Как да втечня дълготрайно домашен мед?

  • 15 780
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 3 927
Имам хубав домашен мед, естествено захаросан.
Дъщеря ми обаче яде веднъж мед от тубичка, който естествено е далеч от истинския мед и сега не признава този, който и давам от буркана......
Моля за помощ как след като разтопя истинският мед на водна баня да го задържа поне за няколко дни течен. Моят още след няколко часа пак се е втвърдил Sad
Единствено ми хрумна да го разредя с фруктоза........

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 519
Аз го топя в микровълновата. Знам,че му изфирясват полезните съставки, ама не понасям захаросан мед. Ами стои си да ти кажа, топя по около половин компотен буркан и се се запазва течен докато го изядем (не го ядем за 2 дни, да отбележа)

# 2
  • София
  • Мнения: 3 328
В МВ или на водна баня на котлона.

# 3
Имам хубав домашен мед, естествено захаросан.
Дъщеря ми обаче яде веднъж мед от тубичка, който естествено е далеч от истинския мед и сега не признава този, който и давам от буркана......
Моля за помощ как след като разтопя истинският мед на водна баня да го задържа поне за няколко дни течен. Моят още след няколко часа пак се е втвърдил Sad
Единствено ми хрумна да го разредя с фруктоза........

втечнява се на водна баня. внимавай да не заври и да не се пукне буркана. но не е много трайно. от време на време ще трябва да повтаряш процедурата.

# 4
  • Мнения: 3 927
В МВ или на водна баня на котлона.

Много благодаря за съвета Grinning, ама да беше прочела всичко Wink


Медът не трябва да се подлага на обработна на Т по-висока от 45 С. Ето защо не искам да го врътвам на МВ.
Сигурно има някаква тайна.....

Последна редакция: нд, 19 фев 2006, 16:14 от Taneto

# 5
  • Мнения: 2 922
В МВ, но го поразбърквай от време на време.

# 6
  • Мнения: 3 251
Taneto , чувала съм за разреждане със сладкарска глюкоза, но как става -нямам понятие . Може би, като си го разстопиш  внимателно и бавно на водна баня, трябва да се прибави някакво количество от нея, но като точна мярка - не знам какво да кажа?!
Можеш да опиташ с някакво минимално количество и от меда и от фруктозата - щом имаш .

Последна редакция: нд, 19 фев 2006, 16:31 от Нина

# 7
  • София
  • Мнения: 3 116
Качественият мед винаги ще се захаросва по малко с времето, така че най-сигурно е просто да го ядете бързо, като го разтопите! Wink

Аз го втечнявам в микровълновата, на много слаба степен. Не съм забелязала да му се отразява по някакъв фатален начин.

# 8
  • София
  • Мнения: 39 783
Качествения домашен мед винаги се захаросва с течение на времето. Втечява се, раззахаросва се на водна баня. Не знам да има метод за дълготайно раззахаросване.

# 9
  • Мнения: 781
Аз го раззахаросвам върху  масления радиатор, а баща ми върху акумулиращата печка.После го държа на топло и изкарва повече време.

# 10
  • Сливен
  • Мнения: 382
Да, наистина медът не трявба да се нагрява над 40-50-60 градуса (чувала съм всичките варианти). Идеята за микровълновата според мен не е добра. Може да разтопиш на водна баня или просто да държиш на малко по-топло. Аз също не обичам захаросан мед и държа буркана с мед върху готварската печка, (готвя на отделен газов котлон и ползвам само фурната й). Така от време на време се позатопля и не се втвърдява.  Wink 

# 11
  • София
  • Мнения: 1 397
И аз съм за водна баня пред микровълнова. Дотолкова се губели качествата, че разбирачите твърдят, че дори и в горещия чай не трябва да се слага, а да се хапва отделно с лъжичка.

# 12
  • Мнения: 1 237
Аз също разтапям мед на водна баня,на много слаб огън.След това много рядко ми се е захаросвал пак.Все пак не знам за колко дълго време искаш да го запазиш втечнен.

# 13
  • Мнения: 146
На слаб огън на водна баня

# 14
  • Мнения: 148
Веднъж една производителка от която си купувах мед на пазара ми каза, че за да не се захаросва меда - не трябва да се бърка в буркана със замърсена лъжица или друг предмет. Под "замърсена" имам предвид - да не си я облизала например. Да не говорим за остатъци от нещо друго по нея. Оттогава изсипвам меда, който ще ползваме в чинийка или бъркам в буркана с подсушена лъжичка. Наистина се запазва незахаросан по-дълго.
Доколкото имам спомени от химията в училище - има логика, защото кристалите се образуват около кристала "майка". Ако такъв няма - няма да започне кристализация.

# 15
  • Мнения: 5 500
От медопроиводител знам, на водна баня температурата на водата не повече от 30-35 градуса. Аз я проверям с термометър и знам вече на моята печка, че това е на 3 степен. Доста дълго време се топи, може би 2-3 часа.

# 16
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Майка ми държи буркана с мед до готварската печка - на топло, но не горещо място. Така от слабата топлина остава неозахарен.

# 17
  • Мнения: 3 927
Благодаря!
Горе-долу измислих какво ще правя.
Ще напълня купешката туба с истински мед, все пак ще сложа малко фруктиза и ще си я държа до печката. Надявам се така да се задържи течен поне няколко дни и да мога излъжа малката хитруша да яде от моя мед Wink

# 18
  • София
  • Мнения: 39 783
Е, ще издържи и повече дни преди да се захароса. процеса на захаросване е бавен.

Аз пък понеже обичам само захаросан мед и не ми прави впечатление. Дядо ми е пчелар и от малка ме гонят с лъжици мед по двора... втръснал ми е (честно да си кажа).

# 19
  • Мнения: 3 537
Топя го на микровълновата и не ми се захаросва колкото и време да седи след това.Ако нямаш МВ,на водна баня,вече са ти казали Peace

# 20
  • Мнения: 3 927
Особени благодарности на Нина  bouquet, само тя ми разбра въпроса Simple Smile......

Не ви се вярва, но отдавна знам, че меда се топи бавно на водна баня Wink.......не знам що за мед е моят, но наистина бързо се втвърдява......

# 21
  • София
  • Мнения: 974
Да се намеся и аз като потомък на старо пчеларско семейство Joy

Не бих ти препоръчала да го разреждаш с фруктоза....ако го изядете бързо да...ама иначе, ако ще го даваш само на малката няма смисъл.
За да ти се захаросва толкова бързо има няколко варианта...или медът има добавяна захар, или не се е раззахаросал напълно(ако има останали малки бучки по-бързо се захаросва) или има примес (вода например) в меда.
По метода на изключването ще разбереш от какво е  Grinning
Това го пускам само като информация, ясно е че си си решила проблема   bouquet ..... и един съвет от мен...когато разтапяте меда буркана трябва да е отворен и да внимавате да не се кондензират малки капчици и да попадат в меда. Това е като съвет за обратния резултат...трябва ви захаросан мед ...достатъчно е да го разбъркате с мокра лъжица и ще се захароса  Hug

Sorry ако съм била досадна   bouquet

# 22
  • Мнения: 3 927
Нямаше да се сетя без твоя помощ Simple Smile  bouquet
Като чета, мисля, че аз съм си виновна: възможно е да не го раззахаросвам напълно Confused, въпреки че му бая на котлона поне 2 часа и го бъркам с дървена лъжица....в качеството не се съмнявам, медът е от близки производители.
Вече имам материал за опити в кухнята Simple Smile

# 23
номерът е след като го разтопиш на водна баня, да не бъркаш вътре с мокра лъжица, вкл да ядеш директно от буркана, защото от ензимите на слюнката пак се захаросва  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт