Кое е най-качественото прясно и кисело мляко на пазара?

  • 131 197
  • 508
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 19 471
А къде точно в Бояна, че другите места са ми много далече? Явно в някое малко магазинче ще се продава, но там са доста такива.

# 316
  • Мнения: 5 000
Аз да похваля прясното на Хармоника - нехомогенизирано е и при варене прави хубав каймак. Понякога обаче мирише на крава, което на мен ми е неприятно. Мъжът ми си го харесва, де. Мисля, че прясното мляко на Жълтуша също е добро, но то почти винаги мирише така силно. Понеже аз прясно консумирам основно с кафето, капучино с аромат на обор ми идва в повече.  Blush

Кисело взимаме на Лесидрен, на вкус ни харесва, като гребнеш излиза суроватка, има дебел, жълт каймак и след 3-4 дни започва да прокисва. Ползвано е за квас и се получава кисело мляко от него. Често обаче няма от него за съжаление.

Тези на Грезовица и КОС-Смолян звучат добре, ще ги издиря да пробваме.

# 317
  • Sofia
  • Мнения: 15 546
Продуктите на Герзовица и на КОС-Смолян (Родопско) са с ограничен обем на производство, няма как да са достъпни навсякъде.

Да, разбирам. Мисълта ми беше, че дори и да е супер качествено, като нямам физическата възможност да тичам до "Бояна" или "Младост" за 2-3 кофички кисело мляко, за мен реално е без значение. Peace

Ние пазаруваме основно от "Метро" – каквото има там, това вземаме обикновено.

# 318
  • София
  • Мнения: 5 183
Аз взимам по 10 бр от магазина на Оборище,  ходя специално с кола, за да се натоваря. Взимам и масло Жълтуша, кашкавал и сирене каквито харесам на момента и после караме на диета до следващия път. Там си казват, ако търсиш истински продукти. Защото си имат клиенти за всичко. Работеха съб.и неделя!
Кос-Родопи е от същото мляко, в друг цех. Също е прекрасно.
Има сирене Герзовица, но не винаги.
Имам специална чанта за млякото, сложила съм на дъното велпапе и стоят изправени до вкъщи. Че ако се лепне тлъстия каймак на капачката много ме е яд.

# 319
  • София/Севлиево
  • Мнения: 10 994
А какво сирене взимате? Напоследък взимам на Елит и ми харесва, но ми е много далеч мястото, където го продават.

Сирене на Ел Би или Олимпус,или от Добревски козе(когато имам път натам, всъщност и маслото, и кашкавалът им ми харесва).То у дома сирене много не се яде, детето изобщо отказва да вкуси, ние с ММ от време на време си правим за мезе към виното с олио/зехтин и подправки и чат-пат някоя баница да направя,но малкия е дал тотален бойкот на сиренето и на киселото мляко...

# 320
  • Мнения: 41
Ние вкъщи си предпочитаме на Елби.Ако е свършило в магазина вземаме на Верея.

# 321
  • Мнения: 4 808
По-нагоре някой беше писал, че истинското кисело мляко винаги е с масленост до 3,6 % и по-голямата вече означава нишесте или нещо подобно, не помня точно поста. И тази сутрин, докато се приготвях за работа, гледах рекламата на кисело мляко "Олимпус" и се сетих, че преди 20 години като работех в една  голяма земеделска кооперация, покрай другите ми задължения, трябваше да водя и дневник за маслеността на млякото, въз основа на данните, които всеки ден ми предоставяха началниците на кравефермата и на овцефермата. Стандартът беше 3,6% за кравето и 4,8% за овчето мляко. Маслеността се мереше всеки ден и ако имаше прекалено големи отклонения, бракуваха цялата партида, защото не им я изкупуваха. Рядко ходим на село, но като ходим, минаваме край руините на кравефермата и овцефермата и винаги ми става болно като се сетя какъв живот кипеше там и колко хора работеха.

# 322
  • Мнения: 568
По-нагоре някой беше писал, че истинското кисело мляко винаги е с масленост до 3,6 % и по-голямата вече означава нишесте или нещо подобно, не помня точно поста. И тази сутрин, докато се приготвях за работа, гледах рекламата на кисело мляко "Олимпус" и се сетих, че преди 20 години като работех в една  голяма земеделска кооперация, покрай другите ми задължения, трябваше да водя и дневник за маслеността на млякото, въз основа на данните, които всеки ден ми предоставяха началниците на кравефермата и на овцефермата. Стандартът беше 3,6% за кравето и 4,8% за овчето мляко. Маслеността се мереше всеки ден и ако имаше прекалено големи отклонения, бракуваха цялата партида, защото не им я изкупуваха. Рядко ходим на село, но като ходим, минаваме край руините на кравефермата и овцефермата и винаги ми става болно като се сетя какъв живот кипеше там и колко хора работеха.
Това е вярно - за предела на маслеността на различните млека. Майка ми е зоотехник и от нея знам - някога ходеше и вземаше проби от млякото на кравите в ТКЗС - то и маслеността на всяка партида се изследваше всяка сутрин. Краве кисело мляко с процент масленост 4,5 и нагоре (както например Тертер, имат 6% и 10%) не знам как е възможно да има без да е смесено с нещо...И заквасената сметана беше само 30% - на, а не 20%, както сега е масово предлаганата. Което ме подсети, че при този продукт, има още по-големи шашми, според мен...Наскоро изхвърлих една "Ком" някаква си, не погледнах точно от къде е тази фирма...Беше абсолютен бляк. Sick

# 323
  • Мнения: 516
Темата е хубава,но по хубаво е и да имаше изследвания да показват черно на бяло .Определено гъстота и високата маслинност са добавени с нещо.Истинско кисело мляко домашно си има винаги суроватка(водичка),прецеденото по няма.Жалко че няма някой лаборант сред нас  Simple Smile   да ни изясни нещата

# 324
  • Мнения: 3 638
По-нагоре някой беше писал, че истинското кисело мляко винаги е с масленост до 3,6 % и по-голямата вече означава нишесте или нещо подобно, не помня точно поста. И тази сутрин, докато се приготвях за работа, гледах рекламата на кисело мляко "Олимпус" и се сетих, че преди 20 години като работех в една  голяма земеделска кооперация, покрай другите ми задължения, трябваше да водя и дневник за маслеността на млякото, въз основа на данните, които всеки ден ми предоставяха началниците на кравефермата и на овцефермата. Стандартът беше 3,6% за кравето и 4,8% за овчето мляко. Маслеността се мереше всеки ден и ако имаше прекалено големи отклонения, бракуваха цялата партида, защото не им я изкупуваха. Рядко ходим на село, но като ходим, минаваме край руините на кравефермата и овцефермата и винаги ми става болно като се сетя какъв живот кипеше там и колко хора работеха.
Това е вярно - за предела на маслеността на различните млека. Майка ми е зоотехник и от нея знам - някога ходеше и вземаше проби от млякото на кравите в ТКЗС - то и маслеността на всяка партида се изследваше всяка сутрин. Краве кисело мляко с процент масленост 4,5 и нагоре (както например Тертер, имат 6% и 10%) не знам как е възможно да има без да е смесено с нещо...И заквасената сметана беше само 30% - на, а не 20%, както сега е масово предлаганата. Което ме подсети, че при този продукт, има още по-големи шашми, според мен...Наскоро изхвърлих една "Ком" някаква си, не погледнах точно от къде е тази фирма...Беше абсолютен бляк. Sick
Съпругът ми работи за една от фирмите, които се изкупуват от Ел Би. От него знам, че въобще няма значение каква е маслеността на млякото, което дават кравите. Дори по-високо мисленето се изкупува на по-ниска цена. Техните крави дават мляко с масленост 4.5 и нагоре. Накрая цялото мляко от всички кравеферми се изсипва на едно място, обезмаслява се и след това се омаслява до % за съответната партида.
Тези, които се чудите за високомаслените млека на пазара, чели ли сте съдържанието?
Обикновено над 4.5 съдържа сметана.
Относно съдържанието на хормоните и антибиотици, което мен най-много ме притесняват, знам че примерно във въпросната фирма не дават допълнително на кравите,но въобще не се знае какво точно има във фуража, с който ги хранят.
Така че, кое е най-качественото мляко на пазара ... Ако въобще има такова. Дето хората са казали - да ти е кравата в задния двор Money
В прочем, аз понеже робувам на принципа, че биото е био, за такива заблудени като мен - в европейските директиви се оказа, че и био продукти могат да се третират с конвенционалните, при липса на друга алтернатива.
Шах и мат.. аз за прясно мисля да залагам на био, докато не се преместя на село и не си купя крава Smiley
Пък за киселото, с което съм отгледана и рекордът ми е 44 секунди за пиене на бурканче с кисело мляко ( от онези стъклените от едно време) Smiley ще заложа на вкуса.

# 325
  • Мнения: 516
По-нагоре някой беше писал, че истинското кисело мляко винаги е с масленост до 3,6 % и по-голямата вече означава нишесте или нещо подобно, не помня точно поста. И тази сутрин, докато се приготвях за работа, гледах рекламата на кисело мляко "Олимпус" и се сетих, че преди 20 години като работех в една  голяма земеделска кооперация, покрай другите ми задължения, трябваше да водя и дневник за маслеността на млякото, въз основа на данните, които всеки ден ми предоставяха началниците на кравефермата и на овцефермата. Стандартът беше 3,6% за кравето и 4,8% за овчето мляко. Маслеността се мереше всеки ден и ако имаше прекалено големи отклонения, бракуваха цялата партида, защото не им я изкупуваха. Рядко ходим на село, но като ходим, минаваме край руините на кравефермата и овцефермата и винаги ми става болно като се сетя какъв живот кипеше там и колко хора работеха.
Това е вярно - за предела на маслеността на различните млека. Майка ми е зоотехник и от нея знам - някога ходеше и вземаше проби от млякото на кравите в ТКЗС - то и маслеността на всяка партида се изследваше всяка сутрин. Краве кисело мляко с процент масленост 4,5 и нагоре (както например Тертер, имат 6% и 10%) не знам как е възможно да има без да е смесено с нещо...И заквасената сметана беше само 30% - на, а не 20%, както сега е масово предлаганата. Което ме подсети, че при този продукт, има още по-големи шашми, според мен...Наскоро изхвърлих една "Ком" някаква си, не погледнах точно от къде е тази фирма...Беше абсолютен бляк. Sick
Съпругът ми работи за една от фирмите, които се изкупуват от Ел Би. От него знам, че въобще няма значение каква е маслеността на млякото, което дават кравите. Дори по-високо мисленето се изкупува на по-ниска цена. Техните крави дават мляко с масленост 4.5 и нагоре. Накрая цялото мляко от всички кравеферми се изсипва на едно място, обезмаслява се и след това се омаслява до % за съответната партида.
Тези, които се чудите за високомаслените млека на пазара, чели ли сте съдържанието?
Обикновено над 4.5 съдържа сметана.
Относно съдържанието на хормоните и антибиотици, което мен най-много ме притесняват, знам че примерно във въпросната фирма не дават допълнително на кравите,но въобще не се знае какво точно има във фуража, с който ги хранят.
Така че, кое е най-качественото мляко на пазара ... Ако въобще има такова. Дето хората са казали - да ти е кравата в задния двор Money
В прочем, аз понеже робувам на принципа, че биото е био, за такива заблудени като мен - в европейските директиви се оказа, че и био продукти могат да се третират с конвенционалните, при липса на друга алтернатива.
Шах и мат.. аз за прясно мисля да залагам на био, докато не се преместя на село и не си купя крава Smiley
Пък за киселото, с което съм отгледана и рекордът ми е 44 секунди за пиене на бурканче с кисело мляко ( от онези стъклените от едно време) Smiley ще заложа на вкуса.

Е скоро няма да живея на село до тогава трябва да си намеря възможно най добрия продукт кисело мляко.Принципно уж се доверявам на ел би ,но пример днес нямаше и купих верея.Не искам сметана искам истинско кисело мляко People Bow

# 326
  • София
  • Мнения: 5 183
Хомогенизирането на млякото е  бич на съвремието, ако ще да  взимат маслото, но да не го хомогенизират...

# 327
  • Мнения: 5 000
На Хармоника прясното е нехомогенизирано, нали? И на Млекуша - също? Изглежда ми нехомогенизирано, но не знам дали този ефект може да се постигне изкуствено.

# 328
  • Мнения: 3 607
На Хармоника прясното е нехомогенизирано, нали? И на Млекуша - също? Изглежда ми нехомогенизирано, но не знам дали този ефект може да се постигне изкуствено.
Може Може..

# 329
  • Мнения: 568
А как разбирате дали е хомогенизирано или не е?
Изобщо, какво означава "хомогенизирано" мляко?

Общи условия

Активация на акаунт