Гозбите на Нана

  • 126 697
  • 100
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 12 554
Овчарски пай ала Нана

Общо взето тази вкуснотия има много версии, просто защото зависи от това какво имам налично в хладилника  Mr. Green Но като цяло технологията е една и съща, а резултатът е бърз и много вкусен. Става за домашните, става и за гости. Особено, ако са любители на картофите, каквито сме ние вкъщи.

Продукти

около 1,5 кг картофи
5-6 кисели краставички
500 грама кайма
малка консерва царевица или грах
смляни домати - 100 мл
кимион, черен пипер, сол и магданоз
масло
глава лук

Картофите се обелват, сваряват и намачкват. След това се омесват с масло, сол и черен пипер.
В тиган се задушава лук в олио, добавя се каймата и смляните домати. Като изврят се добавят нарязаните краставички, царевицата/грах и кимионът.
В намаслена тавичка се разстила половината от картофеното тесто. Върху него се изсипва плънката и отгоре са слага втората част от картофите.
Слагате парченца масло и печете до зачервяване.
Ако имате излишен кашкавал, настържете и запечете още малко. Поднесете поръсено с магданоз.

Да ви е вкусно!

# 76
  • София
  • Мнения: 12 554
Супа от пилешки воденички

Моето дете, може би за разлика от много други, обожава супите. Затова често се правят какви ли не. Супата от пилешки воденички обаче е една от любимите му.

Продукти

500 грама пилешки воденички
1 глава лук
1 голям картоф
1 морков
фиде, сол, масло, магданоз
1 жълтък

Почиствате, измивате и сварявате воденичките, след което ги нарязвате на ситно.
В тенджера слагате настърганите на ренде картоф, морков и лук със студена вода. Когато заврят, слагате около 50 грама масло, малко сол и оставяте да ври на тих огън около 15 минути. Добавяте нарязаните воденички и фидето.
Преди да снемете от котлона, застройвате с жълтъка и слагате магданоза.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 10:47 от nana77

# 77
  • София
  • Мнения: 12 554
Тестени охлюви с филе

Че обичам да работя с тесто е ясно, че домашните обичат да закусват домашно приготвено също. Затова се налага да си измислям често с какво да разнообразя менюто.
Днешното ми предложение е за тестени охлюви с филе.

За тестото

300 мл прясно мляко
200 мл топла вода
100 мл стопена мас
2 ч.л сол
1 ч.л захар
1 ч.л оцет
1 яйце
11 грама суха мая
около 1 кг брашно

Тестото се омесва и оставя да втаса. Разделя се на три топки.
Всяка топка се разточва на правоъгълник и се нарязва на ленти по късата страна с широчина около четири пръста.
По дължината на лентата се подрежда нарязаното филе. Навива се на охлюв и се слага в тава с хартия за печене.
Оставя се да втаса още веднъж. Намазва се с разбито с олио яйце и се пече на умерена температура - около 170 градуса на моята фурна с вентилатор до готовност.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 10:49 от nana77

# 78
  • София
  • Мнения: 12 554
Банички с мая и готови кори

Няма нищо по-хубаво от топли банички за закуска. Особено, ако са пуФкави, мекички и уханни. Опитвала съм много рецепти и начини на сгъване и свиване на тази предпочитана от мнозина закуска, но нито една не се и доближава до баничките с мая по пуФкавост.
В същото време се приготвят буквално за минути.
Опитайте!

Продукти:

4 яйца
400 грама кисело мляко
400 грама сирене
20 грама жива мая
1 ч.л сол
1 с.л захар
3 с.л брашно
1 пакет фино точени кори

Приготовление

Разбийте яйцата и добавете към тях солта и киселото мляко, което трябва да е на стайна температура. В отделен съд размийте маята и захарта в малко вода. Добавете към яйчната смес и оставете за 15 минути. През това време в отделен съд си натрошете сиренето.
Отворете корите и ги пригответе по две - от един пакет се получават 8 двойки.
Взимате първата двойка и сипвате 3 лъжици от яйчната смес в средата и по дължина. Размазвате и слагате от натрошеното сирене.
По дължина прегъвате корите върху яйцата и сиренето, така че да се образува правоъгълник. След това го навивате на рулце откъм късата страна.
Получената баничка слагате в тава.
Процедирате по същия начин с останалите 7 двойки кори.
Накрая заливате баничките с останалата част от яйчната смес, оставяте за още 10 минути. Слагате по 2 парченца масло върху тях и печете в умерена фурна до готовност.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 10:51 от nana77

# 79
  • София
  • Мнения: 12 554
Меденки

През празничните дни, а и не само, миризмата на топли меденки е неустоима. Освен това в приготвянето им децата се включват с особена радост.
Рецептата е много лесна, меденките се правят бързо и са отлично допълнение към сутрешното или следобедно кафе.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. пудра захар
6 с.л. мед
1 бакпулвер
600-700 грама брашно
шипков мармалад за слепване

Омесвате тестото, докато стане средно твърдо и не се лепи по плота. Разточвате на кора с дебелина около 1 см, не трябва да е много тънко. Изрязвате меденките с каквито формички имате и печете на загрята на 170 градуса фурна за около 10-15 минути. Докато са топли ги слепвате с мармалад.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 10:52 от nana77

# 80
  • София
  • Мнения: 12 554
Американски палачинки0

Няма нищо по-хубаво от топли, меки и ухаещи палачинки, когато навън е студено и снежно. Особено за хора, като мен, които мразят зимата, тези палачинки са направо антидепресанти  Mr. Green Обикновените им посестрими са специалитет на моя мъж, затова аз реших да пробвам дебеличките американски вкуснотии, които по-лесно се обръщат в тигана  Grinning

Продукти

2 яйца
200 мл прясно мляко
100 мл вода
2 ч.ч. брашно
1 с.л захар
1 ч.л сол
1 бакпулвер

Продуктите се разбиват с миксер, като тестото трябва да е тип кексово, не толкова рядко, колкото това за обикновените палачинки.
В тиган - аз ползвам само тефлонов - сипвате от сместта - аз ползвам малък черпак и за една палачинка слагам по един и половина.
Когато е готова, още гореща палачинката се намазва с масло.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:22 от nana77

# 81
  • София
  • Мнения: 12 554
Мини пица от бутер тесто с кайма и кашкавал

Един иска закуска, друг - вечеря. Еми ето - мини пица с бутер тесто, кайма и кашкавал. Кой когато иска, тогаз да я яде Mr. Green
Приготвя се лесно и бързо, така че е много подходяща и за гости.

Продукти

1 пакет бутер тесто (аз ползвам Бела)
500 грама кайма
около 150 мл смлени домати
малко настърган кашкавал
черен пипер, кимион и чубрица

Каймата се запържва с доматите. Добавят се подправките.
Слага се върху единия лист бутер тесто. Отгоре се слага настърганият кашкавал и се покрива с другия лист бутер тесто, през който аз минах с ролер за тесто, за да стане на шарки.
Намазва се с жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко и се пече на 200 градуса за около 15-20 минути.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:23 от nana77

# 82
  • София
  • Мнения: 12 554
Мляко с грис

За някои хора този десерт е най-омразното нещо на света. Повечето от тях са ходили на детска градина  Mr. Green

За мен обаче, тъй като не съм ходила в подобни заведения, грисът с мляко носи спомена за моята баба, която много често го правеше. Баба вече я няма около мен, но само физически...

Продукти

1 литър прясно мляко
150 грама грис
180 грама захар
1 ампула ванилия
канела

Млякото със захарта се слагат на котлона. Когато захарта се стопи, а млякото започне да завира, се добавя грисът на тънка струйка и ванилията. Бърка се докато се сгъсти. Изсипва се в купички и се оставя да се охлади.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:25 от nana77

# 83
  • София
  • Мнения: 12 554
Реване с грис

Турската кухня е като приказка на Шехерезада...един път като сготвиш нещо и искаш още и още...
След като първо направих Шекер паре и беше фантастично, днес бе ред на Реването с грис. Рецептата е оригинална турска от мой приятел.
Резултатът е ммммм Blush

Продуктите:

7 яйца
120 грама захар
110 грама грис
110 грама брашно

За сиропа

700 мл вода
500 грама захар
1 лимон
1 ванилия

Разделяте белтъците от жълтъците и разбивате с миксер жълтъците с две трети от захарта, докато станат на бял крем. Към него добавяте брашното и гриса и разбърквата със силиконова шпатула.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно се добавят към другата смес, за да не спаднат.
Полученото тесто изливате в съд, покрит с кухненска хартия и печете на 170-180 градуса на около 30 минути.
Изваждате и оставяте да изстине.

През това време приготвяте захарния сироп. Водата и захарта слагате на котлона. Когато започне да ври, добавяте ванилията и сока от лимона. Оставяте за десет минути да ври и отстранявате.

Охладеното реване се залива с горещия сироп. Нарязва се на ромбове и се оставя на студено. Украсата е по желание. В моя случай с разбита сладкарска сметана.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:26 от nana77

# 84
  • София
  • Мнения: 12 554
Свинско с лук, гъби и сметана - II вариант

Обикновено приготвям това ястие в тигана тип уок. Става бързо и е много вкусно. Предварително обаче е необходимо да си запечатате месото, като го нарежете на малки хапки.

Продукти

800 грама свинско от плешка
500 грама гъби
2 големи глави лук
200 мл готварска сметана
сол, черен пипер и олио

Запечатаното месо сложете заедно с лука и олиото да се задушават. След това прибавете и гъбите. Като се задушат и те, добавете сол и черен пипер и сметаната. Гответе още около десетина минути.  По желание може да поръсите с пресен магданоз.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:34 от nana77

# 85
  • София
  • Мнения: 12 554
Пиле в сладко-кисел сос

Вкъщи сме големи любители на китайската кухня и особено на пилето в сладко-кисел сос. Затова реших да се пробвам и на този фронт. Искаше си ми се обаче пилето да е без панировка и определено да не е пържено в един тон олио.

И тъй като от скоро съм притежател на уреда на Тефал, който приготвя храна без мазнина, пилешкото филе го приготвих в него. Вие можете да използвате тиган тип уок.
Сосът го приготвих в тефлонов тиган.

Продукти за сладко-киселия сос

200 мл оризов оцет (ако не откриете, както аз не успях, купете хубав ябълков оцет)
8 с.л вода
1 ч.л соев сос
1 ч.л сол
200 грама захар
100 мл кетчуп
3 ч.л натурално нишесте

В тигана изсипете оцета, водата и захарта и бъркайте, докато захарта се стопи. След това добавете кетчупа, соевия сос и солта. Разтворете нишестето в малко студена вода и внимателно го изсипете на тънка струйка към останалата смес, като бъркате енергично, за да не стане на бучки.
След като сосът се сгъсти, отместете от котлона.

Пилешкото месо - аз използвах филе около 700 грама, нарежете на кубчета. Сложете в уока с една лъжица мазнина и подправете по вкус и желание - аз използвах готова смес от подправки. Оставете го на слаб огън, като разбърквате до готовност.
След това извадете в чиния и залейте с готовия сос.
За гарнитура може да приготвите бял ориз или ориз със зеленчуци.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:27 от nana77

# 86
  • София
  • Мнения: 12 554
Крем Брюле

Като прочетох класическата рецепта за крем Брюле, веднага си помислих, че това е баткото на крем карамела  Mr. Green
Заради този десерт, за първи път в дома ми влезе нещо газово, под формата на така необходимата горелка. Защото все пак крем Брюле означава горен крем. Трябва да има и подръчно средство  Grinning
Приготвянето му не е нито трудно, нито бавно.

Продукти

600 мл течна животинска сметана с масленост 35 процента
7 жълтъка
1 ванилия
120 грама захар

Жълтъците и захарта се разбиват до бял, пухкав крем.
Сметаната и ванилията се слагат на котлона, докато сметаната започне леко да завира. При непрекъснато бъркане, горещата сметана се излива към жълтъците.
След това сместа се разсипва в приготвените купички или т.нар рамекини. При мен дозата е точно за 8 броя.
Купичките се слагат в тава и се сипва гореща вода до средата им.
Пекат се на предварително загрята на 150 градуса фурна за около 40-45 минути, като следите водата в тавата да не завира.

Изваждат се и се оставят да изстинат напълно. След това на всяка купичка се слага по 1 чаена лъжичка захар, която се карамелизира с газова горелка или във фурната. Кремът се поднася охладен. Най-добре е да престои няколко часа в хладилник.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:31 от nana77

# 87
  • София
  • Мнения: 12 554
Добруджанки

Събота е, през зимата. Между ски скоковете и биатлона има само 30 минути пауза, когато се сещам, че няма нищо за неделната закуска. Рецептата от баба за тези малки, пухкави добруджанки обаче е спасението. Отнема точно 10 минути за изпълнение и още 20 минути във фурната.
Недостатъкът им е, че бързо свършват  Mr. Green

Продукти

1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л сода
1 с.л олио
1/2 ч.л сол
3 ч.ч. брашно
около 200 грама сирене
масло

Сипвате брашното в купа. Правите кладенче, чуквате яйцето, слагате олиото, солта, натрошеното сирене и киселото мляко, в което е разбъркана содата.
Омесвате лепкаво тесто. С мазанени ръце правите топчета, слагате ги в намазнена тава или тава с хартия за печене.
В средата на всяко топче слагате по малко масълце. Печете на загрята фурна, на около 170 градуса за 20-25 минути.

Да ви е сладко!
 

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:36 от nana77

# 88
  • София
  • Мнения: 12 554
Панакота с прясно мляко и вишновка

Днес вариацията ми е от течна животинска сметана и маааалко прясно мляко. А розовият цвят изцедих от едно шише с домашна вишновка  Mr. Green

Преди сервиране, панакотата може да се обърне в чинийка. Разбира се и да се украси, но за жалост нямам вишни под никаква форма в момента.
Което едва ли ще натъжи консумиращите  Wink

Продукти

800 мл течна животинска сметана
300 мл прясно мляко
120 мл вишновка
200 грама пудра захар
1 ванилия
2 желатина

Сметаната, млякото, захарта и ванилията се слагат на котлона, докато захарта се разтопи. Сместта се оставя да изстине. Отделяте около 300 мл от нея.
В останалата част разбърквате желатин и половина, който предварително се подготвили според указанието на пакетчето.
Разливате крема в чашки или купички и оставяте да стегне за час в хладилника.
Останалите 300 мл от сметановата смес разбърквате с вишновката. Добавяте разтворения половин желатин и доливате в чашките с вече постегналия се крем.
Връщате в хладилника за няколко часа. След това може да украсите или да обърнете крема в чинийка.

Приятен апетит!

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:36 от nana77

# 89
  • София
  • Мнения: 12 554
Крем карамел

Днес навън е топло и слънчево, пролетта наистина дойде. Но не само навън, а и в моята кухня. Бях замислила поне пет рецепти за изпълнение...и накрая пак стигнах до класиката - крем карамел.
Чувала съм, че има хора, които не го обичат. Ма не познавам лично такива  Mr. Green
Чувала съм, че трудно се приготвял...Е, има си тънкости, но пък какво по-хубаво от купичка нежност към следобедното кафе

Продукти за 8 порции

6 яйца
200 грама захар
800 мл прясно мляко
2 ванилии

за карамела

8 супени лъжици захар
3 супени лъжици вода

Разбивате яйцата със захарта и към тях добавяте млякото и ванилиите.
На котлона в подходящ съд сложете захарта и водата и оставете да се карамелизира БЕЗ да бъркате.

Карамелът го разпределете по купичките и отгоре налейте яйчната смес. Печете в тава със студена вода на 150 градуса за час, а след това увеличете температурата на 170 градуса за още 15-20 минути. Оставете купичките да изстинат напълно преди да ги приберете в хладилника.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:35 от nana77

Общи условия

Активация на акаунт