БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 171
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 21
Не можах да намеря отговор на въпроса си и се допитвам до вас: възможна ли е замяната на олио/масло в сладкиши със зехтин или не се получава добър резултат?

Има рецепти в нета, но въпросът ми е по-скоро дали някой е пробвал и му е харесало.
Според мен, не. Зехтина има твърде специфичен аромат и трябва да си му върл фен, за да т хареса такъв сладкиш.

Аз правя сладолед със зехтин. Става страхотен! Разбира се, трябва да се използва качествен зехтин.
Ефектът от зехтина за всякакви тестени рецепти е неповторим. Ако толкова ви притеснява аромата, има рецепти с по-скромни количества, в които вкусът не  се усеща. Peace

Рядко купувам олио, а още по рядко масло /за маргарин изобщо да не говорим/ и се налага да правя кекс или сладкиш със зехтин. Може би защото сме свикнали с вкуса му никой не реагира отрицателно. Май моите хора даже не знаят че заменям мазнината  newsm03

# 271
  • Мнения: 8 532
Благодаря на всички за отговорите за зехтина. Явно ще го ударя на експерименти, за да намеря моя отговор.   bouquet

# 272
  • Юпитер- Сатурн
  • Мнения: 536
От всичките ми експерименти свързани със зехтин установих, че няма по хубаво тесто за пица с него, но в сладкиш не ми харесва.

# 273
# 274
  • София
  • Мнения: 8 131
Може ли изпробвана рецепта за "Негърче"?

# 275
  • Мнения: 18 051
Аз пък бих желала рецепта за лесна тортичка с крем комбинация от прясно мляко и течна сметанае

# 276
  • Мнения: 222
здравейте, сдобих се с рикота и сега ... newsm78
мога ли например да направя спагети с шунка и да сложа рикотата като сос?

# 277
  • Юпитер- Сатурн
  • Мнения: 536
Може ли изпробвана рецепта за "Негърче"?
Аз го правя по следния начин. (Благодаря на момичетата, които ми помогнаха да си спомня рецептата  Hug), синът ми ме кара през 2-3 дена да му го правя  Grinning

За тестото правя го с една мерна единица.
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка брашно
1 кофичка захар
1/2 кофичка олио
Какао 5-6 с.л.
Моята мярна единица е водна чаша Simple Smile
За заливката, правя я след като съм извадила блата и той е изстинал и доста импровизирам.
Слагам около 150 - 200 мл прясно мляко да заври, добавям 5-6 с.л. захар, пакетче 125 гр. масло и 2-3 супени лъжици какао. Като заври я изсипвам в/у изстиналия и надупчен блат. Ако съм сложила повече прясно мляко и заливката е рядка добавям заквасена смета.

# 278
  • Мнения: 4 785
А ако имам много прясна мента, мога ли да я съхраня за нещо - да я изсуша за чай или да я замразя, идея си нямам какво мога да я направя, но не ми се оставя?

# 279
  • Мнения: 1 883
А ако имам много прясна мента, мога ли да я съхраня за нещо - да я изсуша за чай или да я замразя, идея си нямам какво мога да я направя, но не ми се оставя?
Отивам за учениците ,но по късно ще ти напиша една рецепта  / за напитка/в която се използва джоджен, но става и с мента.

# 280
  • Мнения: 222
А ако имам много прясна мента, мога ли да я съхраня за нещо - да я изсуша за чай или да я замразя, идея си нямам какво мога да я направя, но не ми се оставя?
ти сама си си отговорила  - половината може да я изсушиш за чай, а другата  - нарязана в пликче и във фризера, за бобеца на зима  Mr. Green

# 281
  • Мнения: 4 785
Ма боба с мента ли става, аз джоджен му слагам, те верно че са близки, ама... може и да я замразя щом става, но щом джоджен става, що мента да не става!?

# 282
  • Мнения: 8 532
аз правя ментова лимонада - изцеждам сок от лимони/портокали. Отделно заливам измитите ментови листа с вода и пасирам, като се утаи - презеждам през ситна цедка или марля. След това смесвам лимоновия и ментовия сок, добавям захар или мед (на вкус, нямам пропорция). Държа в хладилника в стъклено шише или буркан и всеки си разрежда на вкус с газирана или обикновена вода.

# 283
  • София
  • Мнения: 10 825
Направих лютеницата, за която питах онзи ден. Голяма хамалогия беше, но резултата е чудесен. Сега обаче имам проблем  Tired Нямам съд, в който мога да сваря бурканите. ooooh! Има ли някакви алтернативни начини за стерелизиране на бурканите?

# 284
  • Мнения: 7 424
Направих лютеницата, за която питах онзи ден. Голяма хамалогия беше, но резултата е чудесен. Сега обаче имам проблем  Tired Нямам съд, в който мога да сваря бурканите. ooooh! Има ли някакви алтернативни начини за стерелизиране на бурканите?
  Виж , дали този начин на стерилизиране няма да ти свърши работа ?

Общи условия

Активация на акаунт