Рецепти за православните пости - 2017 година

  • 102 844
  • 843
  •   1
Отговори
# 585
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Позволено е кафето. Просто аз прекалявам с него през другото време и опитвам да го заменям.
Ще пробвам, дядо хаджия, изглежда приятна напитка.
За сайдера се успокоих, проучих, че реално е ябълково вино и няма проблем с него.

# 586
  • Мнения: 3 754
Благодаря!
Аз няколко месеца бях заменила кафето с цикория. Свиква се. Освен, че е приятна е и полезна напитка.

# 587
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Цикорията увеличава имунитета, действа и за отслабване. Много я харесах и даже днес се снабдих с още от нея. В тези жеги май не готвите и вие много. ☺

Последна редакция: сб, 05 авг 2017, 12:16 от Lunno momi4e

# 588
  • София
  • Мнения: 4 296
Не готвим. Салати, плодове, тахан и соеви понякога. В стола има постни маджички, в пекярната до нас има чудесна баница с праз и спанак. Лесно е лятото Simple Smile

# 589
  • Мнения: 1 418
Печена бамя, харесаха я и хора, които по принцип не ядат бамя. Може и на вас да допадне.

https://vkusnosbety.blogspot.bg/2017/08/roasted-okra-served-in-two-variants.html

# 590
  • София
  • Мнения: 7 854
ПОСТЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ ПАСТЕТ
(по идея на купешки веган пастет)

Тази рецепта е импровизирана от състава на един зеленчуков пастет, който се продава по магазините. При мен липсват така наречените стабилизатори, антиоксиданти, овкусяващи е-та и тем подобни. Вкусът обаче според мен е много хубав. И тъй като това беше експеримент, работех на око и затова ще ви дам приблизителните пропорции.

                 
- 70 грама сварена  и обелена соя;
- 50 грама сварен и обелен нахут;
- една супена лъжица доматено пюре;
- една и половина супена лъжица овесени ядки
- една голяма скилидка чесън;
- половин чаена лъжичка кимион
- една чаена лъжичка червен пипер;
- черен пипер (на вкус);
- сол (на вкус);
- по едва супена лъжица вода и олио

Всичко това се пасира до консистенцията на пастет.

Подправките могат да варират според вашите вкусови предпочитания. Лично аз вероятно следващия път ще добавя задушени лук и моркови и малко захар.

Очаквам и вашите предложения за подобряване.

# 591
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Дядо Хаджия, това е нещо като хумус сигурно, но без тахана. На мен нахутът ми се отразява много зле, много ми е вкусен, но го избягвам. За бамята не знам, много пъти давах шанс, но не успях да я понеса.
До нас има щанд с постни ястия, та аз не готвя много тези дни:blush:

# 592
  • София
  • Мнения: 7 854
Дядо Хаджия, това е нещо като хумус сигурно, но без тахана. На мен нахутът ми се отразява много зле, много ми е вкусен, но го избягвам. За бамята не знам, много пъти давах шанс, но не успях да я понеса.
До нас има щанд с постни ястия, та аз не готвя много тези дни:blush:

Не е хумус, защото не се прави само от нахут. Нахута го замени по равно със соя и овесени ядки.

# 593
  • София
  • Мнения: 7 854
                 
ДОМАШЕН СТУДЕН ЧАЙ
Чаят е направен от зелен чай, каркаде, ябълка, канела, смокинови листа и лимон. Подсладен е със стевия и кафява захар.

Препоръчва се изстуден!

# 594
  • Мнения: 1 418
дядо хаджия , пастетът звучи интересно, а чаят е страхотен! Обичам да приготвям подобни студени напитки.
Тези дни попадам на страхотна бамя и използвам момента да ядем сурова от нея.

http://vkusnosbety.blogspot.bg/2017/08/purslane-salad-with-okra-and-tomatoes.html


Освен това хапвам много диня.
Диня, много диня.
Варих царевица.

Приготвих и печен зелен пипер с магданозено песто.
http://vkusnosbety.blogspot.bg/2014/08/salad-of-grilled-green-peppers-and.html



Студени чайчета https://cdn.bg-mamma.com/zIhl/35398418_ab01a6c7


# 595
  • Мнения: 9 991
Пастет зеленчуков сме правили от печен домат, чесън, лук, морков, чушка, тиквичка. Всичко се пече с корите, после се бели. Когато се охлади, се пасира. Зеленчуков пастет купувам на Комапас, той е с грахов протеин, дефакто без соя. Което ме навежда на мисълта, че за основа може да се ползва пасиран грах. Децата много го обичат, и всеки "непросветен", мога да излъжа, че е от месо. Идва ми на ум, че за основа може да се използва и варена червена леща.

# 596
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 193
Зеленчуков пастет купувам на Комапас, той е с грахов протеин, дефакто без соя. Което ме навежда на мисълта, че за основа може да се ползва пасиран грах. Децата много го обичат, и всеки "непросветен", мога да излъжа, че е от месо. Идва ми на ум, че за основа може да се използва и варена червена леща.
О,не знаех за тази подробност,благодаря  bouquet
За мен е противопаказна соя,нахут и подобни и търся алтернатива на тях.

Този ли е :

# 597
  • Мнения: 9 991
Зеленчуков пастет купувам на Комапас, той е с грахов протеин, дефакто без соя. Което ме навежда на мисълта, че за основа може да се ползва пасиран грах. Децата много го обичат, и всеки "непросветен", мога да излъжа, че е от месо. Идва ми на ум, че за основа може да се използва и варена червена леща.
О,не знаех за тази подробност,благодаря  bouquet
За мен е противопаказна соя,нахут и подобни и търся алтернатива на тях.

Този ли е :

Да. Има 3 вида: класик, с червена чушка и маслина. Единствено пише, че има желиращ агент, но предполагам не е животински, защото го обявяват за веге продукт. Не гарантирам, че е постен, но освен желиращия агент и Е-тата, не виждам нещо притеснително.

# 598
  • Мнения: 413
Пожелавам спасителни пости за всички!Не съм писала отдавна,но постя и най-важното се моля.Сега в жегите съм фен на маслиновата паста,намазана на сухарче и салата от пресни зеленчуци.Това със зеленчуковия пастет ми допадна,но мисля да сложа и някакви подправки.

# 599
  • София
  • Мнения: 7 854
Днес е последния ден на Богородичните пости!
Надявам се за всички той да е бил мирен и спасителен!

Общи условия

Активация на акаунт