Веганството - да споделим опит - тема 18

  • 93 512
  • 809
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 2 328
Аз мисля да пробвам слънчоглед.Имаш ли някакви трикчета?

# 481
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 683
Цитат на: I Will Survive в чт, 02 фев 2017, 23:16
Храната,която приемах беше меко казано потресаваща.Сега почти всеки ден като си правя вечерята чувам нещо от сорта на "А сено и смески няма ли да сложиш в ТОВА"

Е,ами и тези подмятания ще минат Laughing ММ все ме пращаше на ливадата,ама сега и той взе да се на върта там с мен и да си попасем  по семейно   Wink хич не се притеснявай  bouquet Всяко чудо за три дни.
Аз си правя кълнове,но често си купувам соеви такива вече готови  chef
За нахута не си го
Значи аз съм го окепазила моя нахут.Нито го киснах цели 24 часа,нито сменявах водата.
, само дето вероятно ще имаш проблеми с метеоризъм,т.е. подут корем  Embarassed
Аз добавям малко хлябна сода при варенето-една щипка chef
Има веган тема в готварската, ама точни рецепти няма. В смисъл,всеки пише какво готви и евентуално споделя рецептата. Аз се ровя в нета,ама много от нещата,които готвя са си мои измислици,или рецептите на бабите ми-едната севернячка, а другата бургаска. Доста осъвременен и, но пък вкусни chef ММ одобрява и макар че е заклет традиционалист вече хапва и от моите манджи bouquet

# 482
  • Мнения: 1 301
Аз мисля да пробвам слънчоглед.Имаш ли някакви трикчета?

Нямам трикчета. Кисна си избраното семенце. Най - често са ми соя, боб мунг , детелина и лимец. Та си ги кисна във водичка за една нощ. После разпределям в уредчето и си поливам два пъти на ден  Peace
Различно време си ги държа. Понякога чакам по-дълго , като тревичка да поотраснат, друг път съвсем мъничко ми стига да са се разпукали и ги хапвам Simple Smile

А слънчогледа мисля , че става много бързо, За ден - два и ще е готов за консумация



# 483
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 683
Соя и боб мунг са едно от също (зелена соя). Покълва много бързо. При мен покълването зависи от сезона и варира с някой от друг ден.
Аз покълването в най-обикновен стъклен буркан покрит с марля.

# 484
  • Мнения: 310

I Will Survive, пълно излекуване ти пожелавам. Макар аз да го нямам този хъс, не веднъж съм споделяла, че позната пребори автоимунно заболяване с вегетаринство и безглутенова диета. Последно знам че беше веган.  bouquet

Здравейте!
Позволявам си цитата, защото се намирам точно тук - ревматоиден артрит  ooooh! но този път е по-зле от всякога. През годините обиколих сума ти лекари , натрових се от хапове, наслушах се на съвети - отказвам да продължа в тази посока.
Изчетох доста неща, слушах и тялото си и стигнах до тук - да изчистя храненето. Признавам, че не мога да бъда веган, но си обещах да направя нещо за себе си.
Ще черпя информация и идеи от вас - благодаря!

# 485
  • София
  • Мнения: 5 170
Дидка, още топла информация лично от водещ ревматолог (чрез мен Simple Smile)- на последния световен (или европейски, някакъв най- най) форум са обсъждали дали да бъде включена безглутеновата диета като метод за лечение. Някои са настоявали, но не се е приело. Няма как производителите на ориз и просо да дадат комисионни като фармамафията. Та този човек съветва пациентите си тук, в България, да не консумират глутен.
Ще питам дали беше казал и за млечните и месото нещо и ще пиша. Аз се впечатлих от глутена и честността на ревматолога, а останалото пропуснах.

# 486
  • Мнения: 310
ЗаСлон , благодаря ти!
За глутена знам от скоро, че не е препоръчителен при това заболяване. От години знам и че не ми понася добре - подувам се, изпитвам тежест в стомаха също. Трудно ми е да го избягвам - временно мога , но постоянно не (лакома и безволева личност съм ... Blush).
Не съм голям любител на домати и картофи - също разбрах, че и те са вредни при артрит, както сладките картофи, чушките и патладжаните
За месото и млечните продукти е спорно - не намерих достатъчно информация. Не съм забелязала обаче да имам проблем с тях (ям много кисело мляко).
Много съм чувствителна към климатични условия, миризми и стрес - тотално сриват храносмилателната ми система. Това ми създава допълнителни трудности да се придържам към определен хранителен режим.

# 487
  • Мнения: 9 991
Има тема за ревматоидния артрит, също имаше млад мъж от Варна който твърди, че с веганство е влезнал в ремисия. Джуди една от форума, също твърди, че на мажа и веганството му помага. Безглутонова диета, също може. Успех ви. Интересно, че има повече вегани по здравословни причини, отколкото от морални.

# 488
  • Мнения: 310
adelinda , блгодаря за насоката.
Веган не мога/не искам да бъда, но искам да науча повече за полезностите от този начин на хранене и да взаимствам някои неща в моето меню. Все пак това е алтернативна медицина, нали?!
Хубава вечер

# 489
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 683
Аз съм от пет години веган, напоследък станах вегетарианка, но полза за псориазисът ми не видях. А и костите ме борят доста.
Гледах едно телевизионно предаване за това заболяване(някой беше споделила линк от едно интервю на две български лекарки по Нова телевизия) и според чутото от изказването на един доктор,специалист ,не трябва да ям нищо -домати,картофи,ориз, патладжан, зърно,месо.....  Shocked
Сега се старая да медитирам. Да слушам тялото си.
Чета всичко от Д. Чопра и виждам подобрения.

# 490
  • Мнения: 9 991
adelinda , блгодаря за насоката.
Веган не мога/не искам да бъда, но искам да науча повече за полезностите от този начин на хранене и да взаимствам някои неща в моето меню. Все пак това е алтернативна медицина, нали?!
Хубава вечер


Eксперименти бих го нарекла.

http://lekuva.net/56670/ne-yazhte-tova-ako-imate-artrit.html
https://vk.com/topic-21293291_27535852

# 491
  • Мнения: 8 163
I Will Survive, накисването и покълването води до по-добра храносмилаемост, намалява драстично антинутриентите и алергените, подобрява усвояемостта на цинк, желязо и магнезий, повишава съдържанието на фибри и белтъчини... Отвсякъде си заслужава да правиш кълнове и поници.

Поници от небелен слънчоглед се правят върху почва и си е голяма играчка. Аз се отказах да се занимавам. Купувам ги.

Данилу, зелената соя/едамаме и бобът мунг са различни растения. Зелената соя не може да се яде сурова, а бобът мунг може.

Did_ka, можеш да пробваш с малки количества зърнени кълнове, защото съдържанието на глутен в кълновете е по-ниско от това в сухото зърно. Спелтата и камутът са с поначало и естествено по-ниски нива на глутен, така че ако ще опитваш, започни с тях.

***

Добавям идеи за хранителни комбинации:
Скрит текст:
Смути от бяла чия, накисната в портокалов сок, тофу, спанак, бадемово кисело мляко, ябълка. Посипано с резенчета сушен драконов плод.



Басмати със салата от нахут, домати, краставици, зелен лук и подправки



Салата от зелении с нахут и домати. Свежа плодова супа за десерт.



Кейл, магданоз, ленено семе, тофу, банани, портокалов и лимонов сок. С покълнала спелта.



Веган суши със салата от соеви кълнове с чушки, зелен лук, оризов оцет и лют пипер

Последна редакция: сб, 11 фев 2017, 04:29 от Фея Кръстница

# 492
  • Мнения: 310
 Hug
Именно заради тези статии съм тук!
От две седмици съм свела до минимум храни с  глутен, основно "паса" и ставите ми са малко по-спокойни, но още боря болката. До сега не е било да се обездвижа цял месец.
П.п А и да си призная да се храня основно със салати ми носи и голямо удоволствие!

# 493
  • На остров
  • Мнения: 13 498
Аз се чудя все пак защо веганството е в подфорум алетернативна медицина .

Кълновте как точно ги консумирате ?

Фея  bouquet искам да дойда на вечеря у вас  Simple Smile

# 494
  • Мнения: 9 991
Фея ресторант трябва да отвори или поне с така публикуваните снимки да си даде адреса 🤗.

Общи условия

Активация на акаунт