КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 107 515
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
  • София
  • Мнения: 4 397
И аз изнудих мъж ми тази година и взехме хлебопекарна, само заради месенето на козунаци  Mr. Green

Пробвах няколко хляба не ми харесва как ги пече вътре , а уж е една от най Убавите хлебопекарки. Предпочитам само да ми го замеси и втаса и да си го изпеча във фурната.

Утре и аз мисля да врътна два , един по рецепта на Морена , другия не знам  Hug

# 736
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Явно не е до марка относно печен в хлебопекарната хляб (козунак не съм и опитвала дори) - придобива един аромат...  ooooh!  Пекох два пъти хляб в нея и до там, оттогава само меси и втасва. Е, и сладко правя понякога...

# 737
  • Мнения: 6 688
Тези дни реших да сравня брашното на София мел за козунаци и София мел класик по етикет. Ами те еднакви. ooooh! Понеже в темата беше станало въпрос за това, че брашното за козунак трябва да е висок процент белтъчини , се загледах във въпросните брашна. По етикет и двата вида имат 10,2гр белтъчини. От етикета не разбрах какво му специалното на това брашно.
Решила съм да пробвам козунак с брашно тип 650.  Peace
На мен пък ми е много приятно да меся на ръка тесто. Преди няколко години месих за първи път козуначено тесто като следвах инструкциите на майсторките в темата, най-вече на Джемма (тогава тя пишеше повече в темата), на Морена. Без да звучи самохвално, но се получиха хубави козунаци още от първия път. Peace Сега се изкалпазаних и меся в хлебопекарната. От Коледа имам и планетарен миксер, та ще го пробвам и за козунак. Съвсем мързелешката. Mr. Green

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 07:34 от Fortuna

# 738
  • София
  • Мнения: 11 688
......................... От Коледа имам и планетарен миксер, та ще го пробвам и за козунак. Съвсем мързелешката. Mr. Green
И аз, и аз, мързелива работа, но стават съвсем прилични, освен това мен специално Джема ме зариби с  този голям миксер и съм повече от доволна, въпреки че при мен не е от най-усилените, аз си избрах среден модел. Повече от доволна съм. В събота ще измеси около 3 кг, разбира се на порции по 500 г до 700 г едното тесто, но ще ми е от голяма помощ. На ръка вече ми е абсурд.

# 739
  • Мнения: 896
Може ли изпипана рецепта за тесто в хлебопекарна ?

# 740
  • Мнения: 12 612
Те рецептите не са специално за хлебопекарна, тя просто върши механичната работа. Харесвате си някоя и я правите, само съобразявате количеството според това за какво количество е машината ви.

# 741
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Те рецептите не са специално за хлебопекарна, тя просто върши механичната работа. Харесвате си някоя и я правите, само съобразявате количеството според това за какво количество е машината ви.
А! Баш така!

# 742
  • Мнения: 46
Мога ли да попитам каква хлебопекарна имате?
Аз още нямам и мислех да пробвам с месене на ръка. Но пък може и да е дошъл моментът да си купя Wink
Лидълската Силвъркрест. На ръка веднъж месих - голяма хамалогия. С хлебопекарната месенето е детска игра. Ползвам я изключително за месене. 10-тина хляба да е изпекла най-много. Не ми харесва как пече. Изпеченото в нормална фурна е коренно различно. За козунаците признавам само София Мел за БАНИЦИ.

От новите лидълски ли имате

Не, стара е и вече много скърца... дано точно на Великден да не ме предаде.

Брашното тип 650 наистина има повече белтък, обаче и повече фибри, които малко прецакват нещата. За баници 12-13% белтък е перфектно. Но си иска много месене. Слабото с малко белтък, ако се меси дълго му се разпада глутена.

# 743
  • Мнения: 1 794
Какво значи малко белтък. На София мел нормалното добре ли е? Че сме взели 7кг и не ми се иска да взимаме още. 9,9 гр. добре ли е?

# 744
  • Мнения: 6 688
......................... От Коледа имам и планетарен миксер, та ще го пробвам и за козунак. Съвсем мързелешката. Mr. Green
И аз, и аз, мързелива работа, но стават съвсем прилични, освен това мен специално Джема ме зариби с  този голям миксер и съм повече от доволна, въпреки че при мен не е от най-усилените, аз си избрах среден модел. Повече от доволна съм. В събота ще измеси около 3 кг, разбира се на порции по 500 г до 700 г едното тесто, но ще ми е от голяма помощ. На ръка вече ми е абсурд.
И аз от нея се зарибих. Laughing Но понеже много се колебаех дали ще имам нужда от такъв, си купих "куче" марка Laughing С коя бъркалка месиш? С тази, която е като кука или с плоската (още не мога да им свикна, ползвам само телената за кексове тесто).

# 745
  • Мнения: 896
Те рецептите не са специално за хлебопекарна, тя просто върши механичната работа. Харесвате си някоя и я правите, само съобразявате количеството според това за какво количество е машината ви.
Успява ли да втаса? Че цялата процедура е 2 часа.

# 746
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 228
Имам въпрос - харесах си една рецепта, но се меси в хлебопекарна на програма за час и половина. Нямам машина, как да адаптирам за месене на ръка?

# 747
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Какво значи малко белтък. На София мел нормалното добре ли е? Че сме взели 7кг и не ми се иска да взимаме още. 9,9 гр. добре ли е?
За предпочитане е да е над 10.  9.9 е малко сравнено с 12.8 (София Мел "за баница") например.
Аз на твое място щях да си взема брашно за козунака/ците, пък 7те кг ще ползвам за хляб, но това е, понеже ние си правим хляб, а не купуваме.

... С коя бъркалка месиш? С тази, която е като кука или с плоската (още не мога да им свикна, ползвам само телената за кексове тесто).
Фортуна, куката е за тесто. Не си ли изгледала клипчета за някой такъв миксер, виж в ютуба.

Котьо, малко по-нагоре стана дума, че рецептите са си рецепти - демек важни са продуктите, грамажите, но кой как ще меси - на ръка или с някаква машина, си е лично негов избор, няма отношение към сполучливия краен продукт.
Та така, действай с рецептата, която си харесал/а, но ползваш ръцете си. Ако искаш прочети рецепта за ръчно месен козунак, ако ти е севте и не знаеш стъпките. Заповядай при мен например - http://morrennaa.blogspot.bg/2014/03/blog-post.html Simple Smile

# 748
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 228
Скъпа Морена  Hug, аз те следвам в блога ти още от баничките  Grinning. Снощи изчетох всички 50 страници, но на едно място се споменаваше, че машината меси някакво си време, след това спира, после пак меси. Това ме обърка, мислех, че трябва и аз да правя така. Иначе проблем с месене на ръка нямам - много обичам да пипам тестото. Козунаци правих един-единствен път и станаха Боже, пази.

# 749
  • Sofia
  • Мнения: 21 605
Разбирам, Котьо, затова ти предложих да четеш технологията на ръчно месен козунак, пък иначе ползвай продуктите на харесаната от теб рецепта. Заедно с момичетата от темата, ще направиш прекрасни козунаци, убедена съм, още повече, че имаш опит с тесто.  Можеш да направиш малък пробен преди великденския. Благодаря, че ми гостуваш в блога!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт