Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 146 829
  • 758
  •   1
Отговори
# 705
  • варна
  • Мнения: 57
Meat On BoneБлагодаря за отговора Ензимче.Смятам скоро да опитам да пека с шунковар във фурната.Все пак ако някой вече е пробвал ще се радвам да сподели.Ако се получи всички ще разберете.Poultry Leg

# 706
  • София
  • Мнения: 472
zlatitu,  какво стана - пече ли във фурната? На мене ми отлежава в хладилника щумковара с маринован врат и утре трябва да го пека/варя/ Иска ми се да пробвам с печене. На колко градуса се пече? Ако някой друг е пробвал, моля да пише.

# 707
  • Стара Загора
  • Мнения: 17
Здравей пече се на 80С,ако печкатави има конвекция ползвайте я.Ако няма на горена и долена степен,Аз така си правя салам тип сервилат но ползвам термометър със сонда + термометър за фурна.Със шунковара не съм пробвал!Успех.

# 708
  • София
  • Мнения: 472
ngkoko, благодаря. Ще пробвам.

# 709
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Здравейте, искам и аз да си направя домашна шунка. Нямам шунковар, но четох, че може и без шунковар да се получи. Даже си харесах рецепта

https://batimiti.blogspot.com/2017/12/blog-post_11.html

Имам обаче няколко въпроса.

Тази нитритна сол задължителна ли е и за какво се ползва. Гледах много рецепти и не я срещам почти никъде. Мога ли да я пропусна?

В различните рецепти пише различно време за варене / печене. Едни казват: Като достигне 80 градуса шунката се сваля от котлона и се охлажда. Други: Като стигне 80 градуса шунката се вари 2 часа. Кое е по-добре?

С кои подправки ще постигна най-класическия вкус, който познаваме?

Извинявам се за многото въпроси, които са обсъждани сигурно хиляди пъти, но много е изписано и не мога всичко да изчета. Ще се радвам и да ми препоръчате други рецепти, които са изпитани.

Благодаря Simple Smile

# 710
  • София
  • Мнения: 7 853
Отговарям вътре в цитата:

Здравейте, искам и аз да си направя домашна шунка. Нямам шунковар, но четох, че може и без шунковар да се получи. Даже си харесах рецепта

https://batimiti.blogspot.com/2017/12/blog-post_11.html

Имам обаче няколко въпроса.

Тази нитритна сол задължителна ли е и за какво се ползва. Гледах много рецепти и не я срещам почти никъде. Мога ли да я пропусна?

Нитритната сол се добавя за да се запази свеж цвета на месото. В минимални количества тя е безопасна. Не се продава свободно в търговската мрежа. Може да се замести със захар

В различните рецепти пише различно време за варене / печене. Едни казват: Като достигне 80 градуса шунката се сваля от котлона и се охлажда. Други: Като стигне 80 градуса шунката се вари 2 часа. Кое е по-добре?

Има два вида време на приготвяне. Първото е времето през което сърцевината на продукта ще достигне определена температура. А второто време се засича от момента в който водата достигне определена температура.

С кои подправки ще постигна най-класическия вкус, който познаваме?

За различните видове шунка се използват различни подправки и те обикновено се посочват в рецептите.

Извинявам се за многото въпроси, които са обсъждани сигурно хиляди пъти, но много е изписано и не мога всичко да изчета. Ще се радвам и да ми препоръчате други рецепти, които са изпитани.

Благодаря Simple Smile

# 711
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Дядо хаджия, страшно полезно, много много благодаря.

# 712
  • Колоколамск
  • Мнения: 11 440
Дядо хаджия, а захарта ще свърши ли работа като нитритната сол - да запази шунката розова? Аз не съм слагала нито захар, нито нитритна сол, посивява след нарязване, ама бързо свършва, та не ми е проблем, просто питам.

# 713
  • София
  • Мнения: 7 853
Дядо хаджия, а захарта ще свърши ли работа като нитритната сол - да запази шунката розова? Аз не съм слагала нито захар, нито нитритна сол, посивява след нарязване, ама бързо свършва, та не ми е проблем, просто питам.

Ами това ми е препоръчано от технолози в месопреработването. Да не забравяме все пак, че правим домашен колбас без сума ти консерванти и тем подобни Е-та и нашето производство няма да е много трайно. По въпроса за цвета, аз ползвам сок от червено цвекло или разтварям в млякото червен пипер.

# 714
  • Колоколамск
  • Мнения: 11 440
Благодаря ти!
Червен пипер слагам и аз, пушен. Слагам и няколко капки течен пушек, не знам колко е вреден, уж не бил, но става много вкусно.

# 715
  • София
  • Мнения: 2 298
Благодаря ти!
Червен пипер слагам и аз, пушен. Слагам и няколко капки течен пушек, не знам колко е вреден, уж не бил, но става много вкусно.

Ензим, а от къде се сдобиваш с течен пушек ?

# 716
  • София
  • Мнения: 7 853
Благодаря ти!
Червен пипер слагам и аз, пушен. Слагам и няколко капки течен пушек, не знам колко е вреден, уж не бил, но става много вкусно.

Точно заради този течен пушек, който се слага в неограничени количества в купешките колбаси, спрях да ги купувам. Направо ме удря в носа и има аромат на изгорели автомобилни гуми.

# 717
  • Колоколамск
  • Мнения: 11 440
Благодаря ти!
Червен пипер слагам и аз, пушен. Слагам и няколко капки течен пушек, не знам колко е вреден, уж не бил, но става много вкусно.

Ензим, а от къде се сдобиваш с течен пушек ?

Поръчах си го Оттук

Дядо хаджия, с пет капки на килограм не е същото като неограничени количества. Simple Smile А ароматът е много истински, поне на този, който си взех.

# 718
  • София
  • Мнения: 2 298
Благодаря ти!
Червен пипер слагам и аз, пушен. Слагам и няколко капки течен пушек, не знам колко е вреден, уж не бил, но става много вкусно.

Ензим, а от къде се сдобиваш с течен пушек ?

Поръчах си го Оттук

Дядо хаджия, с пет капки на килограм не е същото като неограничени количества. Simple Smile А ароматът е много истински, поне на този, който си взех.

Благодаря !

# 719
  • Мнения: 16
Без нитритна сол малотраен колбас с колбасен вкус никога няма да направите. От 20 отрови, които се слагат, може да задраскате 19,  но Е250 (натриев нитрит) - не! Без него ще получите сивозелен продукт с лош вкус. И всичко това е описано вече  в темите, ама кой да чете.. По-лесно е да се пита, защото чукча писател, не читател.

Общи условия

Активация на акаунт