Готови ястия в буркани за зимата

  • 65 410
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 9 092
В червено вмъквам текста  Peace

Здравейте на всички!
...............
- зрял боб в буркани-чист / сварен без подправки, чушки, моркови и т.н./ варя боба 1 час, като му сменя първата вода.... и  в нормална тенджера. Под налягането съм я отписала отдавна. Предпочитам да си подготвя от предната вечер нещо за готвене, вместо да ползвам нея. После в буркани, сол на вкус и поемат съвсем малко от водата при варенето. Задължително оставям 1 пръст празно място до гърлото на буркана, тъй като бобовите имат нужда от това. Водата да стигне до гърлото на буркана. ЗАпечатвам и варя още 1.5 часа.  

- чушки в доматен сос чушките са печени в буркан, или във фризер, но накрая заливам с този сос http://pep-4o.blogspot.com/2013/09/blog-post_5.html ако нямам време да приготвя

- сърми приготвени както му е реда, сварени 30 мин. само в тенджера, след това плътно наредени в буркан и варя 1 час пак.

- ропотамо-салата  салата Ропотамо http://pep-4o.blogspot.com/2009/09/blog-post_24.html - варя 1 час бурканите

И скумрия Ропотамо  http://pep-4o.blogspot.com/2010/05/blog-post_17.html

- печен патлаждан изпечен, обелен, посолен и отцеден поне 2 часа. В буркани, може заедно с една печена чушка, или парче домат; но без олио и чесън. стерилизиране 30-40 мин  час.

- зелен фасул Измит, почистен и нарязан фасула - 4-5см.В голяма тенджера кипяща подсолена вода бланширам на части - толкова, че за 2 мин. отново да е завряла водата с боба. Бланширам го за по 10 мин. Изваждам с цедка в съд със студена вода.Трябва да се изстуди за да не се появява после бяла утайка. Отцеждам. Охладения фасул нареждам в буркани но не до горе отново - 1 пръст под гърлото на буркана. По 1 чаена пълна лъж. сол (НА 700-800МЛ БУРКАН)и заливам с вода до ръба. Стерлизирам 1 час от завирането, изваждам и обръщам на капачка, както всички останали консерви

- гювеч нарязани зеленчуци - чушки, домати (и обелени) патладжана обелен, нарязан и поставен в пресолена вода  за час - измит и отцеден; бамя ако има, част от опашката отрязана само, не цялата, за да не се разлигави. + магданоз. Запечатвам, стерилизирам 20 мин. след завирането.   а тази доматена манджа е спасението на студента, чче и на нас чат пат http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_20.html  Подобна - апетитка http://pep-4o.blogspot.com/2011/08/blog-post_15.html

- месо в буркани и .т.н.месото нарязано, кокал махаме само ако е теле/прасе. На големи късове, месото се осолява и се нарежда на наклонена повърхност, оставя се 3-4 часа да се отцеди, след което нареждаме в бурканите плътно, подправка по желание (черен пипер, бахар, дафинов лист) запечатваме и стерилизираме според възрастта на месото  Grinning свинско, телешко - 2-2.5 до 3 часа, пиле - час и половина до два, заек - 2 часа. Сега не е момент да правиш месо,; месото се прави в студено време, след октомври.  От горещината капаците ще се надуят и ще бомбират (виж ботулизъм). Месото трябва да ти е чисто, от производител, ако може, да не е наблъскано с антибиотици.


И наистина всичко е хамалогия, но можеш да си ги направиш в 5-6 почивни дни, а през зимата/пролетта ти е лесно-
още  месни консерви, но пак казвам ,че сега не се правят, освен ако не ги държиш в хладилник
пастет http://pep-4o.blogspot.com/2012/11/blog-post_25.html
русенско варено http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html (става и за паниране и с доматен сос, и с бешамел, но само така да отвориш със салата е достатъчно вкусно.

кисело зеле сготвено, запечатано и стерилизирано 20-30 мин.

Стерилизирам всичко, защото част от бурканите правя на село; други пращам на студента и си умирах от яд, когато преди години изхвърлях буркани с доматена манджа и лютеница, които съм мъкнела на ръка и направени по маминия метод обърнати горещи на капак. А сега правя над 100 буркана лютеница, само тя е хамалогия за два дни на огън, не мога да си позволя такъв лукс. Буркани могат да се стерилизират и във фурната (е, не боб и не месо, но пак е нещо.

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Oоо, Пепчо мерси. Велика си!
И аз съм чувала че някои хора си стерилизират бурканите във фурната, но не знам как става.
Чух само, че в голяма тава нареждали пълните буркани с капачката надолу, слагали малко вода/като за водна баня/ колкото да покрие капачките + 2-3 см. над тях и така ги слагали във фурната, но за колко време и дали така става добре, не знам!
 newsm78  newsm78  newsm78

# 17
  • Мнения: 9 092
тук, в мамата, някой дори писа, че фурната и имала упътване и за стерилизиране на буркани в нея. Но не помня какво и как го писа. А явно е доста разпространено, дано някой се включи  Peace

# 18
  • Мнения: 128
много полезни съвети и интересни рецепти   bouquet

# 19
  • Мнения: 4 196
Грахът във фаза млечна зрялост се прави по същата рецепта както зеления боб.
Ние, обаче, и граха и боба стерилизараме не 1, а 2 часа.
След това редовно на 2-3 дни в продължение на поне 2 седм. се проверяват дали не се е образувала бяла утайка на дъното на буркана. Ако се образува - буркана се отваря, боба/граха се измива щателно и пак се стерилизира само за капачка.

Сестра ми готви на племенника направо манджи - кисело зеле с месо, картофи с месо, боб със зеле и стерилизира за капачка. Запазват се доста месеци.

# 20
  • Мнения: 1 265
ПЕПЧО.... ИЗУМИТЕЛНА СИ !!!!
Накара ме да си спомня младите години Joy; когато в България за домашен фризер...можехме само да мечтаеме.
Наистина и у дома са се правили всички тези вкуснотии, дето си посочила.

Но аз правех и друго....поради естеството на работата ми - непрекъснати пътувания. Когато готвех винаги беше в големи количества. Веднага пълнех по 5-6 буркана  (един буркан събира 2 порции готово ястие ). Затварях и ВИНАГИ СТЕРИЛИЗИРАХ ПО 40 минути от момента на завирането.
Стерилизирала съм какво ли не....но консервирано ястие с ориз  newsm78 не винаги се е приемало добре у дома.
Когато ястието е в готов вид..... по-малка е вероятността от развалянето му (при продукти с много нитрати).

На мен в доста случаи само стерилизирани заготовки....са ми се разваляли. Готово ястие - НИКОГА
И наистина си е голямо облекчение да имаш консервирана храна (за всеки случай)

# 21
  • Мнения: 5 340
Лятна манджа: повечко кромид и пресни  чушки  на дребно се задушават. Ръси се червен пипер,  добавят се домати и като поизври течността, се слага магданоз и сол.
 Същото, но  в друг вариант- добавя се  измит ориз и  вода, за да  омекне ориза.
Моята свекърва е слагала в буркани  печени на скара кюфтета и добавяше по  малко от течността отделена от тях , когато се сложат в тенджера при печенето. Спомням си, че след  празнични поводи с много гости,  вкъщи  се печеха по много  бройки и винаги оставаха. Така ги съхраняваше и бяха идеална бърза вечеря като се стоплят. Слагаше  в буркани и кисело зеле със свинско месо, когато заколеха прасето. Имали сме такива за цяла зима.
Всъщност, когато децата ми учеха преди няколко години извън града,   слагах всякаква манджа в буркани, но аз винаги ги варех  по 15-20 мин.

# 22
  • Мнения: 15
И аз правя готов сос за спагети, лазаня и т.н. - домати - поизцедени през гевгира, да не се налага много да сгъстявам (отцеденото е бистър сос, но киселичък и вкусен, слагам го в торбички във фризера за скорошна употреба на киселички манджи) + чушки, може морков и подправки. Пасирам, насипвам горещо и стерилизирам 20 минути. Тази година мисля и без стерилизиране да пробвам. Лютеницата правих без стерилизиране и нямах развалено. Завивам с много кърпи да изстиват бавно обърнати на капачка - с всичко така процедирам, или в термочантата на бебето ги закопчавам, пак изстиват бавно.
Зеле постно - понеже повечко време ми се готви на фурната, правя една огромна тава, отделям за ядене каквото ще ядем. Останалото още вряло от фурната пълня в бурканчета. Стерилизирам 20 минути и задължително завивам да изстиват бавно (веднъж ги охладих веднага и ми се развалиха). Следя за надуване на капачката. Вчера пак правих, но не ги стерилизирах, а прибрах за скорошна употреба в хладилника.
Печен пипер в доматен сос. Слагам в бурканче и доливам повечко доматен сос +магданоз и подправки - пак 20 минути стерилизирам и завивам обърнати на капачка - готово е за пиперена манджичка. Чушкопека ми е от големите и е много силен, направо сготвя пипера докато го пека, затова ми става гаден във фризера, воднист и безвкусен. Затова се налага така да го съхраня.
По същия начин правих миналата година няколко пробни буркана печен патладжан, залят с повечко доматен сос с подправки - пак 20 минути и завиване - не се развали, ще сложа повечко тази година.
За бял боб чух, но не съм пробвала още - готов сварен в торбички във фризера. Мен лично ме притеснява бобови да консервирам, че мн лошо гърмят и миришат, затова си избрах варианта с фризера за боба. Замразявала съм готова манджа леща, не си променя вкуса, и с боба знам, че е така.
Сушена супа правя сега, но имам сушилник за зеленчуци - моркови, тиквичка, целина, пъщарнак, каквото там изпадне, става тип "Маги", но не е вредно Simple Smile
Замразявам готови за употреба пърленки - пекат се в оребрения тиган много много бързо, както и се размразяват бързо. Могат сутрин да се прехвърлят от фризера в хладилната част, за да не отнемат време за подготовка. Невероятни стават - за какво ли не - като хляб, или само с кашкавал и подправен зехтин, или дори на нещо като пица - след обръщане ако им се сложи доматено пюренце, саламче и кашкавал, абе имат приложения.
Малко извън темата, но полезно - плодово пюре правя на същия принцип на стерилизиране, вместо нектар го ползвам после като се разреди и подслади на вкус - моята без сок не сяда, а купешките не са ми много на сърце. Още по-полезни ми се виждат замразените плодови пюрета пак за нектарче.

За господина със забележката - НЕвисенето в кухнята не значи да не си домакиня, а да знаеш как да спестиш и отделиш време и за другите членове на семейството - това е целта на темата и подкрепям напълно Simple Smile)))))) Цяло лято правя някакви домашни заботовки, било то сладка, за да не ядат децата ми само вафли, било сезонно съхранени зеленчуци - да има по-чиста домашна храна за семейството ми, и аз самата после да имам време за тях. Инъче ми е най-лесно да викна от Хепи готова храна примерно Simple Smile)))))))))))

# 23
  • Мнения: 15
Правих и нещо като Русенско варено по тази рецепта https://www.facebook.com/photo.php?fbid=745137358859388&set= … ype=3&theater. Аз с месо в буркани не смея да се занимавам, макар че съм слагала овкусена кайма в малки бебешки бурканчета, и стерилизирана 40 минути - става за рязане на тънки резени за сандвичи. Това Русенско също може да се стерилизира, аз знам за месото 2 часа. Но аз си го насипах във фризера на дозички в готов вид - чудесно е за печени сандвичи, става и за добавка на пица, а и така да се яде също, към нещо постничко, много е вкусно.

# 24
  • Мнения: 155


А сега ако питаш майка си как ги прави и споделиш с нас, цена няма да имаш. 

Приготвя сърмите по традиционния начин, но голямо количество. Нарежда ги в дълбока тава, вода и във фурната  се пекат до готовност. После се нареждат плътно  в буркани и се заваряват 30 минути.

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 686
ЛЯТНА МАНДЖА

В крайна сметка направих доматена манджа в буркани за зимата.
В моя случай излязоха 7 буркана омния, които стерилизирах за 15 мин. - за капачка. За пръв път правя доматена манджа в буркани и много ми хареса на вкус. Пропорциите ориентировъчно бяха следните:
2.5 кг домати
3.5 кг. патладжани
2 кг чушки
3 големи глави кромид
3-4 скидики чесън
1 с.л. захар/равна, дори по-малко/
1 с.л. червен пипер
1 връзка магданоз
сол, олио
Патладжаните обелих и нарязах на по-едри парчета - в сол и вода. Чушките нарязах на парчета и изпържих, след това и патладжаните. Доматите пасирах и направих доматен сос от запържен кромид, 1 с.л. червен пипер, пасираните домати, захар и сол. Добавих патладжаните и чушките. А накрая и пресования чесън и магданоза.
Както е вряла манджата насипах в затоплени във фурната буркани + капачки. Сложих в тенекия от сирене, долях с вряла вода от бойлера и включих нагревателя. След завиране засякох 15 мин. и готово. Нямаше бомбаж!

Тази събота ще направя 2-ра доза, а после се заемам със салатата на zuzka от:
пържени патладжани - чесън, магданоз - доматена манджа
пържени чушки - чесън, магданоз - доматена манджа
Зузка казва, че е салата, но на мен ми се струва, че си е баш манджа.

НЕ за друго, но тази зима ще бъде доста тежка + повишаването на тока. Така казаха господата политици по телевизията И аз им вярвам.  Joy  Joy  Joy  За това се запасявам и през зимата само отварям бурканчето, претоплям и хоппп.... готово. А, само трушийката ще си направя и съм готова.
Тази година инвестициите ми ще са само в БУРКАНБАНК

Последна редакция: пт, 15 авг 2014, 12:44 от sylya

# 26
  • София
  • Мнения: 8 311
Привет момичета! И от мен една идея. Освен изброеното до тук от вас, аз замразявам в кутии от сладолед Имам баялдъ. Вкусът му изобщо не се променя след престоя във фризера. Опитайте и вие. Simple Smile

# 27
  • Мнения: 253
Може ли един тъп въпрос? Как познавате дали бурканите са се затворили добре?
След заваряването ги обърнахме с капачките надолу и ги оставихме да изстинат. Някои при обръщането леко изсъскаха. После като изстинаха почуквахме, гледахме и три ги определихме на око че не са се затворили добре.  Моля някой опитен с големи буркани с въртящи капачки да даде съвет. Предварително благодаря!

# 28
  • Мнения: X
Ами капачката трябва да е хлътнала добре и на почукване да не кънти на кухо. Ако има съмнение, може да се изчака 1-2 дни и тогава, ако капачките не са затворени добре се надуват и се налага престерилизиране.

# 29
  • Мнения: 9 092
или ако са малко бройки, прибираме в хладилника и до 2 седмици се изяждат.
Ако не ти се играе да вариш отново 3-4 буркана  - може и във фризера да сложиш бурканите, там издържат, после размразяваш на стайна Т*

Общи условия

Активация на акаунт