Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 135
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 1 095
  • Мнения: 10 874
Пилешки хапки с натрошен чипс

mariat
Бялото месо го режа на хапки. Слагам в купа, после чуквам 1 яйце, подправки- аз слагам червен пипер, босилек, сусам, малко соев сос, горчица.... Импровизирам. Прибирам в хладилкика.
Конфлейкса го мнавам през чопър, ама да не наситнявам много. Добавям към него пак малко червен пипер и сол. И овалвам късчетата месо. В последно време аз ги обърквам направо. На тава с хартия за печене ръсвам зехтин и ги редя. Мажа ги с четка пак с малко зехтин и пека.
Маринатата съм я написала. Яйце, подправки, соев сос, сусам(ако е в панировката може да прегори и за това го слагам при пилето), слагала съм и майонеза, горчица, червен пипер, може чесън на прах, сух босилек също.... Пека на над 200 градуса без вентилатор, но всяка фурна си е различна.

Ренко
Потопих овкусените предварително парченца месо в яйце.Натроших малко чипс,добавих и галета,че станаха едри картофените парченца.Хапките в микса и в тигана.Не ям месо,та не са лични впечатленията.Изядоха ги,иначе щях да ви ги покажа.Във 5 minutes craft е гледал идеята.

# 1 096
  • Мнения: 10 874
Вегетариански бургери със сладки картофи и нахут на Emelie

Сварявам 2-3 средно големи сладки картофа, 1 консерва (около 400 гр) нахут го накисвам във вода и обелвам, тази стъпка може и да си я спестиш, но на мен така ми е по вкусно, след това пасирам нахута с блендера. Обелвам и намачквам картофите, добавям пасирания нахут, сол, черен пипер и 2-3 лъжици брашно, смесвам хубаво всичко. Оформям кюфтета, които не са прекалено дебели, нареждам в намазнена тавичка и пека на фурна на 200 градуса за около 10-12 минути, обръщам ги и пека от другата страна пак около 10 минути. През това време си приготвям соса, като смесвам майонеза, кисело мляко, горчица и малко пири пири сос, за деца може да се добави кетчуп или доматен сос, за да се получи този оранжаво-червен цвят на соса. И сглобявам питка, сос, бургер, слайс кашкавал/сирене, домати, краставички по избор. Бургерите може и да ги изпържиш, също така сместа може да се замрази и да се съхранява във фризер до 6 месеца.  [/spoiler]
 Ето така изглежда накрая.

# 1 097
  • Мнения: 10 874
Сладкиш с конячени сливи, препоръчан от 2в1

И аз направих един сладкиш, че вчера купих едни праскови, дето на вид са като от снимка,  ама като ги срежеш все едно талаш ядеш. Нито са сочни, нито са вкусни. Та, да не идат зян ги намушках в сладкиша. Импровизирах с тестото от тази рецепта, но заради Буболечето пропуснах частта с накисването на плодовете в коняк и добавих малко прясно мляко към тестото.

С 2/3 от продуктите може да направите по-малък сладкиш и да го изпечете в кръгла тортена форма 24 см.


Продукти:

180 г меко масло
180 г пудра захар
3 яйца
300 г брашно
ванилия
1 ч.л. бакпулвер
настъргана лимонова кора от 1 лимон
овесени ядки за поръсване
800 г сини сливи
4-5 с.л. коняк
кафява захар за поръсване

Приготвяне:

* Почистете сливите от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Полейте ги с коняка и ги оставете да се мариноват половин час, като от време на време ги разбърквате. Отцедете плодовете в цедка и запазете коняка.

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно. Сипете ванилията, лимоновата кора и коняка от сливите. Накрая с внимателно бъркане прибавете и брашното, предварително пресято с бакпулвера.

* Постелете правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Изсипете тестото и го разстелете равномерно. Поръсете с овесените ядки. Отгоре плътно набодете резенчетата сливи. Поръсете с кафявата захар и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 30-35 минути. Сервирайте сладкиша охладен. Да ви е сладко!

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 12:17 от Лале в дъжда

# 1 098
  • Мнения: 10 874
Кекс на blackcat6

Моя кекс е по рецепта от една опаковка на бакпулвер. 3-4 яйца, колкото ти душата отпусне, половин чаша олио, чаша захар, 2 чаши брашно, чаша кисело или прясно мляко, бакпулвер, бъркам го в робота - първо яйцата със захарта, после олио и мляко, после брашно с бакпулвер добавям и оставям до 2 минути да повърти. Ванилия също може да се добави по желание. Понякога добавям шарки с какао, понякога орехи, понякога сушени череши и стафиди или лимонови или портокалови корички, понякога сирене и го наричам солен кекс. Течността я правя една идея по-гъста от боза/смес за палачинки и го пека бавно и на ниска температура, в резултат става много пухкав. Случва се да го пека и в тава, а снощи беше в стъклена квадратна купа. Предпочитам да го правя с прясно мляко, но вчера му сложих кисело. Винаги става. Веднъж една позната каза че не слага сода или бакпулвер, но 6 яйца, ми скапах си сместа, въобще не бухнана и стана  длетаво

# 1 099
  • Мнения: 10 874
Кекс на rire

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1.5 ч.ч. брашно
Половин пакетче бакпулвер
1 ванилия
1/3ч.ч. олио
1/3ч.ч. газирана вода

Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се захарта, а след нея жълтъците и брашното, бакпулвера и ванилията. Добавят се олиото и газ. вода.
В отделна купа се обърква с. лъжица какао със с. лъжица олио и към тях се добавя 1/3 от готовата смес за да се получи какаовата част на кекса. Слага се в кексова форма - светла, тъмна, светла част и се пече на предварително загрята фурна - 190°С за около 50 мин.

# 1 100
  • Мнения: 10 874
Пандишпанов блат на 2в1

Най-простичкия пандишпанов блат, който правя е без набухвател и с обикновено брашно. 5-6 яйца, чаша брашно, чаша захар, щипка сол и ванилия. Трикът е да са много добре разбити яйцата със захарта, което на мен ми отнема около 8-10 мин. на най-бързата степен на миксера и после много внимателно да се добавя брашното лъжица по лъжица, за да не спадне сместа. Пече се на 180 С, в предварително загрята фурна.

# 1 101
  • Мнения: 10 874
Баклава на Фенси

Аз правя баклава по тази рецепта. Лесна е и става много добре.

Необходими продукти за баклавата:

1 пак. кори за баница
1 ч. ч. захар
4 яйца
1 ч. ч. орехи
1 пак. бакпулвер
1 с. л. канела
2 пак. ванилия
125 гр. масло
1/2 ч. ч. олио
3/4 ч. ч. брашно

Необходими продукти за сиропа:

3,5 ч.ч. захар
3 ч. ч. вода
сок от лимон
настъргана кора от лимон

Започвам винаги със смилането или начукването на орехите. Правя го с помощта на приспособлението за смилане към пасатора.

В подходяща купа разбивам яйцата с миксер и добавям захарта и продължавам да разбивам, докато се получи пухкава смес.
След това добавям орехите и разбъркването вече е с тел за разбиване.
Добавям пресятото брашно, заедно с бакпулвера.
Най-накрая добавям канелата и ванилията.

Намазнявам тавичката, в която ще печа баклавата.
Готовите кори за баница си ги разпределям на три равни части.
Подреждам първата част от корите в тавичката /не слагам мазнина помежду им/.
Отгоре изливам и подравнявам половината от сместта с яйца.

Подреждам втората част от корите върху сместта.
Изливам останалата част от сместта с яйцата.
Подреждам остатъка от корите за баница.
С остър нож, внимателно, разрявам баклавата на равни парчета, според това колко големи искам да ги сервирам.
Разтопявам маслото и го смесвам с олиото.
С горещата мазнина поливам внимателно по разрезите и оставям малко баклавата да попие маслото.

Печа баклавата на 180 градуса, около 30 мин.
Баклавата е готова, когато отгоре добие тъмно златист цвят.
Изваждам от фурната и оставям хубаво да изстине.

През това време си сварявам сиропа.
Смесвам захарта с водата и слагам на котлона да ври около 5 минути.
Добавям няколко капки от лимоновия сок и настърганата кора на 1 лимон.
Заливам винаги студена баклава с горещ захарен сироп.
Баклавата е по-вкусна, ако се приготви ден два по-рано от деня, в който ви е необходима. Колкото повече престои, толкова по-вкусна става.
Баклавата се държи на студено.

Алечка
Видео рецепта

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 20:34 от Лале в дъжда

# 1 102
  • Мнения: 10 874
Сладкиш с ябълки и бисквити на 2в1

Чаени/маслени бисквити - колкото да покрият дъното на тавичката
125 гр краве масло
500-600 гр настъргани ябълки (да стане плътен слой върху бисквитите)
1 ч.ч. накълцани орехи
4-5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
канела, ванилия
кардамон (по желание)
Може да се сложи и готова смес от подправки за коледни сладки.

Яйцата се разбиват със захарта и солта, докато побелеят и утроят обема си. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера и подправките. В тавичка се стопява пакетче масло. Отгоре се нареждат чаените бисквити, върху тях се слагат настърганите ябълки, следват накълцани орехи и върху всичко се излива кексовата смес. Най-отгоре върху тестото също може да се поръсят орехи. Пече се на 180 С, в предварително загрята фурна. След като се извади по желание може да се наръси с пудра захар.

# 1 103
  • Мнения: 10 874
Сладкиш с ябълки на rummi_pl

 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, непълна ч.ч.олио, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 кг.ябълки, 1 канела. Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се на тънка струйка олиото.Добавя се брашното с бакпулвера.Изсипва се по-малко от половината смес в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Ябълките предварително се настъргват и се изцеждат от сока. Прибавят се 2-3 с.л.захар /ако се налага/ и 1 пак.канела.Размесва се и се разстила върху изсипаната смес.След това се изсипва и останалата смес и се пече на умерена фурна /не повече от 200 градуса/.Поръсва се с пудра захар.

# 1 104
  • Мнения: 10 874
Печена тиква на rire

Пека тиква - цигулка, другата ми идва много дебела. Режеш на парчета , колкото дланта без пръстите +/– и махаш кората. Слагам в тавичка с вода /около 1 пръст/ с долната част нагоре. След около 30 мин. обръщам и слагам ч.л. мед на всяко парче. Запичам и готово. Пека на 200 градуса по средата, може с вентилатор, може и без. Ако бързам и нямам достатъчно време преди да сложа тиквата във фурната я заливам с вряла вода от термоканата да омекне за около 10 мин. Тогава по-рано обръщам.

Hri_s
В последно време, когато обаче имам домашни тикви, я пека като само я нарязвам на по-големи парчета, без да я беля. Цялото дъно го поръсвам със захар и нареждам парчетата с кората нагоре /така няма възможност да ми изгори/, слагам малко вода и пека на умерена фурна.

# 1 105
  • Мнения: 10 874
Боб на хайвер от rire

Боб правя веднъж в годината - за Коледа. Правя го на хайвер - сварен боб, лук, сол, зехтин и оцет в блендера до гладко пасиране. Много се харесва. За да няма грешки при варенето, го кисна от предната вечер във вода, после вакуум тенджерата и готово.

Titina
Ако сложиш и пресен кориандър, става една мексиканса паста.....на която никога не съм знаела името  newsm78

# 1 106
  • Мнения: 10 874
Туршия

За трилитров буркан:
моркови, карфиол, зелени домати, чушлета, камби (каквото решите, това слагате)
целина
5-6 вишневи листа
6 аспирина
4 с. л. сол
4 с. л. захар
1 ч. ч. оцет

# 1 107
  • Мнения: 10 874
„Китайска манджа“ на vesi1

Нещо, което вкъщи наричаме "китайска манджа". Бяло пилешко месо се реже на хапки и се омешва с 1 яйце, пипер, захар, сол, маалко брашно и може и соев сос. Това стои поне 30мин. Режа на лентички каквито зеленчуци имам - чушка, морков, тиквичка, зеле, лук. После в сгорещен тиган (ако имате уок още по-добре) с малко мазнина се минават зеленчуците, но по отделно всеки вид. Царевица и гъби също вървят. Най-накрая и пилешкото минава през тигана. Междувременно се попарват нудълси (аз ги варя направо) и яденето е готово.

mariat
Веси, преди да добавиш мръвките сложи за секунди, (но внимавай да не прегори) сусам. Много добре се връзва с такава манджа.

# 1 108
  • Мнения: 10 874
Картофени кюфтета на фурна от ЕлиТ

Нямам точна рецепта. Просто реших да не ги пържа. Малко над кило картофи, 1 цяло яйце и 2 жълтъка, другото - на око и вкус. Станаха, изядоха се, но не са за изложба Simple Smile Да кажа, че част от кюфтетата бяха оваляни само с белтък (заради мен). Залепнаха на хартията за печене. Другите, с галета и белтък, си бяха ОК.
Абе, по-лесно, по-бързо и по-здравословно Simple Smile

# 1 109
  • Мнения: 10 874
Топла салата на mariat

На хартия за печене слагам цвекло, морков, тиквичка на кубчета и розички карфиол. Ръсвам със зехтин и малко соев сос(той придава леко карамелизиран и сладникав вкус). Запичам за десетина минутки. Сервирам топла, а всеки си слага дресинг по желание. На нас и така си ни е вкусна. Дресинг от горчица, мед, сол, чер пипер, зехтин, оцет, магданоз и копър- всичко се пасира.

Ако искаш да забързаш процедурата- пусни фурната+ вентилатор. Това, ако фурната ти е затоплена, иначе си трябва още малко време. Но, ние цвеклото и сурово си го хапваме. То и морковите стават най- вкусни, защото са и леко хрупкави. Може да се ползва и за гарнитура.

Общи условия

Активация на акаунт