НВ-ВМХ, част 71

  • 35 009
  • 726
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 10 858
Добро утро момичета  Hug
Много интересна дискусия за децата!
Подкрепям препоръките на момичетата - истината с неутрален тон  Peace

Мария, моите деца също много се впечатляват от очите, и на месото, и на рибата.
Когато купя агнешки главички и двете казват - само не ми давай очите  Laughing а аз винаги ги шегувам, като ги преследвам с окото, а те бягат и пищят, заливайки се от смях  Laughing
А малката ми дъщеря е много смешна, когато като види риба, която е цяла, възкликва: "Ма мамо, тя има очии ..."  Grinning
А в магазина винаги ги разсмивам, като ги питам - "Какъв лак да сложим на маникюра на това прасешко краче?  Wink" - и те започват веднага да си мислят за лака, а не за крачето и произхода му  Laughing

Като цяло - въпросите минават, отминават, и дири не остават. Така че - не се притеснявайте, дори и да има някакви размисли в главичките на малките сладури, те отшумяват, къде по-рано, къде по-късно. При децата всичко е толкова лесно ...

Луди Пеперуди - бърши праха от тренажора и го яхвай!  Peace

# 691
  • Мнения: 6 346
Луди Пеперуди, много добре звучат плановете ти! Hug

Галче, разбира се, отбивай се тук, ако ти хареса! Един по-либерален вариант на НВ-ВМХ (или по-скоро палео) е най-подходящият начин на хранене за цялото семейство - имам предвид ограничаване на зърнените храни и сладкото, но консумация на месо, яйца, риба, сирена, кисело мляко, плодове, ядки, достатъчно масло, зехтин. Ако някой от членовете на семейството има проблеми с теглото/кръвната захар/инсулина/кръвното налягане или нещо подобно, свързано с метаболизма, ще ограничава повече въглехидратите, но другите, които нямат такива проблеми, могат спокойно да се хранят по палео схема или либерално НВ-ВМХ. Това е най-здравословният начин на хранене в крайна сметка, защото осигурява всичко необходимо, а ограничава храните, които вредят най-много на човека в дългосрочен план.

joya, много интересни дискусии водите с твоите принцеси и смятам, че ти добре им обясняваш Wink И аз мисля като другите момичета. Аз като дете май никога не съм се замисляла по такива въпроси Embarassed И го отдавам на това, че месото никога не се е смятало за нещо лошо у нас, макар че от майка ми и баба ми съм възприела и страстта към постните манджички Rolling Eyes Е, сега вече не мога да си представя да живея на различни вариации на зеленчуци с ориз, печени/варени картофи, макарони и качамак, като тогава ooooh! И също мисля, че понеже със сестра ми не сме имали никога домашни любимци, нито изобщо някакви контакти с животни, а и мен винаги си ме е било страх от тях, затова не съм изпитвала мили чувства към животните, от които идва месото. Всъщност въобще не съм се замисляла, че това месо някога е било върху тялото на живо животно Embarassed Приемала съм го просто като вид храна и толкова. Но разбирам, че за много деца нещата стоят различно. И наистина нагласите на родителите според мен са най-важното Peace

А всъщност сега се сещам, че дядо ми беше ловджия и рибар, беше член на Ловно-рибарския съюз Wink Помня как от време на време ходеше на лов и когато ходеше, често се връщаше я със заек, я с някоя птица (забравила към какво точно Embarassed), а и помня как у нас се правеха домашни суджуци от месо, осигурено от членовете на ловната дружинка. Веднъж дори бяха отстреляли някакво много голямо прасе (глиган), бяха го оставили за един ден в двора, докато го откарат, и си спомням, че водих съученици да го видят Crazy А и риба е носил дядо ми. Та явно и по тази причина съм ги приела нормално нещата.

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 08:36 от Cioccolata

# 692
  • София
  • Мнения: 10 858
Ние в къщи си купуваме свинското в цял ръст  Mr. Green Децата са свикнали да виждат донесено половин прасе, разделено през средата, което се разфасова от баща им на различните си видове месца, пакетираме го в пликчета, и - във фризера. Дори за тях е много интересно, суетят се, искат да помагат, пишат етикетчета Simple Smile Започнахме тази практика, за да избегнем химикалите, с които обработват месото в магазина, но децата лесно приемат това. Разказвала съм, обяснявала съм и винаги завършваме разговора с репликата - "Такъв е живота".

# 693
  • Мнения: 958
Джоя, защо си мисля, че се познаваме от една друга тема Wink
Канадската мисля, защото в друга не пиша, то не че и там много пиша де Wink
Ей супер ако има в темата и канадски съмишленик, да обменяме идеи  Hug

Шоки, Вив, аз съм гледана от баба на село, помня много добре как колеше кокошки, и как те тичаха без глава и пръскаха кръв. Някой би се потресъл, ама за мен това е нещо нормално, колеше зайчета, агнета, патки, всичко. И прасе съм гледала, винаги за мен това е било нещо нормално, тези животни са гледани, за тази цел. Но при децата е различно, дъщеря ми така се радва на едно магаре преди години, защото детето не е виждало в София, и сега тук пък съвсем, само катерички и еноти. Много се е променил начина на живот.
Аз като съм разказвала на приятелки гледани в София без села, как баба вадеше гръкляна на кокошката като я разфасоваше и го надуваше за да ни покаже как излиза звук от него, те ахкаха и пищяха. Не мога да приема животните отглеждани за храна на човека като жертви, не знам, може да е много грозно и брутално, но си е така. Не мога да се отвратя от месо, гледах и един тон филми през вегетарианския ми период, само и само да изпитам омраза и отвращение към месото, е не стана.

# 694
  • Мнения: X
Аз се притеснявам и ми става неприятно от някои части от животните, очи, мозък, език, уши.. Днес мамйка ми предложи "свински бузи", не ги ядох.  Confused На село много помагах за животните, кококши и пилета, овце и агънца. Не давах да се колят нашите агънца и те ги продаваха, взимаха чужди и тях ги колеха.
На мен малко ми е болна тази тема, стигала съм до крайности, да не искам да ям нищо едва ли не, да не навредя на някого. Това за кратко де, но беше много мъчително.
Много бих се радвала да успея скоро да заживея с по-спокойна нагласа, че в живота е така, че храната преди това е била жива...

# 695
  • Мнения: 5 776
И аз много заобичвах животните на село  Grinning. От магазина никога не съм имала проблем да си взема месо. Обаче не може сутринта да ги храня и да им се радвам и после да си ги хапна  Mr. Green

# 696
  • Vildbjerg,DK
  • Мнения: 96
Здравейте и от мен, извинете ме предварително, но аз пак с въпрос се появявам. Чугунените тигани трудно ли се подържат? Днес гледах някакви на Staub  на промоция, че даже и с 30 дневен период за проба и се чудя дали да си вземам. Притеснява ме да не иска някаква по-специална поддръжка Thinking
Ето линкhttp://www.imerco.dk/koekkenudstyr/pander/grillpande/staub-grill … 6-cm?id=100333329

# 697
  • Мнения: 5 459
Кокошката е уникална.
И като стана дума за животинска смърт да ви споделя и моите терзания.
Моето дребно хлапе от няколко седмици ме мъчи с безумни въпроси. Яде бутче и пита:
М:бутчето от къде е?
Аз: от пиленцето
М:а пиленцето какво е?
Аз: детенце на кокошката.
М: и как му взимаме бутчето
Аз: ами заколваме го и му взимаме бутчето.
М: не го ли боли?
Аз: ами .... не, то вече е умряло  Embarassed
М: а майка му не плаче ли?
Аз: ами не, защото тя го дава на дечицата за да порастнат умни и големи.
М: Според мен майка му плаче....Ти би ли плакала ?
ииии подобни, всеки божи ден, само сменяме представителя на животинското царство, според зависи какво ядем. Аз нямам мнгоо богата фантазия, така че не съм по обясненията и действам направо. Пък и какво да заблуждавам детето. Тя си яде месо, просто пита непрекъснато. Много се надявам да не развие някакво отвращение към месото, но ще съм много благодарна ако някой вече се е обяснявал и може да ме насочи, да си казвам истината или да заблуждавам детето с някакви измислени истории  newsm78

Докато родителите ми живееха в къща и гледаха животни синът ми, макар, че е виждал как ги колят обожаваше месо. Но вече 3 години, откак купуваме месо  не мога да го накарам да помирише месо-направо му се гади. Приятелят ми също е вегетарианец ,та  мен ме приемат като някакъв канибал......аз пък за наказание им готвя не особено вкусни въглехидратни ястия, които няма да ме  изкушават, но и  с надеждата да ги върна към месото  Grinning , но уви.  Crossing Arms

# 698
  • Мнения: 20 091
миналата година на Трещеник в края на април имаше още сняг, а към Грънчар ходеха оттам само с бомбардиера, хижата края на май отвори
Там някъде, аз съм ходила края на юни на Трещеник, всичко беше цъфнало и много красиво. А какво е бомбардиер?
Облачето, разбирам те. Аз съм от градските чеда без село, и обичам всякакви мръвчоци, даже и агнешки главички проядох. Обаче един път ми донесоха конско месо и кайма, е готвих го нещо, мъчих се и не можах да хапна от него. Коня го свързвам с приятел на човека, с много хубави неща и последното което е, е  да го ям. Опитвах, опитвах, ами хапката ми заставаше на гърлото и до там, нещо ме стягаше и душеше и не можех да преглътна. На детето казахме, че е телешко и нямаше проблеми, обаче аз не искам и да чувам повече за такова нещо, за мен си е кощунство.
А иначе за свински бузи специално ходим до Пирот, там има едно магазинче със пушени меса на дървени въглища, съвсем истински, не като тук обработени с течен пушек. Такава вкусотия са...като отидем и скриваме шапката на продавачката, взимаме по няколко кила  Mr. Green hahaha

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 21:34 от Lemy

# 699
  • Мнения: 5 713
Леми, снегоход - snowmobilе.
Ето, ако ти е интересно, от къде идва Бомбардие:
http://new.monitor.bg/article?id=41363

Като наскоро учила Канадска история и то сбито, кратко, отгоре-отгоре, има много интересни неща.

# 700
  • Мнения: 6 346
Включвам се да споделя 2 неща от книгата на д-р Перлмутер, които ме впечатлиха. Става въпрос за проучвания и резултатите от тях:
1. Колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова повече загуба на мозъчна тъкан се наблюдава. И освен това в друго проучване е установено, че рискът за развитие на деменция, който е повишен при хората с наднормено тегло, се проявява всъщност 30 или повече години по-късно. Така че, Краси, ако все още четеш тук, дори на теб вече би трябвало да ти стане ясно, че теглото има значение и усилията за намаляването му си заслужават, защото са усилия за подобряване на здравето.
2. Инсулиновата чувствителност се подобрява при а) намаляване на теглото с промяна в храненето и също и б) намаляване на теглото чрез промяна в храненето + спорт, но не когато няма промяна в хранителните навици (и съответно няма отслабване), а има само включване на спорт. Да, за конкретния момент спортът повишава усвояването на глюкозата в мускулите. Но в дългосрочен план (в рамките на една година) не се наблюдава никаква промяна в инс. чувствителност, ако се разчита само на спорт, без промяна на храненето. Обратно, ако има промяна в храненето, има и значително подобрение на инс. чувствителност, дори без спорт. А освен това (от друго проучване) е установено, че НВ-ВМХ подобрява най-много инсулиновата чувствителност - повече от Зоната и повече от стандартното "здравословно" високовъглехидратно и нискомазнинно хранене с 60% "бавни" въглехидрати.

# 701
  • Мнения: X
Шоки, много интересно
 Hug

Да споделя набързо за онзи ден
Сутринта хапнах две хапки кашкавал и после ядох отново чак вечерта към 19.30
През деня изкарах само на вода и малко кафе, така се случи
Ако това се беше случило преди години, щеше да ми причернява и да се изнервя яко
А сега си бях ок и нямаше никакъв дискомфорт


Относно животните от малка съм виждала как стигат до масата
Хем си бях софийско дете, но се ходеше често при роднини по селата
Виждах предимно подскачащи кокошки
Синчето не помня чаааак толкова да се е интересовало от произхода на месото
И той на село в виждал откъде идват пържолите

Не е драма, когато човек е наясно с кръговрата в природата
Драма настъпва, ако отказва да приеме ролята си в този кръговрат
Смешни са ми напъните да се отказва жив.храна и да се затварят очите пред факта, че почвите за раст.храни са обогатени именно с фосфор и азот от жив.трупове и екскременти
Без тях почвите ще са неплодородни и всичко ще е пустиня
Ето даже и ние с телата си ще нахраним почвите някой ден и ще си платим за това, че са ни хранили

В онази тема в клюто вчера допълзя поредният странен пост със сравнения между човека, растенията и животните, от който аз поне нищо не разбрах, такава странна логика имаше
Ама на, хората си вярват
Бвт, авторката на този пост преди години в подобна тема пропагандираше за слънцеядство
И се покри, когато попитах как храни децата си, дали ги оставя сутрин да закусват слънце
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=756852.msg27218153#msg27218153

# 702
  • Мнения: 6 713
Относно животните, много често и аз съм била на село като дете и съм виждала как се колят кокошки,прасета,телета и т.н. В моето село има обичай като се заколи прасето, се покрива с някакъв плат, и после децата го прескачат. Самият факт означава за мен, че именно прасета се колят от стотици -хиляди години.

Уасп, вчера правих маскарпонето с кокосова сметана, много ми хареса как се получи. Добавих малко ядки към него, нямах замразени плодове. Днес ще пробвам домашното баунти, за да видя какво ще се получи. Сдобих се с кокосова сметана онзи ден и сега експериментирам. Simple Smile

За тази прословута тема против месото - и аз надникнах там. Видях прокурорски размахвания към вегани,които сменят попрището Simple Smile.  Аз също четях в такива теми, като основно се вълнувах от веганските десерти Blush. Всичките там поници, покълвания, това изисква подготовка, специални уреди, че винаги ми се е струвало абсолютно невъзможно човек да еволюира в такива условия на трудно намиране на храна.

Уасп,
Скрит текст:
едно въпросче към теб- беше писала за преглед при зъболекар, след известно време на режима, каква промяна имаше при теб че не помня? Нещо за зъбен камък ли беше писала или за чувствителни зъби?

# 703
  • Мнения: X
Лурдес,
Скрит текст:
Никакви нови кариеси

Видимо по-здрави и розови венци, преди бяха кървящи и леко оголени, тук обаче според мен и лазерната терапия има значение, вече я правя няколко поредни години, болезнена е само първата процедура вече въпреки детския спрей с обезболяващо, втората процедура е Ок, а в началото правих по три процедури, и трите достаболезнени и неприятни (режимът определено обаче също има значение, при половинът няма промяна, но и според значение оказва и пастата, той ползва стандартна, а аз само синята със сол на Веледа)

Видимо намален зъбен камък, преди минавах с поне три процедури за почостване, сега с една и половина
 Смених и всички стари пломби, под повечето имаше гангрени и възспаления като спомен от една явно силно некадърна зъболекарка
И това ми оправи и дъха, явно онези скрити гангрени са го правели лош

Сега ми расте 4ят мъдрец, според снимката е здрав и дано, след като другите три ги вадих, излязоха си развалени, особено единият беше и хоризонтален и го махнаха с двучасова операция


Иначе тукашните споделят, че ходят вече само за преглед на фона на лечението преди
И че някои даже са спрели да си мият зъбите,  Shocked, твърдят че нямат нужда
Моето за мен е прекалено вече
Ама хора разни
Какго и за други е прекалено да не ползвам конци и не вярват, че нямам нужда, пробвах и видях че няма какво да вадя


# 704
  • Мнения: X
Здравейте и от мен, извинете ме предварително, но аз пак с въпрос се появявам. Чугунените тигани трудно ли се подържат? Днес гледах някакви на Staub  на промоция, че даже и с 30 дневен период за проба и се чудя дали да си вземам. Притеснява ме да не иска някаква по-специална поддръжка Thinking
Ето линкhttp://www.imerco.dk/koekkenudstyr/pander/grillpande/staub-grill … 6-cm?id=100333329

Сега като извадих моя за закуска и се сетих, че си питала
Аз съм доволна
Месото става страхотно

Тиганът иска поддържка
Не се мие с препарат, само се забърсва, изплаква, подсушава и се омазнява при нужда
Аз ползвам масло, зехтин, кокосово масло за омазняване
Ако съм правила омлет или месо, може да се наложи да го накисна и измия с препарат
Тогава омазняването е задължително, даже след това гледам да правя палачинки и да изхвърля първата, използвам я само да обере ев.ръжда

Общи условия

Активация на акаунт