Без лактоза - продукти и рецепти

  • 24 873
  • 72
  •   1
Отговори
# 60
  • Добрич
  • Мнения: 5 452
Слагам за аромат/вкус чубрица и къри, а за по-жълт цвят куркума. Чела съм и за веган сирене с чесън, но не съм правила.
Можеш да намалиш дозата или водата, щом ти идва много.
Вчера правих "тофу" от нахут и съм доволна.
Скрит текст:

# 61
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
неее, в мазнина не смятам да го мариновам...
ще помисля за саламура newsm78
проблемът е, че нямам много място в хладилника и няма къде да го съхранявам.
ще трябва да го ям.  Whistling

Вела, тези подправки не ми се връзват.
отделно от сиренето може, но не и вътре в него. Peace
днес пак забравих да си купя нишесте и агар  Whistling

# 62
  • Добрич
  • Мнения: 5 452
Предполагам, че както поръсват обикновеното сирене с червен пипер при поднасянето, така може и за това да се измисли вариант с подправки на вкус.

Късметлийка си, щом има от къде да си купиш в твоя град. В Добрич агар агар има само в биомагазините и е с цена около 7 лв. за 30 г. Представям си как отглеждат водораслите био... Затова си поръчвам по-голямо количество и на доста по-сносна цена онлайн и после с месеци не купувам, а ползвам непрекъснато.

# 63
  • Мнения: 7 006
MаMатела - синът ми го кръсти така:)

800 гр. лешников тахан
100 гр. какаово масло стопено на водна баня
50-75 гр. какаова паста/повече количество дава по-наситен какаов вкус и горчивина,тъй,че на вкус/отново стопена на водна баня,може едновременно с маслото
1-2 капки екстракт от ванилия,щипка канела и една идея хималайска сол
5-6 лъжици мед / според вкуса,може и повече/
Смесвате на ръка или в робот,но предвид количество,ползвах един 3 литров буркан и смесих ръчно

Уникална вкуснотия:)

# 64
  • Мнения: 10 256
А този лешников тахан не е ли подсладен?

Започвам да следя темата, че сега на 40 години разбирам, че имам лактозна непоносимост. Направо съм изумена. Никога не съм предполагала. А което пък още по не съм предполагала, че лактоза има в толкова много неща, които дори и не съм предполгала, че може да е добавен подобен продукт, но под друга форма (например в месото). Бях си правила такъв тест за хранителна непоносимост, като лекарката ми каза, че това не било алергия, ами просто не поносимост. И не го взе на сериозно, понеже не бил одобрен от FDA. Съответно и аз не го взех на сериозно. И даже зарязах инфото в него. Но на мен лично ми направи впечатление, че колкото пъти ям мляко, дори и кисело, сирене, кашкавал, направо корема ми подут до пръсване, гади ми се с дни и се чувствам отврат. Понеже и спортувам, от време на време пия и протеин. След него пък не е за говорене колко зле се чувствах. И чатвам аз след години, че това цялото чудо ми идва явно от лактозата. Сега спиам всичко със съдържание на мляко, пък да видим. Бяхме си в БГ преди месец, просто след всяка консумация на сирене (дори и от лъжица настъргано), корема ми издут до пръсване и после по 2-3 дена не можех да ям нищо, докато не се изчисти това чудо от мен и не се разкара някак си. Големи патила. Вземам мерки сега....и ще ви следя. Дано и аз намеря златната среда и бъда полезна с нещо в темата.

# 65
  • Мнения: 7 006
 Rolling Eyes

https://www.google.bg/search?rlz=1C1CHBF_bgBG808BG808&ei=jO1 … ....0.G3SPXL8KAyQ

п.п.Именно лешниците/тахан,олио/ са чудесен източник на протеин

# 66
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


Късметлийка си, щом има от къде да си купиш в твоя град.

аз не съм в Бг.
тук агарът се продава в повечето магазини, но не е чист, а е смесен с нещо.
3 пакетчета са в една опаковка, всяко за 500мл. течност.
ако искам само агар (от него се слага много по-малко) също го има само в био магазините нанякаква безбожна цена...

# 67
  • Мнения: 10 256
Rolling Eyes

https://www.google.bg/search?rlz=1C1CHBF_bgBG808BG808&ei=jO1 … ....0.G3SPXL8KAyQ

п.п.Именно лешниците/тахан,олио/ са чудесен източник на протеин

Ооо на мен ми трябва сериозно количество протеин, понеже спортувам. Но с яйчни белтъци се оправям чудесно....Иначе да рзбирам ли, че лешниковия ти тахан е домашен? Благодаря за линка. Мога да се пробвам и това да правя. Като фабрика съм станала в нас - то не бе кисело мляко, то не бе крема сирене, хляб, зимнина, домашни колабаси, и какво ли не....Но няма как. Връщаме се към първичното.

# 68
  • Мнения: 7 006
Не.Купувам готов.
Таханите не се подслаждат.

# 69
  • Добрич
  • Мнения: 5 452
....Като фабрика съм станала в нас - то не бе кисело мляко, то не бе крема сирене, хляб, зимнина, домашни колабаси, и какво ли не....Но няма как. Връщаме се към първичното.

Това сякаш аз съм го казала.

vici75, сподели за киселото мляко. Пробвах с купена закваска да подквася ядково мляко, но не ми се получи като купените такива.

# 70
  • Мнения: 10 256
Вела, аз не живея в Бг, но за закваска ползвам Кефир. В него я няма нашата бактерия, но има други някакви (мога да цитирам ако искаш) и ми се получава доста гъсто мляко. 99 percent lactose-free and suitable for most people who are lactose intolerant пише на етикета. Този:
Скрит текст:

Завирам млякото, охлаждам до 50градуса. Меря с термометър. Вземам една чаша от този кефир, хомогенизирам с охлладеното мляко и изсипвам при останалото мляко. Слагам капак на тенджерата, и прибирам за една нощ във фурната. Фурната преди това съм загряла и изключила. Защо меря с термометър - защото в наща къща сме 3 човека и всеки се халосва покрай вкуса на млякото. Ако го оставя малко по-горещо, става не много кисело и почват да мрънкат. Ако го оставя по-хладно, пък става много кисело и пак се мрънка. КАто го правя на точно 50градуса всички са щастливи. И за това меря, че иначе номера с пръста в млякото не поддържа щастието в къщата еднакво за всички.

Ооо сега видях, че ти май за ядково питаш. С ядково не съм пробвала. Извинявай.

# 71
  • Добрич
  • Мнения: 5 452
За ядково питам, да. Обикновеното мляко го квася идеално. Преди да откажа млечните храни 2-3 пъти в месеца ходих до ферма за биволи в близко село до Добрич и квасих в големи количества /по 8-9 литра наведнъж/. Когато отказах млечните храни, хладилникът ми беше пълен с домашно биволско кисело мляко, освен с другите храни, съдържащи млечни в състава си.

Скрит текст:
Спомен от преди три години. Много го обичам. И кравето обичам, но биволското е чудно. И меря температурата с пръстче.. Yum


Последна редакция: сб, 18 авг 2018, 00:38 от Вела

# 72
  • Мнения: 10 256
Ох супер си. И аз обожавам мляко във всичките му фирми. Как ще се отказвам от него не знам чак. Аз цигари отказах и сладко, с това мляко ще има Зор.

Общи условия

Активация на акаунт