Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 600
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 10 874
Лимонени курабийки с орехи от svetal4o27

250 г брашно, 150 г захар, 125 г меко масло, 125 г смлени орехи, 1 яйце, кората на 1 лимон и около 50 половинки орехи.

От всички продукти (без ореховите половинки) се замесва тесто. (Отначало изглежда сухо и че няма да успее да се замеси, но после си става точно.) При това много приятно нелепнещо тесто. Късате тесто колкото орех и го стопчвате. Нареждате върху пекарска хартия в тавата на разстояние 2 пръста. После на всяко топче отгоре му натискате по една половинка орех, докато се посплеска до питка. Външната обиколка леко се напуква, да не ви пука. Печете 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не повече. Лекичко да порозовеят. Оставяте да изстинат и ги почвате .
Така обяснено изглежда дълга и широка, но не е. Възможно най-икономичните сладки откъм време и труд са.

постът тук

# 301
  • Мнения: 10 874
Идея за когато тутманикът не се опече от mariat

Да дам и аз съвет за полусуровия тутманик. Взeми по- малка тавичка. Начупи на парчета, но гледай те да не покриват само дъното. Разбъркай яйца, сирене, прясно мляко, малко бакпулвер и няколко лъжици брашно- да стане като кексово тесто на гъстота. Изливаш, така че всички залъци да се накиснат добре. Отгоре няколко бучки масло и запичаш.

постът тук

# 302
  • Мнения: 10 874
Шоколадов кекс с червено вино, препоръчан от Мъ℘♥Мяɣ

Продукти за форма с диаметър 23см.
по идея на: Smitten kitchen
125г меко масло
180г кафява захар
150г бяла захар
3 яйца, на стайна температура
кората от един портокал, настъргана
250мл червено вино
200г брашно
60г какао
1 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол

Фурната се загрява на 180°C. Форма за кекс с диаметър 23см се намазва с масло и поръсва с какао.
Брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа.
Маслото се разбива с двата вида захар, докато сместа побелее и стане пухкава.
Добавя се яйцето и портокаловата кора.
Сухите съставки и виното се добавят на части, като се редуват.
Не се притеснявайте, ако при добавянето на виното, сместа изглежда пресечена. Това е нормално.
След като се добавя цялото количество брашно, тестото ще изглежда добре.
Сместа се изсипва в кексовата форма и се пече за 35-40 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
Оставя се за 5-10 минути във формата, след което се обръща върху метална скара и се оставя да се охлади напълно.
По желание се намазва с шоколадова глазура.

Продукти:
100г черен шоколад
50г масло
1 супена лъжица заквасена сметана (препълнена)

Черният шоколад и маслото се разтопяват на водна баня.
Оставят се да се охладят леко и се добавя сметаната. Всичко се разбърква добре и с получената глазура се намазва кексът.

Допълнение на Мъ℘♥Мяɣ:
Значи кексът стана бижу. Същата рецепта като на този с вино, но сварих цял портокал за 30 мин. и го пасирах с виното, което намалих на 200 мл. иначе в рецептата е 250. Всичко друго е същото.

Последна редакция: сб, 10 фев 2018, 23:26 от Лале в дъжда

# 303
  • Мнения: 10 874
Пържени кюфтета на Янтра

Половин килограм кайма смес свинско-телешко - съотношението няма значение, леко променя вкуса само.
2 яйца
Четвърт сух хляб му се взима само сърцевината, без кората - важно е да е сух, ако е пресен - препичам го на ниска темп във фурната.
Лук - зависи от големината, ако главите са с големина на мандарина, то две, ако са с големина на 200мл чаша - една (голямо обяснение, нали?)
Червен пипер - 1 ч.л. (за моя вкус с връх, ама повечето хора биха предпочели по-малко)
Сол малко, май не слагам откакто имам деца, купената кайма е солена. Чубрица, черен пипер, малко! кимион. Магданоз - аз салагам така по повечко. И ТАЙНАТА - на половин кг кайма слагам половин пакет бакпулвер. Стават по-бухнали.

С тоя бакпулвер избих рибата, ама сериозно слагам.

Мокря хляба, обирам средата. Слагам каймата и всичко и омесвам. Кюфтенцата ги правя по-малки отколкото искам да са на масата и по-плоски, защото се раздуват.

постът тук

# 304
  • Мнения: 10 874
Пържени кюфтета на svetal4o27

500 г кайма от свинска плешка, смляна в месарницата.
1 яйце, 1 малка глава лук, настърган на ситното ренде, намокрена и изстискана среда от две филии сух бял хляб, 1 равна ч.л. сол,1 ч.л. черен пипер, 1 с.л.чубрица, 1 шепа нарязан магданоз, 1/2 ч. л. кимион. Каймата се омесва с мокри ръце и се оставя в хладилника, покрита с прозрачно фолио за час-два. Може да се направи и от вечерта, но тогава лука се оставя да се добави сутринта на другия ден.
Като престои, се оформят топчета от цялата кайма. После топчетата се сплескват, овалват се в брашно и се нареждат в поднос или голяма чиния. Сгорещава се олио или в дълбока метална тенджера, или в тефлонов тиган и се пържат. Пърженето почва от първите, които съм набрашнила. Понякога ги пържа без брашно, също стават много хубави.

постът тук

# 305
  • Мнения: 10 874
Лесен сладкиш без яйца, препоръчан от Бърди

2 к.ч. к.мляко с 1 ч.л. сода  + 2 к.ч. захар + 1 к.ч. олио + 4 к.ч. брашно.
Всичко това се обърква и се изсипва в намазнена и поръсена с брашно тавичка ( моята е силиконова и направо изсипвам тестото в нея).Върху тестото с помощта на лъжичка се прави  "мрежа" от някакво сладко.Слага се във фурната и се пече на 180 градуса до готовност - около 20 мин. на моята фурна.

Друг вариант - вместо сладко отгоре се поръсва с нарязани орехи,леко се притискат към тестото с потупване и се пече.
И двата варианта са  вкусни и лесни.

постът тук

# 306
  • Мнения: 10 874
Пастърма на Down Under

Тънки свински рибици или телешки, които нарязвам по дължина. На широчина да не са повече от 4-5 см, иначе изсъхват по-трудно.

Свинското осолявам 24 часа, телешкото поне 48 в морска сол (плътно покрити). Измивам и притискам за денонощие между дъски с нещо тежко от горе. Овалвам в подправки на вкус (в БГ се продава подправка за пастърма и на мен много ми допада). Иначе можеш да смесиш каквото ви харесва - червен и черен пипер, чимен, чубрица и каквото ти хрумне. Ако месото е сухо, можеш да забъркаш подправките с малко вино и намазваш обилно.

Пробиваш дупка в единия край, но не съвсем в края, за да не се разкъса и връзваш с канап. После сушиш. Обикновено моята става за около 10-15 дни, но я суша в хладилник. На вън не съм сушила и нямам опит.

постът тук

# 307
  • Мнения: 10 874
Идеи за приготвяне на черен дроб

Алечка:
Аз кисна дроба в мляко и после задушавам със зеленчуци на тиган.

mariat:
Аз веднъж си купих от месарница и какво бях разбрала го накиснах в оцет и вода. Побеля за отрицателно време. После го измих, хубаво подсуших и го пържих в масло. Много вкусно ми беше.
После в темата казаха, че директно го пържели без моята хамалогия с оцетната вода.

По-кратък вариант: режеш на тънко, измиваш, подсушаваш. Пържиш и после посоляваш.

Режа дроба на парчета с дебелина един пръст. Не палеца. Мия и редя на кърпа от чаршаф- не хавлиена. После намотавам кърпата, за да се подсуши. В тигана слагам масло колкото половин кибритена кутия. Пържа дроба, но гледам да остане една идея по- мек. Изваждам, ЧАК тогава ръсвам сол. После с кухненска хартия забърсвам тигана и слагам втората доза.

YanaDG:
Черният дроб се поръсва/обтрива леко) със сода за хляб, преди да се пържи. У дома никога не сме го киснали нито в оцет, нито в мляко. Парчетата дроб се овалват в брашно и се пържат.

Бобулина:
черен дроб става много сочен и крехък, ако се сложи малко сода за хляб докато се изпържва. Нарязваш дроба на парчета, слагаш щипка сол в нагорещената мазнина и се добавя дроба и след като е готов се посолява. В никакъв случай не го препържвай. Важи за всички видове дроб.Става крехък и вкусен.

Куркума:
На скара на жар.
Режа дебели парчета (2, 5 - 3 см) и пека толкова, че в момента на сваляне от скарата да е леко кърваво в средата.  Оставям го да "почине" 7-8 минути в затворен съд до скарата и така той се "доготвя" сам. Остава сочен, без да е кървав. Соля и пиперя, докато пека.

selleste:
Дроб овалвам в брашно и пържа в олио. Проста рецепта.

Лилянa:
Черният дроб свекърва ми го пържеше и после в мазнината слагаше малко чесън да се запържи. Аз не го харесвам така. Ако ще го пържа го насолявам, малко черен пипер, овалвам в брашно и пържа, като внимавам да остане мек. Иначе мама и татко го правеха на фурна с много лук и сол и черен пипер и ставаше вкусен, така го предпочитам и аз.

her_76
Дроб и аз пържа овалям в брашно и подправен . Добавям масло накрая . Аз го обичам повече студен , като мезе .

daviz:
Килограм дроб режа на малки  парчета като зарчета.Заливам го с прясно мляко и го оставям да престои два часа.Може и от предния ден в хладилника.
Почивам го хубава на попивателна хартия да остане сух.Ако обичате черен пипер и кимеон го поръсете.
Овална се в брашно и се пържи в олио колкото да е покрило тигана.Не трябва да се препържва.Вади се в тенджера с капак и се залива със сока на два лимона,бучица масло и малко скилидки чесън ако обичате и наситен магданоз.Тенджерката се захлупва и разклаща.Оставя се да се задуши.Така дроба става мекичък и крехък.Отдавна само по тази рецепта го правя.

vanini*:
Когато пържа дроб, първо го държа в прясно мляко със сода. Става по-крехък. Когато го пека на скарата, го мариновам в олио, соев сос, черен пирер и вегета (Микадо от Лидл).

blackcat6:
правих преди 2 дена пържен телешки дроб по рецептата на Пеп-чо. Много добре се получи, а аз сякаш съм открила топлата вода, защото установих, че изкисването в мляко прави чудеса. Препоръчах рецептата на сестра ми и тя пък да не остане назад я правила и е доволна. Ако си правите дроб - ето рецептата http://pep-4o.blogspot.bg/2009/10/4-800-1-200-200.html, като подправките ми бяха сол и черен пипер и го бях нарязала на тънки филии с дебелина на малкия пръст, не на кубчета.

Последна редакция: нд, 25 фев 2018, 00:12 от Лале в дъжда

# 308
  • Мнения: 10 874
Меденки с орехови ядки, препоръчани от Сбъдваща мечти

2 яйца
1/3 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
2 с.л.  мед
1 ч.л. канела

1/2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. сода бикарбонат
500 гр. брашно
цели орехови ядки

Разбъркайте яйцата, олиото, захарта и меда. Към това добавете содата, канелата и джинджифила и започнете да добавяте брашното.Трябва да се получи меко, нелепкаво тесто. Внимавайте да не прекалите с брашното, защото меденките ще станат твърди. От тестото започнете да оформяте малки топчета, с големината на орех, а в средата  на всяко топче притиснете една орехова ядка. Подредете така всички топчета в тава с хартия за печене. Оставете разстояние между тях.

Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване. Вашите меденки са готови – вкусни и ароматни!

постът тук

# 309
  • Мнения: 10 874
Сьомга със сметана на Сбъдваща мечти

Продукти за 4 порции:

800 гр. сьомга филе (без кожа)
400-500 мл. готварска течна сметана - неподсладена. Може и нискомаслена.
сол
черен пипер
сух копър
сух чесън (по желание)

Сьомгата се посолява добре, посипваме и с черен пипер и копър. Ако обичате чесън, сложете малко сух чесън, но аз го пропускам, за да не доминира вкусът му. Нареждаме в йена тава.

 Залива се със сметаната, почти да покрие рибата.

Печем на умерена фурна 60 минути или на силна фурна 45 минути. Рибата е готова, като сметаната добие зачервена коричка. Сервираме с гарнитура от картофено пюре, задушени картофи, паста без сосове, ориз със зеленчуци, задушен грах, задушен зелен боб или зелена салата.

Сьомгата става много вкусна, сочна и се топи в устата. Децата много я харесват също.

постът тук

# 310
  • Мнения: 10 874
Печени картофени кюфтета на Янтра

Правя ги като обеля и сваря картофи. После отцедя водата и ги оставя да изстинат на сухо. После мачкам, слагам яйце, сирене, лук, магданоз, черен пипер и пека на хартия за печене. Картофени кюфтета ме мързи да пържа.

постът тук

# 311
  • Мнения: 10 874
Салата с варени картофи и пушена скумрия на raja_nikol

Варени картофи, червен лук, 1 обезкостена и идеално почистена пушена скумрия, сол, оцет, олио, маслинки.

постът тук

# 312
  • Мнения: 10 874
Шаран на фурна с доматен сос от Захир

Аз рецепти не спазвам, всичко правя на око, но се задушава доста лук...колкото прецениш, ама да има.. После се слага доматен сос, аз слагам дафинов лист, черен пипер, сол, може малко захар, ако киселее..Да стане приятен на вкус. Рибата цяла и почистена я заливам със соса и пека във фурната, става много сочна и вкусна, поне според мен. Съжалявам, че наистина не мога да дам повече детейли, но аз всичко правя на око.

постът тук

# 313
  • Мнения: 10 874
Шаран на фурна със сос от Сбъдваща мечти

Шарана го измиваш, изчистваш, изтъргваш люспите, посоляваш и го слагаш да легне в голяма дълбока тава. В тенджера с достатъчно олио запържваш десетина-петнайсет глави стар лук, нарязани на едро , пържиш до омекване, не препържвай . Наливаш смлян или кълцан домат да покрие лука и оставяш да покъкри десетина минути. Слагаш чаша-две орехи накълцани на едро, сол, черен пипер, разбъркваш. С тази смес поливаш шарана в тавата, гледай да сложиш от сместа и в коремчето. Добре е да плува поне до половината в сместа, ако не - слагаш още домат, може и малко вода. Печеш във фурна до готовност - около 40 до 60 минути, зависи колко е голям шарана. Чат-пат поливай шарана с течноста от тавата.

постът тук

# 314
  • Мнения: 10 874
Червена салата на svetal4o27

Червената салата (която на майтап сме кръстили Кармен) е лесна: варено червено цвекло, варен червен боб, печени червени чушки, суров червен лук - еднакви количества, на кубчета, лимон или оцет, олио или зехтин и сол и това е.

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт