Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
75-89 от 750 отговора


Мнения: 6 748
За съжаление, бременеенето с наличие на Базедова болест не е проста задача и носи немалко рискове. И за жената, и за плода.
Презастраховката с операция се прави предимно в България, докато в чужбина се подхожда предимно с радиойод лечение. И двете алтернативи не звучат никак добре за нас болните.

jazzy32, съпругът ти не приема сериозно нещата и определено му липсва информация, относно заболяването ти. Никак не звучи сериозно това:
Цитат
Съпругът ми пък няма вяра на това за операцията и направо иска да имаме дете,защото съм на 39,почти.
предвид че се касае за твоето здраве и евентуално на бъдещото отроче.

Препоръката за операция към жена, която желае да забременее, се прави на база по-лесно овладяване на хипофункцията след операцията, набавяне на нужния хормон под формата на таблетка, за да има достатъчно за жената и бебчето по време на бременността. По-лесно е за овладяване това положение, почти няма рискове.
Докато с хиперфункция нещата стоят по-различно. Първо, при евентуална бременност е възможно да се засили още повече хиперактивността на жлезата, което от своя страна ще иска по-висока доза тиреостатик, който е токсичен. Има една допустима граница за прием на таблетките при бременни и тя не трябва да се надвишава, защото носи риск и за майката, и за детето, но какво би станало, ако определената доза е недостатъчна?
Не рядко при бременност с това заболяване се случва трудно задържане на плода, по-ранно раждане.
Риск от страна на сърдечно-съдовата система, натоварена освен от бременността, то и от хиперактивността.

Затова, на жени планиращи бременност и с Базедова болест, в България първи препоръки са: или овладяване на хиперфункцията, влизане в ремисия, спиране на лекарствата и тогава планиране на бременност, или операция, заместващо хормонално лечение и след постигнати нормални стойности на хормоните (обикновено около 6 месеца след операция) - планиране на бременност. Нещата не стават веднага.

В чужбина се подхожда с радиойод лечение, до постигане на ремисия. След това се чака пак около 1 година след лечението и тогава се планира бременност.

Рискове има всякак. И след операция, и без да е оперирана жлезата, и в еутиреоидно състояние, и в хиперфункция, дори и без да има заболяване жената - знаете. Никой не може да предвиди какво би се случило при евентуална бременност, докато жената е на лекарства за хиперфункцията. Има случаи, при някои пациентки, самата бременност действа благоприятно на заболяването и като забременеят и сякаш влизат в ремисия и нямат нужда от лекарства, но това са единици.
Има такива, които са в ремисия и забременявайки им се отключва отново заболяването, а при някои, които дори не са били болни преди това, заболяване се отключва по време на бременност.
Затова и докторите, докато чуят Базед и хиперфункция и че жената иска в най-скоро време да забременее, веднага препоръчват операция. По-лесна е за овладяване после хипофункцията и може да се приемат хормоните в големи дози, за да стигат за майката и детето. Не е ограничено като с тиреостатика при хиперфункция и има по-големите рискове, които носи заболяването, при една евентуална бременност.

jazzy32, при това нормално ТСХ с тази висока доза тиреостатик и то доста дълго време, видимо е, че жлезата не може да се справи сама и да влезе в ремисия без тази висока доза. Да, ФТ4 е паднало малко, не е болка голяма, но на фона на тия 4 тирозола, както се казва, нищо не е спаднало.
Евентуално може да се включи малка доза тироксин за ФТ4, без да се променя дозата тирозол, защото с него поддържаш едно нормално ТСХ. Но и не може (по-скоро не е препоръчително), в такива дълги периоди да се поддържат хормоните с толкова много тирозол. Той е токсичен.
Повечето пият 4 таблетки в началото на лечението, за месец, два. После пият по 1-2 таблетки, повечето по 1, докрая на лечението, около 2 години. Месеци на високи дози, с които се поддържа ТСХ в норма, показва, че жлезата явно не иска да се кротне, въпреки високите дози тирозол.
На мен също ми се случи нещо подобно, даже почти бях убедена, че са ми дали менте лекарства с изтекъл срок на годност и взимайки от друга аптека лекарствата си, 5 месеца след неповлияващо се лечение и непомръдващи хормони, хормоните ми изведнъж се раздвижиха. Но при теб е друго. Движат се хормоните в правилна посока, но на висока доза лекарства.
 
Цитирай


Мнения: 50
Да,според мен се презастраховат!Права си,че съпругът ми гледа малко с недоверие,но то е защото и при първата бременност имах резултат с ниско ТСХ,но не ми дадоха лекарства и всичко бе наред.Но тогава бяха минали няколко години,в които жлезата бе наред.А сега не е така,трудно го постигам този резултат.Най-много ме плаши това,че след операцията пак може да не са добре нещата и да се загубят години,докато се оправя и тепърва започнем с бебеправенето,предвид и годините ми...наизвестността е много лошо нещо.Но най-вероятно ще се оперирам,не мога да рискувам моето и здравето на бебето.
Цитирай


Мнения: 6 748
Първият път няма общо със следващите.
При откриване на заболяването е едно (обикновено и по-леко протича заболяването), при рецидив, както при теб, е съвсем друго.
В началото често симптомите са по-леки, по-бързо се овладява хиперфункцията, по-леко минава лечението, понякога и по-кратко, и шансовете да се постигне ремисия са 50:50.
При рецидив, нещата са различни. По-често протича по-тежко заболяването, ремисия е по-трудно да се постигне, обикновено процентите са едва 5%, за да влезеш в ремисия и да нямаш нужда от лекарства, има едно лутане на хормони и дози.

Решението трябва да вземеш ти. Ако имаш колебания, по-добре се посъветвай и искай мнение от 2-3 доктора, преди да предприемеш действие.
Ако си от София, една консултация с ендокринолог-хирург д-р Румен Пандев ти препоръчвам.
Цитирай

Бургас

Мнения: 4 532
Момичета,искам да се похваля.Повече от месец съм без Метизол(май стана доста повече от месец) и днес най-накрая си пуснах ТСХ:
Забележка: Няма.
Име на теста (изследване)   Референтни стойности
TSH   2.05   mkIU/ml                   0.27-5.50
Цитирай


Мнения: 6 748
Пу-пу  Hug
Цитирай

Бургас

Мнения: 4 532
Благодаря ти Hug
Пожелавам дълги,ама много много дълги ремисии на всички нас Hug bouquet
Цитирай


Мнения: 633
Момичета, които сте спирали лекарството (по препоръка на лекар разбира се) може ли да споделите колко е нормално да спадне тсх.
На 12.11. последно съм се изседвала - 1,79, края на януари спрях метизола и след 45 дни беше 0,674. В граници е, но пък е ниско. Нямам симптоми уж. Вътрешно обаче ме човърка да си пусна нови изследвания.
Скрит текст :
Освен това се надявах и да отслабна магически и веднагически като спра тъпото лекарство, но нито грам надолу. newsm78
Само за отчет влизам, TSH    0.452, паднало е още. Чудя се дали да ходя на лекар или да изчакам. Какво мислите?
Цитирай


Мнения: 6 748
Че е ниско, но споре мен все още не биха изписали лекарства. Докато няма  две нули отпред, нещата са на кантар.
Хубаво е да се видят т3 и т4. Ако са в нормите, ще е добре.
Аз бих се консултирала все пак с доктор.
Цитирай


Мнения: 633
Merilenda, сега не съм ги изследвала. На 12.03. беше предх. изследване и тогава ФТ4-13,21(9.3-17.00); ФТ3-3,05(2-4.40); тсх - 0,674 (0.27-4.2).
« Последна редакция: вт, 17 май 2016, 11:06 от Kaktus s usmivka »
Цитирай


Мнения: 6 748
Референтните на лабораторията какви са, че навсякъде са различни?
Цитирай


Мнения: 132
Цитат
Февруари 2014 на годишен преглед всичко беше в норма (никога не съм имала проблеми с жлезата), към края на лятото започнах за се задъхвам бързо и да слабея, плюс ускорен пулс
Декември се оплаках на ревматолога и той се усъмни за базед и ми пусна кръвни изследвания.

Референтни ТСХ 0.358-3.74 Т4 0.76-1.46 Т3 2.18-3,98
стойности
Декември 2014 - ТСХ - 0.005,  Т4 - 2.4,  Т3 - 11.7
Март 2015           ТСХ - 0.01,    Т4 - 1,     Т3 - 12
Април                  ТСХ -  0.3,     Т4 - 0.8,  Т3 - 3.2
Юни                     ТСХ - 0.8,      Т4 - 0.9,  Т3 - 2.9
Септември           ТСХ -  1.9,      
Декември 2015    ТСХ -  2.2      Т4 - 0.9
Февруари 2016    ТСХ -  2.6      Т4 - 1      Т3 - 2.6
Март 2016            ТСХ - 1.030   Т4 - 1.04 Т3 - 3.14
Юни 2016            ТСХ - 1,120    Т4 - 1      Т3 - 3.13
 
Метимазол започнах на 22.Февруари.2015 по 20 мг,
Април го смъкна на 10 мг, а
Юни съм на 5 мг,
Феруари 2016 по 5 мг през ден
Юни 2016 спиране на Метамизола



Така, моята лекарка излязла за неопределено време болнични и ме прехвърлиха на друг от клиниката. Той реши да ме пробва като ми спре лекарството, защото мисли че съм от % болни дето влизали в ремисия.
Това се случва на 8 юни, сега на 23 имам контрола на хормоните и се  Praynig да нямат промяна.

Досаждам ви с тази хронология, защото не живея в БГ, а от някои мнения и въпроси в тази тема оставам с впечатление, че доста лекари са незаинтересовани, а и много пациенти също и се поставят животи и жлези на карта, както казваше ендокриноложката ми - от хиперактивна жлеза се умира, ако не се реагира навреме и правилно.
Цитирай


Мнения: 6 748
На 15 дни контрола е безсмислена, но щом докторът иска - пускаш и носиш резултатите. Само не си слагай на сърце ако се види в норма или извън норма. Периодът е прекалено малък, да се говори за каквото и да е.
Първа контрола след спиране на лечение се прави на 3-ти месец от спиране на тиреостатика.
По желание на доктор може да се пусне и на първи месец, като ако отиват нещата към рецидив, това може да се види още тогава, и все пак е желателно да се изчака и да не се назначава веднага терапия, защото... както споделих, времето е прекалено кратко.

Съвсем нормално, при спиране на терапия, изведнъж може да има по-рязък спад в хормоните. Все пак спираш хапчето, което те е поддържало в норма. Нормално е при спиране да има по-рязък спад, а може и хормоните да се задържат в норма. Затова, дава се време на жлезата да се съвземе след този спад и потискане на производтсвото на Т4 и Т3 с тиреостатик, и да започне да функционира, и тогава вече ясно си показва дали е в ремисия или се касае за рецидив. Затова е определен този срок от 3 месеца. Месец и половина да отреагира на спирането на терапията (както ни карат месец и половина да пием тиреостатик и да пускаме хормони, защото трябва време да се натрупат и задействат хапчетата) и месец и половина да си покаже жлезата накъде отиват нещата. Към рецидив ли или ремисия.

Пуснаха ли ти ТРАК? Преди да се спре терапия е показателно изследването. Ако ТРАК е спаднал в нормата, значи е подходящо времето за спиране на тиреостатика, но ако все още е граничен или малко над нормата, тогава се изчаква и се продължава с тиреостатика, като се проследява, докато влезе в норма и тогава се спира лечението.

PS (Според мен за 1 таблетка през ден, ТСХ ти е доста ниско, но нищо не се знае. Дано влезеш в ремисия)
Цитирай


Мнения: 132
Цитат
PS (Според мен за 1 таблетка през ден, ТСХ ти е доста ниско, но нищо не се знае. Дано влезеш в ремисия)

Точно това щях да ти пиша, че реално аз съм почти без лекарства от февруари, когато юни миналата година ми ги намали на 5 мг каза, че това е само поддържащият минимум и е без реален ефект, но все пак ми качваше ТСХ-то прекалено бързо, затова ги намали още.
Явно този доктор реши, че с 5 мг през ден си е като да не вземам нищо и след като показателите не са ми мръднали за тези 4 месеца, значи може да си позволи да ме тества за две семици без метамизол.

Ще видим, сега малко може да се панирам, че май усещам тежест в основата на врата и все проверявам пулса, но и ти си права, че едва ли толкова бързо ще реагира жлезата.

Не знам кое отговаря на ТРАК, имам изследване на THYROGLOBULIN AB, THYROGLOBULIN, THYROGLOBULIN BY LC-MS/MS, THYROID PEROXIDASE AB и THYROID STIM.IMMUNOGLOBULIN, които бяха в норма още в началто и повече никога не ги повториха.
Цитирай


Мнения: 6 748

Не знам кое отговаря на ТРАК, имам изследване на THYROGLOBULIN AB, THYROGLOBULIN, THYROGLOBULIN BY LC-MS/MS, THYROID PEROXIDASE AB и THYROID STIM.IMMUNOGLOBULIN, които бяха в норма още в началто и повече никога не ги повториха.
THYROID PEROXIDASE AB - МАТ (Anti TPO)
THYROGLOBULIN AB - TAT (Anti tg)
THYROGLOBULIN BY LC-MS/MS (Тиреоглобулин в серум и плазма)
THYROID STIM.IMMUNOGLOBULIN (тироид-стимулиращи имуноглобулини) - ТРАК, изписван още ТРАТ, TRAb, TSH-r (ТСХ рецепторни антитела)

Да не те подведа само, но мисля че са това.
Наистина си почти без лекарства. То реално си пиеш 15 таблетки месечно по 5 мг, но явно макар и малка доза, държи ТСХ в нормата, макар и да е сравнително ниско. Желателното тук е, дори и с малка доза, ТСХ да е по-висок, което показва, че нямаш нужда от хапчето. Никой не знае как ще реагира жлезата при спиране на лекарството. Преценката за проследяване след 2 седмици е лично на доктора. Затова е доктор, той си има подходи (както и всеки друг доктор) и той ще казва как да стават нещата.
Аз по-малко от 1 таблетка дневно не съм пила. Тук повечето доктори смятат, че е безсмислено да се приема по-малка доза. Затова от 1 таблетка дневно направо се спира лекарството. Има и други практики. Някои доктори предпочитат да се поддържа умишлено по-високо ТСХ с малко по-висока доза тиреостатик и като минат 5-6-8 месеца и ТСХ се задържи в норма с дозата, се обмисля спиране на лечението. Други целят с една таблетка ТСХ да е между 1-2 за няколко месеца, преди да спрат лечението.
Минах и по двата начина. Веднъж с 1 таблетка поддържах  ТСХ между 2-3 няколко месеца и следващия път с 1 и 1/2 поддържах ТСХ около 5-6. Все същата. Като е речено жлезата да е хиперактивна, нищо освен хапчето не я спира.

За панирането и притеснението, напълно разбираемо е. Тези които сме спирали лечението сме минали през това. Аз с първото лечение не го мислих толкова, като ми спряха хапчетата, защото докторът ми беше казал, че няма кой знае какви изменения в жлезата, които да ме стряскат и има голям шанс да вляза в ремисия. С първото лечение шансовете винаги са много големи, спрямо второ, трето и т.н.
Може пък жлезата при теб да се кротне. Никой не знае.  Hug Просто не си го слагай на сърце ако след 2 седмици хормоните са в норма или са спаднали. Кратък период е, докторът да си ги разчита и може друг метод на работа да има.

Относно антителата, не са ти ги искали повече, защото при старта са били в норма. После евентуално искат при рецидив.

Мисленето и тревогите не помагат, но те разбирам. И аз съм мерила пулса и ми е бил в началото индикатор, но после не. Имах ускорен пулс дори и в ремисия и еутиреоидно състояние с доста високо ТСХ. Та не се вглъбявай. Хормоните ще си покажат и следвай методите на доктора. Все пак той е доктор, ние сме пациентите.
Дано жлезата се кротне и влезеш в ремисия  Smile
Не са малко тези, които са били с ТСХ между 1 и 2 като са спрели поддържащата таблетка и са влезли в ремисия. Пожелавам ти да си една от тях и да забравиш за болестта!  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 235
Ехо , привет момичета  Hug

На целия ми стрес, който имам, вчера пуснах изследвания.
Щях да пускам декември, ама стана юни Wink

TSH   1.14 (0.35-5.00)
FT3   4.22 (2.25-6.00)
FT4   18.01 (9.15-23.86)

Мисля да не се обаждам на док или да му пусна на мейла да го има все пак  newsm78

Хубаво лято на всички  bouquet Hug


Мереленда  Love
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
75-89 от 750 отговора