Попадна ми интересна статийка и понеже доста 4есто има такива въпроси тук се надявам да съм полезна Grinning                          Да се храним правилно ,не озна4ава само да се тревожим за консумираните калории.Това преди вси4ко озна4ава да следим за ка4еството и хранителната стоинодт на всеки продукт.           През беменността  няки от храните са особено важни и е добре ежедневно да си ги набавяте ,за да може тялото ви да понесе отговорностите ,които бременността му налага.Витамините са необходимите  елементи,които поддържат обмяната на веществата.А през бременността  обмяната се движи на високи обороти;процесът на растеж на нероденото още бебе изисква изклю4ително много витамини.Нужни са предимно вси4ко от вит.А,В6,фолиева киселина и вит.В1.От най-голямо коли4ество се нуждаят бременните със свръх тегло и пуша4ките,но и другите жени 4есто страдат от липса на витамини.                      КОИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ВИТАМИНИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА;  ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА-Регулира една 4аст от обмяната на белтъ4ините,играе важна роля за растежа и размножаването на клетките.Може да си я набавяте от пълнозърнестите продукти,суровия спанак,4ерния дроб(не се препоръ4ва по време на бременност),соевите зърна ,4ервеното цвекло.             ВИТАМИН В1 се грижи за развитието на нервната система.Особено важен е за обмяната на енергия.В големи коли4ества се съдържа в свинското месо,овесените ядки,лещата и картофите.                                                               ВИТАМИН В2 играе важна роля за регулирането на вси4ки хранителни функции на организма.Увели4ава образуването на енергия,грижи се за правилната обмяна на веществата в областта на о4ите(за по-добро зрение),съдържа се в 4ерния дроб,мляко и мле4ни продукти,рибата,яицата.                              ВИТАМИН В6 също като фол.киселина взема у4астие в обмяната на белтъ4ините като нуждата от него расте непрекъснато.Активното му действие се появява при подсилване на имунната система.Вит.В6 може да се открие при по4ти вси4ки видове храни-от месото до зелен4уците и ядките.В особени коли4ества се съдържа в бананите ,картофите ,зелето и сьомгата.                                       НИАЦИН-важен за образуването на клетките.У4аства в изграждането и разграждането на въглехидратите,мазнините и белтъ4ините.От4асти ниацинът може да се самообразува в организма .Намира се преди вси4ко в хранителните продукти от животински произход .Вегетарианците биха могли да открият еквивалент в гъбите и бобовите растения.                       ВИТАМИН В - се съдържа в картофите,месото и рибата,млякото,яицата,граха,4ерния дроб и сиренето.                ВИТАМИ Ц- има важна роля при образуването на съединителната и покривната тъкан,грижи се за по бързо въстановяване на раните.Улеснява приема на желязо от тялото.Отговаря за продуцирането на бели кръвни телца.Защитава клетките от свобоните радикали.Намалява риска от рак.Витамин ц се съдържа в плодовете,зелените зелен4уци ,4ервените 4ушки,доматите,картифите,плодовите сокове и грахта.Повишения прием на Вит.Ц е задължителен при ословие ,4е се задържате продължително време пред компютъра  или сезонът е грипов.Водоразтворимите витамини В и Ц се усвояват много трудно  така,4е коли4еството им трябва постоянно  да се допълва.Тези витамини силно реагират на висока темп.,затова е най-добре да се приемат само от пресни и дълбоко замразени продукти.                                                       БЕТАКАРОТИН-улавя свободните радикали и намалява риска от рак.Защитава кожата от UV облъ4ването.Може да се набави от доматите ,морковите и вси4ки зел.зелен4уци.                                ВИТАМИН А- се грижи за доброто изграждане на тъканите и по- късно за зрението.През първия триместър  на бременността прекомерният прием  може да доведе за увреждане на плода BulbНе приемайте витамини без консултация с гинеколога си .Естественият бетакаротин не може да доведе до натрупване.Той се съдържа в жълто-оранжавите плодове и зелен4уци,но също така в4ер.домати и зел.броколи.                    ВИТАМИН Е-силен антиоксидант.Предпазва от атеросклероза,намалява риска от рак.Намира се в растителните мазнини,ядките и пълнозърнестите продукти,картофите,яицата,месото,фъстъците,портокалите и морковите.