Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 135
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 900
  • Мнения: 10 874
Идеи за картофена салата

Titina
Салата от картофи правя по следният начин. На топло сварени картофи слагам червен лук на жулиени. Олио, сол и оцет. Много я тачим в къщи.

polyv
Ще правим картофена салата с децата сега, единия щял да реже картофите, другия киселите краставички, аз лука.
Много е вкусна така салатата. Даже да не повярваш имам червен лук, с него ще я правим. Обичам такъв лук, че е сладък ама рядко се сещам да купя.

Down Under
Не съм слагала кисели краставици в картофена. Аз я правя с много лимонов сок и я оставям да престои.

anjelika_lety
Картофената салата я правя и с праз лук, когато имам, става чудесна!Слагала съм и кисели краставички, но обикновено забравям...

Бърди
За салатите да кажа, купих стръкове целина, това, дето му викат  селъри, и слагам и на картофената, и на пилешката. В Щатите ги ядяха така  и много ми хареса

Светълчо
Картофена салата с кисели краставички правя и аз. А когато е с майонеза, още по-на място са краставичките.

# 901
  • Мнения: 10 874
Костен бульон на mariat

Така го правя със свински кокали, но си мисля, че рецептата е универсална. От кулинарките в сайта е, но ще излъжа, ако се опитам да цитирам име.
Взимаш кокалите, слагаш ги на хартия за печене и ги мяташ във фурната за 15 минути от едната страна и толкова от другата. Сега ... минутите може да са и по- малко, ако кокалите са дребни.  После слагаш кокалите в тенджера, добавяш лъжица оцет, доливаш вода и вариш на най- слабото за 10-12 часа. Аз това го правя в слоукукър, вместо на котлон. Сол си добавяш в количеството, което ще консумираш на момента. Изпреварвам ти въпроса за оцета- киселината се слага, за да се извлече максимума от кокалите и костния мозък. Пак така ми е обяснено.

# 902
  • Мнения: 10 874
Сос от зеленчуци на пара от vesi1

Снощи префасонирах една рецепта на Джеймито и стана страхотна "манджа". Оригиналът беше нещо от сорта на патладжанено-доматен сос с макарони (паста). От там взех идеята за патладжаните на пара.
Патладжаните (2 броя) се режат на две и от вътрешната страна се минават с ножа на кубчета и се слагат да се готвят на пара. Освен патладжаните, на парата сложих тиква, морков, лук, чесън. Доматите (цели от консерва по неговата рецепта) се запържват малко в малко олио, добавя се зарзавата приготвен на пара и всичко се намачква с преса за пюре или вилица.По идея на мъжа ми сложих и нарязани на едри парчета сушени сини сливи. Оставих го да поври тоз гъст сос, като го бърках.
Мажете на препечена филия, поръсвате със сирене (който обича) и ядете.
Зеленчуците на пара станаха невероятни!

# 903
  • Мнения: 10 874
Бърз здравословен плодов десерт на Лилянa

Пускам в блендера - банан, ябълка, 2 обикновени бисквиДи и малко кисело мляко, става много хубаво.

# 904
  • Мнения: 10 874
Плодова закуска на Ekatеrina

Моята закуска: банан, овесени ядки и кисело мляко.Аз добавям канела, орехи и сушени боровинки.

# 905
  • Мнения: 10 874
Подобна на руска салата от Сбъдваща мечти

Сложих малко варени картофи, много шунка и варени яйца,  кисели краставички от най-малките и малка консерва царевица.  Майонеза на око, сол и пипер. Опаткаха я за нула време.

# 906
  • Мнения: 10 874
Руска салата на mariat

Руска салата правя за отрицателно време. Един трик ми е да варя за малко в микровълновата в купичка ивици моркови. Оставям за 5-6 минути във врялата вода, после минавам със студена и режа на малки парченца. Аз слагам и царевица. Замразена. Нея я слагам на сухо в чаша за чай и пак в микровълновата. В едно тенджере варя карофите. На другия котлон сварявам първо яйцата, а после и грахта, която след това минавам пак със студена вода. През това време режа шунката, киселите краставички, изцеждам лимоновия сок и всеки готов зарзават. Аз слагам и парченца кашкавал.

# 907
  • Мнения: 10 874
Майонезена салата с пиле на Down Under

Много обичам и майонезена салата със зелена ябълка, целина - дръжките, пиле и лъжица горчица.

# 908
  • Мнения: 10 874
Пюре от грах на mariat

Аз ползвам замразен грах. Варя, после минавам през студена вода няколко пъти, за да си запази хубавия цвят. Изцеждам, добавям бучка масло, сол и леко затоплено прясно мляко. Пасирам. Ако е необходимо добавям още мляко, масло, сол. Разкошно е.Хапва се топло. Много бърза и лесна гарнитура е.

# 909
  • Мнения: 10 874
Идеи за бързи закуски и предястия с авокадо

Флорче
Опитай на препечено хлебче, авокадото размазано отгоре и поръсено с нарязани на ситно лук, доматче и магданоз. Мням!

mariat
Един път направих размачкано авокадо с жълтък, чесън и лимонов сок. Много ми хареса. Втори път направих по същата рецепта и го хвърлих.....

belinda
Авокадо обожавам. Ям кажи-речи всеки ден. Сутрин редовно закусвам хляб със семена, отгоре нарязано половин авокадо, посолено и обииилно поръсено със сок от лайм. Мъжа ми ме скъсва от бъзик, че пия топла вода с лимон, обаче на филийката държа сока да е от лайм, а не от лимон. Ами - усещам разлика, пък! За мен авокадото и лаймът са като...макароните и сиренето, палачинките и нутелата или туршията с ракия - неразделни

tuty
Авокадо ям с лимон и сол само. В салата не го усещам толкова.

lina_bs
Авокадо с банан и бебешки бисквитки правих на момичетата за следобедна закуска в бебешкият период.

alina_si
Обичам бъркано якце върху препечена филийка черен хляб с масло и отгоре авокадо.

midnightStar
Авокадо с тиква се яде от мен и бебе.

selleste
Авокадо с крема сирене мазахме снощи, доядохме го тази вечер.

Barefoot Kontesa
Обожавам авокадо и го хапвам почти всеки ден от много години.
Току-що обядвах с едно авокадо на салата с малко лук, 1/2 малка краставица, стрък целина, 3 варени яйца, чер пипер, сол, лимон и малко авокадова майонеза.

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 19:11 от Лале в дъжда

# 910
  • Мнения: 10 874
Идеи за оползотворяване на целина от mariat

Беля главата с белачката за картофи и я режа на парчета с големина на 1/4 ябълка. Замразявам ги и после ги добавям в яхнии.
В друг плик прибирам листенцата с най- тънките стъбла- тях ползвам за телешко варено и супи.
Дебелите стъбла ползвам за сос болонезе.
Иначе настъргана част от главата объркана с кисело мляко знам, че се хапва сутрин на гладно при високо кръвно.

# 911
  • Мнения: 10 874
Бърз домашен сладолед на belinda

Направих убийствен сладолед на бебо. Домашна заквасена сметана с манго, разбито в блендера - направо жес-то-ко!

# 912
  • Мнения: 10 874
Торта Медовик, препоръчана от YanaDG

Лесно и бързо се приготвя, вкусна е.  Единствено за следващия път ще изрежа блатовете, след като ги опека. Не преди това, защото при печенето леко се деформират. И после не става така равно при подреждането.


Продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. мед, 2 ч.л. - равни, сода бикарбонат, 100 г краве масло. 3 и 1/2 ч.ч. брашно.

За крема – 1 банка подсладено кондензирано мляко – 380 мл , 300 г краве масло.

Начин на приготвяне:

Блат- Двете яйца разбиваме на пяна със захарта. Слагаме на водна баня,след като заври водата добавяме разтопеното масло и медът.С шпатула размесваме добре 2-3 мин. и прибавяме содата. Бъркаме 5 мин., добавяме 1  и 1/2 ч.ч.пресято брашно, разбъркваме с миксер до еднородна смес и държим на водна баня още около 7- 10 мин.Изливаме горещата смес върху останалото пресято брашно в тава. Първоначално разбъркваме с шпатулата около минута, а след това месим с ръце/ внимаваме да не се опарим/. Може сместа да поеме още около половин чаша брашно. По лесно се обработва сместа докато не е изстинала. Разделяме на 6 равни части. Разточваме от всяка кръг с диаметър 21 см .

 
Останалото го изрязваме и отделяме. Печем върху хартия за печене 5-6 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса на средно ниво. Изрезките не ги хвърляме, а печем, а после стриваме на прах и с тях ръсим отвсякъде готовата торта.


Крем - разбиваме маслото и постепенно прибавяме кондензираното мляко.
Слепваме блатовете, като намазваме тортата отвсякъде навън и между блатовете. Поръсваме със стритите изпечени изрезки накрая.

Оставяме да престои 24 часа.

Ч.ч. = 200 мл .

Направих някои промени по крема. Сварих млечен крем от 350 мл мляко, 2/3 ч.ч. захар и 3 с.л. с връх брашно. Разбих 300 г краве масло, добавих крема и след това кондензираното мляко. Оставих да престои на студено около 45 мин. и тогава намазах тортата.

Добър апетит! Много мека и вкусна торта.

# 913
  • Мнения: 10 874
Торта Медовик с готови блатове на belinda

Блатовете са за медовик, от Берьозка. А кремът е заквасена сметана със захар. По рецепта между някои два блата се слага и сладко от боровинки. Става като френска селска. Ако вместо това се сложи крем от кондензирано мляко и масло, става руски медовик. Бързо, лесно, вкусно, за мързеливи домакини
Тортата направих с точно три кофички заквасена сметана 20%, захар на вкус - около 200 гр. сякаш сложих, една ванилийка и няколко капки лимонов сок за по-киселичко. Блатовете са точно, каквито съм написала - за торта медовик, така си пише на кутията, няма как да ги сбъркаш. Малко е трики да си набавиш хубаво сладко от боровинки, защото по магазините продават боклуци, моето си го взех от Копривщица от бабите. Но може и да пропуснеш сладкото.

elleni
Аз обикновено си точа сама блатовете, но и с руските готови съм правила. Кремът ми е като на Белинда, но добавям към сместа и бита сладкарска сметана малко, става малко по-въздушен някак кремът!
Вчера за пръв път правих торта с готови пандишпанови блатове, че нямах време да пека. Вареният млечен крем (с домашно мляко и домашни яйца) спаси вкуса, беше почти като "оригинална"!

raja_nikol
Обожавам да правя медовик. Моят крем е 1 маскарпоне, 1 кондензирано мляко, 1 сметана. Между блатовете вишни от сладко или сини сливи. Торта за минути, а уникален вкус

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 17:57 от Лале в дъжда

# 914
  • Мнения: 10 874
Медовик/френска селска торта с меденки на 2в1

Медовик и Френска селска за мен са едно и също. Блатовете са еднакви. Кремовете и за двете са малко от типа на "колкото домакини-толкова кремове". В къщи най-много се тачи с най-обикновен бабешки крем (мляко, яйца, захар и брашно) или по модерному така наречения сладкарски крем.
Ако нямате наблизо Берьозка и не ви се занимава да печете блатове става и с най-обикновени меденки от магазина. Има едни по-големи, с 4-5-6 става едно мини-тортЕ за 2-3 души. Ако не ви се занимава и с крем, вземате 2 пакетчета крем "Оле ванилия" на Йоткер, от тези без варене, джуркате и за има няма десетина минути имате готова торта. Само ще трябва да поизчакате няколко часа меденките да поемат от крема и да поомекнат, но то и при истинската торта пак се чака.

Общи условия

Активация на акаунт