За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

  • 101 730
  • 739
  •   1
Отговори
  • DE
  • Мнения: 971
          За тогава, когато на вън е студено...запечатали
                                аромата и цветовете на изминалото лято!





                           


                               1-ва Тема, 2-ра Тема3-та Тема, 4-та Тема

Таблица за време на стерилизация на консерви
Ориентировачна обща таблица
Метод за стерилизация на консерви във фурна(споделен от Джема)

Рецепти: опитвани, приготвени и предоставени от нас

Мармалади, конфитюри
Печено сладко от сини сливи--от sisitons
Сладко от арония и ябълки---от armeria
Сладко от праскови с портокалови корички--от Кафе със сметана
Сладко от круши с карамелизирана захар---от Ilrai

Сокове, нектари, напитки
Вино от шипки(безалкохолна напитка)--от adelinda
Сок от бъз---от Sisitons

Компоти
Компоти без изваряване--от Тина-Рина

Кетчуп
Кетчуп--от Пеп-4о

Приготвяне на домашен Оцет
Ябълков оцет--от Пеп-4о

Кисели салати, смесени зеленчуци
Салата "Десятка"--от Джема
Гръцка салата/зимнина---от canu6a
Зеленчуци по "кубански"--от Джема
Зеленчукова салата "Ропотамо" (без риба)---от Пеп-4о


Сосове, подправки за овкусяване на ястия
Сладко-кисел сос от сини сливи--от Джема
Универсална зеленчукова подправка---от Пеп-4о
Заготовка за майонезена салата--от Джема
Доматен сос за пици, спагети и др.---от Пеп-4о

Рецепти с патладжан
Маринован патладжан---от Пеп-4о
Маринован патладжан--от raja_nikol
Маринован патладжан---от viki_1974

Рецепти с
чушлета

Пукани-кисели чушлета--от boneti
Хрупкави чушлета---от Пеп-4о]
Мариновани пукани чушлета(рибки)--от midkoo
Мариновани пукани сладки "рибки" 2 от ---midkoo
Пукани люти чушлета с чесън--от Тина-Рина
Камби
Печени пълнени камби---от Джема
Пълнени камби(туршия)---от TheNMaster
Маринивани камби--от Пеп-4о
Чушки(пипер)
Пържени мариновани чушки--от Пеп-4о
Мариновани "100" чушки"--от Gali D и Sea lights
Пастет от чушки и сирене---от Невин
Печени пиперки със сирене
Пастет от чушки и сирене--от ninfil

Рецепти за мариновани домати
Мариновани домати--от Джема
Пържени зелени домати---от Марѝ

Рецепти за маринован чесън
Маринован чесън--от Тина-Рина(Пеп-4о)

Краставички(кисели, мариновани, "слънчеви")
"Слънчеви" краставички-- от Fortuna
Кисели краставички(корнишони)---от Пеп-4о

Рецепти за лютеница
Печена мързелива лютеница--от raja_nikol
Лютеница---от Пеп-4о
Лютеница--от Джема
Лютеница---от Гисчо
Лютеница без варене--от ива
Лютеница печена във фурна---от anibor
Лютеница със сирене
Лесна лютеница---от Krasi

Рецепти за туршия
Царска туршия--от Джема
Царска туршия---от hrisi74
Туршия(сладка) в бидон--от midkoo
Парена туршия---от Блонди
Царска туршия с мед--от мистерия

Рецепти с бамя
Маринована бамя--от Пеп-4о

Червено цвекло
Мариновано(кисело) червено цвекло--от perunika

Гъби
Мариновани гъби--от murka12
Мариновани гъби---от Пеп-4о

Риба
Консервирана риба с доматен сос--от Джема
Маринована риба---от Джема

# 1
  • DE
  • Мнения: 971
Моля модератора в този подфорум, да остави първият пост на тази тема отворен за редактиране.

Благодаря на всички Вас за съветите и рецептите които споделяте тук, в тази тема!
Ако успея до утре, ще добавя някои предложени от вас рецепти за зимнина от последната тема.

Последна редакция: вт, 18 ное 2014, 15:40 от matze

# 2
  • Мнения: 9 086
  bouquet благодаря! Тук ще си отчитаме хапването на консервираните, мариновани и тн  Wink

моята проста туршия. Тази година имаме попълнение в къщи, което обожава всякакви туршии и като гледам до НГ ще сме ги изяли  Laughing на милото вече му писна ,търси си дървените домати  ooooh!

# 3
  • София
  • Мнения: 343
Благодаря за темата.Ще прочета назад и ще споделя моите изпитани във времето рецепти.

# 4
  • Мнения: X
Царската салата на Хриси е много хубава. Отворихме един буркан и ако има още камби на пазара, ще направя още една доза. Така, както съм намалила оцета, ми е точно на вкус. Преди това отворих една ловджийска салата с аспирин. Тя ми е леко киселка, ама половинката я одобри.
Имам въпрос - може ли по някаква рецепта да сложа алабаш в буркани? Не съм виждала рецепти, но може някой да е експериментирал. И в натурално състояние ще се запази, но ми е по-лесно да имам салати в готов вид.

# 5
  • Мнения: 232
Благодаря за новата темичка   bouquet
Царската салата на Хриси е много хубава. Отворихме един буркан и ако има още камби на пазара, ще направя още една доза.
Благодаря  Peace

# 6
  • Мнения: 2 819
И ние подхванахме да ядем вече туршията. Не са ми вкусни вече доматите и краставиците. Отворихме и един буркан царска от миналата година и приятно се изненадахме как добре се е запазила.

# 7
  • Мнения: 411
nen-4o простата ти туршия изглежда страхотно, сигурно и на вкус е така ...

# 8
  • Мнения: 9 086
моите не са на това мнение. Харесват леко сладникавата, тази е само солена  Grinning

# 9
  • Мнения: 411
и кисела вероятно, и на мен би ми допаднала леко сладникавата, но без червени чушки - не

# 10
  • Мнения: 9 086
 винаги можеш да си сложиш Laughing тоз зеленчук се яде у нас само на пълнен  и печени, на салата

# 11
  • Мнения: 5 228
Момичета и момчета, имам един въпрос. Майка ми за първи път слага сурова туршия по рецепта от нейна приятелка, според която втасва един месец в 3-литров пластмасов буркан. Минали са две седмици и саламурата е побеляла и като че ли тръгва да се разваля. Според  вас на какво се дължи това и как може да се оправи? И цял месец не е ли много, това да не е каца със зеле!?  Simple Smile

# 12
  • Мнения: X
На каквото и да се дължи, да смени саламурата, да сложи аспирин или друг консервант. Иначе причини много - менте оцет (ако е с оцет), много нитрати в зеленчуците, малко сол... Каква е рецептата? Ако е само сол и вода, на литър вода - 30 г сол. А за втасването не съм засичала, но ако е на студено, може наистина да втасва както зелето. Пробвайте зеленчуците и преценете по вкуса какво се случва - разваля ли се или втасва. Имала съм проблем преди години с едно зеле нарязано в буркани с марината. По рецепта мисля, че се заливаха с вряла марината. В един момент видях, че отдолу има бяла утайка и набързо стерилизирах туршийката.

Последна редакция: пт, 21 ное 2014, 21:00 от Анонимен

# 13
  • Мнения: 5 228
Благодаря, alys! Май проблемът е в малкото сол, ще пробваме да сменим водата.

# 14
  • DE
  • Мнения: 971
Моята е по рецепта на Блонди, за парена туршия, само че, запечатана в буркани.
Сложих и нарязано зеле, моркови и карфиол в малко бидонче, но скоро ще му гледаме само дъното-почни го изядохме.
Отделно сложих в една голяма кофа зелеви листа за сарми, но те все още не са втасали и ми се струва, че чорбата е доста солена. 30гр. сол на литър вода, но ми идва яко солено. Да не би това да забавя newsm78

Общи условия

Активация на акаунт