Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
60-74 от 750 отговора


Мнения: 8
Дано е нещо безобидно !Намира се отзад на главата на нивото на ушите.Може и от зъб да е нещо , но определено ще настоявам за изследвания и евентуално снимка поне да знам какво е .
Цитирай


Мнения: 633
Момичета, които сте спирали лекарството (по препоръка на лекар разбира се) може ли да споделите колко е нормално да спадне тсх.
На 12.11. последно съм се изседвала - 1,79, края на януари спрях метизола и след 45 дни беше 0,674. В граници е, но пък е ниско. Нямам симптоми уж. Вътрешно обаче ме човърка да си пусна нови изследвания.
Скрит текст :
Освен това се надявах и да отслабна магически и веднагически като спра тъпото лекарство, но нито грам надолу. newsm78
Цитирай


Мнения: 6 747
При рецидив, още на първия месец ТСХ при мен се върти около 1, а на третия е вече в нулата.
Практика след спиране на тиреостатика при Базедова болест е да се изследва на 3-ти месец след спиране на терапията. Тогава вече са се "наместили" хормоните и показва ясно дали е налице хиперфункция или пациентът е в ремисия.
Нормално е след спиране на терапията да има по-рязък спад на хормоните и първия месец стойността да е малко ниска, затова на трети месец си показва ясно, дали се касае за рецидив.

Моят доктор, още като видя че първия месец е 1-ца и каза, че няма да ми се размине рецидива, така и стана. И двата пъти в рамките на три месеца, ТСХ се беше забило с две-три нули отпред.

Спирала съм лечение на ТСХ 3 и на ТСХ 6 и повече, но... спра ли поддържащото хапче и отивам в нулата.

Успех, Кактусче, дано всичко е наред при теб. Щом януари си спряла тирозола, сега му е време за контролата на 3-ти месец и ще покаже дали се касае за рецидив.

И да добавя за контролите след спиране на терапия.
Първа контрола на 3-ти месец. Ако всичко е наред, следват контроли на 6-ти месец, после на 1 година, после на 2. Това в случай, че всичко е нормално.
« Последна редакция: вт, 26 апр 2016, 13:13 от Merelenda »
Цитирай


Мнения: 633
Merelenda,  bouquet, без да подценявам никого се надявах на твое включване. Иначе "моят лекар" каза след 45 дни контрола, ако е в реф. гр. и няма симптоми после на 6 месеца. Да но това 0,674, хем е в в норма, хем ме притеснява.
Цитирай


Мнения: 7 703
Не знам колко е нормално, понеже вчера се рових в изследванията, ще ти пусна моите.
Последното ми изследване с Тирозол, след този резултат, го спрях:
Скрит текст :
TSH   S        2.08       µIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        11.21       ng/l     9.30 - 17     ECLIA
TSH-R-Ab   S        0.3       IU/l     0 - 1.75

Два месеца след това, първа контрола:
Скрит текст :
TSH   S        1.28       µIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        11.67       ng/l     9.30 - 17

След още два
Скрит текст :
TSH   S        1.23       µIU/ml     0,27 - 4,2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        11.44       ng/l     9,30 - 17

След три месеца
Скрит текст :
TSH   S       0.174       µIU/ml     0,27 - 4,2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        11.55       ng/l     9,30 - 17[/color]

След един
Скрит текст :
TSH   S        1.49       µIU/ml     0,27 - 4,2

След два
Скрит текст :
TSH   S        1.18       µIU/ml     0,27 - 4,2

След три
Скрит текст :
TSH   S        1.22       µIU/ml     0.27-4.20

И тн.
Цитирай


Мнения: 633
През месец ли се изследваш,  Lemy?
Цитирай


Мнения: 7 703
Сега ли или когато бях спряла хапчетата?
Сега съм на Тирозол отново, изследвам се когато каже доктора, през 2-3, зависи от това какви са ми резултатите.
Цитирай

Бургас

Мнения: 4 530
Аз сега съм без Метизол.Мина почти месец откакто го спрях,може би след празниците ще отида да си пусна ТСХ.Нямам неприятни симптоми,но видимо отслабнах.Ще пиша като се изследвам.
Цитирай


Мнения: 6 747
Кактусче, според мен пусни контрола сега. На 3-ти месец от спиране на терапията е правило да се пусне първа контрола. Всяко друго правило е по изключение и искане на доктора. Ако сега, на трети месец, всичко е ок, дишаш спокойно и може да се изследваш като станат 6 месеца. Ако покаже обаче ниска стойност на ТСХ (правиш проверка, задължително, за да потвърдиш, най-вече за себе си), няма закога да се чака и се започва терапия, докато е променена само стойността на ТСХ и не са се разбутали и Т4 и Т3. Така има шанс да се почне с по-ниска доза тиреостатик, която определено се понася и по-добре.
Моите рецидиви: първия път на 3-ти месец - първия път ТСХ слезе до 0,162. Веднага на следващия ден на проверката беше 0,058 и започнах отново лечение. Първите месеци стоеше на 0,008. Месец и половина два след старта пуснах ТРАК, който затвърди рецидива. При спиране на лечение ТРАК беше под 1, а при рецидива беше скочил на 6,8.

Втория път пуснах само ТСХ. На първи месец от спиране на лечение беше 1,04, доколкото помня. Докторът каза, че е супер стойност, но се съмнява, че ще направя рецидив и след още два месеца ТСХ беше 0,023. Пак по спомени говоря. Веднага започнах лечение с 3 тирозола и още на първата 45 дневна контрола ТСХ беше скочило на 9. ТРАК не пусках за проверка. То при мен е ясно, че щом съм имала един рецидив, то правя втори.

Та, ТСХ-то предното ти, 45 дни след спиране на терапията, по принцип е в норма, но е хубаво сега на трети месец да видиш стойността. В норма ли е, значи са се кротнали хормоните и ще разредиш контролите.
Цитирай


Мнения: 633
Третия месец се навърши вчера, но мисля да изчакам да мине и Великден и ще си пусна само тсх.
Благодаря на всички за коментарите и спокойни празнични дни.
Цитирай


Мнения: 7 703
А защо не пуснеш и фт4, като гледам моите изследвания, в началото доктора ми го е искал.
Цитирай


Мнения: 6 747
А защо не пуснеш и фт4, като гледам моите изследвания, в началото доктора ми го е искал.

При рецидива ли?
На мен за контрола след спиране на терапия ми искат само ТСХ. Ако то мръдне, тогава другите хормони и то не веднага, а на първата 45-дневна контрола. На тази първа контрола от започване пак на терапия, или ТСХ и ФТ4, или само ФТ4 и ФТ3, а понякога и само ТСХ. Зависи от доктора.
На първи рецидив искат и ТРАК на първа контрола. За последващите е ясно и няма смисъл.
Цитирай


Мнения: 7 703
А защо не пуснеш и фт4, като гледам моите изследвания, в началото доктора ми го е искал.

При рецидива ли?
На мен за контрола след спиране на терапия ми искат само ТСХ. Ако то мръдне, тогава другите хормони и то не веднага, а на първата 45-дневна контрола. На тази първа контрола от започване пак на терапия, или ТСХ и ФТ4, или само ФТ4 и ФТ3, а понякога и само ТСХ. Зависи от доктора.
На първи рецидив искат и ТРАК на първа контрола. За последващите е ясно и няма смисъл.
Не при рецидива, след първото ми спиране на тирозола, изследванията които постнах по-горе са от този период, 2013 г..  Peace

За отслабването, аз започнах да отслабвам след като спрях глутена и захарта, но си възвърнах предишният нормален вид, чак след като минах на НВ-ВМХ.
Цитирай


Мнения: 50
Здравейте!
Отскоро следя темата,но отдавна си нося болестта и сега искам да попитам за съвет.От 2004 съм с Базедова болест,като след година на лечение през 2005 бях добре и така до 2011.Няколко месеца по-рано родих и в грижите за бебето не се сетих изобщо за жлезата.Но тя се сети за мен и не се чувствах добре.Отидох на лекар в Бургас,изписаха ми някаква доза Тирозол и отново се започна борбата...и ту ми се оправят хормоните,ту не.Но се чувствах добре,особено последната година.Всъщност само ТСХ-то ми варираше.И със съпруга ми решихме да имаме второ дете.Отидох при д-р Начев в Сф,който беше категоричен-операция.Като преди това трябва да оправим хормоните с лекарства.И от октомври дозата ми е най-малко 2x2 хапчета Метизол,имаше периоди,в които пиех 3x2.Но този месец ТСХ ми е най-накрая в норма-1.853,при стойности от 0.55 до 4.78.Но пък ФТ4 ми е ниско-0,6 при стойности-0.89 до 1.76(в Рамус са правени изследванията).Но пък съм чак на преглед в средата на юни и не знам дали да продължавам да пия 2x2.Като цяло ми е едно такова уморено и отпаднало,а и напълнях с 5 кг.Дали мога да ги намаля на 3x1 или 2x1?Да не би да преминавам във хипофункция?Мисля да се оперирам през юли,защото сме в края на уч.година,а съм учителка и не мога да оставя децата в последния момент.Съпругът ми пък няма вяра на това за операцията и направо иска да имаме дете,защото съм на 39,почти.Много объркано стана,но просто исках да попитам за съвет и кураж,може би...благодаря!
« Последна редакция: ср, 11 май 2016, 09:33 от jazzy32 »
Цитирай

София

Мнения: 1 586
Здравейте!
Отскоро следя темата,но отдавна си нося болестта и сега искам да попитам за съвет.От 2004 съм с Базедова болест,като след година на лечение през 2005 бях добре и така до 2011.Няколко месеца по-рано родих и в грижите за бебето не се сетих изобщо за жлезата.Но тя се сети за мен и не се чувствах добре.Отидох на лекар в Бургас,изписаха ми някаква доза Тирозол и отново се започна борбата...и ту ми се оправят хормоните,ту не.Но се чувствах добре,особено последната година.Всъщност само ТСХ-то ми варираше.И със съпруга ми решихме да имаме второ дете.Отидох при д-р Начев в Сф,който беше категоричен-операция.Като преди това трябва да оправим хормоните с лекарства.И от октомври дозата ми е най-малко 2x2 хапчета Метизол,имаше периоди,в които пиех 3x2.Но този месец ТСХ ми е най-накрая в норма-1.853,при стойности от 0.55 до 4.78.Но пък ФТ4 ми е ниско-0,6 при стойности-0.89 до 1.76(в Рамус са правени изследванията).Но пък съм чак на преглед в средата на юни и не знам дали да продължавам да пия 2x2.Като цяло ми е едно такова уморено и отпаднало,а и напълнях с  кг.Дали мога да ги намаля на 3x1 или 1x1?Да не би да преминавам във хипофункция?Мисля да се оперирам през ли,защото сме в края на уч.година,а съм учителка и не мога да оставя децата в последния момент.Съпругът ми пък няма вяра на това за операцията и направо иска да имаме дете,защото съм на 39,почти.Много объркано стана,но просто исках да попитам за съвет и кураж,може би...благодаря!
на мен Начев също ми предлагаше операция, но аз не виждам смисъл от такъв краен подход. Да уточня, че аз стартирах с хиперфункция и при прием на 1 т. Метизол ТСХ ми отиде към горна граница, т.е. хипофункция. Не съм имала никакви оплаквания, съвсем случайно изследвах хормоните и се откри много ниското ТСХ /0, 01/. Не виждам пречка при бременност да си на поддържаща терапия, доколкото знам вместо Тирозол или Метизол се пие Пропицил. Има много бременни с подобна терапия, износили успешно. Ако искаш се консултирай с втори лекар. Успех!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
60-74 от 750 отговора