Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 750 отговора


Мнения: 39
Благодаря на всички за съветите. В крайна сметка с доста разправии се оказа че правят с йод 131. Само мога да кажа че няма такава шантава държава като нашата...

mariqvanova799, вече ти е писала Merelenda че това е просто безумно. Две години по 4 т. е ужасно висока доза. Трябва да правиш контроли в началото на лечението максимум на 2 месеца. Обикновено се минава на подържаща доза от 1 т. след около месец-два и се стои на нея максимум година и половина-две. После се гледа има ли рецидиви и се преценява как да се действа. Тези лекарства не са безвредни и не може просто така да се пият с години. Интересно ми е кой е лекаря който те наблюдава и допуска това?
Цитирай

Бургас

Мнения: 4 918
Лекарите не се интересуват от хората,поне не и моите.Няколко пъти ходих при личната заради зъбите,но тя ми казваше,че така ще е,имам заболявания,от тях е.Не мога да вземам талони през 2 или 3 месеца за ендокринолог,на вас дават ли ви?
Цитирай


Мнения: 39
Разбирам...права си, в тая държава много неща са чист геноцид. Разпитай как стоят нещата да те диспансеризират с базеда. За съжаление аз ходя на платен прием че нямам време да ме размотават, но някое от момичетата може да те посъветва.

До тогава, ако не можеш да вземеш талон за преглед и изследване, пусни поне хормоните ТСХ и ФТ4, ще ти излезе максимум 40-на лева. Ако и това ти е много, пусни само ТСХ, трябва да е към 15-20 лева. Виж стойностите и пиши. Но трябва да измислиш нещо за поне един преглед при добър ендокринолог, да ти види стойности на ТСХ, ФТ4, ТРАК и ехография на жлезата и съответно да каже какво е положението.
Цитирай

Бургас

Мнения: 4 918
Пъструшка,точно същите изследвания ми назначи един добър лекар,той идва от София в нашия град,за съжаление само на частен прием.
Много съм бясна,защото личната ми даде талон за ендокринолог  и отидох,излезе висок Парат хормон(който аз си платих).Ендокриноложката каза,че това ставало от тумори по паращитовидните жлези и направо да търся хирург за операция.Накара ме на мои разноски да правя изследване за остеопороза и ехография на жлезата,отказа да даде талон за скенер и направо с викове ме изгони от кабинета,нямала лимит.
Сама търсих информация от Интернет,сама пак на мои разноски си пуснах изследвания за Витамин Д и Калций,добре,че софийският лекар ме успокои-заради ниския витамин Д ми е висок Парат хормона.В края на месеца пак ще правя изследвания,нали на 2ри съм при Софийския лекар.
Аз съм здравно осигурена,а плащам всичко,даже казвам,че ние болните плащаме данък "болест".Бясна съм.
Цитирай


Мнения: 7 782
Мария, може да избереш доктор който работи със здравна каса и да те диспансеризира. С нашата диагноза може да те диспансеризират за 10 години. Това което се полага на диспансеризирани пациенти, доколкото помня е, безплатен преглед (няма да ти е нужно направление от ЛЛ за всяко посещение), заплащаш само таксата. Веднъж годишно направление от ендокринолог за изследване на ТСХ и ФТ4 (такова може да даде и личната лекарка), но повечето дават само за ТСХ.
При запитване към здравна каса, отговор който получих за безплатни хормонални изследвания + кодовете  е следния:

Цитат
Относно - „Ехография на щитовидна жлеза”, която се извършва от специалист ендокринолог, НЗОК не заплаща тази дейност. Касата заплаща изследванията на хормоните: FT4 (10.08), TSH (10.09), FSH(10.23),  които обикновено се назначават от лекар ендокринолог, като хормоните FT4 и TSH  могат  да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.
НЗОК заплаща за високоспециализираната медицинска дейност „Пункционна биопсия на щитовидната жлеза под ехографски контрол” (06.11) в извънболничната специализирана помощ, ако дейността е назначена от лекар специалист с „Медицинско направление за високоспециализирани дейности” (бл. МЗ-НЗОК №3А).
Изследването „Доплерова сонография на съдове на щитовидната жлеза”(88.77) е високоспециализирана медицинска дейност (ВСМД), която НЗОК също заплаща, ако е назначена от лекар специалист с „Медицинско направление за високоспециализирани дейности” (бл. МЗ-НЗОК № 3А) , който има договор с НЗОК за този вид изследване.
В болничната помощ има клинични пътеки за оперативно лечение на определени заболявания на щитовидната жлеза, за които НЗОК заплаща.

Цитат
В извънболничната медицинска помощ НЗОК заплаща изследванията на хормоните: FT4 (10.08), TSH (10.09), LH (10.22), FSH (10.23), Prolaktin (10.24), Estradiol (10.25), Testosteron (10.26), Progesteron (10.21) и „Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза – Anti-TPO“ (10.27), т.н. МАТ, като за извършването им лекарят специалист - ендокринолог, следва да издаде „Направление за медико-диагностична дейност” (бл. МЗ-НЗОК №4).
Медицинското направление за медико-диагностични дейности (бл. МЗ-НЗОК №4) е валидно до 30 календарни дни от издаването му.
Хормоните TSH и FT4 могат да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.  Какъв да бъде броят на хормоните и кои да бъдат те, зависи от заболяването, което имате. Това решава лекарят специалист – във Вашия случай – ендокринологът.
Пациенти, страдащи от заболяването „Тиреотоксикоза” (хипертиреоидизъм) се наблюдават диспансерно от лекар - специалист по ендокринология и болести на обмяната - десет години. Консултативните прегледи се провеждат три пъти годишно - със снемане на общ клиничен статус с насоченост към сърдечно-съдовата система, нервна система, храносмилателна система и очен статус, ЕКГ. Един път в годината се изследват хормоните fT4 и TSH, и кръвната захар. Един път на две години имате право на консултация с кардиолог и със специалист по очни болести.

Подробна информация за прегледите, изследванията и консултациите с лекар, които НЗОК заплаща за диспансеризираните здравноосигурени лица, е публикувана на електронната страница на НЗОК – www.nhif.bg , в меню „Национален рамков договор – 2012 – за медицински дейности” – подменю „Приложения към НРД – Приложение № 9 (диспансеризация при личния лекар - „Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ по МКБ, диспансеризирани от ОПЛ“) и Приложение № 14 (диспансеризация при лекар специалист - „Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ по МКБ, диспансеризирани от лекар специалист“).

Общо взето - заради това повечето ходим на платен преглед, защото често се налага да се пускат хормони на всеки 2 месеца, често се налага ехографско проследяване при тиреотоксикоза и Базедова болест. Бонус при диспансеризиране е че не заплащаш всеки път такса преглед на доктора, ама това си зависи и от самия доктор, защото много от докторите, при които ходим на частно, след поставяне на диагноза не взимат после пари за преглед, а някаква фиксирана такса, когато се ходи при тях за да видят поредните контролни резултати и ако има нужда от корекция на дозата. Някои взимат по 10 лв (примерно). И вече се заплаща ако ще се прави ехография, но и това е относително, не всеки път взимат пари за такава, зависи от доктора.
А относно безплатните годишни прегледи при кардиолог, очен и за кръвна захар, които ни се полагат с това заболяване, тях и личната докторка може да даде, без човек да е диагностициран с това заболяване.
Така че... безплатно здравеопазване за мен няма.
Цитирай

Бургас

Мнения: 4 918
Много странно,тези антитела Anti-TPO и МАТ винаги съм ги правила платени,самите лекари са ми казвали,че не са по каса.
Merelenda bouquet HugАко можеш да ми дадеш електронния адрес на този документ,на втори и двете с майка ми сме на преглед при софийския лекар и ще настоявам пред личната лекарка да ни даде талони за ТСХ и ФТ4.
Много е неприятно,сега се замислям колко ли направления са си спестили при всичките ми здравословни проблеми,вече ще се интересувам какво ми се полага и ще си искам сама изследванията.
Ендокриноложката,при която ходих съвсем наскоро не само,че ми пусна единствено ТСХ по здравна каса,но и не ме диспансеризира.Как така никой за толкова години не ми го е предложил,направо не мога да се начудя.А дори и в Ендокринология съм лежала.Едва ли в Бургас ще намеря някой,който да се съгласи.
Цитирай


Мнения: 7 782
Понеже отговора който съм цитирала горе от НЗОК е към 2012 година - http://www.nhif.bg/web/guest/204  (тогава май отправих запитването), то ето от 2015 г.
Влизаш тук: http://www.nhif.bg/web/guest/700
Приложение 9 е за диспансеризирани от ОПЛ
Номер 14 е диспансеризирани от специалист. Гледай графиките за над 18 годишна възраст и чети срещу заболяването какво се полага.


Натисни върху снимката с десен бутон и от падащото меню избери "отвори изображение в нов раздел", за да видиш какво пише, че така не се чете.

И още нещо, ако си диспансеризирана може да си взимаш лекарствата с рецептурна книжка и намаление. Не съм гледала колко излизат като цена и какви са намаленията, но преди години бяха драстични, особено на пропицил, който е по-скъп и излизаше тройно по-евтино.
Сега от любопитство надникнах - Пропицил и метизол с каса са на половин цена, а тирозол не се покрива от касата.

А относно това:
Цитат
Касата заплаща изследванията на хормоните: FT4 (10.08), TSH (10.09), FSH(10.23),  които обикновено се назначават от лекар ендокринолог, като хормоните FT4 и TSH  могат  да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.
Нямам електронен документ. В сайта на НЗОК има платформа за онлайн запитване, там питах и ми отговориха, като отговора беше публикуван на сайта им и видим от всички.
Няма как да го намеря след толкова запитвания и отговори. Но кодовете за ТСХ и ФТ4 са сложени в скоби и ако личната се запъне, може да и кажеш кодовете и да кажеш, че от НЗОК са ти ги дали в отговор на твое запитване и са ти казали, че по преценка може и ЛЛ да ги пусне. Моя приятелка така направи и личната и пуснала изследвания  Laughing Малко се направила на ощипана, но все пак и дала и за ТСХ и за ФТ4 талон за изследване.
« Последна редакция: сб, 19 мар 2016, 13:39 от Merelenda »
Цитирай

Бургас

Мнения: 4 918
Много ти благодаря,ама наистина много  Hug bouquet
Първото лекарство,което ми изписаха беше Пропицил,направих агранулозитоца и получих някаква треска-три дена мускулите ми сами се свиваха и разпускаха,беше някакъв ад.Обадих се на лекаря,който ми го изписа и той каза да спра Пропицила,да си направя изследването за агранулоцитоза и накрая в прав текст ми каза да не му звъня повече.
С колита ми никой не иска да се занимава заради подобна причина,имам алергия към една от основните съставки в лекарствата,които помагат и са по каса.Правя тежки реакции към салициловата киселина и това,което чувам е "Ами търси си лесното" и "Аз не мога да ти лекувам червата при това положение"За колита ходих до София в университетска болница и това,което ме попитаха накрая беше какво изобщо пия.Бързах да хвана влак,грабнах епикризата без да я поглеждам и във влака видях,че са ми предписали лекарствата,които аз им казах,че пия и то в съвсем същите дозировки,в които казах.
Нямам представа къде мога да се оплача и от къде изобщо да намеря помощ.
Цитирай


Мнения: 132
Цитат
Февруари 2014 на годишен преглед всичко беше в норма (никога не съм имала проблеми с жлезата), към края на лятото започнах за се задъхвам бързо и да слабея, плюс ускорен пулс
Декември се оплаках на ревматолога и той се усъмни за базед и ми пусна кръвни изследвания.

Референтни ТСХ 0.358-3.74 Т4 0.76-1.46 Т3 2.18-3,98
стойности
Декември 2014 - ТСХ - 0.005,  Т4 - 2.4,  Т3 - 11.7
Март 2015           ТСХ - 0.01,    Т4 - 1,     Т3 - 12
Април                  ТСХ -  0.3,     Т4 - 0.8,  Т3 - 3.2
Юни                     ТСХ - 0.8,      Т4 - 0.9,  Т3 - 2.9
Септември           ТСХ -  1.9,      
Декември 2015    ТСХ -  2.2      Т4 - 0.9
Февруари 2016    ТСХ -  2.6      Т4 - 1      Т3 - 2.6
Март 2016            ТСХ - 1.030   Т4 - 1.04 Т3 - 3.14
 
Метимазол започнах на 22.Февруари.2015 по 20 мг,
Април го смъкна на 10 мг, а
Юни съм на 5 мг,
Феруари 2016 по 5 мг през ден

Извинявайте, че се самоцитирам, но ми е по-прегледно така, ще си ги извадя на лист по някое време, явно дълго ще си играем на криеница с тази жлеза.

Така, значи месец след намаляване на поддържащата доза метимизол, ТСХ-то видимо се забавлява. Пулсовата доза през ден метимизол явно не работи, ще видим дали няма да ме сложи на 2.5 мг всеки ден.
По-тревожното е, че нивата на вит. Д и Калций са паднали драстично, което пък е признак на хипофункция и не се връзва с това ТСХ.
Личната ми е предписала ергокалциферол 50 000 веднъж седмично, което ми се струва драстично и на сама глава докато се свържа с ендокринолога вземам нормално вит. Д2 по 6 000 дневно.

Някой някакви идеи  Thinking какво се случва?
« Последна редакция: нд, 20 мар 2016, 17:54 от bibit »
Цитирай


Мнения: 9 607
Чела съм, че нисък вит. Д има по принцип при автоимунните заболявания.
Цитирай


Мнения: 7 782
Добра идея е това с написването на едно място на изследванията, ще си ги напиша и аз.
Референтните на Т4 и Т3 в какви граници на лабораторията са, че в някои лаборатории спрямо реактивите са различни, ФТ4 от 12-24, 9-20, 0.8-1.7
Ако са последните за ФТ4, то се вижда добра секреция на ФТ4, докато ТСХ е с ниска стойност, но февруари и март са добри изследванията, макар Т4 пак да е в по-долна граница и ТСХ да се вижда, че е паднало до 1. Все още в норма обаче. По-притеснително е ако се спре терапията да не забие пак в нулата.
Идеята е на 1 таблетка ТСХ да е по-високо, което ще покаже, че нямаш нужда от тиреостатик, а ФТ4 да е в ниските стойности, както е сега. Но при теб ФТ4 се повлиява, а ТСХ пада.

За Д витамин аз бих се консултирала с ендокринолога като се налагат по-високи дози. Нека той да каже каква да е терапията. Пий си го сега както си почнала, той ще увеличи дозата.
И аз като Леми знам, че при автоимунни заболявания има недостиг на Д. Аз така и не се изследвах, но пия някакви мижави дози.
Цитирай

Бургас

Мнения: 4 918
На мен вит.Д ми беше отчайващо нисък,а Парат хормон висок и докторът от София ми предписа за 1 месец да пия по 8 капки Вигантол дневно.На 2ри ще ми каже дали да продължавам да го пия.
Цитирай


Мнения: 7 782
За нерви 35 35 35
Цитирай


Мнения: 8
Момичета , имам следният проблем.Болят ме колената от известно време.Незнам дали има нещо общо с тъпия Базед.Отгорена всичко си намерих леки твърди подутинки отзад на главата симетрично разположжени.При допир болят.Незнам от кога са , аз ги открих скоро.Дъщеря ми се развика , че това може да е нещо онкологично и да отивам веднага при джипито .Отидох , но тя каза , че не е страшно , да не го мисля , понеже съм слаба това били по ясно изразени лимфни възли.Нямало нищоо страшно.Оббаче защо при натиск болят .Чувствам си главата отзад така , все едно цял ден съм била вързана със стегнат ластик.Влезнах в интернет и се начетох на какви ли не ужасии и се ффилмирахх много.Не са на врата тези подутинки за да мисля , че е пази боже нещо лошо.Утре съм решила пак да ходя при джипито и да искам пкк и ехограф.
Цитирай


Мнения: 7 782
Къде отзад на главата? Може да е наистина безобидно.
Скоро майка ми ходи заради болезнена подутина на тила. Казал и докторът, че е спала на неудобна възглавница. Болезнено е мястото, като подуто топче, но вече спадна.
Освен подуване на лимфни възли, там може и мастни образувания да се появят, та най-добре специалист да погледне. По-добре на хематолог, ако е лимфен възел или някакво мастно образувание, той ще каже.
ПКК + ДКК искат на първо време.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 750 отговора