Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Искам бебе
Изследване на ХОРМОНИ – 14 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 726 отговора

София

Мнения: 26 075
Добре дошли в новата тема Hug
Стари теми:
Тема 13

Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца.
При отклонения се правят контролни или назначени от специалист повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация плюс измерване на базалната температура

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *   Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *   Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 10ч., на гладно
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:




Цитирай

София

Мнения: 1 229
Денис за темата bouquet
Пренасям си въпросчето. Използвам поста на кари, за което се извинявам, моля за още едно уточнение.
Скрит текст :
Докторът ми каза, че трябва да ми приложи Прегнил. А аз се притеснявам, че Естрадиол 371.56 pg/mL е нисък за два доминантни фоликула. Нали 200-250 пикограма/мл е минимума за всеки един фоликул? Какво ще кажеш? Дали яйцеклетките са достатъчно зрели при тези стойности?

Да, така е, но Е2 още ще нараства.
Е2 не е много точен критерий за кач-вото на яйцеклетките - но, най-общо, при фоликул над 17-18мм има в него годна за оплождане яйцеклетка.
По-важно е да има О., дори и от един фоликул.
Прегнилът е добро решение.
Стискам палци  Peace
Пробвах ЕЦ, на 39 г. съм.Тази седмица ми беше пункцията на 13д, но не успях да стигна до трансфер. В деня на пункцията фоликула беше с размер 19,5 мм.  Е2 на 9 ден от МЦ беше 171 пг/мл - фол. ф.-24 -1144, а ЛХ -6.97 mIU/ml -фол.ф 2.12 - 10.89.На 10 д и 11 д ми поставиха стоп инжекции. В епикризата е описано дегенеративна яйцеклетка. Док не направи коментар. За следващият опит категорично ще поискам стимулация, за да има поне две яйчица Praynig Може ли да ми разясниш текста в червено. Много ти благодаря за човечността.
Благодаря  Hug
Цитирай


Мнения: 139
Здравейте момичета! Денис, моля за коментар на изледванията ми направени трети ден на Ц. Правим опити от година, но тъй като нещата не се случват реших, че е време да разберем дали всичко е наред. TSH 2.130ulU/ml ( 0.27-4.20), LH 4.72 ulU/ml (фолик. 1,5-12,6; лутеална 1,00-11,4; менопалза 7,7-57,5), FSH 7,91ulU/ml (фолик. 3,5-12,5, лутеална 1,7-7,7;  менопалза 25,8-134,8); Estradiol 57pg/ml ( фолик. 14-160, лутеална 38-260, менопалза 5-54) Благодаря предварително  bouquet
« Последна редакция: пт, 03 фев 2017, 17:12 от Хопчи »
Цитирай

София

Мнения: 26 075
Денис за темата bouquet
Пренасям си въпросчето. Използвам поста на кари, за което се извинявам, моля за още едно уточнение.
Скрит текст :
Докторът ми каза, че трябва да ми приложи Прегнил. А аз се притеснявам, че Естрадиол 371.56 pg/mL е нисък за два доминантни фоликула. Нали 200-250 пикограма/мл е минимума за всеки един фоликул? Какво ще кажеш? Дали яйцеклетките са достатъчно зрели при тези стойности?

Да, така е, но Е2 още ще нараства.
Е2 не е много точен критерий за кач-вото на яйцеклетките - но, най-общо, при фоликул над 17-18мм има в него годна за оплождане яйцеклетка.
По-важно е да има О., дори и от един фоликул.
Прегнилът е добро решение.
Стискам палци  Peace
Пробвах ЕЦ, на 39 г. съм.Тази седмица ми беше пункцията на 13д, но не успях да стигна до трансфер. В деня на пункцията фоликула беше с размер 19,5 мм.  Е2 на 9 ден от МЦ беше 171 пг/мл - фол. ф.-24 -1144, а ЛХ -6.97 mIU/ml -фол.ф 2.12 - 10.89.На 10 д и 11 д ми поставиха стоп инжекции. В епикризата е описано дегенеративна яйцеклетка. Док не направи коментар. За следващият опит категорично ще поискам стимулация, за да има поне две яйчица Praynig Може ли да ми разясниш текста в червено. Много ти благодаря за човечността.
Благодаря  Hug
Когато има само един ДФ и той вече е с размер 17-18мм, се предполага, че в него вече има годна за оплождане яйцеклетка - това е единият показател.
Другият е стойността на Е2, 2-3 дни преди О. - трябва да е над 200-250pg/mL.
Но това са количествени показатели, не кач-вени за състоянието на самата яйцеклетка.
ЛХ според мен е висок.
Прогестерон, преди пункция не изследвахте ли?
Цитирай


Мнения: 150
И аз си пускам отново въпроса в новата тема Smile

Бих искала да помоля за коментар и на моите изследвания. Правени са на 3-ти ден от МЦ:

Prolactin       133.5       mU/l     М 44,5-375; Ж 59,3 - 619; бременни 720,8 - 8183,2   
Estradiol      256.49       pmol/l     жени-фол.ф. 40- 510.13; овул.ф. 304.61-1930; лут.ф. 132 - 1240.46; менопауза до 136; м. до 191   
FSH                8.5               mIU/ml                      жени фол.ф. 2.5-10.2; овул.ф. 3,4 - 33,4; лут.ф.1.5 - 9,1; бременни 0,0- 0,9;   менопауза 23 - 116,3; мъже 1.4 -18.0 
   
LH                7.4               mlU/ml     ж. фол.фаза 1,9-12,5 ; овул.фаза 8,7 - 76,3; лут.ф. 0,5-16,9; бременни 0,1 - 1,5; менопауза 15,9 - 54,0; мъже 1,5 - 9,3

На 39г съм с Хашимото. Цикълът ми напоследък много се скъси (последно 23 дни). От години съм с нисък прогестерон, но напоследък май никакъв го няма, а и овулацията ми вече прескача цикъл-два (не съм я засичала с тестове, но знам, че е така). На 13ти февр. съм на лекар.. да видим какво ще каже. Този цикъл ще изследвам и прогестерон.
Цитирай

София

Мнения: 26 075
Здравейте момичета! Денис, моля за коментар на изледванията ми направени трети ден на Ц. Правим опити от година, но тъй като нещата не се случват реших, че е време да разберем дали всичко е наред.
TSH 2.130ulU/ml ( 0.27-4.20),
LH 4.72 ulU/ml (фолик. 1,5-12,6; лутеална 1,00-11,4; менопалза 7,7-57,5),
FSH 7,91ulU/ml (фолик. 3,5-12,5, лутеална 1,7-7,7;  менопалза 25,8-134,8);
Estradiol 57pg/ml ( фолик. 14-160, лутеална 38-260, менопалза 5-54)
Благодаря предварително  bouquet
ТСХ е малко висок, трябва да е под 2.0. Желателно е да се смъкне преди забременяване, защото при бременност, се повишава и това може да е опасно за бебето и самата бременност.
ФСХ е висок. Може да е инцидент, от годините /ако си над 38, напр./ или да показва проблем с О.
Добре е да провериш ЯР - АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ.


И аз си пускам отново въпроса в новата тема Smile
Бих искала да помоля за коментар и на моите изследвания. Правени са на 3-ти ден от МЦ:
Скрит текст :
Prolactin       133.5       mU/l     М 44,5-375; Ж 59,3 - 619; бременни 720,8 - 8183,2   
Estradiol      256.49       pmol/l     жени-фол.ф. 40- 510.13; овул.ф. 304.61-1930; лут.ф. 132 - 1240.46; менопауза до 136; м. до 191   
FSH                8.5               mIU/ml                      жени фол.ф. 2.5-10.2; овул.ф. 3,4 - 33,4; лут.ф.1.5 - 9,1; бременни 0,0- 0,9;   менопауза 23 - 116,3; мъже 1.4 -18.0 
   
LH                7.4               mlU/ml     ж. фол.фаза 1,9-12,5 ; овул.фаза 8,7 - 76,3; лут.ф. 0,5-16,9; бременни 0,1 - 1,5; менопауза 15,9 - 54,0; мъже 1,5 - 9,3

На 39г съм с Хашимото. Цикълът ми напоследък много се скъси (последно 23 дни). От години съм с нисък прогестерон, но напоследък май никакъв го няма, а и овулацията ми вече прескача цикъл-два (не съм я засичала с тестове, но знам, че е така). На 13ти февр. съм на лекар.. да видим какво ще каже. Този цикъл ще изследвам и прогестерон.
ЛХ и ФСХ са високи, добре е да провериш ЯР / ако не си го правила/ - АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ.
Прогестерон се изследва на 7 ден след доказана О. / УЗ ии поне с тестове за О. + БТ/, добре е  да се изследва с Е2.
Цитирай


Мнения: 150
Денис, благодаря!  bouquet Ще ги пусна другия месец.

[/quote]
ЛХ и ФСХ са високи, добре е да провериш ЯР / ако не си го правила/ - АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ.
Прогестерон се изследва на 7 ден след доказана О. / УЗ ии поне с тестове за О. + БТ/, добре е  да се изследва с Е2.
[/quote]
Цитирай


Мнения: 15
Благодаря за темата, Денис!  Hug Hug Hug
Цитирай


Мнения: 904
Запис от мен в новата тема.
Buena много ти благодаря. Много ми помогна  Hug
Цитирай


Мнения: 22
Здравейте на всички в новата тема ! И аз пак ще се опитам да получа отговор на 2-те си запитвания от старата тема:

Здравейте,момичета!Здравей,Денис!
Моля да коментирате някои мои изследвания . На 42г. съм,с Хашимото,което си мислех,че сме стабилизирали със 75мг. Л-тироксин ,с редовен цикъл на 24-25 дена.

12.2016г:

TSH           3.63    реф.0.34-2.50
FT4           13.34   реф.7.5-21.1
TAT            25.3    N под 4
MAT           946     N под 9
FSH           13.58  ф.фаза 3.85-8.78
LH             5.25    ф.фаза 2.12-10.89
E2             109     ф.фаза 24-114
Prolactin   11.6     реф.3.34-26.72

Вдигнахме Л-тироксина на 100мг.А на прегледа гинеколога ми откри 2 малки миоми ,които ги нямаше преди 4-5 месеца.

01.2017г:

На 3-ти ден от МЦ:
FSH                 8.87    ф.фаза 3.85-8.78
LH                   4.47    ф.фаза 2.12-10.89
E2                   132     ф.фаза 24-114
Prolactin         11.69   реф.3.34-26.72
Testosteron    0.18     ж. 0.1-0.75
SHBG              115.8   реф. 26-110
DHE-S             187.5   31-40год. 23-266;41-50год. 19-231;51-60год. 8-188
4-androstendion 5.026   ж.4.29-13.68
17-OH-Prog.   2.418   ф.фаза 0.3-2.4
AMH                0.77     N над 0.7
Inhibin-B        99.89    N над 45

На 7-ми ден след О.,доказана само чрез тестове:
E2                   239      лут.фаза 80-273
Progesteron   17.69    лут.фаза 5.16-18.56

6 седмици след коригираната доза на Л-тироксина- 100мг :
TSH            3.01     реф.0.34-2.50          MAT и ТАТ ще меря след още 3 седмици.

Обременяване с глюкоза:
Глюкоза 0 мин.     5.67      реф. 4.1-6.0
Глюкоза 60 мин.   6.41      реф. до 8.9
Глюкоза 120 мин. 4.42      реф. до 7.77

Инсулин 0 мин.      4.69      реф. под 25
Инсулин 60 мин.    65.03    реф. 18-276
Инсулин 120 мин.  15.10    реф. 16-166 ? (според мен трябва да е под 25 реф.-не съм специалист)

Имам часове и за гинеколога и за ендокринолога след 4 дни ,но дотогава моля за вашето мнение и особено на Денис.
П.С.Ендокринолога ми вдигна Л-тироксина на 125мг.и каза ,че не вижда нещо притеснително ,освен ТСХ-то,ново ТСХ- след месец.Гинеколога ми почти нищо притеснително не видя ,ама той пък не е много разговорлив.Аз пък реших ,че след 2 дена пак ще си пусна половите хормони ,и че искам и вашето мнение и особено на Денис.

Здравейте ,момичета!Здравей,Денис!
Днес си получих резултатите от генетичните изследвания и моля за мнение:

Фактор V Leiden: хомозиготен носител по нормален алел
Мутация G20210A в Протромбиновия ген: хомозиготен носител по нормален алел
Генетичен вариант C677T в гена на MTHFR: хетерозиготен носител по мутантен алел
Генетичен вариант в гена на Тромбоцитен гликопротеин IIb/IIIa:(носителство на хаплотип А2):Хетерозиготен носител на хаплотип А2
Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI-1) : (носителство на генотип 4G/5G):Носител на генотип 4G/5G

Интерпретация на резултата:Няма изменение в изследваните генетични фактори,свързани с предразположения към тромбофилични състояния.

Още не съм говорила с моя лекар,от интерпретацията на резултата разбирам,че май нямам тромбофилия,но не разбирам другите гени и мутации ,някои бяха отговорни за усвояването на фолиевата киселина .Ако някой разбира или предполага ,моля да коментира,и особено Денис.
Благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 26 075
Здравейте на всички в новата тема !
Скрит текст :
И аз пак ще се опитам да получа отговор на 2-те си запитвания от старата тема:

Здравейте,момичета!Здравей,Денис!
Моля да коментирате някои мои изследвания . На 42г. съм,с Хашимото,което си мислех,че сме стабилизирали със 75мг. Л-тироксин ,с редовен цикъл на 24-25 дена.

12.2016г:

TSH           3.63    реф.0.34-2.50
FT4           13.34   реф.7.5-21.1
TAT            25.3    N под 4
MAT           946     N под 9
FSH           13.58  ф.фаза 3.85-8.78
LH             5.25    ф.фаза 2.12-10.89
E2             109     ф.фаза 24-114
Prolactin   11.6     реф.3.34-26.72

Вдигнахме Л-тироксина на 100мг.А на прегледа гинеколога ми откри 2 малки миоми ,които ги нямаше преди 4-5 месеца.

01.2017г:

На 3-ти ден от МЦ:
FSH                 8.87    ф.фаза 3.85-8.78
LH                   4.47    ф.фаза 2.12-10.89
E2                   132     ф.фаза 24-114
Prolactin         11.69   реф.3.34-26.72
Testosteron    0.18     ж. 0.1-0.75
SHBG              115.8   реф. 26-110
DHE-S             187.5   31-40год. 23-266;41-50год. 19-231;51-60год. 8-188
4-androstendion 5.026   ж.4.29-13.68
17-OH-Prog.   2.418   ф.фаза 0.3-2.4
AMH                0.77     N над 0.7
Inhibin-B        99.89    N над 45

На 7-ми ден след О.,доказана само чрез тестове:
E2                   239      лут.фаза 80-273
Progesteron   17.69    лут.фаза 5.16-18.56

6 седмици след коригираната доза на Л-тироксина- 100мг :
TSH            3.01     реф.0.34-2.50          MAT и ТАТ ще меря след още 3 седмици.

Обременяване с глюкоза:
Глюкоза 0 мин.     5.67      реф. 4.1-6.0
Глюкоза 60 мин.   6.41      реф. до 8.9
Глюкоза 120 мин. 4.42      реф. до 7.77

Инсулин 0 мин.      4.69      реф. под 25
Инсулин 60 мин.    65.03    реф. 18-276
Инсулин 120 мин.  15.10    реф. 16-166 ? (според мен трябва да е под 25 реф.-не съм специалист)

Имам часове и за гинеколога и за ендокринолога след 4 дни ,но дотогава моля за вашето мнение и особено на Денис.
П.С.Ендокринолога ми вдигна Л-тироксина на 125мг.и каза ,че не вижда нещо притеснително ,освен ТСХ-то,ново ТСХ- след месец.Гинеколога ми почти нищо притеснително не видя ,ама той пък не е много разговорлив.Аз пък реших ,че след 2 дена пак ще си пусна половите хормони ,и че искам и вашето мнение и особено на Денис.

Здравейте ,момичета!Здравей,Денис!
Днес си получих резултатите от генетичните изследвания и моля за мнение:

Фактор V Leiden: хомозиготен носител по нормален алел
Мутация G20210A в Протромбиновия ген: хомозиготен носител по нормален алел
Генетичен вариант C677T в гена на MTHFR: хетерозиготен носител по мутантен алел
Генетичен вариант в гена на Тромбоцитен гликопротеин IIb/IIIa:(носителство на хаплотип А2):Хетерозиготен носител на хаплотип А2
Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI-1) : (носителство на генотип 4G/5G):Носител на генотип 4G/5G

Интерпретация на резултата:Няма изменение в изследваните генетични фактори,свързани с предразположения към тромбофилични състояния.

Още не съм говорила с моя лекар,от интерпретацията на резултата разбирам,че май нямам тромбофилия,но не разбирам другите гени и мутации ,някои бяха отговорни за усвояването на фолиевата киселина .Ако някой разбира или предполага ,моля да коментира,и особено Денис.
Благодаря!
Здравей!
Добре е ТСХ още да падне.
ФСХ е по-добре, но все още е висок, най-вероятно от годините.
Тестостеронът е нисък, затова е SHBG е на горна граница - да не си на диета, хапваш ли достатъчно месо.
Е2 е висок - може да има киста или да е от по-високите нива на  SHBG - лекар трябва да прецени, добре е да те видят на УЗ.
17ОН Прогестерон е висок - може да има/-ло и киста/задържан фоликул.
Прогестерон и Е2 - показват, че е имало О. - което е добре, при тези стойности на другите хормони.
Нямаш ИР.
Генет. изслед-я са добре. Може да имаш проблем с усвояването на ФК.
ЯР е добре.
Цитирай


Мнения: 139
Благодаря за бързия отговор Денис  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 2 496
Денис, при задържан фоликул ЛХ на 2-ри ден има ли логика да е по-високо? Имах надежди с добавките да съм го свалила, но вчера го изследвах на 2-ри ден и е 8.59. В същото време обаче Естрадиола ми е 395 и ми казаха, че имам задържан фоликул. Та се чудя дали ЛХ не е толкова високо заради задържания фоликул. Тая надежди да го вкарам в релси.
Цитирай

София

Мнения: 26 075
Денис, при задържан фоликул ЛХ на 2-ри ден има ли логика да е по-високо? Имах надежди с добавките да съм го свалила, но вчера го изследвах на 2-ри ден и е 8.59. В същото време обаче Естрадиола ми е 395 и ми казаха, че имам задържан фоликул. Та се чудя дали ЛХ не е толкова високо заради задържания фоликул. Тая надежди да го вкарам в релси.
Ako имаш ЗФ, ЛХ най-вероятно е висок заради него.
ЛХ, ФСХ и Е2 трябва да се тълкуват, когато няма големи кисти/ЗФ-ли.
Цитирай


Мнения: 22
Благодаря ти за отговора ,Денис!Възхищавам ти се на желанието да помагаш на хората !Бъди здрава и щастлива!
Никога не съм на диета,ям си много, а пък месо особено много обичам,162см съм на 50 кг.Приемам много хранителни добавки и витамини,някои изписани от лекарите ми ,а другите съм видяла от темите за хран.добавки за подобряване кач-то на Я.и МЛ и темата за Iherb ,за което отново много ти благодаря,Денис,на теб и на другите момичета!
Гинекологът ми ме гледа на УЗ и не ми е казвал да е видял киста или задържан фоликул.Малко ме притеснява по-високия Е2,защото имам 2 новопоявили се малки миоми,а пък знам,че високите нива на Естрогени карат миомите да нарастват,но засега съм се успокоила,защото на прегледа се видя ,че засега не са мръднали на размер.
Продължавам да се боря с тая щитовидна жлеза и да го моря това TSH !
Довечера трябва да ми излезнат новите хормонални изследвания от днес, така че,доскоро и пак ще се надявам на помощ за разчитането.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 726 отговора