Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 147 521
  • 763
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 3 607
Здравейте интересувам се после как съхранявате?Стават ли за сушене на череши тези уреди?

# 376
  • Мнения: 6 681
Здравейте интересувам се после как съхранявате?Стават ли за сушене на череши тези уреди?
Миналата година суших бели череши, без костилки. Станаха много добре.
Сушените плодове слагам в стъклени буркани, няма проблеми. Единствено в единия буркан сушени кайсии се появиха малко паяжинки. Изхвърлих засегнатите плодове (не бяха много), при другите нямаше проблем, дори почти ги свършихме. Peace

# 377
  • София
  • Мнения: 1 865
Суша всякакви плодове и също ги съхранявам в стъклени буркани. При мене при едни сини сливи се появиха бели червейчета, но след като ги махнах пуснах сливите на още един цикъл сушене и повече никакви проблеми не съм имала. Naughty
Сушила съм череши, вишни ( прекрасни са!), ябълки, круши, сливи, ягоди, кайсии, смокини, черници и даже пробвах с едни червени джанки - станаха чудесни  Grinning Сега ще открия сезона с пресен магданоз и копър, към които после добавям целина, лук, чесън, моркови и всичко, за което се сетя и става чудесна подправка за всякакви ястия. И тях ги съхранявам в стъклени буркани!

# 378
  • Добрич
  • Мнения: 5 447
Лично аз не съм впечатлена от черешите. Изсушени ми приличаха на стафиди, а толкова време си играх да им вадя костилките.
И моите сушени плодове и зеленчуци са в буркани. Имам на повече от година и са добри за консумация.

# 379
  • Мнения: 271
Здравейте отново,
утре ми предстои първото сушене на плодове с моя уред. Имам обаче два въпроса. Тъй като ще е пробно, няма да използвам целия капацитет на уреда. Мисля да изсуша 4-5 банана и толкова ябълки. Но като гледам, те най-вроятно ще заемат максимум 3 от 5те ми тавички. Другите трябва ли да се махат, или е по-добре да останат в уреда? Питам, защото четох, че е добре да си седят всички тавички, независимо колко са заети. Как процедирате вие?
И вторият ми въпрос е, беше пускано тук преди ориентировъчно време за сушене на различните плодове и зеленчуци, но нещо не го намирам. Мисля утре да пробвам с ябълки, круши и банани на 45-48 градуса. Моля, да ми кажете колко часа е необходимо да се изсушат? Предполагам на ябълките ще е нужно повече време, защото имат повече вода и ще трябва по-от рано да ги сложа.  В неделя ще ходя по Планините и ми се иска да си взема изсушените плодове за из път? Simple Smile Предполагам ще успея до  неделя сутринта да си ги изсуша, или да ги зареждам отсега?
Предварително благодаря за помощта!

# 380
  • София
  • Мнения: 1 865
Колкото по-тънко са нарязани плодовете, толкова по-бързо се сушат. Може да се сушат различни плодове едновременно! Скоро не съм сушила банани и нямам спомен колко време ми трябваше, но за ябълките и крушите ще трябват около 16 часа поне, т. е 2х8часа при тази температура. Можеш да сложиш всички тавички и да наредиш по-на рядко резанчетата - така ще се сушат и по-добре. Избягвам да суша с по-малко от 4 тавички, не че не съм пробвала и с 3 - става, няма проблем, но точно заради препоръките да са сложени всички тавички понякога слагам и празни. Мнооооого рядко ми се случва обаче - винаги има какво още да се метне в сушилнята. Grinning Хубаво е по време на сушенето да разместваш местата на тавичките, защото най-горните са винаги по-влажни. Между циклите на сушене ( напр. 8 часа работи машината) трябва да има поне 2-3 часа почивка  Naughty
Още нещо - бананите потъмняват при сушенето, пробвай да ги топнеш в лимонов сок и тогава ги реди в тавичките. Макар че, даже и тъмни - пак са много вкусни  Wink
Така че, моят съвет е да започваш сега, ако искаш в неделя да ги носиш по планините   newsm53

# 381
  • Мнения: 271
Колкото по-тънко са нарязани плодовете, толкова по-бързо се сушат. Може да се сушат различни плодове едновременно! Скоро не съм сушила банани и нямам спомен колко време ми трябваше, но за ябълките и крушите ще трябват около 16 часа поне, т. е 2х8часа при тази температура. Можеш да сложиш всички тавички и да наредиш по-на рядко резанчетата - така ще се сушат и по-добре. Избягвам да суша с по-малко от 4 тавички, не че не съм пробвала и с 3 - става, няма проблем, но точно заради препоръките да са сложени всички тавички понякога слагам и празни. Мнооооого рядко ми се случва обаче - винаги има какво още да се метне в сушилнята. Grinning Хубаво е по време на сушенето да разместваш местата на тавичките, защото най-горните са винаги по-влажни. Между циклите на сушене ( напр. 8 часа работи машината) трябва да има поне 2-3 часа почивка  Naughty
Още нещо - бананите потъмняват при сушенето, пробвай да ги топнеш в лимонов сок и тогава ги реди в тавичките. Макар че, даже и тъмни - пак са много вкусни  Wink
Така че, моят съвет е да започваш сега, ако искаш в неделя да ги носиш по планините   newsm53

Благодаря за изчерпателния отговор!  bouquet bouquet Заредих ги, включила съм машинката да видим какво ще се получи. Simple Smile

# 382
  • Добрич
  • Мнения: 5 447
Аз не правя пауза по време на сушенето. Освен,  докато пренареждам плодовете/зеленчуците и скаричките. Винаги слагам и петте скарички. След като се свият парчетата, пренареждам, така, че празните скарички да са винаги най-отгоре. Нарязаните на тънко парчета съхнат бързо. Ябълки така съм сушила и за една вечер са ставали готови. Но и аз мисля, че за да са ти готови за неделя, е добре да ги наредиш от днес. И като са готови да ги прибереш, че ако ги оставиш на масата, може и да не стигнат до неделя. Поне у дома, така ще се получи...Mask

# 383
  • София
  • Мнения: 53
Здравейте! Simple Smile  Може ли мнение за машината на Andrew James? https://www.andrewjamesworldwide.com/kitchen-c1/preservation-c13 … with-6-trays-p181

# 384
  • Пловдив
  • Мнения: 1 149
Здравейте,
имам уред за сушене Gorenje от 2 месеца. Суших коприва -ок. От вчера се пробвам да суша череши  без костилки и не се получава.Уреда работи 20 часа на 45 градуса,но според мен са  още влажни.
Има ли някъде препоръка или по колко се сушат различните плодове и зеленчуци и ориентир за градусите?
Благодаря!

# 385
  • София
  • Мнения: 1 865
Здравейте,
имам уред за сушене Gorenje от 2 месеца. Суших коприва -ок. От вчера се пробвам да суша череши  без костилки и не се получава.Уреда работи 20 часа на 45 градуса,но според мен са  още влажни.
Има ли някъде препоръка или по колко се сушат различните плодове и зеленчуци и ориентир за градусите?
Благодаря!

20 часа за сушене на череши при тази температура хич не са много. Ако все още не изглеждат добре изсушени значи, че още няколко часа ще им дойдат добре  Grinning
Мога да споделя малко личен опит: за по-бързо сушене след ваденето на костилките разтварям черешите и вишните - така площта на изпарение се увеличава, а времето за сушене съответно намалява с около 25-30%. Друга хитрост, научена от тук е първоначално ( за около час) да нагласявам температурата на 60-65 градуса и след един час я намалявам на 45 и така суша до края. Идеята е, че по-високата първоначална температура по-бързо нагрява продуктите до желаната температура и така се пести също време. Миналото лято си правих експерименти със сушене на домашни и на купешки плодове- домашните се сушат доста по-бързо от купените от магазина. Обяснявам си го с факта, че тези от магазина са брани поне една идея по-зелени, за да оцелеят в приличен вид до купувачите, а домашните ги бера и суша само, след като добре узрели. При наистина добре узрели плодове времето за сушене е с около 6 часа по-кратко от магазинските - пробвах го с кайсии и с ягоди.
Ако ще си ги хапвате сушените плодове още сега - може да ги оставите и не напълно изсушени, но ако ще ги съхранявате поне няколко месеца - трябва да са добре изсушени, иначе ще си завъдите всякакви пълзящи гадинки  Wink Има и опция да ги сложите във фризера - пробвала съм го, но после плодовете ги слагам само в сладкиши - за директна консумация нямам нерви да ги чакам да се размразяват/затоплят  Joy

# 386
  • Пловдив
  • Мнения: 1 149
Алекс, bouquet
Много полезно инфо,тези ще ги хапнем,но ще пробвам отново скоро ,а за ягодите има ли тънкости?Тях не ги режете  или....?

# 387
  • София
  • Мнения: 1 865
Ягодите ги режа поне на половина, понякога и на филийки, ако са по-големи. Цели съм се пробвала да суша и се отказах, заврях ги накрая във фризера и после отидоха за пълнеж на кексове и мъфини   Laughing

# 388
  • София
  • Мнения: 208
Здравейте, отдавна се каня да си взема подобен уред и сега се загледах в тези три модела...
И трите са с еднаква мощност, възможност за регилиране на темп и визуално изглеждат сходни  - марките не са ми много познати за да се доверя на някоя специално, а не мога да се ориентирам дали има достатъчно място межу тавичките..та ако може помощ, съвет ...всичко ще е от полза Simple Smile
Ето ги
1.  https://www.amazon.co.uk/Klarstein-Bananarama-Dehydrator-Stackab … hydrator&th=1
2. https://www.amazon.co.uk/VonShef-Tier-Food-Dehydrator-Temperatur … oduct_top?ie=UTF8
3. https://www.amazon.co.uk/Andrew-James-Digital-Food-Dehydrator/dp/B00FF97SJ2/

# 389
  • Добрич
  • Мнения: 5 447
Лично на мен и трите уреда ми изглеждат с плитки скарички.. Гледах ги с увеличението и така ми се струва. Не виждам как в тях ще влезе например половин едра синя слива. Друг е въпросът, че по-дебелите парчета съхнат по-бавно. Когато суша червен пипер, обикновено пълня доста скаричките, парчетата застават едно над друго и като се посвият, ги намествам отново.
Ако някой има тези модели, ще бъде по-полезен с мнение. По снимката е трудно да се прецени точно височината на скаричките. А и бяха споделили в темата, че имало модели, на които скаричките можели да си променят дълбочината. Нямам идея как става това и не помня за кой модел беше, но мисля, че беше с кръгла форма.

Общи условия

Активация на акаунт