Рецепти за бавно готвене, или т.нар. слоу кукинг (= slow cooking)

  • 39 104
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 687
нека това е нашата ГОТВАРСКА КНИГА ЗА БАВНО ГОТВЕНЕ  Flutter
публикуваме тук само или изпробвани от него рецепти, за да може всеки да се ориентира директно лесно, когато готви в това гърне, или линкове към сайтове с рецепти за бавно готвене Grinning
приятно бавно готвене!

отделно е темата, в която обсъждаме метода и уреди като цяло  Peace  дано скоро в настоящата горецепти-тема се завъртят успешни ястия, шунки, десерти и какво-ли-не-още, сготвено бавно и вкусно  bouquet

Последна редакция: нд, 06 дек 2015, 16:10 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 2 687
и като за начало: доста пълният с рецепти за слоу кукинг сайт на pep-4o  bouquet
има и много английски, но някак си ми се ще първо да пробвам и после да споделям  Peace

# 2
  • Мнения: 1 572
Ще следя с  интерес.
Любими в къщи са малки кюфтенца (рецепта по избор) под доматен сос с праз.
Понякога първо запечатвам кюфтенцата на тиган с олио, а после в соса им запържвам праза. Но и без тази стъпка стават вкусни. Печене да речем 4 часа на силно или 8 на слабо.

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 786
Чудесна тема!
Благодаря на arino за инициативата!

dobra, скоро ще пробвам кюфтенцата с доматен сос.

Аз днес правя в моето уредче пилешки бутчета с картофи, по тази рецепта:
http://tedytitova.blogspot.bg/2014/02/blog-post_8.html

Освен вече дадения блог на пепчо, споделям още някои с мн хубави рубрики за готвене в крок пот/бавноготвещи тенджери:
http://tedytitova.blogspot.bg/search/label/Crock-Pot
http://ilrai.blogspot.bg/search/label/crock-pot
http://luluto.blogspot.bg/search/label/Crock%20Pot
http://angellovescooking.blogspot.bg/search/label/Crok-Pot
http://qni.blogspot.bg/2014/05/blog-post_27.html

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 10 348
Благодаря за темата!  bouquet
Ще ми бъде много полезна, тъй като тепърва ми предстои да готвя в Крок пот. Моя ще пристигне другата седмица, вече нямам търпение. Grinning

И за да не ми е "празен" поста да попитам за рецепта за сърми. Колко време се готвят и колко вода се слага?

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 786
И за да не ми е "празен" поста да попитам за рецепта за сърми. Колко време се готвят и колко вода се слага?

Заповядай: http://pep-4o.blogspot.bg/2011/12/blog-post_19.html

# 6
  • Мнения: 9 109
запис    Grinning и благодаря за телмата arino   bouquet
Пък и идва времето за големите парчета месо за празниците,у горещо препоръчвам последното ми филе с чесновия сос, правих го и в слоукукъра, но предварително запечатано пак.  На 9ч. бавно и течностите съвсем малко.

Някой правил ли е суши пълнени чушки вътре? Дали се накисват предварително?

# 7
  • гр. София
  • Мнения: 4 774
Чудесна тема!
Благодаря на arino за инициативата!

dobra, скоро ще пробвам кюфтенцата с доматен сос.

Аз днес правя в моето уредче пилешки бутчета с картофи, по тази рецепта:
http://tedytitova.blogspot.bg/2014/02/blog-post_8.html

Освен вече дадения блог на пепчо, споделям още някои с мн хубави рубрики за готвене в крок пот/бавноготвещи тенджери:
http://tedytitova.blogspot.bg/search/label/Crock-Pot
http://ilrai.blogspot.bg/search/label/crock-pot
http://luluto.blogspot.bg/search/label/Crock%20Pot
http://angellovescooking.blogspot.bg/search/label/Crok-Pot
http://qni.blogspot.bg/2014/05/blog-post_27.html




Благодаря за темата  bouquet Предлагам да се сложат в началото, както и този линк предложен от Глен https://www.andrewjamesworldwide.com/Manuals/Slow_Cooker/Slow_Cooker_English.pdf.  Peace

# 8
  • София
  • Мнения: 546
И аз благодаря за темата  bouquet

запис    Grinning и благодаря за телмата arino   bouquet

Някой правил ли е суши пълнени чушки вътре? Дали се накисват предварително?

Аз съм правила (дано само правилно съм разбрала, че питаш за сушени чушки  Embarassed). Заливам ги с вряла вода, колкото малко да се отпуснат, за да мога да ги напълня хубаво. Не ги кисна, веднага след като ги залея започвам да пълня. Правила съм ги и с боб и с месни пълнежи - според мен стават най-вкусни в слоу-кукъра, най-добре се смесват вкусовете като се готвят бааааавно, баааавно Simple Smile

# 9
  • Мнения: 9 109
да, точно сушени. Благодаря ти  bouquet Ще напълня един грънец със сарми и чушки.

# 10
  • Мнения: 13
Здравейте на всички.

Едва от вчера имам този невероятен уред и вече спретнах първата си гозба в него. Малко импровизирах, но мисля, че се получи доста добре.

Та става въпрос за свински пържоли с гъби и картофи.
Нарязах на парчета 2 картофа, 2 глави лук, около 400гр. гъби и един морков. На пържоли нарязах и 650гр. свинско филе. Всички зеленчуци сложих в гърненцето и обърках със сол, чубрица, сминдух и олио. Отгоре наредих пържолите, леко оваляни в олио, подправени със сол и с малко черен пипер. Не съм добавяла никаква течност. Затворих съда и готвих 1ч. на силно, после го сложих за още 6ч. на слабо и накрая понеже ми се видя че иска още добавих 1ч. на силно.
За всички, които решат да изпробват да Ви е сладко.
P.S. Аз още се облизвам.

# 11
  • София
  • Мнения: 12 235
Кюфтенца тип Икеа от Хедра
Цитат
Аз пък правих кюфтенца тип Икеа в крока и станаха доста добре. Ползвах направо готови кюфтета (домашни са, носи ми ги човекът с млякото), но човек може да си ги направи както му харесват - 20 бр кюфтенца трябват, моите бяха с големината на слива. Може да се запържат предварително и сигурно ще стане по-вкусно и по-добре ще си пазят формата, обаче аз не обичам да пържа, а и не ми се занимава със стъпки, които може да се пропуснат - така че просто ги метнах в крока както си бяха замразени.

В 1 пакетче разтопено масло се запържват лук и целина на по-бавен огън до леко кафяво. Добавя се четвърт чаша брашно и се пържи до кафяв цвят. Разрежда се с една чаша мляко и една чаша бульон, бърка се до относително гладък сос (няма как да е съвсем гладък, предвид че има лук и целина) и се подправя на вкус със сол и черен пипер. Изсипва се върху кюфтенцата, добавят се още 2 чаши бульон, нарязан лук, ако имате сложете и нарязани гъби и се оставят за около 8 часа на слабо. След това една кофичка заквасена сметана (200 гр - но според мен може да носи и повече и ще стане още по-вкусно с 400 гр) се разрежда с част от соса и се разбива хубаво, преди да се върне към останалия сос в крока. Оттам нататък се сервира с картофено пюре или сварени макаронени изделия (или ориз-пилаф).

# 12
  • Мнения: 493
В този блог има също много добри предложения за готвене в КрокПот http://magi-bg.blogspot.com/search/label/Crok-Pot

Този уред ми е незаменим в забързаното ежедневие и доста често го използвам. Радвам се, че се направи такава тема , за да може да съберем повечко изпитани рецепти.
Снощи използвах КрокПот-а за сваряването на свински крачета и опашки за пача. Досега винаги съм ползвала тенджерата под налягане. Но тук станаха " мозък", както се изрази ММ  Simple Smile

пеп-4o, от моя опит с готвенето на сърми и пълнени сухи чушки бих те посъветвала да сложиш най-отдолу чушките , а отгоре сърмите. Аз ги бях сложила смесено и горните чушки бяха станали по-сухички, а долните се свариха добре.  А иначе ги заливам за кратко с гореща вода, колкото да се отпуснат.

# 13
  • гр. София
  • Мнения: 4 774
Използвах днес кукъра за първи път. Правих пиле с картофи. Сложих го на 4 часа. Стана обаче като варено малко. Затова го оставих още един час, може и да не беше нужно. Накрая го пъхнах за 10-15 мин. във фурната да хване коричка. Стана пилешка яхния по-скоро. На дъщеря ми ѝ хареса, което е по-важното.

# 14
  • Мнения: 138
И за да не ми е "празен" поста да попитам за рецепта за сърми. Колко време се готвят и колко вода се слага?
не знам за зелеви или за лозови питаш. Аз миналата седмица правих лозови с кайма и ориз. Налях вода, за да ги покрие, един пръст отгоре и сложих върху тях чиния. Както в тенджера правя. Пуснах ги вечерта бавно на 8 часа, сутринта бяха мозък.

Да ви питам мляко с ориз в оризоварка правили ли сте? Някак си не ми се получи най-прекрасното нещо. Сухичко стана. Макар че вероятно си зависи и от самия ориз.

Ще следя темата с интерес  Hug

# 15
  • Бургас
  • Мнения: 10 348
За зелеви питах, благодаря!  bouquet
Но понякога при зелевите слагам и малко лозови и ги варя заедно. Ще пиша скоро,  в сряда-четвъртък трябва да си взема тенджерата. Grinning

# 16
# 17
  • Мнения: 2 687
Направих си първото ястие! Страхотен бял боб Grinning На 8 часа, всичко накуп предварително изкиснат бял боб, доматче, червен пипер, морков, лук, олио. Накрая на обикновена пренесена тенджера сложих за 5 минути да поври с джоджена (ако можех щях така да е последните 15 мин. в кукъра, но не можех). Инфо почерпих и от пепчо и от на титова блоговете Wink

Момичета, помолих модератор на добави линковете, ако не: по-натам!

# 18
  • Мнения: 97
Здравейте и от мен,

Записвам се! Simple Smile

Първо да споделя - новак съм, опитът ми за сега е една рецепта. Но пък съм много доволна.
Правих телешко месо със зеленчуци - моркови, картофи, пащърнак, лук, с вода, колкото да ги покрие. Първо запечатах телешкото на тиган от всички страни, пуснах го на high на около 7 часа, защото месото беше на две големички парчета. Е.. много се оказаха - месото стана мозък, но пък зеленчуците, които бяха доста едричко нарязани се развариха и направо се разпадаха като ги "боднеш" с вилицата. Поне беше вкусно!
Мисля си, че ще трябва всичко да е нарязано на горе долу еднакви парчета.. Simple Smile

# 19
  • Мнения: 789
Благодаря за темата. Много ще ми е полезна, че нямам никакво въображение. Ще чета с интерес (и ще готвя, разбира се Simple Smile )

# 20
  • Мнения: 789
Здравейте на всички.

Едва от вчера имам този невероятен уред и вече спретнах първата си гозба в него. Малко импровизирах, но мисля, че се получи доста добре.

Та става въпрос за свински пържоли с гъби и картофи.
Нарязах на парчета 2 картофа, 2 глави лук, около 400гр. гъби и един морков. На пържоли нарязах и 650гр. свинско филе. Всички зеленчуци сложих в гърненцето и обърках със сол, чубрица, сминдух и олио. Отгоре наредих пържолите, леко оваляни в олио, подправени със сол и с малко черен пипер. Не съм добавяла никаква течност. Затворих съда и готвих 1ч. на силно, после го сложих за още 6ч. на слабо и накрая понеже ми се видя че иска още добавих 1ч. на силно.
За всички, които решат да изпробват да Ви е сладко.
P.S. Аз още се облизвам.

Ама никаква течност ли не слагаш? Не "загоряха" ли картофите? Извини ме за глупавия въпрос. Някъде четох, че картофите трябва да са покрият с течност Два пъти ги правих така, и не ми харесаха, блудкави бяха. Но ако без течност стават по-вкусни, ще пробвам.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 483
Аз до тук нямам кой знае калви фалове с крока. Правих прясно зеле с пилешко наскоро, но бутчетата ги варих предния ден.Другите неща няма да ги повтарям, традиционни БГ рецепти- боб, леща, грах, ориз, картофи с месо и т.н.
Вчера правих кюфтенца с доматен сос- станаха супер. То соса му е цаката де, но аз до сега никога не бях правила. Ето моята скромна рецепта:
2 консерви домати, 1глава лук, 2-3 стъбла целина (просто ми беше останала от преди), 1 шепа замразен микс моркови и грах, 2 скилидки чесън, олио, сол, чубрица, малко захар и 2-3 чаши вода.
Оставих на силно за към 4ч (от закуска докато се приберем за обяд).
Като се прибрах метнах 8 кюфтенца на оребрения тиган да се позапечатат и в това време сгъстих соса с малко брашно, добавих и магданоз. Готовите кюфтета направо от тигана заминаваха в крок пота. Изключих го и докато оправя масата и челядта за обяд (10-15мин) манджата беше абсолютно готова.

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 786
Вкъщи много се харесват пържолите, приготвени по този начин:
http://luluto.blogspot.bg/2011/12/blog-post_20.html#more

Копирам и директно рецептата, като искам да уточня, че вместо червено, аз слагам бяло вино:


Задушени пържоли с червено вино
    6 вратни пържолки с или без кост (в конкретния случай моите са без)
    3 скилидки чесън
    30 гр краве масло
    70 мл червено вино
    50 мл вода
    Сол, розмарин, кимион, черен пипер или други подправки по избор


Пържолите се запичат по 3 минути от страна в сух тиган. В никакъв случай не обръщайте, не бучкайте с вилица, не им байте! Просто ги оставете за 2-3 минутки, обърнете и пак не
пипайте.
Подредете на дъното на съда, в който ще приготвяте. Посолете и поръсете с подправки. Залейте с червеното вино и водата. Върху всяка пържола, сложете по парченце масло.

Включете crock pot-a на I за 8 часа или на II за 3,5 часа и си отидете на работа или излезте на разходка. Когато се върнете ще имате най- крехките и ароматни пържоли, които сте яли.
Ако не разполагате с такъв уред, подредете месото на дъното на тава, залейте по гореописания начин, покрийте с фолио и оставете за 1-1,5 часа на 160 градуса. Махнете фолиото и печете още 20 минути, като поливате от време на време, за да не се изсуши месото

И в двата варианта може да довършите ястието, като приготвите сос. Просто сгъстете събралата се течност на дъното на съда с 1 с.л брашно.

# 23
  • Мнения: 88
Здравейте,
Моля някой, който е правил пълнено пиле със сирене и кашкавал, да сподели рецепта. Благодаря!

# 24
  • Мнения: 9 109
виж в блога на Мина Ангелова, мисля че тя прави

# 25
  • Мнения: 88
Здравейте,
Вчера взех агнешки бут, над 3кг е, и ми се иска да го направя в крок-пот. Харесах си на pep-4o рецептата. Само се чудя, като гледам моето бутче има много дебел слой мазнина и не знам дали ще се запече хубаво в крок пот. Дали после да не го сложа във фурната, с пресни картофки примерно,да се препече и да се получи коричка. Pep-4o, моля за съвет. Твоето само в крок пота ли го прави?
Също имам големи съмнения, че моето ще се събере цялото в крок-пота (който е 4,7 литра) и се чудя на два пъти ли да го правя, какво ли....

Весели празници на всички Simple Smile

# 26
  • Мнения: 9 109
Така или иначе накрая трябва да допечеш във фурната за тен. Изцепи мноооогото тлъсто, но да не остане  без мазнина по него. И ако те се събира наведнъж, по-добре намазвай и слагай във фурната - първо 30 мин на 220*, после намаляш на 140 и печеш 3 -4 часа. С 2_3 пласта фолио

# 27
  • Мнения: 9 109
Пп пресните картофки си направи отделно, в плик

# 28
  • Мнения: 88
Така или иначе накрая трябва да допечеш във фурната за тен. Изцепи мноооогото тлъсто, но да не остане  без мазнина по него. И ако те се събира наведнъж, по-добре намазвай и слагай във фурната - първо 30 мин на 220*, после намаляш на 140 и печеш 3 -4 часа. С 2_3 пласта фолио

Благодаря много! Реших във фурната да го направя този път, пък в крок пота ще опитам по-натам с по-малко количество. В този случай има ли нужда пак да изцепвам многото тлъсто или ще се стопи и ще стане коричк? А пресните картофи в плик как се приготвят? Слага ли им се вода, мазнина....? Съжалявам за глупавите въпроси Simple Smile

# 29
  • Мнения: 88
И още един въпрос? Като го правя във фурна, колко вода и вино трябва да сложа в този случай за 3кг. бутче? И трябва ли по време на печенето да повдигам фолиото и да го поливам с течност? Благодаря Simple Smile

# 30
  • Мнения: 9 109
не вдигаш фолиото, не го отваряш. Слагаш вода - вино-бира, течност изобщо - да бъде около 1 пръст в тавата.

# 31
  • Мнения: 1 572
Как се варяха яйца в слоу кукър? Миналата година помня, че ги оставих 3 часа и половина, но ми се губи на бавна или силна степен. Моля, помагайте, че сега слагам да се варят.

# 32
  • Мнения: 52
Само на мен ли изобщо не ми е вкусна храната приготвена в слоу кукър? Освен това ми се струва, че след това храната много бързо се разваля (съхранявана в хладилник разбира се).

# 33
  • Мнения: 2 687
Аз нямам подобнибвпечатления.

Да споделя,че пробвах телешко със зелен боб, стана страхотно! Рецептата е обикновената: месо,боб,червен пипер, лук, морков, домат, сол, зехтин. 8 часа на лоу.

# 34
  • Мнения: 9 109
и аз нямам. Но съм изключила гответено на печено пиле с картофи вътре  Laughing Иначе зависи как ще си го направиш.

# 35
  • Мнения: X
Здравейте, взех си слоу кукър, но почти всички рецепти, които виждам са за месо :/ Някой има ли препоръки за постни рецепти в кукъра?

# 36
  • Мнения: 2 687
боб, грах, картофи с грах яхния...

# 37
  • Пловдив
  • Мнения: 786
Допълвам прясно зеле, леща, чушки с ориз. Риба също.

# 38
  • Мнения: 1 746
Може ли да споделите как приготвяте супа топчета в слоу кукъра? Всичко ли слагате наведнъж?

# 39
  • Мнения: 2 424
Здравейте, има ли шанс да се съживи тази тема или има друга? Simple Smile

# 40
  • Мнения: 2 774
https://www.bg-mamma.com/?topic=1248333.new#new
Ето линк към трета тема, в първи пост има препратки към по-старите теми

Общи условия

Активация на акаунт