Коледа 2016 -2 тема

  • 113 542
  • 758
  •   1
Отговори
# 735
  • София
  • Мнения: 11 701
Момичета, кажете и на мен за какви рингове и квадрати иде реч????
**Аз да не пропусна нещо.......нали съм "голям майстор" - та да имам от всичко. Те така и си стоят у дома много неща - но веднъж може да ти потрябва?!
Благодаря предварително за евентуалната картинка.
sem, основно се ползват за оформяне на сладкиши, тази рецепта която  пуснах за бутеркифлите с крем и стафиди е хубаво да се приготвят в рингове за да не се разливат при печенето. Не е задължително, но е препоръчително, повечето са за добър външен вид. Също и за оформянето на предястия.

Последна редакция: вт, 14 ное 2017, 13:54 от marchеva14

# 736
  • София
  • Мнения: 313
Christmas Tree Привет и от мен в тази прекрасна тема  Christmas Tree

Плановете ми за тази година са да приготвя:
1. АКК - вече отлежава Wink
2. Щолен с марципан;
3. Меденки (които няма да украсявам или евентуално само ще слепя с мармалад или крем, защото не обичаме нито фондан, нито айсинг);
4. Коледни сладки с бадемово брашно от Genoveff (страшно много се харесват вкъщи и правя двойна доза);
5. Щолен сладки от Umbra (и те са на голяма почит у дома);
6. Унгарски бисквити от Пейчев (тях пък аз ги обожавам).

Скромно, но от сърце и с много любов ще е Simple Smile

# 737
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 043
обмисли и ваниловите рохлички Simple Smile Simple Smile Simple Smile
за разнообразие може мини щоленчетата на Лабрекс

# 738
  • София
  • Мнения: 313
За да съм съвсем честна, точно тях ги обмислям вече втора година, но са ми наложили нещо като вето вкъщи Laughing
На спортни режими сме и двамата с мъжа ми, а детето като започне да цъка курабийките - няма спирка. А пък като направя им се услажда (то и на мене де) и дори тези, предвидени за раздаване заминават, докато отлежат Wink
Миналата година правих за един благотворителен търг, опаковах кутиите в 3-4 пласта стреч фолио и ги изнесох на остъклената тераса да чакат събитието - ами наложи се да правя по спешност нови сладки (добре, че ги проверих предната вечер!) и ги носих пръхкави и пресни LaughingLaughingLaughing

# 739
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 043
Simple Smile Simple Smile Simple Smile познато ми звучи Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 740
  • Мнения: 1 265
Марчева - сега разбрах какви са тези рингове. Тук ги има непрекъснато, но ...... аз все си мисля че са излишни. Дори има и сърце, квадрат и правоъгълник (комплект). Сега вече знам. Благодаря ти. Flowers Hibiscus
Таря - досетливо момиче си ти Smirk

# 741
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 828
Традиционно и тиквеник ще има. У нас всички го обичаме.

# 742
  • Мнения: 579
Традиционно и тиквеник ще има. У нас всички го обичаме.
Тиквеника е за 24.12 за Бъдни вечер . Другото си е за Коледа и Нова година.

# 743
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Колко ястия трябва да са на Бъдни вечер? Чувала съм 7, 9 и 13. Някои броят питката и сушените плодове, други не. Как процедирате вие?

Обикновено аз имам питка и сушени плодове, а ястия и салати са ми общо 5-6-7, броя накрая го нагласявам спрямо основните ястия и решавам да броя ли тая година и плодовете или не.  Embarassed

# 744
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 828
Оленка, у нас тиквеникът не го правим за Бъдни вечер. Обикновено е за Коледа или за Нова година, зависи.
Криси, знам, че трябва да са нечетен брой ястията на масата за Бъдни вечер. И се брои всичко - сол, чесън, вино, сушени плодове, постни чушки/сърми и пр. Но все пак всеки дом си има свои обичаи и си ги спазва.

# 745
  • София
  • Мнения: 313
Аз зная от баба, че трябва да са нечетен брой, минимум 7.
Броим и питката, и плодовете, и чесъна, и ядките, и туршията... Те основните са ни кажи-речи 3 - боб, сарми и пълнени чушки с боб.
Тиквеник не правя всяка година, но ако правя, е постен, за Бъдни вечер.

# 746
  • Мнения: 6 758
От една страна ги знам като нечетен брой 7-9-11. 13 не, заради поверието.
От друга страна пък знам 7 - за колкото дни Бог е създал земята; 9 - колкото месеца Дева Мария носи Божия син; 12 - колкото са месеците в годината.
В крайна сметка за мен най-важното на този ден е да сме с близките си.

Щрудел с ябълки правя за Бъдни вечер, че не сме по тиквеника. И баклава.

# 747
  • У дома
  • Мнения: 4 203
Криси, мисля, че броя е свързан с носенето на бебето, докато жената е бременна, затова и минималния брой е 7, незнам защо обаче 11....в къщи правим 9, но броя всичко. Както са казали по-горе😉
Рохличките са любими😊 миналата година и аз правих от някои допълнително. Днес мернах идеята за бисквитки в буркан и мисля да направя за учителките на дребното в детската😊

# 748
  • София
  • Мнения: 11 701
За Бъдни вечер броя всичко което съм сложила на масата, 7 до 9 бр. да са нечетни и ако някой си поиска нещо извън канона ме изкарва извън нерви.  Закон!  Разчупвам и нареждам, първото парче, второто парче, вдигам на високо където е иконата и след това раздавам по старшинство. Парата след това я носа в църквата и купувам свещи за здраве. Толкова!
Щрудел било с тиква или ябълки е за Бъдни вечер
Баклавата ми е за Коледа, но много рано я приготвям. Моята си баклава, но тази година може и друга да спретна, суха с  тахан, ще помисля, но много ми хареса.
Какво съм извадила като сладки и от тях ще избирам:
Линцер с бадемово брашно, това е сигурно, лешникови бисквити, бадемови сладки, коледни ваниловки, анг. коледен кейк, това е сигурно и този който аз правя и не се чака месеци наред, френски шок. макарон - не е сигурно, итал. бадемови бисквити по точно те са кантучини , но вероятно ще паднат за друг път,  карамелени бонбони, забравени сладки с тонка бобо и махлеп, те се правят само ако има необходимите аромати,  коледни маслени б-ти, египетските курабии, ричарели, бисквити с бадем. марципан, може да се спретне една разкошна коледна баклава с шоколад, ще помисля и тук, карамелено панетоне, но като че ли е по за Великден,  шотланд. маслени бисквити, те са сигурни, френското сабле, + портокалово сабле, мисля че и то е сигурно,
 и по- новите, които до момента не съм ги правила са:
царски сладки, орехови полумесеци, те са от блог на Ossigeno, шарени маслени б-ти, флорентини, ментови бонбони, порт. б-ти с парченца шоколад, браунис б-ти,  лешникови б-ти , шок. сладки с марципанов пълнеж,  последните са на Ирина Купенска.
Вероятно, след като избера окончателно ще започна да приготвям масленото тесто и ще го метна във фризера, а след това само ще оформям. Много по-лесно ще ми е.
Повечето са ми на разположение, като рецепти и ако някой нещо си поиска ще му пусна рецептата.
Ще избирам.  Simple Smile

# 749
  • Мнения: 1 265
Понеже темата стигна до 50 стр. ще напиша тук, че да не спамя новата тема
Марчева, щеш не щеш за празниците съм ти на гости! Дръж се идаааа Sparkling Heart

Общи условия

Активация на акаунт