Въпрос за лозовите листа

  • 3 607
  • 16
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Искам да попитам за технологята за приготвяне на лозови сърми.Вече два пъти ги правя и все едно ядем туку-що откъсната трева от градината.Купувам ги в буркан, стерилизирани.Измивам ги с вода, пълня ги и ги варя.Добре де, два часа малко ли са им за да останат пак сурови SadАз агне ще сваря за това време.Нямам тенджера под налягане, проготвям ги в обикновенна.Ще ви помоля да ми обясните дали според вас бъркам нещо Confused

# 1
  • Мнения: 2 657
Аз ги правя по същият на4ин и стават перфектни GrinningНе съм заси4ала колко време ги варя,но си мисля 4е е горе долу колкото теб,а може и пове4е да е newsm78

# 2
  • Мнения: 1 731
)Предполагам,че листата ти са стари .Можеш да ги попариш малко преди да ги оформиш сърмичките(щото предполагам,че не си си взела само един буркан,за да ги израсходиш бързо ги попари малко и така ще станат,няма начин Peace).

# 3
  • Мнения: 3 537
Зависи от самите листа,ако са стари листата колкото и да ги вариш няма да стане .Според мен пробвай от друга фирма листа,дано попаднеш на хубави. Wink

# 4
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Двата пъти ги купувам умишленно от различни места-от турски магазин(в буркан) и от местен(вакуумирани), все стари ли да са ThinkingТук английските зелен фасул и зеле нямат сваряване, сега остава и лозовите листа да са така и ще го закъсаме Thinking

# 5
  • Мнения: 1 951
И аz тук си купувам от турски магаzини и няма спасение, на която и фирма да вzема винаги са така. Ще пробвам и аz да ги попарвам както са препоръчали момичетата, дано има ефект  Praynig

# 6
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
tonnny_bg , би ли ми казала как точно се попарват и колко време да тоят попарени!

# 7
  • Мнения: 2 657
Биляна,слагаш в някакъв съд топла вода и киснеш листата/вси4ките/няколко минутки Wink

# 8
  • Мнения: 1 731
Завира водата ,може малко сол да сложиш и се топват листата за няколко минути и ги вадиш,така всичките ги слагаш заедно и след 1-2 мин ги вадиш. Peace

# 9
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Благодаря ви, момичета!Ще пробвам да ги попаря, дано стават след това за ядене!

# 10
  • Мнения: 93
Миличка пробвайги запечени а не варени много по вкусни стават.

# 11
  • Мнения: 1 017
Като ги попарваш сложи малко лимонов сок или оцет.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 1 123
Миличка пробвайги запечени а не варени много по вкусни стават.
И аз само така ги правя и са мммммм... Simple Smile

# 13
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Връщам темата, защото пак имам въпроси ConfusedДнес се реших да опитам пак да ги направя.Каква е технологията на запечените лозови сърми, които ме съветеате да направя?Много ще съм благодарна, ако някой ми помогне!

# 14
  • Мнения: 5 873
Връщам темата, защото пак имам въпроси ConfusedДнес се реших да опитам пак да ги направя.Каква е технологията на запечените лозови сърми, които ме съветеате да направя?Много ще съм благодарна, ако някой ми помогне!
Вместо в тенджера, ги нареждаш в тава и печеш.

# 15
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
Ако можеш да си намериш пресни листа ще е най-добре и сама да си ги затвориш в буркани за да си имаш за повече време.

# 16
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Запечените сармички аз ги правя след като съм ги сварила ги мятам за малко във фурната като ги заливам със соса от варенето, може да се добави малко масло или маргарин, разбира се по желание. Ако сармите са постни носят на малко повече мазнина, но ако са с месо излишно е да добавяш масло, разбира се, ако месото е пилешко може и масалце де прибавиш. Аз понякога правя постни лозови салми с ориз, болгур, сирене и яйце, доста вкуснички са и свършват за отрицателно време.
Въобще сармите и плънката са въпрос на фантазия, но важното е листата да са крехки и да не са стари. Преди години бях набрала листа от сорт грозде, което се казва или липа, или отел (по различните краица различно), но те са адски твърди и не увират изобщо, възможно е да са от тези листа и твойте. По принцип са по тъмно зелени и от долу са леко мъхести, значително по светла е долната страна от горната. Те иначе са примамливи, защото нямат дупки и са достатъчно големи, за да се завие удобно една сармичка, ама са жилави като ластик и за нищо не стават.
А за пресните листа не е необходимо да съхраняваш в буркан, аз ги слагам във фризера, вадя ги и ги чакам да се отпуснат и тогава завивав. Докато са замръзнали са силно чупливи.

Общи условия

Активация на акаунт