Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 494
  • 807
  •   1
Отговори
# 795
  • София
  • Мнения: 1 676
Скрит текст:
Благодаря, Vanja77, но моите форми са стъклени, ако ги сложа в предварително загрята фурна, няма ли да се пукнат?

Стъклени форми не са подходящи за хляб. Моите са метални.
Хлябът се пече на високи градуси и се слага във вече загрятата фурна, така че тези форми ги ползвай за нещо друго. Освен това за печене на хляб аз ползвам тавите на фурната, а когато е по-рядко тестото имам много видове и размери тави и преценявам коя ще ми свърши работа.

Защо стъклените форми да не са подходящи?

Защото трябва да се загряват постепенно.

Но това не означава, че не е подходящ съд. Simple Smile

# 796
  • София
  • Мнения: 10 768
Щaстливка, ти пекла ли си хляб в стъклен съд?

# 797
  • Мнения: 5 977
Щастливка многооо ми хареса фокачата. Тези дни ще направя и аз Flowers Hibiscus
От мен козунаци:
 Две рецепти с едно тесто: Козунак с квас, червени боровинки и по … шоколад и лешници

# 798
  • София-Младост
  • Мнения: 23 270
Само на мен ли този процес ми е като ядрена физика...
Квасът днес му е ден 10. Още не го виждам да изпълва съда, най-много се е удвоявал до момента. Захранвам всеки ден 2 суп.л. квас (около 50г) с 30/70 ръжено/бяло и 100 г вода.
 Въпроси:
1. За захранването ми трябват 2 суп.лъжици от кваса...другото? В началото хвърлях, после започнах да правя палачинки с него...но трябва ли да го активирам преди да го вложа в нещо-палачинки примерно?
2. Обикновено след захранване, сутрин го виждам удвоен, после спада почти до същото ниво...така ли трябва да е?
3. Как наистина да разбера, че квасът е готов да се замеси с него?
То и като се почне месенето, там пък вече съвсем ще е тъмна дупка...но поне до една фокача ще го докарам:)
Благодаря предварително за последващите отговори!

# 799
  • София
  • Мнения: 10 768
Ала-Бала, според мен квасът ти е готов. В такъв случай, ако няма да го ползваш всеки ден го прибери в хладилника.
Щом сутрин квасът е удвоил обема си, означава, че е бил добре захранен, а това че след това е спаднал - че е престоял повече и е "гладен" за ново захранване. Готов е да се меси с него, след като е захранен и удвоил обема си.

Предлагам ти една рецепта за Царски блини

и едни Хлебчета за хамбургери със закваска като за начало.

# 800
  • София-Младост
  • Мнения: 23 270
Благодаря,  Vanja77, сега ще чета и гледам клипове за месенето...т.е. повече да не го захранвам. Прибирам в хладилника и ако реша във вторник да меся...кога го вадя, захранвам ли, активирам ли...?

# 801
  • София
  • Мнения: 10 768
Погледни рецптата, която ти дадох. По нея ще се ориентираш. След това остатъка от закваската я захранваш, оставяш я за 2-3 ч. на топло, разбъркваш и прибираш покрита с дом. фолио в хладилника до следващия път.

# 802
  • Мнения: 9 991
Аз съм пекла в стъкло, не казвам че е правилно, но и температурата не сменям. То ако е проблема, че може да се пукне, то са много популярни глинените съдове, при които също го има проблема.

# 803
  • София
  • Мнения: 1 676
Vanja77, пека само в стъкло и чугун Simple Smile Днес пак се вихрих. Пица! 🍕🍕🍕 Наздраве и честит празник на всички!🌸💐🌿 Мъжът ми каза, че такава пица и в Италия не бил ял. ☺ Тестото е бяло и пълнозърнеста спелта, автолиза 2 часа, ламиниране, 3 разтягания, в хладилника цяла нощ, сутринта оформих питки и стояха още 2 часа. След това ги разточих на ръка и пекох 3 минути на тиган (там редих и плънката) и 5 минути във фурната на 275 C.  Бъдете здрави и усмихнати!😘



# 804
  • Мнения: 2 640
Щастливка, какво е ламиниране? Атолиза е смесването на брашно с вода и квас, нали? Разтягането е прегъването като плик, нали? Аз съм замесила днес отново и сега чакам последното втасване преди да изпека. Ама като гледам тази пица и си мисля да прибера в хладилника едното тесто (направих 2на доза) и да врътна една пица довечера.

# 805
  • София
  • Мнения: 1 676
Щастливка, какво е ламиниране? Атолиза е смесването на брашно с вода и квас, нали? Разтягането е прегъването като плик, нали? Аз съм замесила днес отново и сега чакам последното втасване преди да изпека. Ама като гледам тази пица и си мисля да прибера в хладилника едното тесто (направих 2на доза) и да врътна една пица довечера.
Здравей. Да, това е автолиза. Разтягания правя по метода "стреч енд фолд".
Тук са обяснени много добре нещата. Simple Smile
https://m.youtube.com/watch?v=HlJEjW-QSnQ&t=126s#menu

# 806
  • София
  • Мнения: 1 676
Ако искате мога да направя нова тема ( тази вече е доста големичка) и да добавя разни полезни линкове и клипчета в началото Simple Smile

# 807
  • София
  • Мнения: 1 676
Линк към новата тема - https://m.bg-mamma.com/?topic=1202275.new#new

Общи условия

Активация на акаунт