Продукти:
650 гр. картофи;
5-6 скилидки чесън;
2/3 ч.ч. зехтин;
2 с.л. бял оцет;
30-40 гр. бадеми;
2 с.л. лимонов сок;
Жълтъка на 1 прясно домашно яйце /ако нямате – не слагайте/;
Бял пипер.
Приготовление:
Картофите се обелват и се нарязват на едри кубчета. Сваряват се за около 10-15 минути – докато са готови. Отцеждат се.
Прехвърлят се в дълбока купа. Добавя се смачкания чесън. Смачкват се на пюре.
Отделно в купа се поставят зехтина, оцета, малко сол, лимоновия сок и жълтъка. Разбива се добре с вилица. Бавно сместа се добавя към смачканите картофи и се разбърква добре, докато се смесят. Накрая се прибавят едро натрошените бадеми.
Сместа се прехвърля във вакуумирана кутия. Пюрето се покрива с фолио, за да не изсъхне и отгоре се затваря с капака. Оставя се в хладилника за 5-6 часа.
Поднася се оформена на топки. Поръсва се със зехтин и бял пипер.
Чудесна гарнитура към малки пържени рибки – барбуни, хамсия, дребна херинга.