Гръцка кухня

  • 209 472
  • 923
  •   2
Отговори
# 900
  • Мнения: 4 859
Галактобуреко съм правила по тази рецепта(другата я дадох,заради портокалите)
https://www.google.bg/amp/www.kulinarno-joana.com/2009/07/galaktoboureko/amp/
Крема е лесен(мен не ме бива със сладкишите,ама от първия път стана).Ако намериш кори за баклава на Бела ,може и тях да използваш.Грисът ми го носеха от Гърция,не помня марка.
В тази връзка,да попитам запознатите-с Бг грис ще стане ли ?И ако да-на коя фирма?

# 901
  • Мнения: 41
може би е купувал лукумадес (λουκουμάδες).
/quote]

Λοκουμαδεσ е друго не обърквайте жената.Това са малките бухтички както ги наричат в България.Кръгли пържени,полети с какви ли не сиропи мед,и шоколад.

Меките пържени понички или гевреци,се наричат Локумас-λοκουμασ,и се сервират винаги студени със много захар.Да продават се на сергии,пред Синдагма, пред метрото на Пиреа по плажа и по всички спирки по големи.Много лесно изпълними са и в домашни условия.

4-5 ч.ч брашно
1п суха мая
1/2 ч.ч.олио
1-2 ч.ч.вода

захар за поръсване
олио за пържене

Брашното се омесва с маята ,слага се в съд за месене ,прави се кладенче в средата и се изсипва олиото и водата.Замесва се меко и еластично тесто колкото поеме от брашното.Меси се отделно на плота и се маже с малко олио отгоре.Оставя се да втаса и се разточва на лист върху набрашнена повърхност,около 1 см дебело.В домашни условия ако нямате форми за рязане се реже с чаша,както бабите на островите ми го показаха по средата се прави дупка с капачка от шише.Оставя се пак да бухне малко и се пържи в сгорещената мазнина.Като поизстине малко захарта се слага в найлонов плик вътре се слагат гавречетата и се ръси плика за да иде захарта навсякъде.

# 902
  • Мнения: 41
Здравейте момичета живеещи в Гърция. Имам голяма молба към всички Ви и ще се радвам ако помогнете.
Живяхме доста години в Атина и една от любимите закуски на сина ми бяха гевреците. ТЕЗИ дето ги продават на количка НО ?! не сусамените а меките посипани отгоре със захар  #Crazy newsm78
(Сина ми си ги купуваше на Синтагма). Сега ме е буквално подлудил.....иска геврек.
Опитах доста рецепти, "обърнала съм наопаки" интернет иииии не мога да открия точно такава рецепта.
Ако някой знае или успее да намери - много моля. Благодаря предварително.

Радвам се да ви помогна това са любими и на сина ми,аз съм от 22 години в Гърция,професионален готвач пиша историята на Гръцката кухня и готвя разбира се всичко.Може да питате и каквото друго ви интересува.

Меките пържени понички или гевреци,се наричат Локумас-λοκουμασ,и се сервират винаги студени със много захар.Да продават се на сергии,пред Синдагма, пред метрото на Пиреа по плажа и по всички спирки по големи.Много лесно изпълними са и в домашни условия.

4-5 ч.ч брашно
1п суха мая
1/2 ч.ч.олио
1-2 ч.ч.вода

захар за поръсване
олио за пържене

Брашното се омесва с маята ,слага се в съд за месене ,прави се кладенче в средата и се изсипва олиото и водата.Замесва се меко и еластично тесто колкото поеме от брашното.Меси се отделно на плота и се маже с малко олио отгоре.Оставя се да втаса и се разточва на лист върху набрашнена повърхност,около 1 см дебело.В домашни условия ако нямате форми за рязане се реже с чаша,както бабите на островите ми го показаха по средата се прави дупка с капачка от шише.Оставя се пак да бухне малко и се пържи в сгорещената мазнина.Като поизстине малко захарта се слага в найлонов плик вътре се слагат гавречетата и се ръси плика за да иде захарта навсякъде.

# 903
  • Мнения: 41
Здравейте, искам да попитам как се казва гръцко ястие със слоеве патладжан и сос бешамел?


  Ястието се казва Μελιτζανοπιτα-Мелитзанопита -пита с патладжани тя ми прилича повече на описанието което сте дали.Слоеве патладжан с бешамел.В някои краища на Гърция пък слагат един ред тиквички един ред патладжан и помежду им бешамел.

Патладжаните се измиват режат по дължина пекат се на грил без мазнина.В огнеопорна тава се нарежда най отдолу ред патладжани,поръсва се с ситно смляно сирене тук в Гърция се нарича гравиера или кефалотири,после ред бешамели така отгоре винаги се завършва с бешамел поръсва се пак със сиренето.Пече се в предварително затоплена фурна на 200 градуса около 30 минути отгоре започва да се получава розова коричка.Оставя се да изстине малко защото е трудно рязането.По принцип гърците днес го готвят утре го ядат за стегне добре бешамела и се реже добре.Яде се и студено и топло.

# 904
  • Мнения: 41
Здравейте, знам, че в темата не е писано отдавна, но бих искала да я повдигна. Вчера се върнахме от Сикия, през цялото време се хранехме в таверната на Линараки. Опитахме мусака, пастицио, пълнен калмар и други неща, но тези най- много ни харесаха. Бяхме затруднени в избора защото нямахме предства как изглеждат  ястията. Например поръчах си нещо което според мен беше зелена салата, оказа се нещо зелено варено и го нарекоха  Хорта- не знам какво означава.  Имаше също пушена скумрия- ама като не сме наясно! Някой може ли да ми каже как да приготвя пълнения калмар- беше с плънка от сирене- като в гювече, но имаше странна подправка- вкусна. За мусаката и пастициото разбрах. Какво друго бихме могли да опитаме ри следващото  си ходене? А и какво е саганаки!
Здравейте радвам се да ви бъда полезна с информация и превод на различни ястия,за да знаете какво да си поръчвате друг път .Може да ви кажа и места които си заслужават да посетите.Професионален готвач съм ,живея повече от 20 години в Гърция.Пиша гръцката кухня и нейната история за българите в Гърция на страниците на вестник-Βουλγαρια σημερα)България днес.Радвам се да съм полезна и тук с каквото мога .
Избора на треви -хорта(χορτα)в Гърция е много голям.Гърците са свикнали с консумацията на варената трева ,ние се смеем и им казваме ние храним прасетата и кравите със Щир и други треви,те се смеят на нас и казват е затова умирате млади,защото не знаете какво да ядете.Както и да е да се посмеем малко покрай другото.Много видове треви се сервират с рибите и месата по принцип за да се комбинира храната протеини с витамини.Гърците са свикнали  с рибата винаги да има трева залива се със сос от равни количества зехтин и лимон нарича се ладолемоно.Също така с рибата задължително се сервират и много варени зеленчуци -враста лаханика(βραστα λαχανικα)или пържени зеленчуци (τυγανιτα λαχανικα).С трева се приготвят ястия с месо и много пити хортопита (χορτοπιτα),лаханопита(λαχανοπιτα)пита със зеленчуци.Почти през цялата година има места в които да се опита традиционната  им кухня.Заведенията им по принцип са разделени на видове-има само рибни таверни в които има много предястия които да се съчетаят с рибите и морските деликатеси до сладкиши.В Гърция има много видове риби която се предлага на скара на фурна, на тиган,сушена,солена,пушена,сурова. Също така много ястия с морски дарове.Най известната им рибна супа-Какавя(κακαβια) ,най могъщата царица на макароните е Астакомакаронада(макарони с рак).То има толкова много ястия че не знам кое най- напред да ви предложа..Те винаги са приготвени автентично по гръцки ,с добавки узо или бяло вино в тях .Понякога добавянето на мастиха или махлеб,канела ,бахар и дафинов лист имат допълнителен вкус.Не е за изпускане да се опитат и видовете им сирена-поръчва се като пикилия тирьон(πικιλια τυριον).Калмарите също се предлагат различно.Има кокиниста(κοκκινιστα)-с доматен сос,тиганита(τυγανιτα)-пържени,на скара(στο γριλ),гемиста-пълнени(γεμιστα).Не знам точно каква е била плънката ви но по принцип се пълни с различни сирена,ситно нарязана рокула,и домат зашиват се клечка за зъби.Заливат се с бяло вино и зехтин и се пекът на 200 градуса за 8-10 мин или на скара за 5-6.На други места вместо домат има червена чушка.Определено кефалогравиера вид сирене има определен вкус,може да мислиш че е подправка пикантно е самото сирене.Основно се слага само чер пипер,някъде има къри в малко количество а някъде има ,розмарин или шафран.Има калмари пълнени с плигури,или с ориз .По принцип гювечето което знаем в Бг тук се казва саганаки то е самият съд в който се сервира и винаги е глинено,стъклено или медно.По принцип гърците го сервират без капак има и плитки като тиганчета ,и различни форми.Каквото е ястието вътре така се казва но не е само съда а и приготвянето.Сиренето саганаки е няколко вида винаги се избират от по твърдите сирена които са лесни за печене на скара ,на плоча на огън ,на тиган.Нещо като сачовете в България.Има и много места на които е само скара и всичко за гарнитури-наричат го псистаря-(ψισταρια),Може да си поръчате,призолес хиринес-пържоли свински,псимено котопуло-печено пиле,най много се яде пайдакя (агнешки ребърца),бифтекя гемиста-пълнеки кюфтета,луканика хорятика-наденица селска.Сувлакя се нарича всичко на шиш или шишчета,дори и питите пълнените -дюнер.Гаридес -скариди,хтаподи-октопод на скара .Манитаря гемиста -пълнени гъби,хорятики салата -селска салата .Ако пък сте любители на сладкото може да се забравите в някой сладкарница-галактобуреко-млечна баница,портокалопита-пита с портокали,шоколатопита-със шоколад,милфей,равани,сиропяста се казват всички сиропирани баклави ...баклавички и какво ли не,пастакя се казват пастичките.Сладкишите се казват глика.Сладкарницата е захаропластио.не подминавайте профитерола,или пък различните видове сладоледи -пагота с мед и ядки да не говорим за локумите просто толкова много неща има.Може да ми пишете какво харесвате за да ви кажа как да го търсите.По принцип техните менюта винаги имат и английски език но ние не всички знаем езици.Менютата почти навсякъде пишат какво съставки има в ястието .Гърците са свикнали да питат как се приготвя какво има вътре защото има хора болни,хора с алергии хора с диетично хранене.

# 905
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Здравейте,
По време на почивката ни в Гърция, децата много харесаха Портокалопита- купувахме я от близката сладкарница.
Търсейки рецепти в нета, попаднах на вариации- с или без кори за баница в тестото. Ще съм благодарна, ако споделите рецепта, която някой е правил или има "от източника".
И още- купих суха смес за сос за сърми и месо, но се оказа, че не е написано как се приготвя- с мляко- кисело, прясно, вари ли се?

# 906
  • София
  • Мнения: 11 976
A аз търся рецепта за Кефалонийски пай

# 907
  • Sofia
  • Мнения: 4 726
Здравейте,
По време на почивката ни в Гърция, децата много харесаха Портокалопита- купувахме я от близката сладкарница.
Търсейки рецепти в нета, попаднах на вариации- с или без кори за баница в тестото. Ще съм благодарна, ако споделите рецепта, която някой е правил или има "от източника".
И още- купих суха смес за сос за сърми и месо, но се оказа, че не е написано как се приготвя- с мляко- кисело, прясно, вари ли се?
Аз правих смесица от рецептата на lady_gothic на предната страница и това клипче.
В крайна сметка направих по-малко сироп явно и стана леко суха, както и намалих захарта, но се изяде много, много бързо! Simple Smile

# 908
  • Sofia
  • Мнения: 1 178
КЕФАЛОНИЙСКИ ПАЙ - това съм си копирала от гръцката тема, много се дискутираше този пай по едно време. За съжаление не съм пробвала нито оригинала, нито този от рецептата.
Toлкова ми хареса кефалонийския пай с месо и гъбения , че намислих как да пробвам да го направя в къщи.Oт Кауфланд съм купувал точени кори  печени на сач.Смятам да разстеля на дъното на тавичка намаслена със зехтин, така че да има борд отстрани около 2,5 сантиметра 2 – 3 кори , пак намазани със зехтин.За плънката ще задуша нарязан лук в зехтин  , може в смес с олио , сетне  500 -700 грама накълцано агнешко , не знам откъде да намеря козе както в оригинала.Тъй като много хора не обичат агнешко или козе може да се пробва със свинска кайма която си меля от плешка в Пикадили или Карфур. Подправките  кимион, черен пипер и босилек.Ще добавя трапезна сол самардала и ½ чаша ориз и 1 ½ чаша бульон или вода и 2- 3 лъжици смляни домати от буркан. Ако обичате пикантно и люто, сега е моментът да поръсите с лют червен пипер.Когато се поеме  цялата течност от ориза ще го сложа в-у листите и отгоре пак 2-3 кори намазани със зехтин. Печенето смятам на 180 градуса около 30-40 минути до наситено златисто.За гъбения ще заместя каймата с гъби , без ориз , като сложа сместа в-у нея ще добавя натрошено фета сирене и настърган кашкавал.Сетне по същия начин още 3 листа и като се изпече – отгоре ще поръся настърган пармезан и обратно във фурната да поомекне малко

# 909
  • Мнения: 41
Здравейте,
По време на почивката ни в Гърция, децата много харесаха Портокалопита- купувахме я от близката сладкарница.
Търсейки рецепти в нета, попаднах на вариации- с или без кори за баница в тестото. Ще съм благодарна, ако споделите рецепта, която някой е правил или има "от източника".
И още- купих суха смес за сос за сърми и месо, но се оказа, че не е написано как се приготвя- с мляко- кисело, прясно, вари ли се?

По принцип в Гърция има много разновидности Порокалопита,това което се продава във фурните или сладкарниците е от типа на сиропирано реване и в него няма кори за баклави а е с грис.Много лесно изпълнимо е и в домашни условия.
Основната рецепта е :
4 яйца
1ч.ч. кис.мляко
1ч.ч.  олио
1ч.ч. захар
ситно настъргана кора от 2 портокала
1 бакпулвер
1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. грис
Може да одвоите дозата по ваше желание.Ако сложете кора от лимон става- лимонопита,ако е мандарини-мандаринопита. Просто рецептата е основна и в зависимост от това което добавяте се сменя вкуса.

Сиропа :
500 гр вода
500 гр захар
сока от 2 портокала
Сварете сиропа и оставете да изстине,накрая прибавете портокаловият сок.
Смесете брашното със грисът и бакпулвера.

Смесете в купа всички други продукти ,може да разбърквате и на ръка ,захарта се топи за няколко минути.Включете фурната и затоплете на 180 градуса.Намажете тавичка с масло или олио поръсете леко с грис.Като се разтопи захарта,добавете брашното и разбъркайте добре като гъст кекс е.Изсипете в тавичката и печете зависи от фурната ви ако е вентилаторна може да се изпече и по бързо да порозовее добре .Още горещо залейте със студен сироп.Оставете да попие добре и изстине.Оставете в хладилник поне няколко часа .Сервира се изстудено.По принцип гърците в къщи по празниците го сервират отгоре с портокалово сладко и го заливат отново при сервиране с мед в който е настърган портокал .Тук се яде много ма много сладко.Някъде го сервират и със сладолед.

Другият вариант с корите и той не е труден.


1 пакет кори за баклава
1 ч.чаша захар
4 яйца
1 ч.чаша олио
1 ч.чаша кис.мляко (ако е изцедено млякото прибавяме сока на 1 портокал)
1 бакпулвер
настъргана кора от 3 портокала
ванилия

ЗА СИРОПА:

2,5 ч.чаши вода
1/2 ч.чаша портокалов сок
2 ч.чаши захар

Разбъркваме кис.мляко със захарта,олиото,яйцата и бакпулвера.Прибавяме настърганите портокалови кори и ванилията.
Във тази смес накъсваме с ръце листите за баница произволно.
Разбъркваме добре да поемат млечната смес и изсипваме в тавичка.Заравняваме отгоре.
Слагаме във предварително загрята фурна и печем на 180 градуса като баница да се зачерви отгоре.Вадим от фурната и оставаме настрана да изстине.
През това време вече сме приготвили сиропа.Слагаме продуктите за сироп на котлона и варим 3-4 мин.докато се разтопи захарта.Заливаме портокалопитата с леко охладения сироп.Сервираме самостоятелно или със сладолед.


Още един вариант който може да ви е лесен понеже е като нашата торта домашна с бисквити.

Нареждат се в тавичка 1 пакет сухари тук се наричат фриганя.
заливат се със сироп от равни количества(мед100 мл и портокалов сок 100 мл и ситно настъргана кора от портокал)
1 литър портокалов сок може и от кутия
200 гр захар
7 с.л. корн флаур (това е царевично брашно)има го тук в опаковки ,в бг има такова нишесте
Размива се брашното с малко от сока .Останалият сок се оставя да заври със захарта,добавя се размитото брашно при непрекъснато бъркане да се сгъсти.Оставя се леко да изстине и се изсипва върху сиропираните сухари.Оставя се да изстине добре,слага се в хладилник за 30 минути.Разбърква се сметана 400 гр сладкарска ако не  се добавя 1 ч.ч. пудра захар,есенция портокалова,ако нямате когато е готова сметаната настържете малко портокалова кора.Слага се и малко цвят може и без него.Извадете сладкиша от хладилника нарежете на пасти и отгоре със щприц оформете розички .Ако искате може да намажете и целият сладкиш да оформете сметаната както желаете и тогава да нарежете.



Ако пишете какво точно пише на опаковката за соса може би ще ви кажа какъв е ?По принцип тук сухите консистенции се разбиват само с вода ако не се варят се сгъстяват при бъркането .Трябва да знам каква е опаковката името на соса  за да ви кажа как да си го приготвите.Някъде има добавки на прясно мляко,гърците не готвят със кисело мляко сосове освен някой салатни студени.


# 910
  • София
  • Мнения: 11 976
Търся рецепта за Кефалонийски пай. Някой може ли да помогне?

# 911
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Здравейте,
По време на почивката ни в Гърция, децата много харесаха Портокалопита- купувахме я от близката сладкарница.
Търсейки рецепти в нета, попаднах на вариации- с или без кори за баница в тестото. Ще съм благодарна, ако споделите рецепта, която някой е правил или има "от източника".
И още- купих суха смес за сос за сърми и месо, но се оказа, че не е написано как се приготвя- с мляко- кисело, прясно, вари ли се?

По принцип в Гърция има много разновидности Порокалопита,това което се продава във фурните или сладкарниците е от типа на сиропирано реване и в него няма кори за баклави а е с грис.Много лесно изпълнимо е и в домашни условия.
Основната рецепта е :
4 яйца
1ч.ч. кис.мляко
1ч.ч.  олио
1ч.ч. захар
ситно настъргана кора от 2 портокала
1 бакпулвер
1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. грис
Може да одвоите дозата по ваше желание.Ако сложете кора от лимон става- лимонопита,ако е мандарини-мандаринопита. Просто рецептата е основна и в зависимост от това което добавяте се сменя вкуса.

Сиропа :
500 гр вода
500 гр захар
сока от 2 портокала
Сварете сиропа и оставете да изстине,накрая прибавете портокаловият сок.
Смесете брашното със грисът и бакпулвера.

Смесете в купа всички други продукти ,може да разбърквате и на ръка ,захарта се топи за няколко минути.Включете фурната и затоплете на 180 градуса.Намажете тавичка с масло или олио поръсете леко с грис.Като се разтопи захарта,добавете брашното и разбъркайте добре като гъст кекс е.Изсипете в тавичката и печете зависи от фурната ви ако е вентилаторна може да се изпече и по бързо да порозовее добре .Още горещо залейте със студен сироп.Оставете да попие добре и изстине.Оставете в хладилник поне няколко часа .Сервира се изстудено.По принцип гърците в къщи по празниците го сервират отгоре с портокалово сладко и го заливат отново при сервиране с мед в който е настърган портокал .Тук се яде много ма много сладко.Някъде го сервират и със сладолед.

Другият вариант с корите и той не е труден.


1 пакет кори за баклава
1 ч.чаша захар
4 яйца
1 ч.чаша олио
1 ч.чаша кис.мляко (ако е изцедено млякото прибавяме сока на 1 портокал)
1 бакпулвер
настъргана кора от 3 портокала
ванилия

ЗА СИРОПА:

2,5 ч.чаши вода
1/2 ч.чаша портокалов сок
2 ч.чаши захар

Разбъркваме кис.мляко със захарта,олиото,яйцата и бакпулвера.Прибавяме настърганите портокалови кори и ванилията.
Във тази смес накъсваме с ръце листите за баница произволно.
Разбъркваме добре да поемат млечната смес и изсипваме в тавичка.Заравняваме отгоре.
Слагаме във предварително загрята фурна и печем на 180 градуса като баница да се зачерви отгоре.Вадим от фурната и оставаме настрана да изстине.
През това време вече сме приготвили сиропа.Слагаме продуктите за сироп на котлона и варим 3-4 мин.докато се разтопи захарта.Заливаме портокалопитата с леко охладения сироп.Сервираме самостоятелно или със сладолед.


Още един вариант който може да ви е лесен понеже е като нашата торта домашна с бисквити.

Нареждат се в тавичка 1 пакет сухари тук се наричат фриганя.
заливат се със сироп от равни количества(мед100 мл и портокалов сок 100 мл и ситно настъргана кора от портокал)
1 литър портокалов сок може и от кутия
200 гр захар
7 с.л. корн флаур (това е царевично брашно)има го тук в опаковки ,в бг има такова нишесте
Размива се брашното с малко от сока .Останалият сок се оставя да заври със захарта,добавя се размитото брашно при непрекъснато бъркане да се сгъсти.Оставя се леко да изстине и се изсипва върху сиропираните сухари.Оставя се да изстине добре,слага се в хладилник за 30 минути.Разбърква се сметана 400 гр сладкарска ако не  се добавя 1 ч.ч. пудра захар,есенция портокалова,ако нямате когато е готова сметаната настържете малко портокалова кора.Слага се и малко цвят може и без него.Извадете сладкиша от хладилника нарежете на пасти и отгоре със щприц оформете розички .Ако искате може да намажете и целият сладкиш да оформете сметаната както желаете и тогава да нарежете.



Ако пишете какво точно пише на опаковката за соса може би ще ви кажа какъв е ?По принцип тук сухите консистенции се разбиват само с вода ако не се варят се сгъстяват при бъркането .Трябва да знам каква е опаковката името на соса  за да ви кажа как да си го приготвите.Някъде има добавки на прясно мляко,гърците не готвят със кисело мляко сосове освен някой салатни студени.



Сърдечни благодарнисти!
Ще опитам рецептите и ще видим коя ще допаде на домочадието.
Довечера ще видя съставките ( доколкото мога да разбера гръцки  Mr. Green )

# 912
  • София
  • Мнения: 1 832
Защо не снимате и качите съдържанието и инструкцията за приготвяне на соса? Ако може някой да ви го преведе.

# 913
  • Мнения: 1 630
Моля за извинение, защото рецепта нямам и не търся /намерих си достатъчно тук  Mr. Green /, но търся информация за кори за баклава.
Купих си от обикновен магазин в Гърция кутия кори за баклава - тънки като фантазия! Да де, ама тук такива не намирам...
А са перфектни за паниране на кашкавал.
Някой намирал ли си е алтернатива на толкова тънки кори или всички сте добри домакини и си ги точите?

# 914
  • София
  • Мнения: 10 825
Моля за извинение, защото рецепта нямам и не търся /намерих си достатъчно тук  Mr. Green /, но търся информация за кори за баклава.
Купих си от обикновен магазин в Гърция кутия кори за баклава - тънки като фантазия! Да де, ама тук такива не намирам...
А са перфектни за паниране на кашкавал.
Някой намирал ли си е алтернатива на толкова тънки кори или всички сте добри домакини и си ги точите?
В турските магазини има тънки кори.
Можеш да опиташ и с тънките кори за баклава и сладкиши.

Общи условия

Активация на акаунт