КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 107 385
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 162
Моля за съвети по един абсурден казус - постен козунак. Simple Smile Бебето ми е с алергия, все още кърмя, а много ми се хапва хубав козунак. Имам два опита - горе долу по рецептата на Еликсир за козунак в машина. Първи опит - соево мляко 150мл, портокалов сок (вместо яйца) 150мл, олио- 90мл, захар - 150гр, брашно 500гр, мая- 1/2 пакет. Сложих и стафиди. На програма за сладък хляб - 3 часа. При сплитането го осмотах, че беше твърде меко тестото. Почти не втаса, но при печенето бухна и се получи приличен козунакоподобен хляб. При втория опит - много нахъсана, че ще подобря нещата - сложих пакет и половина суха мая, със 100гр повече брашно и вместо чисто олио - 50гр. кокосово масло+ 40мл олио. Локум добавих при последното бъркане, май не трябваше. Сплетох лесно, усуквах, но съвсем не втаса и още по-слабо бухна при печенето. Този път ползвах програма за френски хляб, че е 3ч.40м. Получи се доста по-зле от първия път. Ако някой има опит - може ли насоки какво да променя. А от кокосовото масло се отказвам - за козунак не е подходящ аромата.

# 556
  • Мнения: 22 867
Bianca, погледни тая рецепта, давах я на позната, каза че добре се получава. Е, със сигурност не е като обичайните козунаци. Peace

Тези са на дядо Хаджия, не знам дали някъде има точна рецепта, тук е обяснил малко.

# 557
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Моля за съвети по един абсурден казус - постен козунак. Simple Smile Бебето ми е с алергия, все още кърмя, а много ми се хапва хубав козунак. Имам два опита - горе долу по рецептата на Еликсир за козунак в машина. Първи опит - соево мляко 150мл, портокалов сок (вместо яйца) 150мл, олио- 90мл, захар - 150гр, брашно 500гр, мая- 1/2 пакет. Сложих и стафиди. На програма за сладък хляб - 3 часа. При сплитането го осмотах, че беше твърде меко тестото. Почти не втаса, но при печенето бухна и се получи приличен козунакоподобен хляб. При втория опит - много нахъсана, че ще подобря нещата - сложих пакет и половина суха мая, със 100гр повече брашно и вместо чисто олио - 50гр. кокосово масло+ 40мл олио. Локум добавих при последното бъркане, май не трябваше. Сплетох лесно, усуквах, но съвсем не втаса и още по-слабо бухна при печенето. Този път ползвах програма за френски хляб, че е 3ч.40м. Получи се доста по-зле от първия път. Ако някой има опит - може ли насоки какво да променя. А от кокосовото масло се отказвам - за козунак не е подходящ аромата.

Аз бих променила рецептата така.

500 гр брашно
200 мл кокосово мляко или ако бебето не го понася, тогава соево
30 мл олио
100 мл портокалов сок или сок от компот по желание, например круши, ябълки, дюли.
120 гр захар или повече ако обичаш по-сладко.
2 пак. ванилия захар или ванилия от шушулка
един пакет суха мая за 500 гр брашно или половин пакет жива.
настъргана кора от био портокал и лимон

Локум бих сложила като пълнеж, а не директно в тестото. Стафиди или други сухи плодове може директно в тестото, но не е желателно защото повечето го оцветяват, правят го едно такова сиво и козунакът получава неапетитен цвят.
Всички продукти трябва да са със стайна температура, поставят се в купа, тестото се омесва, оставя се да втаса, оформя се, пак се оставя да втаса и се изпича. Отгоре може да се намаже леко с кокосово/соево мляко и да се поръси със захар.

P. S. Когато омесиш тестото и твърдостта му не ти допада, можеш да добавиш малко брашно или течност, каквото мислиш че е необходимо. Другите продукти си остават непроменени.
Като пълнеж може да се сложи и някйкво сладко също.
Правила съм козунаци с кокосово мляко, но в моите има и яйца, и още някои продукти, които в твоят случай не са пасващи. Моите се получиха много вкусни. Но пак ще го кажа, вместо кокосово мляко, можеш да ползваш соево.
Иначе в специализираните магазини има освен кокосово и соево мляко, оризово, овесено, бадемово, лешниково, конопено, мляко от шпелта (Dinkel) от кашу и от макадамия (Macadamia). Бадемово и овесено мляко  се приготвят много лесно. Ако не знаеш как, пиши ми на лични ще ти напиша рецептите.

# 558
  • Мнения: 162
Labrex, Venetta, много благодаря за отговорите. Започвам да опитвам по тези рецепти.

# 559
  • Мнения: 922
И аз в събота започвам с козунаците, да позагрея и да си припомня. Последните години правя все една и съща рецепта. Тази година ми се иска да пробвам и нещо различно. Започвам да разглеждам рецептите от първа страница

# 560
  • Karlovo
  • Мнения: 533
Помогнете ми с ароматите .Вчера правих козунак ,но не мога да усетя ароматите още .Сложих есенция ванилия с масло ,есенция ром и настъргана кора от лимон. Много вкусен стана и конци си имаше доволно ,но не ми миришеше на козунак .Сега поръчах онлайн една есенция за козунак ,но когато нямам какво да слагам.Само кора от лимон ,ванилия и кора от портокал ли ?

# 561
  • У дома
  • Мнения: 4 203
Есенция за козунак😂😂😂😂аз слагам само ванилия, кора от лимон и портокал-и двете😉
Дами, имам останал марципан от Коледа-не е развален, дали мога да го сложа в козунак?!?!?!? Мисля да направя мини доза козунаци уикенда😉

# 562
  • Karlovo
  • Мнения: 533
Скрит текст:
ето я .Не ми се смейте боса съм още с ароматите ,тестото го усещам и го правя  Disappointed .Ще пробвам само с ванилия и корите тази събота Simple Smile .

# 563
  • Мнения: 6 612
Като аромат слагам само ванилия и лимонова кора (от лимон, домашно производство).

# 564
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Аз слагам ром и лимон, ванилия и лимон или само лимон. Според това какво имам. Лимона е настъргана кора, не есенция.

# 565
  • София
  • Мнения: 11 666
Като аромат слагам само ванилия и лимонова кора (от лимон, домашно производство).
Аз слагам ром и лимон, ванилия и лимон или само лимон. Според това какво имам. Лимона е настъргана кора, не есенция.
Приятно ми е да се видим отново!!  bouquet
Тъй де, но ванилията ми е течна, екстракт,  защото .. си имам. Но основно е кора лимон, портокал, ром.

# 566
  • Мнения: 6 612
Марчева, и на мен. Hug

Вчера врътнах един козунак по рецепта на Еликсир, месих и втасва в хлебопекарната, пекох във фурната, стана чуден.
В края на седмицата ще пробвам и този със спанак, интересно ми е как е на вкус.

# 567
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Марчева, чувството ни е взаимно!
Ванилия също ползвам само екстракт. Старая се да избягвам химията в храната.
Козунака със спанак ми харесва като идея, но едва ли ще го пробвам. Причини много, но за мен и семейството ми това не е нашата рецепта. Мъжете у нас спанак не ручат, дори с мръвки, та в козунака няма никакъв шанс.

# 568
  • Мнения: 6 612
Ние вкъщи ядем спанак, но ще пробвам с половин доза, че не знам каква ще е реакцията и да не си го ям сама. Laughing
Правила съм кекс с тиквички, никой не разбра, докато не казах.  Laughing

# 569
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
От години приготвям козунаци,опитвам различни рецепти. Раздавам на приятели, харесват ги , добре изпечени са, имат конци, меки и влажни са и следващите дни. Но имам проблем, след  сплитането при второто втасване, тестото се разкъсва/ след изпичане не се забелязва много, но аз си го знам/.Каква е причината?
Брашно със слаб глутен и много мая. Масово дават в рецептите 42 гр за килограм брашно. По технология трябва да е 30 гр.

Общи условия

Активация на акаунт