Рецепти за православните пости - 2017 година

  • 102 842
  • 843
  •   1
Отговори
# 645
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 239
Извинете, някой може ли да ми каже дали в Коледния пост има дни, в които се забранява олио(мазнина), и кои са те? Също и за Великденския пост. Благодаря!

# 646
  • Мнения: 373
Аз лично харесвам изброяването на храненията, защото ме подсеща макар и за съвсем стандартни неща.
Като казахте червена леща съм харесала тази рецепта и смятам да я направя през почивните дни.
http://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0% … D0%B5%D1%89%D0%B0
Може да направя и една обикновена градинарска супа, имам доста зеленчуци в хладилника, както и хумус.

# 647
  • София
  • Мнения: 7 854
Извинете, някой може ли да ми каже дали в Коледния пост има дни, в които се забранява олио(мазнина), и кои са те? Също и за Великденския пост. Благодаря!

Няма такива дни. Единствената разлика е рибата. В коледните пости в някои дни тя е разрешена в други не. Върнете се назад, дал съм календар на коледните пости.

# 648
  • На острова
  • Мнения: 1 271
Абсолютно съм съгласна с Минана, изобщо не ми пречи изброяването на храненията. Човек изключва, зацикля и прочитането за филийка с хумус и печена чушка дори е идея  Peace

Аз бях споменала за ориза с гъби и тиква. То е ризото по-скоро, а тиквата е нярязана на кубчета.

И аз купих две тикви малки, ще изпека едната на фурна със захар и канела, и орехчета отгоре, а  другата на супа може. От супите трябва по малко да правя, че няма кой да ги яде. Има де,  но по един път.

За уикенда ще замеся тесто за пица. Предполагам, че ще ми я нападнат и другите, че става много вкусна. 😋


# 649
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 735
Ядох боб и ми хареса този пост:
Кога постите, не бивайте намръщени като лицемерците; защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда. А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец” (Мат. 6:16-18).

# 650
  • София
  • Мнения: 4 296
Лек и спасителен пост!

До нас откриха чудесно ресторантче с вегетарианска храна и дневно меню. Има и веган ястия.
Вчера хапнах много вкусна мусака от елда с прясно зеле и заливка от слънчогледов мус с куркума и нещо кислко (може би лимон). Точната рецепта не я знам, но имаше доста сухи подправки.

# 651
  • Sofia
  • Мнения: 4 571
Постни тиганички: една настъргана ябълка, соево мляко, брашно, канела, щипка сода

# 652
  • Мнения: 4 859
А какво закусвате обикновено?
На мен ми е било най-трудно закуска да си измисля,и миналата година и сега.
На плодови салати/печена тиква или филийки с лютеница/хумус карам.
Вчера си направих една тава пълнени сухи чушки с нахут.Ям ги със сос скордаля Heart Eyes
За днес ще дояждам,за обяд си правих шишчета от мариновани зеленчуци(черита,чушка,лук)и тофу на грил тигана.

# 653
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 239
А какво закусвате обикновено?
На мен ми е било най-трудно закуска да си измисля,и миналата година и сега.
На плодови салати/печена тиква или филийки с лютеница/хумус карам.
Вчера си направих една тава пълнени сухи чушки с нахут.Ям ги със сос скордаля Heart Eyes
За днес ще дояждам,за обяд си правих шишчета от мариновани зеленчуци(черита,чушка,лук)и тофу на грил тигана.

По принцип не закусвам. Ако прегладнея хапвам малко ядки или сушени плодове. Като идеи за закуска бих предложила някой постен кекс или мъфини с домашно сладко или плодове и ядки( има доста рецепти из нета), постни мекици, овесени ядки с бадемово/соево мляко и мед, филия със "здравословна нутела"- смес от сусамов тахан, мед и какао или рожков, може и само мед и тахан. Днес мисля да правя баници със спанак едната, другата с праз, също стават за закуска

# 654
  • На острова
  • Мнения: 1 271
Аз също не закусвам, пия кафе , вода, чай и мноого ако прегладнея банан някакъв. Но ако трябва да избирам бих закусвала овесени ядки/мюсли/корнфлейкс с ядково мляко.

Как ги правите сухите пълнени чушки? Имам пакет и половина, седят в шкафа.

# 655
  • София
  • Мнения: 1 635
Закусвам хлилийка с лютеница, или маслинена паста, или хумус. Ако искам сладко - с мед.

# 656
  • Sofia
  • Мнения: 4 571

Как ги правите сухите пълнени чушки? Имам пакет и половина, седят в шкафа.

Чушките го накисвам за половин час във вряла вода. После пълня със сварен боб с подправки и малко доматено пюре. Или със сварен нахут с подправки. Нареждам в тавичка, поливам със зехтин и запичам във фурната.

# 657
  • Мнения: 373
Закусвах тези дни лимец сварен с продове, просо, накиснати във гореща вода овесени ядки пак с плодове - сушени или не, добавям понякога сусам, чия, ядки. Понякога си правя смути от различни плодове и зеленчуци, за да е по-хранително си добавям авокадо или кокосово масло.
Току-що правих градинарска супа, след малко почвам хумуса.

# 658
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 752
Аз най- често си правя смути за закуска засища ме за дълго- днешното беше банан, връзка магданоз, сокът от един лимон и лъжица пчелен прашец.Много ми е вкусно така.Ако се събудя гладна хапвам филийка намазана с някакъв пастет ( скоро от Лидл си взех един с ананас -много ми хареса)и маслини или ядково мляко с овесени ядки и корнфлейкс  или друго постно мюсли .Варени зърнени ( просо, киноа, амарант)с кокосово масло и мед може и ядки и плодове да се добавят.

# 659
  • Sofia
  • Мнения: 4 571
Камби с плънка от ориз, лук и настъргани моркови


Общи условия

Активация на акаунт