Готови ястия в буркани за зимата

  • 65 528
  • 62
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Здравейте на всички!
Какви манджи или полуфабрикати за манджи, пастети и т.н. правите за зимата?
Пускам точно тази тема отделно, знаейки много добре, че има много теми за консервирането. Проблемът е, че НЕ ме интересуват туршии и сладка. Интересува ме нещо за бърза вечеря. За наяждане! Като се върна в къщи през зимата, да отворя 1 буркан, да го "доизпипам" на бързо и да стане вечерята. Без да мисля всяка вечер над философският въпрос: Какво ще вечеряме? Иначе в другите теми туршии колкото си щеш.
Имам в предвид нещо от рода на:
- зрял боб в буркани-чист / сварен без подправики, чушки, моркови и т.н./
- чушки в доматен сос
- сърми
- ропотамо-салата
- печен патлаждан
- зелен фасул
- гювеч
- месо в буркани и .т.н.

И как ги правите?
Особено ме интересува как се прави зрял боб като в консервна кутия само че в буркан. Така, че да мога да го отворя и да го направя я на салата, я на супа или в манджа..

Благодаря предварително!   bouquet

Последна редакция: ср, 23 юли 2014, 09:13 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 9 991
Освен боб , в буркан можеш да затвориш и други зърнести като нахут, царевица , грах ,може и микс , заготовка за кьополу :патладжани и чушки ,само печени чушки ,  може и подправка , смлени моркови , зелени чушки и магданоз , става еко вегета за супи за зимата. Но ние сме с фризер и целия този труд по затварянето на буркани отпада, само мушкаме в фризера и кьополу си ядем цяла зима . Иначе и пържен патладжан с доматен сос можеш да затвориш.

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Така е, принципно и на мен ми идват идеи, но не знам рецепти. Нито слага ли се сол във фасула например, нито колко време се стерилизира след това. Знам, че много хора си правят манджи в буркани за зимата, но самата аз никога не съм правила.

Иначе фризер е плануван за закупуване още идната пролет. Не искам да чакам продукта 1 час да се размразява, за да го готвя. За това ме унтересуват домашно стерилизиран грах, фасул, имамбалдъ, свинско, риба или каквото ще да е там....
Бърза вечеря за не всяка вечер де.... аз все пак обичам да готвя!

# 3
  • Мнения: 9 991
Изкарва се сутринта за обед ако ще го готвиш например или предната вечер , не съм се замисляла за чакането , не ми е пречило никога. Знам риба правят , скумрия с зеленчуци в буркан най вероятно  със салата Ропотамо. Явно и от там идва името на салатата от едновремешната консерва . Месо освен само в буркан не съм виждала. Иначе знам като сготвиш нещо в повече , още горещо се сипва в буркани , затварят се капачките и се обръщат надолу докато е горещо, без да се стерилизира допълнително . Горещината запечатва и така издържа повече време , но чак да разчиташ да го сготвиш лятото и да го ядеш зимата едва ли . Иначе имаш ли печени замразени чушки в плик , вадиш + буркан домати и за 20 минути посред зима миш маш можеш да си приготвиш и без да чакаш да се размразят , само нарязваш чушките огънят от котлона върши останалото . 

Домашните консерви имат смисъл само ако продукцията е твоя , или от "баба" . Ако се съмняваш в солта просто не я слагай. Боб едва ли има опасност да го превариш , вари повече , царевица сме скапвали , разваляла се е , има нужда от доста варене . Граха купешкия не го правят от пресен зелен  , а сух накисват варят и има разни трикчета , вероятно който е работил / работи в такъв цех завод , ще може да каже по точно .

Наша позната си правеше , много чушки и сърми например, замразява и после когато и се прияде вади размразява и яде , вкуса почти не се променя да не казвам никак.

Ние лично си замразяваме магданоз , копър , целина и други измити нарязани в торбички с малко сол , да не слепват и цяла зима ползваме като готвим , вкуса се запазва , много по добре е от сушените такива. .Замразяваме и краставица настъргана , която правим на таратор , ако се яде същия ден , няма да познае някой ако не знае , че е била замразявана. Тиквичка настъргана и на кубчета сме замразявали за готвене зимата и тн.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2013, 18:06 от adelinda

# 4
  • Мнения: 155
Здравейте! Темата е интересна. От години майка ми прави сърми в буркани. Много вкусни, бързо стават  със сос или просто като гарнитура за месо.

# 5
  • Мнения: 1 883
Здравейте! Темата е интересна. От години майка ми прави сърми в буркани. Много вкусни, бързо стават  със сос или просто като гарнитура за месо.

А сега ако питаш майка си как ги прави и споделиш с нас, цена няма да имаш.  Wink Hug

Мен също ме интересуват такива храни. Очертава ми се тежка зима, в смисъл ще имам малко време и ми се иска да направя нещо предварително.

Пържила съм тиквички без брашно ,после съм ги замразявала. Зимата вадя от вечерта и при прибирам в хладилника. На другия ден само разбърквам с кисело мляко и подправки и яденето е готово.

# 6
  • Мнения: 676
ние консервираме за "бърза вечеря"
-зрял фасул (сварява се до готовност, осолява се и се слага в буркани. Може да се затвори веднага щом се свали от огъня и да се обърне веднага с капачката мадолу, за да стерилизира. Ако те притеснява, че няма да е достатъчно се стерилизира още 20тина минути)
-кьопоолу - приготвяш го без да добавяш мазнина, чесън и други подправки. Стерилизираш по горния начин. Когато се отвори му добавяш мазнината, чесъна, магданоз и каквото друго обичате.
- Чушки с доматен сос - нищо специфично няма при тях.

Ще ти кажа как процедирам аз напоследък, след като вече имам дете, което яде обща храна и се опитвам винаги да има нещо сготвено и разнообразно, а не винаги остава време за хубава манджа - когато готвя винаги го правя в по-големи количества и стерилизирам самата манджа веднага щом я сваля от огъна. Пълня по 1-2 буркана с винт и обръщам надолу с капачката. Когато изстине слагам в хладилника. Така винаги имам готови няколко вида манджа в хладилника. На мен ми върши страхотна работа  Peace и спасява положението, когато няма време.

 

# 7
  • Мнения: X
Привет! Ако искаш да консервираш месо, трябва да спазиш няколко правила, за да няма неприятни изненади:
1. Место да е прясно. Това го кавам, защото често продават размразено замразявано месо, пробутвайки го за прясно. С такова месо е голям рискът от разваляне на консервата. Ако има домашно или от проверен доставчик- най-добре.
2. Месото задължително да е отцедено от кръвта.
3. По-сигурно е да не се слагат кости в консервата, т.е. месото да се обезкости, защото костният мозък и кръвта повишават риска от разваляне.

След като ми доставят месото аз процедирам по следния начин. При мен са 2 телешки бута всяка есен. Отделям колкото реша за пастърма. Останалото го нарязвам на парчета с големина на детска ръчичка. Тези парчета ги задушавам с малко олио за около 20-30 минути, после добавям сол, слагам ги в буркани и стерилизирам минимум 2 часа. При отварянето на консервата месото е толкова крехко, че често не стига до употреба за готвене, а се унищожава моменталически от лакомите пирани в къщи Simple Smile
След като съм си приготвила тези филенца, остават едни кокали, по които има малко месо. За тях използвам съпружието да ги нареже и ги варя 2-3 часа на бавен огън. Получава се уникален бульон, в който има и малко месо. СТрахотно е за супа или други манджи. Процедурата е като по-горе- в буркани и поне 2 часа стерилизиране.
Хамалогия е, но отнема точно 2 дни годишно, а после цяла година само отварям буркани и не губя време.

# 8
  • Мнения: X
 В друга тема бях пуснала тази рецепта- копирам я:
В голям тиган с малко олио или зехтин задушавам около 1 килограм моркови на кръгчета (може и настъргани или на кубчета) за 3-4 минути, добавям около 2 килограма тиквички на кубчета. Когато се изпари отделената от тиквичките вода добавям и около 2 килограма белени и нарязани домати. Като остане само на мазнина, добавям сол на вкус и малко захар.  Пропорциите могат да се променят според вкуса- с преобладаване на тиквичките или на морковите, или на доматите. И пак в затоплени буркани за кисели краставички на винт и обръщам с капачката на долу.
Това го хапваме както като постна манджа, така и като сос за спагети (след като пусна един пасатор в буркана) или като сос за забулени яйца.

# 9
  • Мнения: 2
Като се върна в къщи през зимата, да отворя 1 буркан, да го "доизпипам" на бързо и да стане вечерята.

Е, не става така, жената трябва да си е отрано вкъщи, за да може да приготви хубава вечеря за мъжа и децата, не да сипва пластмасови полуфабрикати и да нарушава здравето им. Ако някоя не е в състояние да бъде добра домакиня и майка, каква е ползата от нея?

# 10
  • Мнения: X

Пич, няма проблем! Жената може не само да е рано в къщи, но и по цял ден да е в къщи, за да ти врътка здравословни манджи само с био, органик продукти. Ти осигури финансите за това, че иначе каква е ползата от тебе?
И е добре чукча да не е само писател, а и по малко читател, та да схване, че между пластмасови полуфабрикати и консервирани домашни продукти има разлика. Съществена, междувпрочем Wink

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 686
LazarAngelov, коментарът ти е много добър. НО на повечето момичета в този форум, както и на мен самата готвенето им е хоби, така че е малко неуместен. Трябваше да го отправиш към друг тип дами.
Пуснах темата защото повечето от нас са работещи, а дори нещо да ти е хоби, то не винаги имаш достатъчно време да го практикуваш. По някога сме и уморени от работа и проблеми, а по някога и се разболяваме/хора сме все пак/. По някога пък имаме доста свободно време, в което искаме да се запасим за горе-изброените случаи.

thwishmaster харесва ми идеята ти за тиквичките и морковите като сос и манджа. Колко буркана ти излизат горе-долу от тази доза? Не ти ли се развалят бурканите, ако не ги вариш допълнително?
Питам, защото съм чувала от хора, които слагат в топли буркани току що сварена манджа и обръщат буркана с капачката на долу, че после прибирали буркана в хладилника и така издържал ЦЕЛИ 2 СЕДМИЦИ. Което значи, че има проблем повече от 2 седмици да се съхранява храната по този начин.

# 12
  • Мнения: X
Sylya, не се развалят в рамките на една година в мазето. За повече не зная, защото за този период ги изяждаме. Ако след като изстинат бурканите капачката е хлътнала и при почукване издава ясен звук, няма никакъв проблем. На същия принцип правя лютеници и всякакви подобни и никога нищо не ми се е развалило. Добре е бурканите да са предварително затоплени, което налага да се работи с по-дебели ръкавици, че пари. От тази доза излизат 4-5 буркана на винт от тези за кисели краставички (май бяха около 700 мл newsm78).

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Абе а две думи както се прави сладкото: гореща манджа в горещи, затоплени в печката сухи буркани. Като ги затвориш обръщаш с капачката надолу и като изстинат ги обръщаш и в мазето.
Поне аз така го правя

# 14
  • Мнения: X
Точно това е. По същия начин затварям и нещо като миш-маш, т.е. задушени чушки и домати, а после като отворя буркана само добавям сирене или яйца или и двете. Става и върху пица да се намаже.

# 15
  • Мнения: 9 107
В червено вмъквам текста  Peace

Здравейте на всички!
...............
- зрял боб в буркани-чист / сварен без подправки, чушки, моркови и т.н./ варя боба 1 час, като му сменя първата вода.... и  в нормална тенджера. Под налягането съм я отписала отдавна. Предпочитам да си подготвя от предната вечер нещо за готвене, вместо да ползвам нея. После в буркани, сол на вкус и поемат съвсем малко от водата при варенето. Задължително оставям 1 пръст празно място до гърлото на буркана, тъй като бобовите имат нужда от това. Водата да стигне до гърлото на буркана. ЗАпечатвам и варя още 1.5 часа.  

- чушки в доматен сос чушките са печени в буркан, или във фризер, но накрая заливам с този сос http://pep-4o.blogspot.com/2013/09/blog-post_5.html ако нямам време да приготвя

- сърми приготвени както му е реда, сварени 30 мин. само в тенджера, след това плътно наредени в буркан и варя 1 час пак.

- ропотамо-салата  салата Ропотамо http://pep-4o.blogspot.com/2009/09/blog-post_24.html - варя 1 час бурканите

И скумрия Ропотамо  http://pep-4o.blogspot.com/2010/05/blog-post_17.html

- печен патлаждан изпечен, обелен, посолен и отцеден поне 2 часа. В буркани, може заедно с една печена чушка, или парче домат; но без олио и чесън. стерилизиране 30-40 мин  час.

- зелен фасул Измит, почистен и нарязан фасула - 4-5см.В голяма тенджера кипяща подсолена вода бланширам на части - толкова, че за 2 мин. отново да е завряла водата с боба. Бланширам го за по 10 мин. Изваждам с цедка в съд със студена вода.Трябва да се изстуди за да не се появява после бяла утайка. Отцеждам. Охладения фасул нареждам в буркани но не до горе отново - 1 пръст под гърлото на буркана. По 1 чаена пълна лъж. сол (НА 700-800МЛ БУРКАН)и заливам с вода до ръба. Стерлизирам 1 час от завирането, изваждам и обръщам на капачка, както всички останали консерви

- гювеч нарязани зеленчуци - чушки, домати (и обелени) патладжана обелен, нарязан и поставен в пресолена вода  за час - измит и отцеден; бамя ако има, част от опашката отрязана само, не цялата, за да не се разлигави. + магданоз. Запечатвам, стерилизирам 20 мин. след завирането.   а тази доматена манджа е спасението на студента, чче и на нас чат пат http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_20.html  Подобна - апетитка http://pep-4o.blogspot.com/2011/08/blog-post_15.html

- месо в буркани и .т.н.месото нарязано, кокал махаме само ако е теле/прасе. На големи късове, месото се осолява и се нарежда на наклонена повърхност, оставя се 3-4 часа да се отцеди, след което нареждаме в бурканите плътно, подправка по желание (черен пипер, бахар, дафинов лист) запечатваме и стерилизираме според възрастта на месото  Grinning свинско, телешко - 2-2.5 до 3 часа, пиле - час и половина до два, заек - 2 часа. Сега не е момент да правиш месо,; месото се прави в студено време, след октомври.  От горещината капаците ще се надуят и ще бомбират (виж ботулизъм). Месото трябва да ти е чисто, от производител, ако може, да не е наблъскано с антибиотици.


И наистина всичко е хамалогия, но можеш да си ги направиш в 5-6 почивни дни, а през зимата/пролетта ти е лесно-
още  месни консерви, но пак казвам ,че сега не се правят, освен ако не ги държиш в хладилник
пастет http://pep-4o.blogspot.com/2012/11/blog-post_25.html
русенско варено http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html (става и за паниране и с доматен сос, и с бешамел, но само така да отвориш със салата е достатъчно вкусно.

кисело зеле сготвено, запечатано и стерилизирано 20-30 мин.

Стерилизирам всичко, защото част от бурканите правя на село; други пращам на студента и си умирах от яд, когато преди години изхвърлях буркани с доматена манджа и лютеница, които съм мъкнела на ръка и направени по маминия метод обърнати горещи на капак. А сега правя над 100 буркана лютеница, само тя е хамалогия за два дни на огън, не мога да си позволя такъв лукс. Буркани могат да се стерилизират и във фурната (е, не боб и не месо, но пак е нещо.

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Oоо, Пепчо мерси. Велика си!
И аз съм чувала че някои хора си стерилизират бурканите във фурната, но не знам как става.
Чух само, че в голяма тава нареждали пълните буркани с капачката надолу, слагали малко вода/като за водна баня/ колкото да покрие капачките + 2-3 см. над тях и така ги слагали във фурната, но за колко време и дали така става добре, не знам!
 newsm78  newsm78  newsm78

# 17
  • Мнения: 9 107
тук, в мамата, някой дори писа, че фурната и имала упътване и за стерилизиране на буркани в нея. Но не помня какво и как го писа. А явно е доста разпространено, дано някой се включи  Peace

# 18
  • Мнения: 128
много полезни съвети и интересни рецепти   bouquet

# 19
  • Мнения: 4 206
Грахът във фаза млечна зрялост се прави по същата рецепта както зеления боб.
Ние, обаче, и граха и боба стерилизараме не 1, а 2 часа.
След това редовно на 2-3 дни в продължение на поне 2 седм. се проверяват дали не се е образувала бяла утайка на дъното на буркана. Ако се образува - буркана се отваря, боба/граха се измива щателно и пак се стерилизира само за капачка.

Сестра ми готви на племенника направо манджи - кисело зеле с месо, картофи с месо, боб със зеле и стерилизира за капачка. Запазват се доста месеци.

# 20
  • Мнения: 1 265
ПЕПЧО.... ИЗУМИТЕЛНА СИ !!!!
Накара ме да си спомня младите години Joy; когато в България за домашен фризер...можехме само да мечтаеме.
Наистина и у дома са се правили всички тези вкуснотии, дето си посочила.

Но аз правех и друго....поради естеството на работата ми - непрекъснати пътувания. Когато готвех винаги беше в големи количества. Веднага пълнех по 5-6 буркана  (един буркан събира 2 порции готово ястие ). Затварях и ВИНАГИ СТЕРИЛИЗИРАХ ПО 40 минути от момента на завирането.
Стерилизирала съм какво ли не....но консервирано ястие с ориз  newsm78 не винаги се е приемало добре у дома.
Когато ястието е в готов вид..... по-малка е вероятността от развалянето му (при продукти с много нитрати).

На мен в доста случаи само стерилизирани заготовки....са ми се разваляли. Готово ястие - НИКОГА
И наистина си е голямо облекчение да имаш консервирана храна (за всеки случай)

# 21
  • Мнения: 5 344
Лятна манджа: повечко кромид и пресни  чушки  на дребно се задушават. Ръси се червен пипер,  добавят се домати и като поизври течността, се слага магданоз и сол.
 Същото, но  в друг вариант- добавя се  измит ориз и  вода, за да  омекне ориза.
Моята свекърва е слагала в буркани  печени на скара кюфтета и добавяше по  малко от течността отделена от тях , когато се сложат в тенджера при печенето. Спомням си, че след  празнични поводи с много гости,  вкъщи  се печеха по много  бройки и винаги оставаха. Така ги съхраняваше и бяха идеална бърза вечеря като се стоплят. Слагаше  в буркани и кисело зеле със свинско месо, когато заколеха прасето. Имали сме такива за цяла зима.
Всъщност, когато децата ми учеха преди няколко години извън града,   слагах всякаква манджа в буркани, но аз винаги ги варех  по 15-20 мин.

# 22
  • Мнения: 15
И аз правя готов сос за спагети, лазаня и т.н. - домати - поизцедени през гевгира, да не се налага много да сгъстявам (отцеденото е бистър сос, но киселичък и вкусен, слагам го в торбички във фризера за скорошна употреба на киселички манджи) + чушки, може морков и подправки. Пасирам, насипвам горещо и стерилизирам 20 минути. Тази година мисля и без стерилизиране да пробвам. Лютеницата правих без стерилизиране и нямах развалено. Завивам с много кърпи да изстиват бавно обърнати на капачка - с всичко така процедирам, или в термочантата на бебето ги закопчавам, пак изстиват бавно.
Зеле постно - понеже повечко време ми се готви на фурната, правя една огромна тава, отделям за ядене каквото ще ядем. Останалото още вряло от фурната пълня в бурканчета. Стерилизирам 20 минути и задължително завивам да изстиват бавно (веднъж ги охладих веднага и ми се развалиха). Следя за надуване на капачката. Вчера пак правих, но не ги стерилизирах, а прибрах за скорошна употреба в хладилника.
Печен пипер в доматен сос. Слагам в бурканче и доливам повечко доматен сос +магданоз и подправки - пак 20 минути стерилизирам и завивам обърнати на капачка - готово е за пиперена манджичка. Чушкопека ми е от големите и е много силен, направо сготвя пипера докато го пека, затова ми става гаден във фризера, воднист и безвкусен. Затова се налага така да го съхраня.
По същия начин правих миналата година няколко пробни буркана печен патладжан, залят с повечко доматен сос с подправки - пак 20 минути и завиване - не се развали, ще сложа повечко тази година.
За бял боб чух, но не съм пробвала още - готов сварен в торбички във фризера. Мен лично ме притеснява бобови да консервирам, че мн лошо гърмят и миришат, затова си избрах варианта с фризера за боба. Замразявала съм готова манджа леща, не си променя вкуса, и с боба знам, че е така.
Сушена супа правя сега, но имам сушилник за зеленчуци - моркови, тиквичка, целина, пъщарнак, каквото там изпадне, става тип "Маги", но не е вредно Simple Smile
Замразявам готови за употреба пърленки - пекат се в оребрения тиган много много бързо, както и се размразяват бързо. Могат сутрин да се прехвърлят от фризера в хладилната част, за да не отнемат време за подготовка. Невероятни стават - за какво ли не - като хляб, или само с кашкавал и подправен зехтин, или дори на нещо като пица - след обръщане ако им се сложи доматено пюренце, саламче и кашкавал, абе имат приложения.
Малко извън темата, но полезно - плодово пюре правя на същия принцип на стерилизиране, вместо нектар го ползвам после като се разреди и подслади на вкус - моята без сок не сяда, а купешките не са ми много на сърце. Още по-полезни ми се виждат замразените плодови пюрета пак за нектарче.

За господина със забележката - НЕвисенето в кухнята не значи да не си домакиня, а да знаеш как да спестиш и отделиш време и за другите членове на семейството - това е целта на темата и подкрепям напълно Simple Smile)))))) Цяло лято правя някакви домашни заботовки, било то сладка, за да не ядат децата ми само вафли, било сезонно съхранени зеленчуци - да има по-чиста домашна храна за семейството ми, и аз самата после да имам време за тях. Инъче ми е най-лесно да викна от Хепи готова храна примерно Simple Smile)))))))))))

# 23
  • Мнения: 15
Правих и нещо като Русенско варено по тази рецепта https://www.facebook.com/photo.php?fbid=745137358859388&set= … ype=3&theater. Аз с месо в буркани не смея да се занимавам, макар че съм слагала овкусена кайма в малки бебешки бурканчета, и стерилизирана 40 минути - става за рязане на тънки резени за сандвичи. Това Русенско също може да се стерилизира, аз знам за месото 2 часа. Но аз си го насипах във фризера на дозички в готов вид - чудесно е за печени сандвичи, става и за добавка на пица, а и така да се яде също, към нещо постничко, много е вкусно.

# 24
  • Мнения: 155


А сега ако питаш майка си как ги прави и споделиш с нас, цена няма да имаш. 

Приготвя сърмите по традиционния начин, но голямо количество. Нарежда ги в дълбока тава, вода и във фурната  се пекат до готовност. После се нареждат плътно  в буркани и се заваряват 30 минути.

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 686
ЛЯТНА МАНДЖА

В крайна сметка направих доматена манджа в буркани за зимата.
В моя случай излязоха 7 буркана омния, които стерилизирах за 15 мин. - за капачка. За пръв път правя доматена манджа в буркани и много ми хареса на вкус. Пропорциите ориентировъчно бяха следните:
2.5 кг домати
3.5 кг. патладжани
2 кг чушки
3 големи глави кромид
3-4 скидики чесън
1 с.л. захар/равна, дори по-малко/
1 с.л. червен пипер
1 връзка магданоз
сол, олио
Патладжаните обелих и нарязах на по-едри парчета - в сол и вода. Чушките нарязах на парчета и изпържих, след това и патладжаните. Доматите пасирах и направих доматен сос от запържен кромид, 1 с.л. червен пипер, пасираните домати, захар и сол. Добавих патладжаните и чушките. А накрая и пресования чесън и магданоза.
Както е вряла манджата насипах в затоплени във фурната буркани + капачки. Сложих в тенекия от сирене, долях с вряла вода от бойлера и включих нагревателя. След завиране засякох 15 мин. и готово. Нямаше бомбаж!

Тази събота ще направя 2-ра доза, а после се заемам със салатата на zuzka от:
пържени патладжани - чесън, магданоз - доматена манджа
пържени чушки - чесън, магданоз - доматена манджа
Зузка казва, че е салата, но на мен ми се струва, че си е баш манджа.

НЕ за друго, но тази зима ще бъде доста тежка + повишаването на тока. Така казаха господата политици по телевизията И аз им вярвам.  Joy  Joy  Joy  За това се запасявам и през зимата само отварям бурканчето, претоплям и хоппп.... готово. А, само трушийката ще си направя и съм готова.
Тази година инвестициите ми ще са само в БУРКАНБАНК

Последна редакция: пт, 15 авг 2014, 12:44 от sylya

# 26
  • София
  • Мнения: 8 361
Привет момичета! И от мен една идея. Освен изброеното до тук от вас, аз замразявам в кутии от сладолед Имам баялдъ. Вкусът му изобщо не се променя след престоя във фризера. Опитайте и вие. Simple Smile

# 27
  • Мнения: 253
Може ли един тъп въпрос? Как познавате дали бурканите са се затворили добре?
След заваряването ги обърнахме с капачките надолу и ги оставихме да изстинат. Някои при обръщането леко изсъскаха. После като изстинаха почуквахме, гледахме и три ги определихме на око че не са се затворили добре.  Моля някой опитен с големи буркани с въртящи капачки да даде съвет. Предварително благодаря!

# 28
  • Мнения: X
Ами капачката трябва да е хлътнала добре и на почукване да не кънти на кухо. Ако има съмнение, може да се изчака 1-2 дни и тогава, ако капачките не са затворени добре се надуват и се налага престерилизиране.

# 29
  • Мнения: 9 107
или ако са малко бройки, прибираме в хладилника и до 2 седмици се изяждат.
Ако не ти се играе да вариш отново 3-4 буркана  - може и във фризера да сложиш бурканите, там издържат, после размразяваш на стайна Т*

# 30
  • Мнения: 253
Благодаря, дами!   bouquet Прилагам съветите - съмнителните са в хладилника, а другите ще ги наблюдаваме да не им се издуят капачките. Весело консервиране  Simple Smile

# 31
  • Мнения: 138
Ние миналото лято правихме миш-маш.Някой каза,че по-добре ставало със сиренето да се затвори в бурканите.Трябвада кажа , че имаше ужасен дъх като отваряхме през зимата, а сиренето си беше много хубаво.Тази година ще затворим само зеленчуците , яйцата и сиренцето-в крачка после Wink

# 32
  • Мнения: X
О, да, и аз затварям само зеленчуците за миш маш, а после кой както иска. Синковецът дори не се мори да му слага яйца-маже на филия и нагъва сирене с него. Изключително удобен вариант е само чушки и домати.

# 33
  • Мнения: 746
А как обработвате чушките и доматите за миш маша ? Сурови или запържени ? Ако чушките се изпържат и поле изварят бурканите, не стават ли много люспи като се отворят?

# 34
  • Мнения: X
 Бобб, за да няма много люспи е добре да се изберат сортове, които са по-тънки (да не е капия, например). Аз запържвам нарязаните чушки, когато са почти готови добавям домати и след като се сгъсти слагам в затоплени буркани на винт, завивам, обръщам и оставям покрити с одеало за 1 нощ. Никога не са се разваляли. Издържат по цяла година. За тази цел обаче бурканите и миш машът трябва да са горещи и затова работя с дебели ръкавици.

# 35
  • Мнения: 746
thewishmaster благодаря . А аз мислех точно капия да купя.

# 36
  • Мнения: 182
ЗРЯЛ БОБ В БУРКАН

2 кг зрял боб се разпределя по равно в 10 компотени буркана.Долива се вода до ръба,запечатва се и се вари 2-2.30 ч.
Не се слага сол.Боба може да се накисне предварително във вода за няколко часа.При разпределянето в буркана се пада до няма и половината буркан с боб. Като се свари изпълва целия буркан.Рецептата е изпитана,аз от няколко години си я правя.Имаш готов боб за салата,за яхния,или каквото се сетиш.

# 37
  • Мнения: 51
тук, в мамата, някой дори писа, че фурната и имала упътване и за стерилизиране на буркани в нея. Но не помня какво и как го писа. А явно е доста разпространено, дано някой се включи  Peace

сори, малко закъснял отговор по въпроса, но,  аз и Джема(мисля че)бяхме писали по въпроса за стерилизацията във фурната

Цитат
-
-Наредете бурканите в тавата, най много 6 броя
-напълнете я с около 1cm гореща вода(500мл / около 80°C),
-поставете я в долната част на фурната за печене(2ри етаж).
-при стерилизиране във фурна бурканите трябва задължително да са с еднакви размери и съдържание.
-Бурканите не трябва да се опират един в друг.
-Пуснете фурната на температура 180°C само на долен нагревател без вентилатор
- След като почнат да се появяват „перли” върху повърхноста на саламурата , т.е. мехурчета, започва процесът на стерилизация.
- При шест еднолитрови буркани „перли” се появяват след около от 50 до 70 мин.(зависи много от съдържанието)
- След като се появят „перлите”, намалете температура до посочената в рецептата
- Оставете бурканите да се стерилизират/варят при тази температура за времето, указано в рецептата.
- Веднага след като изтече времето за варене, извадете бурканите от загрятата фурна.

- констатирах че през цялото време фурната много бавно се загрява и се затопля едвам  до 130°C

вече близо 7години, всичко минава през фурната

за много години

 smile3525

# 38
  • Мнения: X
За много години, Ердинч! Срам не срам, но да попитам. Бурканите как се нареждат- с капачката надолу или нагоре?

# 39
  • Мнения: 51
За много години, Ердинч! Срам не срам, но да попитам. Бурканите как се нареждат- с капачката надолу или нагоре?

с капачката нагоре

 bouquet

# 40
  • Мнения: X
Много благодаря!

# 41
  • Мнения: 11 924
Здравейте и от мен.
Манджите отсипани и заварени за стерилизиране издържат на стайна температура цяла зима. Изпробвано в студентските години.Държах ги в кашони под леглото / на общежитие, без удобства, никога не са се разваляли/. Отделно буркани / конфитюрени/ с пилешко месо / купешко/ стерилизирани си ги готвех на бързи манджи на котлон - зеле, картофи, фрикасе.
И до сега всяка есен печем чушки, които предварително изтърбушваме, след това белим и в буркани. През зимата ги правим на миш-маш или пълним с яйце и сирене и панираме.
Пържен патладжан нареден в буркани заливаме с доматено пюре, слагаме няколко скилидки чесън, заваряване и в мазата. През зимата отваряме буркана, топлим и ядем.

# 42
  • София
  • Мнения: 2 992
ЗРЯЛ БОБ В БУРКАН

2 кг зрял боб се разпределя по равно в 10 компотени буркана.Долива се вода до ръба,запечатва се и се вари 2-2.30 ч.
Не се слага сол.Боба може да се накисне предварително във вода за няколко часа.При разпределянето в буркана се пада до няма и половината буркан с боб. Като се свари изпълва целия буркан.Рецептата е изпитана,аз от няколко години си я правя.Имаш готов боб за салата,за яхния,или каквото се сетиш.

Суров ли се слага боба? newsm78 Няма ли да направи бомбаж?

# 43
  • Мнения: X
ЗРЯЛ БОБ В БУРКАН

2 кг зрял боб се разпределя по равно в 10 компотени буркана.Долива се вода до ръба,запечатва се и се вари 2-2.30 ч.
Не се слага сол.Боба може да се накисне предварително във вода за няколко часа.При разпределянето в буркана се пада до няма и половината буркан с боб. Като се свари изпълва целия буркан.Рецептата е изпитана,аз от няколко години си я правя.Имаш готов боб за салата,за яхния,или каквото се сетиш.

Суров ли се слага боба? newsm78 Няма ли да направи бомбаж?
Да, суров се слага. Като ври 2 часа и половина, постепенно изпълва буркана догоре. Няма да направи бомбаж, но поне 2,30, дори 3 часа трябва да ври.

# 44
  • Мнения: 26
Затворихме зелен фасул, замразихме няколко плика царевица, консерви домати, сладко от сини сливи и няколко вида компот.

# 45
  • Мнения: 676
има ли нещо специфично при консервиране на месото? какво месо консервирате? навремето баба ми слагаше пиле в буркани, но така и не съм запомнила технологията. ще се радвам да прочета вашите  bouquet

# 46
  • Мнения: X
има ли нещо специфично при консервиране на месото?
Добре е да консервираш месо като предварително го запечатваш в мазнина. Така рискът от разваляне е много по-малък отколкото ако го сложиш направо сурово в бурканите.

# 47
  • Мнения: 676
 wishmaster, не трябва ли да е сготвено предварително? Колко време се стерилизира след това?

Мерси  Hug

# 48
  • Мнения: X
Да, трябва да се запечата в мазнина и да се задуши в отделения сок. Тогава се стерилизира 2 часа- 2 и половина след завирането. Ако е  сурово, 4 часа.

# 49
  • Мнения: 144
ЗРЯЛ БОБ В БУРКАН

2 кг зрял боб се разпределя по равно в 10 компотени буркана.Долива се вода до ръба,запечатва се и се вари 2-2.30 ч.
Не се слага сол.Боба може да се накисне предварително във вода за няколко часа.При разпределянето в буркана се пада до няма и половината буркан с боб. Като се свари изпълва целия буркан.Рецептата е изпитана,аз от няколко години си я правя.Имаш готов боб за салата,за яхния,или каквото се сетиш.
Тази рецепта страшно много ме заинтересува ! Благодаря  Florist  bouquet
 Ще я изпробвам!

# 50
  • Мнения: 67
има ли нещо специфично при консервиране на месото? какво месо консервирате? навремето баба ми слагаше пиле в буркани, но така и не съм запомнила технологията. ще се радвам да прочета вашите  bouquet

Моята го печеше в мазнина на фурна (някои го пържат в тенджера- на вкус е долу горе еднакво), да се изпече добре. После го натъпкваше в бурканите и го заливаше с мазнината в която е печено. Запечатва и вари около 2-3 часа. Помня че каквото и да е месо се вари минимум 2часа. След това го обръща с капачката надолу докато изстине напълно. Отгоре се образува като желе и това и беше любимото, бог да я прости Cry

# 51
  • Мнения: 364
За стерилизиране на  месо - аз ползвах тази тема 
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=503045
 Стерилизирах домашни бройлери , като сложих месото сурово  в буркани , плътно наредено , нарязано на порции . Преди това осолих и изчаках да се отцеди , но не пусна много кръв или сок  . По лъжица сол  в буркан и стерилизирах около  3 часа .  После изглежда като желирано в сок  , а понеже имаше и мазнина от кожата  и от самите  кокошки -като обърнах бурканите   с капачката надолу , отгоре се отцеди и събра слой мазнина  , която запечатва допълнително месото .


Моля за  помощ :
-готвих зеленчуков гювеч за ядене   , но прекалих  с количеството  .

Състава му е   картоф, тиквичка , патладжан , чушка , морков  , пасирани домати и  е закашен с лъжица брашно  . Имаше и наденица , но нея няма да я  слагам в буркана.
  Дали ще се стане за стерилизиране -  това , което  остана и не изядохме .  Притеснява ме картофа  , но аз не искам да  трае за дълго -скоро време ще го изядем  .  
Ако го сложа в бурканчета  и стерилизирам - колко време  стерилизирам  ?

# 52
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763

Как да направя "желирано" месо, същото ли е като стерилизираното? Съжалявам голяма съм невежа с месото. ММ много иска да направим, пращат ни домашни кокошки. Има ли бърз и вкусен начин?

# 53
  • Мнения: X

Как да направя "желирано" месо, същото ли е като стерилизираното? Съжалявам голяма съм невежа с месото. ММ много иска да направим, пращат ни домашни кокошки. Има ли бърз и вкусен начин?
Да, като стерилизираното е. Но имай предвид, че сега е много горещо и ако го сложиш сурово в бурканите, има голяма опасност да се развали. По-добре първо го свари, обезкости, залей с бульона и стерилизирай поне 2 часа след завирането на бурканите.

# 54
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763

Как да направя "желирано" месо, същото ли е като стерилизираното? Съжалявам голяма съм невежа с месото. ММ много иска да направим, пращат ни домашни кокошки. Има ли бърз и вкусен начин?
Да, като стерилизираното е. Но имай предвид, че сега е много горещо и ако го сложиш сурово в бурканите, има голяма опасност да се развали. По-добре първо го свари, обезкости, залей с бульона и стерилизирай поне 2 часа след завирането на бурканите.

Благодаря, определено няма да рискувам със суровото в такъв случай.  Peace

# 55
  • Мнения: 9 107
Не само сурово, сега времето е горещо и бурканите бомбират Ако направиш буркани прибери ги в хладилника и съхранявай там

# 56
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
Ох, още не сме си взели нов хладилник, и сме с един малък в момента. Няма място за нищо.
Май да изчакам малко с бурканите, ама после като се роди Септември малкия няма да имам време сигурно.

# 57
  • Мнения: 9 107
Какво месо ще слагаш или какво животно ще прибирате в буркани?

# 58
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
Какво месо ще слагаш или какво животно ще прибирате в буркани?
Ами изпращат ни домашно пилешко. Може и някакво от магазина да сложа, ама не ми се рискува там.

# 59
  • Мнения: 331
Maйка ми на село прави всичко ... Кисели краставици , зелка , компоти от череши , ягоди , малини и т.н.
Картофи за цяла зима , лютеница , доматен сок , кетчуп . абе всичко има на село  Simple Smile

# 60
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Времето след някой друг ден няма да е толкова горещо. Аз правя пилешки пастет от домашни кокошки.. Купувам охладени дробчета , не на промоция и гъби печурки.Като свършиш една процедура пъхаш в хладилника.
Имайте пред вид,  поне аз не обичам месо ,  кисна предварително месото в хладилника  поне 2 часа като 3 пъти сменям водата.
Имай предвид една кокошка 2 килограма има месо 1,3 кг сурово,  като се свари 0,700 кг.На това  слагам един пакет дробчета сурови 0,5 кг.Отделям мазнина за супи и слагам в камерата на хладилника.   
1. Сварявам печурките  смилам ги и тавата в хладилника. Не изхвърлям бульона и той в хладилника.
2. Дробчетата само попарвам / иначе пастета става сух /.Смилам.Бульона изхвърлям.
3.Сварявам месото в тенджера под налягане. Обезкостявам и махам и кожата.Смилам и в тавата при другите съставки. . .
Втори път смилам всичко. Поръсвам обилно с черен пипер през мелничката и ким на зърна.

Бульона от кокошката още топъл  в равни количества с гъбения изсипвам върху сместа и пробвам. . С ръчната преса за картофи мачкам не силно и добре обърквам с вилица. и пак мачкам и бъркам.Използвам всичкия гъбен бульон.   Пробвам. Може в блендера , но на малки количества и за по 3 секунди. Но става много гладко и не ми е по вкуса.Обичам  го да  не толкова гладко.  .  Оставям за 30 мин. в хладилника да поеме  бульоните пак разбърквам
Сместа поема много бульон.
Насипвам в 400 мл бурканчета ,че по добре умея да ги затварям.
Слагам капачката на буркана , минавам с  тъпото на ножа почти хоризонтално, наклонен ножа  до 30 градуса  да се отвори капачката, затварям и после леко пак отгоре с ножа да прилегне капачката за буркана.
 Половин час след като заври ,  но не газ а на котлон.Едва да къкри.
Това ви гарантира  6 месеца . Ако искате повече,  един час. 
Значи в старите книги пише че се стерилизира на 80 градуса.
Останалия бульон утаен и прецеден преди да се охлади в хладилника ,  заедно с кожичките, шийките някои дребни костици по които има месо , пак стерилизация  в 800 мл буркани за по една супа.Аз оставям от бялото месо, цъклите дето казваше баба , да не е без хич месо супата.

Обичам после посолени кожичките препържени в олио. .
 
Иначе за по лесно , може обезкостена кокошка и в два буркана от 800 мл,разпределени  единия за супа, единия за ястие.


 
           
 
.

# 61
  • Мнения: 800
П-п-п, перфектна рецепта! Благодаря! може и да пробвам

# 62
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Аз тази година за пръв път правих лютеница БЕЗ стерилизация - нямам развален буркан(от което много се страхувах). Миналата година само 1 буркан не стерилизирах, за проба и при стайна температура ми издържа до лятото(тогава го изядохме де...).  
На времето по селата бабите ни правеха лютеница и бъркаха непрекъснато.
Сега в градовете нямаме такива условия и вече лютеницата я печем в печката.

Смесваме 2 готови пюрета/чушково и доматено/, печени в печката смлени патладжани, печени в чушкопека червени чушки и после нарязани на ситно + олио и подправки на вкус/черен пипер, кимион, сол, захар/.
Печем в печката, а после насипваме в буркани с винтови капачки/с други не съм пробвала/, които са предварително силно затоплени пак в печката - и капачките и бурканите. Затварям и обръщам!
Така както си правя и сладката - гореща лютеница в горещи буркани с горещи винтови капачки.


ПС: Вижте, аз съм голям фен на лютеницата. Притеснението ми, че няма да стане без да се стерилизира беше ГОЛЯЯЯМО, обаче моя съседка ми каза, че от години не стерилизира лютеницата и също слага патладжан в нея. Затова от миналогодишната реколта оставих само 1 буркан без заварка и го държах умишлено цяла година в кухнята на стайна температура в 1 шкаф. Това лято го отворих и го изядохме с КЕФФФ. Идеално запазена лютеница!  

the wishmaster много ме обнадежди. Преди 2-3 години правих нейната заготовка за спагети без стерилизация от 1-ва или 2-ра страница на тази тема. Въобще не вярвах, че ще издържи, но издържа. Беше ми останало и за следващата зима. Отворих го, и си беше напълно наред дори със същите вкусови качества. Затова се навих да пробвам и с лютеница.

Последна редакция: чт, 23 ное 2017, 11:13 от sylya

Общи условия

Активация на акаунт