Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Пазаруване от чуждестранни сайтове
***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 4
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 480 отговора

София

Мнения: 502
Тема за информация, въпроси, отговори и споделяне на опит относно освобождаването от митница на пратки, пристигнали от страни извън ЕС

На въпроса дали пратката ще отиде на митница или няма, не може да се даде точен отговор. Митническите служители имат право да задържат всяка една пратка, независимо от нейната стойност, тегло или размер.

Пример за статут на пощенска пратка задържана на митница:


На митница може да бъде задържана всяка една пощенска пратка, включително и такава, която е на стойност по-ниска от 30 лв. За тези пратки не се дължи ДДС, но има пощенска такса от 1,50 лв.
Останалите пратки, чиято стойност надвишава 30 лв. се освобождават от митница след заплащане на ДДС за пратки до 300 лв, а за тези над 300 лв. мито (ако има такова) + ДДС.
Пощенска такса за тях е 3,50 лв на пратка.
Куриерските пратки почти винаги се задържат на митница.


СПОРЕД РЕГЛАМЕНТИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, ЗМ, ППЗМ И ЗАКОНА ЗА ДДС, правилата са следните:

ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ
(пратки, пристигнали с БГ пощи)

ОТ 01-07-2016 г. е в сила НОВА ИНСТРУКЦИЯ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ И „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ“ЕАД
http://customs.bg/bg/pubs/6715

Според новата инструкция:

До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Получава се от пощенския клон по адреса, посочен на пратката, освен в случаите, когато е задържана за митнически контрол. Тогава се получава от митницата без да се заплаща ДДС или мито.

Над 30,00 лв (15 Евро)
Дължи се ДДС 20% от общата стойност на стоката и доставката.
Ако пратката надвишава 300 лв (150 евро) се заплаща и мито, ако е определено по митническа тарифа за конкретната стока. Има доста стоки, за които ставката е 0%, независимо от тяхната стойност. Например за телефони и друга техника митото е 0%.
Попълва се митническа декларация.
Изисква се ЕОРИ номер в случай, че освобождавате пратката си сами или чрез представител, различен от БГ Пощи.

Пратката се получава от съответната митница, посочена на пощенското известие.
Носи се лична карта, копие от PayPal или друго плащане (банково извлечение), фактура или копие от поръчка и пощенското известие.
ДДС и мито се заплащат на каса в банката, квитанцията отпада.
Плаща се и пощенска такса 3,50 лв

Според новата инструкция БГ Пощи могат да ви представляват на митница, като подадат от ваше име митническата декларация и заплатят всички такси. (Отнася се за пратки на стойност до 1000 Евро).
В случай, че получателят на пощенска пратка желае да се възползва от услугата „Митническо представителство” на БГ Пощи, е необходимо същият да предостави на място, да изпрати по факс, e-mail или по пощата необходимите документи за освобождаването на пратката, посочени в „писмото-покана” на митническите органи и “декларация-съгласие” за представянето му от "Български пощи" ЕАД пред митническите органи на Република България.
При ползването на тази услуга не е нужно клиента да има ЕОРИ номер и да попълва митническа декларация. БГ Пощи освобождават с техния ЕОРИ и те съответно си попълват декларацията.
Повече информация за услугата на БГ Пощи
http://www.bgpost.bg/bg/news/1076

В СЛУЧАЙ ЧЕ НЯМА ДА ПОЛЗВАТЕ УСЛУГАТА НА БГ ПОЩИ И ИСКАТЕ ДА ОСВОБОДИТЕ ПРАТКАТА СИ САМИ:

Нужен ви е електронен подпис, с който да подадете митническата декларация.
Трябва да си извадите ЕОРИ номер, ако нямате постоянен и да попълните митническа декларация през системата на Митниците тук: http://customs.bg/ - Електронни митници.
ЕОРИ номер се вади с лична карта от митницата, най-често в деловодството. Безплатно е.

След попълване и успешно подаване на митническата декларация, системата ви дава номер (LRN) и ако е възможно разпечатвате бланката на декларацията. С документите от пощата (товарителница), разпечатана декларация, поръчка/фактура, банково извлечение за плащане/Пейпал, пощенско известие и лична карта се отива на гишето за митническа обработка. Подават се документите и чакате да ви ги обработят. Може да поискат да погледнат пратката, преди да оформят декларацията.
След това се плаща ДДС на каса в банката. В повечето големи митници има банкови гишета, така че не е нужно да се ходи далеч.
С платежното от банката се връщате на при митническия служител, където чакате още известно време да се отрази плащането в тяхната система.
Накрая ви дават вашият екземпляр от митническата декларация и можете да си получите пратката.

За всичко това можете да използвате услугите на митнически представител срещу заплащане. Митнически представители са всички фирми, които попълват документи и офисите им се намират обикновено в близост до митниците.
Трябва да им дадете нотариално заверено пълномощно и те ще освободят пратката вместо вас.
За цените не мога да кажа точно, но са някъде в порядъка от 30,00 до 50,00-70,00 лв.КУРИЕРСКИ ПРАТКИ
(такива, които са пристигнали с куриерска фирма - DHL, EMS, FEDEX и др.)

До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Куриерът я доставя до вашият адрес.

Над 30,00 лв (15 Евро)
Всички куриерски пратки над 30,00 лв минават митница по описаната по-горе процедура с попълване на електронна на декларация и с ЕОРИ номер. За тези до 300 лв (150 евро) се плаща само ДДС, а за останалите мито (ако е дължимо според вида на стоката) и ДДС.

Куриерските фирми ще ви предложат да им дадете нотариално заверено пълномощно, с което те се наемат да извършат освобождаване на пратката вместо вас. В този случай не е необходимо да ходите на митница и да вадите ЕОРИ. Ще ви изпратят текста на пълномощното, което е специално за митнически цели, където вие да си попълните данните и да заверите при нотариус. Занасяте или изпращате пълномощното на куриерската фирма и тя ви изважда ЕОРИ номер и извършва всички митнически формалности, след което ви доставя пратката и заплащате нужните суми (ДДС и мито, ако е начислено) на тях.

Ако желаете можете да ползвате и друг митнически представител, различен от куриерската фирма, в който ви е пратката. Процедурата с упълномощаването е същата. Цените за услугата са различни, според тарифите на конкретната фирма.

Ако не искате куриерската фирми или друг митнически представител да освободи пратката вместо вас, тогава можете да се представлявате сами по начина, описан по-горе с попълване и подаване на електронна митническа декларация.

ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ДО ТУК СЕ ОТНАСЯ ЗА ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИРМА КЪМ ДРУГА ФИРМА ИЛИ ОТ ФИРМА КЪМ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ.

ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ ДО ДРУГО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ

За пратки между две физически лица на стойност до 45 Евро, за които получателят не е заплатил (напр. подаръци) не се дължи ДДС и мито, не се попълва митническа декларация и не се изисква ЕОРИ номер.
Освобождават се от митница само с представяне на документите от пощата или куриера (товарителница, цесия), известие, лична карта и опаковъчен лист или стокова разписка, ако има.

ОТНОСНО ВЪПРОСИТЕ ДАЛИ КОНКРЕТНА СТОКА ИМА МИТО И КОЛКО Е
Първо трябва да се определи тарифен код на стоката.
Тарифните кодове се определят според вида на стоката и се търсят в Митническата тарифа (ТАРИК) http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=bg
За непрофесионалист е трудно да определи тарифната позиция, тъй като има много условности и подробности. Стоките са групирани в раздели и глави според вид материал и предназначение. Някои са лесни за откриване, други не чак толкова. Тълкуването на тарифата не винаги е еднозначно.
Това ще го направят служители от фирмата, където трябва да отидете за попълване на митническата декларация. Ще определят тарифния номер и ще изчислят дължимите суми.


СТАРИТЕ ТЕМИ:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=811865;;20 - Тема 2
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=933639.msg33442882#msg33442882 - Тема 3
Цитирай

Sofia

Мнения: 8 718
   Благодаря за новата тема! bouquet

   Напоследък поръчвам стоки само до английския адрес на някой превозвач и така си спестявам разправиите с нашенската митница.
Цитирай

София

Мнения: 502
Да, The Black Cat това е хубав вариант. И аз съм го правила. Дори да се наложи да плащаш ДДС и митническа обработка, то става онлайн и не отнема никакво време, нито разхождане по митници.
Цитирай


Мнения: 3 931
Благодаря за темата! bouquet Може и аз да поръчам скоро с доставка до английския адрес на превозвач, в крайна сметка е важно как излиза най-изгодно.
Цитирай

София

Мнения: 7 527
Благодаря за темата. Миналата седмица получих пратка от американски сайт с декларирана (и реална) стойност $80 с DHL, без да бъде задържана на митница. Не знам как стана това.
Цитирай

София

Мнения: 502
Случва се понякога, в суматохата някой не е догледал.
Аз пък днес ходих да освобождавам пощенска пратка от САЩ на една приятелка, мини пакетче с бижута декларирано и реално 50 долара. Такова беше дребно, че е могло спокойно да си мине без митница, но ето че тук пък някой се е взрял в декларацията и са го задържали.
Цитирай

София

Мнения: 7 527
Пратката е минала през Германия, и аз мисля, че не са догледали реалния подател.  А и не е от популярен сайт.
Цитирай

София

Мнения: 514
Благодаря за темата. Имам питане. Заради промените в цените на шипинга на Айхърб  искам да направя голяма поръчка с ДХЛ доставка. Единият от артикулите скоро ще го спират и искам да купа голяма бройка. От рода на 15 бр крем за лице за х4,50 долара парчето. Опасявам се,че може да сметнат,че е за търговски цели.  Има ли някакви правила в това отношение?
Цитирай


Мнения: 2 237
От рода на 15 бр крем за лице за х4,50 долара парчето. Опасявам се,че може да сметнат,че е за търговски цели.

Ами то 15 броя са си направо за търговски цели.
Цитирай

София

Мнения: 502
Няма значение каква бройка купуваш. Дали е за търговски цели или за друго митницата не я интересува. Важното е да декларираш всичко правилно и да си заплатиш дължимите сборове.
Цитирай

София

Мнения: 514
Благодаря за отговорите! Да, всичко се декларира по описа от Айхърб.
Цитирай


Мнения: 79
Очаквам пратка от Индия на стойност 100EUR. Доставката е платена от индийците и ддс само върху 100евро ли дължа?
Пратката е пратена с FeдEx.  Не разбрах от сайта им обаче дължа ли им пари за митническо посредничество (4 са стоките). И дължа ли такса "банкова гаранция за временен склад под митнически контрол". Получавала съм с DHL и такава такса не съм плащала.
Цитирай

София

Мнения: 2 852
Имате ли документ, че не сте платили транспорт? Ако ДА, то тогава таксите са върху 100 Евро. Аз за пълви път чувам за - банкова гаранция за временен склад под митнически контрол - за такава сума .... не мисля че дължите
Цитирай


Мнения: 2 237
Очаквам пратка от Индия на стойност 100EUR. Доставката е платена от индийците и ддс само върху 100евро ли дължа?

Заплатена цена + транспорт. Във всички случаи е по-добре да е DAP. Ако в превозните документи обаче е оказано друго...  Smile

Имате ли документ, че не сте платили транспорт?

А като какво трябва да изглежда този документ, че не съм платил нещо?  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 2 852

Имате ли документ, че не сте платили транспорт?

А като какво трябва да изглежда този документ, че не съм платил нещо?  Thinking
Като фактура и да пише стока 1 - 5 лв, стока 2 - 3 лв и накрая - транспорт - 0 лева. Аз освобождавах пратка от Веслец и нямах транспорт, та докато се оправих с митничарката - зор видях. Не можело да няма транспорт - искаха документ.....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 480 отговора