- имат приличния обем от 15 литра, достатъчен за гнездо краставици или един два корена домати.
- количеството почва в по-голения обем осигурява стабилност, защото тежи и държи съда прав. По-леките съдове, с по-малко почва често биват съборени от някоя лятна буря.
- по-големият обем донякъде облекчава въпроса с напояването и прегряването
- правоъгълната им основа и изобщо формата им позволява да се подредят плътно - тоест максимум растения на минимум площ
- позволяват боядисване
- евтини, или дори понякога напълно безплатни са.
Оптималният съд според наблюденията ми е дървено сандъче с пропорции подобни на тези на тенекията, но малко по-ниско и широко. Недостатъци при него са в цената, това, че някой трябва да го скове ( а такива напоследък хич няма), и в нетрайността.
Основният проблем при използване насъдове, непредназначени по презумпция за зарзаватчийство, е в задържането на поливната вода. Трудно се намират подходящи панички, с две думи казано. Затова аз пробивам дренажните отвори не на дъното на съда, на на стените, на около 2 см над ръба на основата. Така се получва нещо като вградена паничка.
Доматите обикновено стават готови за бране около 120-125 дена след поникването, или около 40 дена след първия цвят. Има и известни сортови различия, както и зависимост от външните условия.