Коледа 2016 -2 тема

  • 113 546
  • 758
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 15 028
И аз ще съм с орехи, защото имам домашни. Не съм се и замисляла, че това ще е проблем.

# 706
  • Мнения: 3 360
В Берьозка има готови блатове за Медовик ( френска селска торта ) и са много хубави, от както ги открих не съм пекла блатове.

# 707
  • Мнения: 2 787
В Берьозка има готови блатове за Медовик ( френска селска торта ) и са много хубави, от както ги открих не съм пекла блатове.
+1
Но са по-твърди и по нашия вкус задължително ги напоявам с компот или сироп.
Яна, прекрасни торти, поздравления!
2в1, много е хубава тортата, браво!
При нас задължително меденките на Джема, мини щоленчетата на Лабрекс, много искам да направя линцерите, и нещо ме е страх, ама ще се престраша, пък каквото излезе:flushed:, ще пробвам и баклавата на Марчева.
За именния ден на майка ми /Васильовден/ мисля да спретна Гараша на Марчева, направо се забърсвах като я видях:grinn:

# 708
  • Мнения: 3 360
В Берьозка има готови блатове за Медовик ( френска селска торта ) и са много хубави, от както ги открих не съм пекла блатове.
+1
Но са по-твърди и по нашия вкус задължително ги напоявам с компот или сироп.
Яна, прекрасни торти, поздравления!
2в1, много е хубава тортата, браво!
При нас задължително меденките на Джема, мини щоленчетата на Лабрекс, много искам да направя линцерите, и нещо ме е страх, ама ще се престраша, пък каквото излезе:flushed:, ще пробвам и баклавата на Марчева.
За именния ден на майка ми /Васильовден/ мисля да спретна Гараша на Марчева, направо се забърсвах като я видях:grinn:
Домашните също са ми твърди, аз правя френска селска и с нейния крем заквасена сметана + захар + орехи не ми става суха, явно водата от сметаната попива в блатовете и става перфектно.

# 709
  • София
  • Мнения: 11 704
Торти-морти всякакви, все са чудни!!  chef
Забърках, аз едни френЦки бутеркикифльочки, ами... ужасно, страшно са добри, няма спор. То направо се топи, толкова е крехко тестото. Не работя за първи път бутер тесто, обича го и ми е удоволствие да си се мотам с него. Но този път е малко по-различно, представено от MasterChef  Bruno Albouze - не стига, че  има 250 г масло за тораж  (научих нова дума за  процеса на сгъване на маслото в тестото, фръц та пляс  : )  ами има и още 100 г в самото тесто при измесването...става уникално, но си изисква технологично време, свободно време за работа.
Бутер кифли с ванилов крем и стафиди
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
и да не се съмнявате , че сама си работя тестото ще пусна снимка, но е с лошо качество, защото вече е късно вечерта, то си беше през нощта и светлината ми е лоша.
Скрит текст:
Дали са за Коледа... винаги всичко де що е сладко става и за Коледа, но това си е сложно и изисква време, повече време, свободно.  Mr. Green

# 710
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 832
Ах, нещо такова с удоволствие бих направила!

# 711
  • София
  • Мнения: 11 704
Ах, нещо такова с удоволствие бих направила!
Ако имаш свободно време нямаш никакви проблеми, започваш ги. Няма такъв вкус, честно, сега, не са най-идеалните, има и какво още да се желае относно перфектната им форма, но нали затова питах дали ще пускат ринговете, точно за това ми трябват, поставят се в намаслен ринг покрит със захар и се пече и както казва MasreChef Bruno Albouze получавате звезда Мишлен....да ама, не при мен. Звездата ще е някой друг път... Joy

# 712
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 832
Време имам предостатъчно. Ще съм благодарна, ако дадеш и рецептата. Или поне къде да търся.

# 713
  • София
  • Мнения: 11 704
Време имам предостатъчно. Ще съм благодарна, ако дадеш и рецептата. Или поне къде да търся.
Сега я качих там където публикувам и утре ще ти я пусна.
Скрит текст:
Имаш я, но преди това я прочети подробно и ме питай за всичко, не се правя на интересна, но бутер- тестото е силно капризно, работи се малко по-различно от другото, това го знаеш, и бъди убедена , че в началото когато започнах да го работя беше провал след провал. Научих се, но ми трябваше време. Сега вече не ми е проблем, харесвам го. Ще ти пусна и оригинална рецепта за Френски кроасан, ако искаш, разбира се.  Peace

# 714
  • Мнения: 1 265
Яна, най-най-любимата ни, отнема ми време да разточа блатовете, иначе е мноого лесна, а аз съм пишман сладкар и готвач Blush
http://cooks-and-bakes.com/вид-ястие/десерти/торти/френска-селска-торта-класическа-рецепта
Криси, писах ти на лични Hug
Джени - коя сметана от заквасените ползваш за тортата? Тази с 18% или тази от 35%.
Криси - с удоволствие ще ти пратя снимка но изчакай да падне голям сняг. Край нашия блок и сърнички идват, че имаме хубав парк и после почва гора - и те си се разхождат на воля.
Питаш за норвежки коледни сладки - амииии, тука в наше село Норвегия не са много по сладкарството. Каквото има в суперите. Обикновено правят торти - но това е за свадби или конфирмация.
Ето ти нещичко, което се прави от наши приятели. На мен ми харесват?!
Скрит текст:
Норвежки сладки с черен пипер
Продукти:
½ ч.ч мед
4 с.л. меласа
160 г масло
2 яйца
2/3 ч.ч. кафява захар
500 г брашно
1 ч.л. сода
½ ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. кардамон
1 ч.л. настъргано индийско орехче
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. анасон
2 ч.л. канела
250 г пудра захар за овалване
Приготвяне:
Медът, меласата, захарта и маслото се загряват на бавен огън при непрекъснато бъркане, докато се получи хомогенна смес, която не трябва да завира. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади за 10 минути. Към сместа се добавят яйцата и всичко се разбърква внимателно, докато яйцата се поемат напълно. В дълбока купа се объркват брашното, подправките и содата. В средата се прави кладенче, изсипва се течната смес и се бърка с лъжица, докато се получи лепкаво тесто. Прибира се в хладилника за най-малко 2 часа. От готовото тесто се оформят топчета с размер на орех, подреждат се в застлани с хартия за печене тави, и се пекат на 160 градуса 10-15 минути. Готовите и все още леко топли сладки се овалват в пудрата захар.
* А ето и едно Коледно Норвежко меню
Скрит текст:
Норвежците сервират предварително накисната в сол сварена треска с варени картофи, ориз, джинджифилов хляб и пунш. Задължителното топло блюдо е "риббе" с кисело зеле - парче ребра(плешка) от младо прасе заедно с кожичката и кисело зеле печено във фурната; в някои семейства зелето може да го заменят, но това е рядкост.
Любима коледна сладка тук е Санд Кагер, направена от смесването на една чаша масло и една чаша захар, 4 чаши брашно и 1 чаша настъргани бадеми. Тестото се разточва на тъничко и се пече до златисто кафяво, реже се на квадратчета.

Последна редакция: пт, 10 ное 2017, 18:48 от sem22

# 715
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 832
Скрит текст:
Време имам предостатъчно. Ще съм благодарна, ако дадеш и рецептата. Или поне къде да търся.
Сега я качих там където публикувам и утре ще ти я пусна.
Скрит текст:
Имаш я, но преди това я прочети подробно и ме питай за всичко, не се правя на интересна, но бутер- тестото е силно капризно, работи се малко по-различно от другото, това го знаеш, и бъди убедена , че в началото когато започнах да го работя беше провал след провал. Научих се, но ми трябваше време. Сега вече не ми е проблем, харесвам го. Ще ти пусна и оригинална рецепта за Френски кроасан, ако искаш, разбира се.  Peace
Много ще съм ти благодарна и за рецептите, и за съветите!

# 716
  • София
  • Мнения: 11 704
................Време имам предостатъчно. Ще съм благодарна, ако дадеш и рецептата. Или поне къде да търся.
..................Много ще съм ти благодарна и за рецептите, и за съветите!
[/quote]
Започвай ги , първо тези, а после и другите   Simple Smile
Скрит текст:

# 717
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 832
Благодаря!
"Прибрах" си рецептата, а указанията са идеални!

# 718
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Сем, Джени, благодаря, че откликнахте на молбата ми. Heart Изключително интересно ми беше да прочета за норвежката коледна вечеря - предпочитам си 100 пъти готвенето пред сладкарството и туйто.

# 719
  • София
  • Мнения: 10 858
Момичета, сетих се за една рецепта за сладки с жълтъци (понеже редовно ми остават от яйцата), любими са ми, много ароматни и крехки: Слънчеви сладки.

Последна редакция: сб, 11 ное 2017, 10:32 от Vanja77

Общи условия

Активация на акаунт