PH равновесието, като показатели за здраве

  • 135 641
  • 212
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
Порових се назад в темите , но не открих подобна.
рН на тялото и рН на кръвта, като показатели за здраве
http://blogzaserioznihora.blogspot.com/2013/04/blog-post_3.html
http://www.freshbul.com/index.php?main_page=page&id=35
Прочетох преди време за момиченце на 8 години излекувано от тумор в мозъка, като са поддържали PH с диета да бъде алкално. Това са храни с алкално PH.
Някои го постигат и със хлебна сода, като си ядат и киселинни храни.
 И се замислих, какво ли PH имам? Аз и хората в моето семейство. Здрави ли сме? Дали се храним рационално? Или клони везната на някъде?
В семейството ни имаше случаи на рак и близки, които ни напуснаха по тази причина и не само.
Взех PH индикаторна хартия за да се проверим и се оказа, че не ядем достатъчно алкални храни.
Намерих таблици в интернет, но не включват всички храни.
http://daoin.com/feeding.php
http://nature.uni-plovdiv.bg/index.php?option=com_content&vi … 914&Itemid=69
Надявам де и други да се включат и да допълваме заедно списъка.

# 1
  • София
  • Мнения: 864
Прекрасна тема. Дано се развие.
И аз от няколко години се интересувам от PHто на организма ни. Имаме тест лентички и с тях си мериме Ph-то. Моето е почти в рамките на нормалното.
Това което започнахме да правиме освен да наблягаме на повече алкални храни е, че и почнахме да пиеме такава вода-алкална, жива.
Но ще следя с интерес темата.
Мога да кажа само, че имам сериозен здравословен проблем, нелечим, но съм напът да го елеминирам с правилното хранене и не само:)

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
 Praynig Пожелавам ти от все сърце да успееш! Hug
Ние също наблягаме на салати и плодове.
За алкална вода не съм търсила, но ти ме подсети и ще потърся. Благодаря!

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
Хранене и защо е важен алкално-киселинния баланс

И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна -- Хипократ
 Какво е pH?

 Тялото е съставено предимно от вода – така от едно място на друго могат лесно да се пренасят хранителни съставки, кислород и биохимикали. Водната среда може да има киселинни или алкални свойства (алкали = основи), които се измерват в скала наречена pH ("potential hydrogen" или „потенциален водород”). pH е десетичен логаритъм и представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални), в един разтвор. Ако скалата на това съотношение отчита от 1,0 до 6,9, средата се счита за киселинна. Ако скалата отчита 7,0 – тя е неутрална, а от 7,1 до 14 е алкална.
 Защо трябва да се грижим за pH нивото?

 Тъй като 50-60% от общото тегло на тялото е вода, pH нивата се отразяват на целия организъм и често са индикатор за здраве или заболяване. Небалансиран pH означава, че pH нивата са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време. Продължителен pH дисбаланс от единия или другия вид не се приема добре от тялото. Всъщност, регулирането на pH е толкова важно, че тялото е развило стриктни отчетни процедури за проследяването на киселинно-алкалния баланс във всяка клетка.
 Може ли небалансиран pH да доведе до сериозни проблеми?

 Да, особено, когато човек остарее! Въпреки че може да остане незабелязан години наред, небалансираният pH (твърде киселинен или алкален) води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, както и безсилие в справянето с наднорменото тегло. Покачването или понижаването на pH може да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камани, в бъбреците и пикочния мехур.
 Висока киселинност

 Заради начинът ни на хранене, повечето модерни хора страдат от киселинност. Съвременната диета съдържа в по-голямата си част храни, които оставят киселинни остатъци в организма. И, точно както киселинният дъжд действа на една гора, небалансираните нива на pH могат бавно, но сигурно да разяждат нашето тяло и да доведат до множество здравословни проблеми.

 Ето някои ранни признаци на излишни киселини в тялото:
Отпадналост сутрин и мигрена.
Затруднено концентриране и запаметяване.
Раздразнителност.
Прекалено мазна кожа при събуждане, обилно потене при леки напрягания.
Лош дъх и обложен език рано сутрин.
Затруднено храносмилане. Събуждане по няколко пъти нощем.
Болки в тялото, мускулите, схващания.
 Как да върна баланса на моето pH?

 Спазването на балансирано хранене може да помогне. Ако нивата ви са твърде киселинни, увеличете количествата плодове и зеленчуци, които консумирате. Ако нивата ви са твърде алкални, увеличете киселинните храни.

Храни, които генерират киселини и алкали:

 Храните могат да бъдат класифицирани като киселинни и алкални. Алкалите са разтворими соли, а киселините са корозивни агенти, които трудно се комбинират с други вещества. Балансираната диета съдържа 40% киселинни и 60% алкални храни. Ето един кратък списък на киселинно-алкални храни:

Високо алкални
 Боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, сливи, малини, спанак.

Неутрални мазнини
 Студено пресовани, бадемови, от авокадо, от кокос, от рапица, от памуково семе, зехтин, от шафран, от соя, от слънчоглед, орехови.

Алкални
 Люцерна, ябълка, свежа кайсия, артишок, броколи, брюкселско и обикновено зеле, пъпеш, карфиол, целина, череши, кестени, кокосово мляко, прясна и сладка царевица, краставици, патладжани, чесън, джинджифил, цариградско грозде, грейпфрут, пресен и суров хрян, праз лук, лимони и кората им, марули, манго, дини.

Високо киселинни
 Алкохол, корен от артишок, ечемик, хляб, елда, кофеин, кафе, житни растения, яйчен крем, лекарства, всички видове брашно, сушен джинджифил, мед, суха леща, просо, овесени храни, фъстъци, ориз, ръж, соев хляб, соева паста, сорго, зърнени храни, спагети и други видове паста, захарна тръстика, сурово цвекло, тютюн, индийско орехче, пшеница, месо, риба, пиле.

Киселинни
 Аспержи, сушен боб, кашу, сушен кокос, боровинков сок и концентрат, жълтък на яйце, плодови желета, (консервирани, сулфирани, подсладени сладка), сладко грозде, продукти от пастьоризирано мляко, сушен грах, джанки, пържено тофу, варени кестени.

Киселинни мазнини
 Масло, сметана, маргарин, свинска мас.

 Всички натурални храни съдържат едновременно киселинно и алкално генериращи елементи. В някои преобладават киселинно генериращите, а в други алкално генериращите. Съществува състояние, наречено алкалоза. То може да възникне, когато телесните сокове станат прекалено алкални (pH > 7.45). Клиничните симптоми за алкалоза включват мускулно потрепване, диария, спазми, недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, замаяност, еуфория, бледост, обърканост, намалена умствена работоспособност, несвързан говор, треперене. При задълбочаване на това състояние може да се стигне до припадъци, кома или дори смърт.

 От друга страна, високите нива на киселинност също имат свои вариации, в това число и състояние, наречено ацидоза. Освен други симптоми, метаболичната ацидоза може да доведе до загуба на калций. В изследване, проведено през 2006 година, учени от Швеция установяват, че излишъкът от киселини в човешкото тяло може също така да причини загуба на бъбречен магнезий. Което от своя страна би могло да доведе до недостиг на магнезий (Mg), което причинява състояния като мигрени, остеопения, остеопороза и други.

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
От минералните води с най- високо Ph е Натурална минерална вода „Горна Баня” - 9,78, Натурална минерална вода „Горна Баня”- 9,45, Натурална минерална вода „Девин” - 9,40, Натурална минерална вода „Девин” - 9,00, за всички други го дава до 7,50 и под него
http://www.vodi4ka.com/catalog_waters.html

Последна редакция: чт, 27 юни 2013, 21:58 от Ani Ka

# 5
  • Лондон
  • Мнения: 403
Искам да следя темата.

Надявам се  да споделите кога, как ,през какъв интервал от време и всички подробности около тестовете с лентички.

Имате ли постигнати резултати и за колко време те се промениха?

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
Как да използвате вашата рН хартия, за да получите най-добър резултат
 Проверка на рН във вашата слюнка
 За този прост тест ви трябва само руло проверочна хартия (за предпочитане е рНидрион хартия), пластмасова лъжичка и прясна слюнка. Лентите с 6.0-8.0 рН са най-подходящи за проверка на слюнката. рН на слюнката на здравите хора, които се стремят да станат по-алкални, е в тези рамки. Хартиената лента е рН чувствителна и е с цветен код, който показва нивото на равновесието на рН във вашето тяло. За да направите теста е необходимо:
 -не яжте, не пийте и не си мийте зъбите 30 мин. преди теста;
 -преглътнете няколко пъти, за да си прочистите устата и да предизвикате отделянето на нова слюнка;
 -изплюйте малко слюнка в пластмасовата лъжичка;
 -НЕ допирайте рН хартията до езика си, защото в нея има химикали.
 -Откъснете 3-4 см от хартиената лента, потопете я в слюнката и сравнете цвета й с цветовата таблица върху рулото рН хартия.

 Колкото стойността на Вашето рН е по-ниска от 7.0, толкова по-висока е степента на киселинното претоварване. Проверявайте и записвайте своето рН в продължение на няколко седмици – сутрин, веднага щом станете, след обяд и вечер, преди лягане. Така ще видите, как се променя кривата на вашата рН.
 По принцип, в слюнката има повече киселина отколкото в кръвта, но тя е огледало на кръвта, като изключим моментите около храненето, и е доста добър показател за състоянието на организма. Тя показва, какво се задържа в нашето тяло. Оптималната рН на слюнката е над 7. Ако вашият показател постоянно е под 6.8, значи е възможно, алкалните ви резерви да са недостатъчни. След хранене рН на слюнката трябва да се покачи на 7.8 или повече. Ако това не стане, значи тялото ви страда от липса на алкални минерали, главно калций и магнезий и няма да усвои храната както трябва. Продължителното отклонение от нормалното рН предизвиква заболяване. Ако през целия ден рН на слюнката ви е между 6.8 и 7.2+, значи тялото ви работи в рамките на нормалното за здравето. Ако рано сутрин рН на слюнката е над 6.8, значи много от здравните ви оплаквания изчезват.

# 7
  • Лондон
  • Мнения: 403
Благодаря ти   Ani Ka   bouquet

Надявам се, в темата да има отзиви и мнения за рН  като показатели за здраве .

# 8
  • Мнения: 6 536
От аптека ли се купуват лентичките? Колко струват?
А доколкото разбирам "живата вода" се прави  Thinking

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
От аптека ли се купуват лентичките? Колко струват?
А доколкото разбирам "живата вода" се прави  Thinking
Търсих на всички аптеки около нас и в центъра на няколко, но не намерих. За това си ги поръчах от сайт. Цената им варира, около 13 лв. за 100 бр. , но може да се късат лентичките на две за две измервания.
Аз взех от тук http://www.valerus-bg.com/category/ph-indication/5/
за 8 лв. с Ph 0-12, обаче не е много точно. Най - добре е да е в по- тесен диапазон Ph 5.5-9, примерно, за да е по-точно, цената на ролка 5 м. е 17 лв.
По- точен с грешка от 0,1 е електронния Ph-метър. Има различни. Най-евтиния, който успях да намеря е 30 лв. Пак от сайт, но бързо се изчерпва и трябва да се чака за да получат доставка, ако в момента не е наличен. http://beer-bg.com/index.php?main_page=index&cPath=2_28_32

# 10
  • София
  • Мнения: 864
ph лентички има в Био Балев.
Вижте на сайта им, че не помня цените.

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
ph лентички има в Био Балев.
Вижте на сайта им, че не помня цените.
http://www.balevbiomarket.com/ph-test-lenti.html
pH Тест ленти 80 бр. - 18.49 лв. Мисля, че е доста скъпо.

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
http://www.spiralata.net/kratce/index.php/zdr-lekuvane/324-sodata
ето една интересна статия за содата, как да направим Ph алкално

# 13
  • Мнения: 45
Ani Ka, браво за хубавата тема   bouquet
И ние скоро взехме лентички от Балевите, защото бяхме на зор по здравословни проблеми. За съжаление се оказа, че детето /4 г/ е най-кисело, но те се очакваше. Възрастните са по-осъзнати и умеят да се контролират, ако наистина го искат. Сигурна съм, че зимата ще стане по-зле положението, защото той сега си хапва краставици и моркови и донякъде неутрализира киселите неща, които не разбира защо не е добре да се консумират. Знае само, че са вредни.
Чудя се за лентичките. Тези от Балевите отчитат ясно резултата - виждаш къде си, но след секунди почва да показва все по-алкален резултат. Поради тази причина не съм сигурна, че знам точно какво е положението. Там пише след 15 сек отчиташ резултата. С хронометър ли да се тестваме.. не знам.
Ani Ka, как е с твоите лентички? Спокойна ли си, че се отчитате правилно?
Не мога да разбера как работи този електронен Ph-метър  newsm78 Купуват ли му се консумативи? Може ли един да се ползва от цялото семейство? Ако да, май си заслужава.

# 14
  • Sofia
  • Мнения: 1 042
Ani Ka, как е с твоите лентички? Спокойна ли си, че се отчитате правилно?
Не мога да разбера как работи този електронен Ph-метър  newsm78 Купуват ли му се консумативи? Може ли един да се ползва от цялото семейство? Ако да, май си заслужава.
Мисля да си взема Ph метър, защото е по-точен. Ph метъра отчита с грешка 0,1. Предполагам има възможност за почистване след работа с него. Работи с 2 калибрационни разтвора, които могат да се закупят, когато свършат.
Във Валерус цената им е 3 лв./броя без ДДС
Това е таблица на храните според тяхната киселиност/алкалност. За тези, които им е по-лесно да се ориентират, ако данните са в таблица
http://www.spasovo-pyramid.com/hrani.htm

Последна редакция: пт, 23 авг 2013, 15:54 от Ani Ka

Общи условия

Активация на акаунт