Тъмно или черно какао?

  • 10 011
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 635
Уморих се да купувам какао и то да се оказва боклук.  newsm78 Сигурно не само аз се сблъсквам с такъв проблем. Моля препоръчайте ми МНОГО тъмно и ароматно какао ако има късметлии които са го открили!

# 1
  • Мнения: 1 323
Аз съм много доволна от какаото на д-р Йоткер. Виждала съм и тъмно (премиум пише отпред) Много е наситено и ароматно, обичам какао много и съм пробвала доста видове. Май от това съм на-доволна.  Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 35 897
Уморих се да купувам какао и то да се оказва боклук.  newsm78 Сигурно не само аз се сблъсквам с такъв проблем. Моля препоръчайте ми МНОГО тъмно и ароматно какао ако има късметлии които са го открили!
От това, което се предлага в БГ, на ИОН /ION /е сравнително добро като кач-во.

# 3
  • Къде ли не
  • Мнения: 682
Ето това е абсолютно истинско какао с наситен вкус и аромат. http://laika.bg/index.php?route=product/product&product_id=323 Може да се намери и на по - ниска цена.

# 4
  • Мнения: 635
ИОН е голям боклук- изобщо не е тъмно. Ако не може да оцвети тесто в тъмно-кафяво хич не ми го хвалете.  Sick

На това "истинско какао" от ГАЙО никъде не виждам да пише че е тъмно. Натуралното какао обикновено е светло.

# 5
  • Мнения: 1 027
Скоро ползвах какаото на Пикантина.Сладките станаха многоо тъмни, направо черни и със силен какаов вкус, но и по рецепта се слага доста.Определено е по тъмно от на др.Йоткер.Сега погледнах, на Пикантина е с 22 % какаово масло, а на Йоткер 11%

Последна редакция: нд, 29 яну 2017, 14:07 от Liashka

# 6
  • Мнения: 635
Трябва ми какао като това. Странно че в Русия се продава въпреки санкциите, а в България го няма. 



Гледам то също е с 22-24% какао масло. Макар че от това не зависи цвета разбира се. Ще пробвам това на Пикантина. Liashka, ти откъде го купуваш?

Последна редакция: нд, 29 яну 2017, 17:52 от Pollux

# 7
  • Мнения: 1 027
Ами от обикновен супермаркет го взех,имаше само от него и от онези  от 30ст.

# 8
  • Мнения: 635
Ами от обикновен супермаркет го взех,имаше само от него и от онези  от 30ст.

Мерси. Ще се оглеждам. Аз не съм го виждала.

Някой купувал ли е от м-н Дрога?

http://droga.bg/index.php?main_page=product_info&products_id=716

Притеснява ме че не е опаковано. Или поне не е показано в опаковка. newsm78

# 9
  • Мнения: 9 991
На Ион какаото направо черен ми го прави кекса, твоя как не го оцветява? Купувала съм и белгийски насипен от магазин за бутиков шоколад, не го намирам за кой знае колко по-добро от Иона. Това си е мое мнение. Търсиш тъмно какао, после казваш че натуралното е светло? Светло е Нескуика, но пък хубаво не бих го нарекла.  Laughing

# 10
  • Мнения: 635
На Ион какаото направо черен ми го прави кекса, твоя как не го оцветява? Купувала съм и белгийски насипен от магазин за бутиков шоколад, не го намирам за кой знае колко по-добро от Иона. Това си е мое мнение. Търсиш тъмно какао, после казваш че натуралното е светло? Светло е Нескуика, но пък хубаво не бих го нарекла.  Laughing

Натуралното е светло. За да е тъмно, какаото трябва да е алкализирано. В зависимост от степента на алкализиране, какаото се дели на слабо- средно- и силно- алкализирано Колкото е по-висока степента, толкова е по-тъмно какаото.  Степента на алкализиране не е признак на качество, да си кажем дори че е процедура със съмнителна полза. Смърт на хранителните качества на какаото за сметка на красив цвят, добър вкус и аромат.
Качеството зависи от сорта какао и от съдържанието на какаово масло. 
Реномиран производител може да има различни видове какао- и светло, и тъмно, и маслено и ниско-маслено, и дори сурово (ненагрявано над 45 градуса).  Значи съвсем не означава че като е белгийско, та ще е тъмно.

http://farm4.staticflickr.com/3781/10182177136_07811a6731_c.jpg


http://www.seriouseats.com/images/2014/07/20140627-cake-batter-m … sertich-velie.jpg

http://www.seriouseats.com/images/2014/07/20140627-chocolate-cak … sertich-velie.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-0Epdwg0WGbM/U-sItENE4NI/AAAAAAAAVuE/7L … ocoa%2Bpowder.jpg

Последна редакция: пт, 03 фев 2017, 01:52 от Pollux

# 11
# 12
  • Мнения: 9 991
Не съм експерт като теб, но това е правено с Иона:

Скрит текст:

Харесвам го на вкус, бих се доверила и на Гайо, може да пробваш и в Зоя.бг за " по-истински" продукти. Йоткер са боклуци, макар с добър вкус. Има магазини Берьозка, ако търсиш нещо от руския пазар, но за какао не съм убедена.

Последна редакция: пт, 03 фев 2017, 12:28 от adelinda

# 13
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Полукс, не разбирам от какао и съдържания, но и аз опитвах много безвкусни какаота. Вече купувам само собствената марка на кауфланд и съм много доволна. Виж дали при вас има такова, тук изглежда така:

# 14
  • Мнения: 158
Уморих се да купувам какао и то да се оказва боклук.  newsm78 Сигурно не само аз се сблъсквам с такъв проблем. Моля препоръчайте ми МНОГО тъмно и ароматно какао ако има късметлии които са го открили!

И аз имах същите терзания. Вече купувам насипно, сурово, неподсладено какао на прах. Няма нищо общо с което и да е пакетирано такова, а ползите от суровото какао са неоспорими Simple Smile Намира се на доста места - био магазини и щандове по големите вериги Simple Smile

# 15
  • Мнения: 635
Уморих се да купувам какао и то да се оказва боклук.  newsm78 Сигурно не само аз се сблъсквам с такъв проблем. Моля препоръчайте ми МНОГО тъмно и ароматно какао ако има късметлии които са го открили!

И аз имах същите терзания. Вече купувам насипно, сурово, неподсладено какао на прах. Няма нищо общо с което и да е пакетирано такова, а ползите от суровото какао са неоспорими Simple Smile Намира се на доста места - био магазини и щандове по големите вериги Simple Smile

Суровото какао НЕ Е ТЪМНО!!! И няма никаква полза да ползваш сурово след като ще печеш с него.

# 16
  • Мнения: 1 316
Последно купих от Лидл немско какао Belbake, от Кауфланд също  съм го  вземала. Ползвам го за пиене и за сладкиши. Неподсладено е,  доста по-тъмно от тези, на  които съм попадала.
Доволна съм  Heart Eyes.

# 17
  • Мнения: 635
Последно купих от Лидл немско какао Belbake, от Кауфланд също  съм го  вземала. Ползвам го за пиене и за сладкиши. Неподсладено е,  доста по-тъмно от тези, на  които съм попадала.
Доволна съм  Heart Eyes.

Мерси. Поне масленост няма ли отбелязано на опаковката?

# 18
  • Мнения: 7 704
Някой ползвал ли е това

# 19
  • София
  • Мнения: 9 910
Уморих се да купувам какао и то да се оказва боклук.  newsm78 Сигурно не само аз се сблъсквам с такъв проблем. Моля препоръчайте ми МНОГО тъмно и ароматно какао ако има късметлии които са го открили!

И аз имах същите терзания. Вече купувам насипно, сурово, неподсладено какао на прах. Няма нищо общо с което и да е пакетирано такова, а ползите от суровото какао са неоспорими Simple Smile Намира се на доста места - био магазини и щандове по големите вериги Simple Smile
Интересно ми е какви са ползите от изпеченото на кекс, сурово какао  newsm78

ПП: Защо един шоколад в Лидл 75% струва 2лв да кажем, а един суров натурален струва поне 8лв newsm78 Опитвам се да си намеря изгоден/полезен/вкусен източник на какао.

Последна редакция: нд, 17 сеп 2017, 20:52 от Starrydream

# 20
  • София
  • Мнения: 35 897
Скрит текст:
Уморих се да купувам какао и то да се оказва боклук.  newsm78 Сигурно не само аз се сблъсквам с такъв проблем. Моля препоръчайте ми МНОГО тъмно и ароматно какао ако има късметлии които са го открили!

И аз имах същите терзания. Вече купувам насипно, сурово, неподсладено какао на прах. Няма нищо общо с което и да е пакетирано такова, а ползите от суровото какао са неоспорими Simple Smile Намира се на доста места - био магазини и щандове по големите вериги Simple Smile
Интересно ми е какви са ползите от изпеченото на кекс, сурово какао  newsm78

ПП: Защо един шоколад в Лидл 75% струва 2лв да кажем, а един суров натурален струва поне 8лв newsm78 Опитвам се да си намеря изгоден/полезен/вкусен източник на какао.
Какаови зърна  Peace

# 21
  • Мнения: 23
ИОН е голям боклук- изобщо не е тъмно. Ако не може да оцвети тесто в тъмно-кафяво хич не ми го хвалете.  Sick

На това "истинско какао" от ГАЙО никъде не виждам да пише че е тъмно. Натуралното какао обикновено е светло.
Хе, хе, ION било боклук?!? Именно какаото на гръцката фирма ION е може би единственото, което има нещо общо с какаото!! И отчасти това на Йоткер. Всичко друго е ментовка!! Синтетична кафява боя, синтетичен аромат какао, синтетичен кофеин, пълнители, модифицирани нишестета, бързо мухлясващи гуми, консерванти и какви ли още не синтетики. А на който му трябва тъмно кафяво - да си купи синтетична кафява боя и синтетичен аромат какао! Доста по-евтино ще му излезе!! Обикновената синтетична кафява боя е доста нетрайна и може да си промени цвета в зелен, въпреки че е най-евтина. Тя би могла да бъде заменена успешно с много по-трайния полусинтетичен карамел-кольор Е-150d !  Карамел, обработен с амониев сулфит. Това е по-скъпа боя с тъмнокафяв цвят която се използва за оцветяване на кока-кола, както и в сладкарството.

# 22
  • Мнения: 23
Уморих се да купувам какао и то да се оказва боклук.  newsm78 Сигурно не само аз се сблъсквам с такъв проблем. Моля препоръчайте ми МНОГО тъмно и ароматно какао ако има късметлии които са го открили!
[/quoteПП: Защо един шоколад в Лидл 75% струва 2лв да кажем, а един суров натурален струва поне 8лв newsm78 Опитвам се да си намеря изгоден/полезен/вкусен източник на какао.
[/quote]
Какаови зърна  Peace
[/quote]
Защото "шоколада" в Лидл е синтетична ментовка, а истинският какаов шоколад не може да струва по-малко от 10 лв за 100 грама!! В Европа все пак не расте какао!! Доставя се предимно от Африка...

# 23
  • Paris, France
  • Мнения: 13 968
Уморих се да купувам какао и то да се оказва боклук.  newsm78 Сигурно не само аз се сблъсквам с такъв проблем. Моля препоръчайте ми МНОГО тъмно и ароматно какао ако има късметлии които са го открили!

Тъмното какао с интензивен аромат е какао, което е алкализирано с калиев или натриев карбонат и докарано до pH 5-7. За аромата има значение и съдържанието на мазнини - то естествено съдържа около 50% и ако се извадят много над половината, там остават много въглехидрати, които дават брашнена структура и вкус.

За тъмно какао с аромат препоръчвам това на Van Houten cocoa powder. Намира се във всеки по-голям супермаркет. Алкализирано е с калиев карбонат и съдържа 21% мазнини.

https://www.carrefour.fr/p/chocolat-en-poudre-100-pur-cacao-non- … ten-4006985906203

Майка ми ми го препоръча. Ползува го от много десетилетия. Откакто го тествах за сладкиши и сосове друго не съм купувала за тази цел. Учудена съм, че никой не го е споменал. На цена е съпоставимо с това на д-р Йоткер, което никак не ми харесва. Да предупредя, че понеже е алкализирано не може да се ползува за сладкиши, които се набухват със сода (натриев или калиев бикарбонат), а само с набухвател. Ако в рецептата пише да се сложи сода и не е указано какво какао да се ползува, трябва да се ползува не алкализирано, като това на Nestle, например:

https://www.monoprix.fr/courses/cacao-poudre-brute-non-sucree-10 … -nestle-1629039-p

# 24
  • София
  • Мнения: 9 910
Преди месеци четох в подобна тема - на Венелин мисля - потребителка купила насипно какао, но не запомних коя бе темата и кой е адреса.

Общи условия

Активация на акаунт