КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 73 141
  • 764
  •   1
Отговори
# 720
  • Europe
  • Мнения: 548
Еликсир, благодаря, ето и моя опит като за втори път в рамките на седмица. Правих ги по рецептата за козунак в хлебопекарна, само съм добавила щипка сол в брашното.

Пускам и снимки на козунаците + любимата ни торта Павлова, правена от зълва ми.

http://alekro.snimka.bg/cooking/velikden-2016.908111
 

# 721
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 562
Воистина воскресе! В името на любовта, вярата и надеждата!
Бъдете здрави и все така всеотдайни!
За поредна година правих козунаци със заквасена сметана. Замесвах ги в четвъртък. Използвах брашно тип 400 - Цекович млин, сръбско. Не съм силна в снимките (все едни и същи излизат), затова и не съм снимала. Единствено този път станаха по-сухи. Повреди ми се термоиглата и пекох без ориентир. Трябва да си купя нова!
Направих и една доза без захар (със стеволина) по рецептата на Пина. Получи се много добре, въздушен и с много конци. Единствено съм можела да добавя изк.подсладител, Не посмях да заместя бялото с пълнозърнесто брашно. С него се работи по-трудно, а пък исках и вкуса е близък до истинския козунак, а не до сладък хляб.

Благодаря, на всички за споделения опит! 

# 722
  • Мнения: 14 079
Христос Возкресе! Ето и моите козунаци, харесахме ги на вкус.



Тестото оставих по-меко и при печенето се развали плетката, но за нас не беше от значение. Mr. Green





# 723
  • Мнения: 984
Момичета, гледах някъде "плетка" за кръгъл козунак, която се слага във форма за кекс (с дупка по средата). Изглеждаше все едно го навиват на руло и накрая правят на лентички, така че като се пече през лентичките се подава плънката. Много интересен изглеждаше, но никъде не мога да намеря точно как се правеше. Може ли някой да покаже техниката?

# 724
  • Sofia
  • Мнения: 21 632
Момичета, гледах някъде "плетка" за кръгъл козунак, която се слага във форма за кекс (с дупка по средата). Изглеждаше все едно го навиват на руло и накрая правят на лентички, така че като се пече през лентичките се подава плънката. Много интересен изглеждаше, но никъде не мога да намеря точно как се правеше. Може ли някой да покаже техниката?
Ако добре съм те разбрала, дали не е руската плитка - https://youtu.be/NJPHRjYOKn8?list=PLE9E48DE1F27D5BB8&t=293
Може разбира се и на кръг да го сложиш.

# 725
  • Мнения: 984
Морена, по-скоро изглеждаше по този начин:
Скрит текст:

# 726
  • Sofia
  • Мнения: 21 632
Морена, по-скоро изглеждаше по този начин:
Скрит текст:
Ето - https://youtu.be/qlK2nCWbyp4?list=PLE9E48DE1F27D5BB8&t=84

# 727
  • Мнения: 984
Благодаря!

# 728
  • Мнения: 445
Здравейте!!!
Миналата година ми се получиха много добри козунаците, но тази за съжаление....не  Cry Правих ги по рецепта на Ваня Джорджевич, но станаха сладък, жълт хляб...Някой има ли представа защо???

# 729
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Здравейте!!!
Миналата година ми се получиха много добри козунаците, но тази за съжаление....не  Cry Правих ги по рецепта на Ваня Джорджевич, но станаха сладък, жълт хляб...Някой има ли представа защо???
1. Недобро измесване
2. Кофти брашно
3. Неспазване на технологията и пропорциите

Едно от трите или комбинация от тях.

# 730
  • Мнения: 14 079
Някой друг прави ли козунак само с олио? Видях, че рецептата на В. Джорджевич е само с олио и чаша прясно мляко. Аз винаги правя козунак с равни части мас и масло. Все си мисля, че благодарение на тях се придобива онази "мазност", която различава козунакът от другите печива.

# 731
  • София
  • Мнения: 12 554
Някой друг прави ли козунак само с олио? Видях, че рецептата на В. Джорджевич е само с олио и чаша прясно мляко. Аз винаги правя козунак с равни части мас и масло. Все си мисля, че благодарение на тях се придобива онази "мазност", която различава козунакът от другите печива.

Аз меся само с домашна мас и малко олио към нея, но само с чисто олио не бих.

# 732
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
Момичета,беше ми останала 10-12 гр мая от едно кубче и реших да не я изхвърлям и направих един козунак....стана уникален.Отново заложих на рецептата,която нагодих от фруктовия козунак на Джемма и онзи от учебника.Това ще си остане рецептата за мен. Благодарение на това малко количество мая днес експериментирах и разбрах,че и 1/3 от дозата е идеална за един козунак и то омесен в хлебопекарната за по-лесно. Много се радвам,че ви намерих и черпя идеи от вас  Hug

# 733
  • Мнения: 445
Ами спазих всичко, както беше описано, само, където мазнината ми беше мас, масло и олио... newsm78 Уж не съм новобранка в месенето, та на мен и питките винаги ми стават на конци, а сега newsm78 Май по-скоро е от добавянето на половината мазнина от самото начало, така пишеше, така и направих....Но май не трябваше  newsm78

# 734
  • Sofia
  • Мнения: 21 632
... Май по-скоро е от добавянето на половината мазнина от самото начало, така пишеше, така и направих....Но май не трябваше  newsm78
Не ще да е от това. До преди 2-3 седмици така правех и аз, не съм имала козунак без конци.

Аз също не бих правила козунак само с олио. Но пък явно се получва, както се вижда при В. Джорджевич. 
Точно мас и масло в равни части ползвам и малко олио.

Общи условия

Активация на акаунт