за издаването му ми се виждат множко .. демек след седмица някъде ще си получа пратката на адрес ?
Могат в митницата да ти издадат еднократен EORI и става веднага, а в последствие да си извадиш постоянен. Така ще спестиш тези 25лв.
За другото е така.
Цитирай


Мнения: 3 685
Днес разбрах, че напоследък на митницата са започнали да разглеждат пратки на един и същ човек, които са на стойност под 30 лв, но са поръчани скоро една след друга (в един ден или поредни дни) и пристигнали едновременно, като една пратка и да използват това като основание за начисляване на ДДС - аргументът бил, че при тях са заведени като една пратка. Знаете ли нещо по въпроса?
Цитирай


Мнения: 1 550
аргументът бил, че при тях са заведени като една пратка. Знаете ли нещо по въпроса?
Екстра на логистиката - влизат в БГ с един транспорт. Нормално и не е от скоро.
Цитирай


Мнения: 3 685
Хм, странно, аз го чувам за първи път. Но ако физически са две пратки, как така ги разглеждат отделно? Какво значение има логистиката?
Цитирай


Мнения: 1 550
Какво значение има логистиката?
Давам ти пример.
Два еднакви артикула поръчани със седмица разлика влизат с един транспорт в Бг. В Митница са под един номер като два пакета от една пратка. И са прави - донякъде!
Между другото няма особено значение дали БП ще ти ги разглеждат като една или повече пратки. Винаги можеш да оспориш тяхното виждане по въпроса. Stuck Out Tongue Winking Eye
Цитирай

София

Мнения: 2 690
аз пък днес имам задържана пратка на митница на стойност 32 лв ........ все се надявах да мине между капките, но .....
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Какво значение има логистиката?
Давам ти пример.
Два еднакви артикула поръчани със седмица разлика влизат с един транспорт в Бг. В Митница са под един номер като два пакета от една пратка. И са прави - донякъде!
Между другото няма особено значение дали БП ще ти ги разглеждат като една или повече пратки. Винаги можеш да оспориш тяхното виждане по въпроса. Stuck Out Tongue Winking Eye

Единствения плюс за мен беше, че при освобождаването платих веднъж 12 лв +3,5 лв +3,5 лв +20% ДДС.
Т.е. икономисах едни 12 лв.

А тъпото е, че пратки само няколко лева над 30 отиват на митница и то осново ги навишават заради траспорта.  Sad
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
А тъпото е, че пратки само няколко лева над 30 отиват на митница и то осново ги навишават заради траспорта.  Sad

Когато се определя дали дадена пратка да бъде спряна на митница, или не, транспортните разходи не се вземат предвид. Гледа се единствено стойността на самата пратка. Peace
Цитирай


Мнения: 3 685
Точно така е. За съжаление, ако стойността без транспорта надвишава 30 лв. дори с 50 стотинки, пак има основание за начисляване на ДДС. А тогава данъкът се начислява върху цялата сума, т.е. стойността на стоката + транспорта. Много пратки за над 30 лв. минават метър, но по закон абсолютно всяка може да бъде спряна. А ако бъде спряна и надвишава 30 лв., не трябва да се сърдим, че ни начисляват ДДС - законът е такъв.
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
А тъпото е, че пратки само няколко лева над 30 отиват на митница и то осново ги навишават заради траспорта.  Sad

Когато се определя дали дадена пратка да бъде спряна на митница, или не, транспортните разходи не се вземат предвид. Гледа се единствено стойността на самата пратка. Peace
Ами това ще погледна дали е така.  Последно имах пратка за 37 лв - с доставка няколко долара. На митницата отиде и ДДС си платих.
Сега очаквам още една пак около тази стойност - 37 лв., доставката е 4,20 долара. Ще видим, дано не иде и тя на митница.

dioni, твоята от 32 лв. имаше ли доставка включена?

Точно така е. За съжаление, ако стойността без транспорта надвишава 30 лв. дори с 50 стотинки, пак има основание за начисляване на ДДС. А тогава данъкът се начислява върху цялата сума, т.е. стойността на стоката + транспорта. Много пратки за над 30 лв. минават метър, но по закон абсолютно всяка може да бъде спряна. А ако бъде спряна и надвишава 30 лв., не трябва да се сърдим, че ни начисляват ДДС - законът е такъв.
Значи е до късмет...
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
Ами това ще погледна дали е така.

Така е по закон, без значение личния опит на всеки един от нас.
Цитирай

София

Мнения: 2 690

dioni, твоята от 32 лв. имаше ли доставка включена?

аз съм с БД
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Ами това ще погледна дали е така.
Така е по закон, без значение личния опит на всеки един от нас.
Така де, но друго си е сам да го прочетеш.  Mr. Green
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
Така де, но друго си е сам да го прочетеш.  Mr. Green

Съгласна, и аз винаги си проверявам нещата. thumbsup
Цитирай

близо под тепетата

Мнения: 211
Здравейте.
Имам за освобождаване пратка от физическо лице към физическо лице, транспорт не съм плащала.
Ако нямам електронен подпис, не мога сама да си я освободя, нали?
Пристигна по пощата , т.е. единственият ми(по-икономичен) шанс е да упълномощя БП?
Цитирай

София

Мнения: 2 690
На каква стойност е и от къде е пратката ви
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Имам един много тъп въпрос:
Какво правите когато иде пратка на митницата и декларираната от тях стойност е различна от това, което сте платили, а митниците искат разпечатка от paypal и т.н.  Outta Joint
Цитирай


Мнения: 1 360
Имам един много тъп въпрос:
Какво правите когато иде пратка на митницата и декларираната от тях стойност е различна от това, което сте платили, а митниците искат разпечатка от paypal и т.н.  Outta Joint
Принтираш това, което реално е платено. Някои правят корекции преди да принтират. Very Happy
Цитирай

в прекрасна къща в уютна градина

Мнения: 1 655
Имам един много тъп въпрос:
Какво правите когато иде пратка на митницата и декларираната от тях стойност е различна от това, което сте платили, а митниците искат разпечатка от paypal и т.н.  Outta Joint
Принтираш това, което реално е платено. Някои правят корекции преди да принтират. Very Happy
Освобождават го DHL, искат пълна информация на съдържанието и сайта, от който е поръчката.
С картинки.
Пише го удебелено за поръчки от Китай и Хон Конг.


Цитирай


Мнения: 137
Имам един много тъп въпрос:
Какво правите когато иде пратка на митницата и декларираната от тях стойност е различна от това, което сте платили, а митниците искат разпечатка от paypal и т.н.  Outta Joint
Принтираш това, което реално е платено. Някои правят корекции преди да принтират. Very Happy

вече не минават номерата с фотошопнати разпечатки.. ако е нещо от сорта на телефон или таблет и им връчиш коригирана разпечатка със стойност $20 - ще ти поискат извлечение от банката с подпис и печат..
Цитирай


Мнения: 1 550
вече не минават номерата с фотошопнати разпечатки.. ако е нещо от сорта на телефон или таблет и им връчиш коригирана разпечатка със стойност $20 - ще ти поискат извлечение от банката с подпис и печат..
Фотошопна едва ли някога е минавала, но коригирани поръчки и банкови извлечения ... няма проблем. Е ако опиташ да декларираш например телефон за $20 няма стане
Цитирай

близо под тепетата

Мнения: 211
Здравейте.
Имам за освобождаване пратка от физическо лице към физическо лице, транспорт не съм плащала.
Ако нямам електронен подпис, не мога сама да си я освободя, нали?
Пристигна по пощата , т.е. единственият ми(по-икономичен) шанс е да упълномощя БП?


На каква стойност е и от къде е пратката ви

От Русия. На декларацията пише 6300 рубли (към 180лв)...за съжаление не сме се доразбрали за максималната сума, която да впишат Rage та ще си платя ДДС-то
За тази пратка вече упълномощих БП, но другата седмица пак ще ми пращат(вече уж разбрали до 45 евро в декларацията) и освен ДДС-то, ми се иска да си спестя и тези 15лв Smile
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
Ама, какви 45 евро? Laughing ДДС се плаща за пратки на стойност над 30 лв. Peace
Цитирай


Мнения: 3 685
Над 30 лв, ако са от фирма до физическо лице. В случая става въпрос за пратка от физическо до физическо лице, все едно от братовчед ти в чужбина - тогава необлагаемата сума е 45 евро.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 875
А, извинявам се тогава. Peace Не съм видяла, че иде реч само за физически лица.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-253 от 253 отговора