Сладкия салам, как се правеше?

  • 33 324
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 5 622

 Прияло ми се е от онзи сладък салам, с бисквитите, орехите, какаото и кр.масло.ПОмня вкуса му от детството, но съм забравила как се прави, ще ме подсетите ли?В подрозбности, като за мен, моля!

# 1
  • ново
  • Мнения: 5 977
1 пак. бисквити Закуска
1 пак. масло /125 г/
1 ч.ч пудра захар
2 яйца
1 ч.ч едро смлени орехи /аз слагам печени/
2 с.л какао
1 ванилия
Бисквитите се натрошават. Маслото се разтопява и към него се прибавя какаото. В един съд се объркват бисквитите, пудрата захар, ванилията и орехите, прибавят се яйцата /леко разбити/ и разтопеното масло. Всичко се обърква много добре. Оформя се като салам върху незалепваща хартия / аз използвам опаковката от бисквитите/. Притиска се добре сместта и се увива. Слага се в хладилника да престои поне 6 часа.
Добър апетит!  chef

# 2
  • Мнения: 3 251
Бубе, аз за Нова година го правих по тази рецепта и стана супер, но наблъсках повече орехи и лешници .
Сладък салам

# 3
  • Мнения: 1 951
Тъкмо се чудех какво сладичко неЩо zа zабъркам и таzи идея удари в десятката. Проблемът ми е че не zнам дали тук Ще намеря подходяЩи бисквити.

# 4
  • Мнения: 5 622

 Момичета,а дали ще стане,ако не сложа яйца?Не обичам сурови яйца и ще трябва да ги пропусна!

# 5
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802

 Момичета,а дали ще стане,ако не сложа яйца?Не обичам сурови яйца и ще трябва да ги пропусна!


Разбира se, че ще стане. И аз бих избегнала яйцата, особено сега ..

# 6
  • Мнения: 5 140
Ето ти и моята рецепта:
- пакетче и половина обикновенни бисквити (намачкани)
- 1 пакет масло
- 1ч. л. какао
- 1 яйце
- 1 ч. чаша пудра захар
- орехи

Всичко се обърква с ръка.Оформя се под формата на салами сеобвива с фолио или станиол.Съхранява се в хладилника.

Що да не може без яйце.Мисля че няма да се развали чак толкова вкуса на "салама". После кажи как е без яйце.

# 7
  • Мнения: 5 622
ОК,утре, ако температурата не е паднала толкова под нулата, че да не можем да мръднем никъде, ще купя продуктите и ще го направя!После ще докладвам!
 Става ли с обикновеи бисквити закуска?Че поне такива имам в къщи?

# 8
  • Мнения: 5 140
Става ли с обикновеи бисквити закуска?

Срава що да не става, тъкмо ще ги натрошиш по лесно.

# 9
  • там нейде .............
  • Мнения: 647
ето още един вариант на сладък салам

1 пакет чаени бисквити(обикновенни)-смлени или натрошени на дребно
1 кутийка локум
1 пакетче(125гр)краве масло
1 чаена чаша смлени орехи
2-3 лъжички(чаени)какао1чаена чаша захар

локума,маслото и половината захар се стапят на водна баня.орехите,какаото и бисквитите се смесват.Към тях се добавят разтопените и леко охладени локум,захар и масло.Всичко се омесва.Сместа се изсипва във алуминиево фолио посипано с останалата захар.Оформя се с ръка във форма на салам поръсва се със захар и се увива във фолиото. Слага се в хладилник да се охлади.

OFF-ей потекоха ми лигите,отивам до магазина за локум и бисквити(отиде ми диетката......)

# 10
  • Мнения: 5 299
Оригиналната рецепта е с локум Peace Аз лично го харесвам много и си правя често в нас LaughingАз го увивам в обикновенна найлонова кисийка, защото фолиото много трудно се отлепя после. Супер лесно и бързо Heart Eyes

# 11
  • Мнения: 5 183
питанка - натрошени или смлени бисквитите? И ако ще са смлени, не може ли с меки бисквити/тип 4аени/?  newsm78 4е тук няма такива бисквити като обикновените, нито пък "Закуска"  Sad

# 12
  • Мнения: 3 927
Мисля, че с чаени или друг подобен мек сид няма да стане, защото:

Салам с бисквити

2 пакетчета масло (или 1 кутийка маргарин 250 гр.);
3 кутии обикновени бисквити - например Житен дар на Нестле;
3 жълтъка;
2 ч.ч. пудра захар;
1 ч.ч. нарязани орехи;
3 с.л. какао;
2 ванилии;
1 ч.ч. вода.


Разбиват се маслото+жълтъците и се прибавя захарта. Прибавят се ванилията и какакото и хубаво се разбърква. Добавят се орехите.
Бисквитите предварително се начупват, поръсват се с водата и се прибавят към горната смес.
На лист фолио (или хартия, или целофан) се поставя малко пудра захар,отгоре се изсипва сместта и се оформя като салам, така че целия да е обвит с пудрата захар, завива се с фолиото.

От това количество излизат 2 салама.
 
 

# 13
  • Мнения: 3 251
питанка - натрошени или смлени бисквитите? И ако ще са смлени, не може ли с меки бисквити/тип 4аени/?  newsm78 4е тук няма такива бисквити като обикновените, нито пък "Закуска"  Sad
Аз го приготвям с натрошени на по-едри парченца, дори и по-твърди да са, те поемат мазнината и влагата от сместа и стават меки. А когато са натрошени на по-едро, заедно с натрошните  целувки и ядките, после се виждат в салама - стои като мраморен .
П.П. Бубе, можеш спокойно да премахнеш яйцата - това е летният вариант/без яйца/ , ако стане трошлив, сипи 1 - 2 л. прясно мляко .

# 14
  • Мнения: 5 183
Ок, мерси за съветите и идеите
Все ще намеря някакви по-твърди бисквити

# 15
  • Мнения: 5 622

Момичета, направих салама  Laughing Сега е в хладилника,но изглежда много добре и е вкусна сместа за него.Ще видим какво ще стане като се втвърди!

Благодаря ви за рецептите! Heart Eyes

# 16
  • Мнения: 903
Аз го правя с чаени бисквити, но слагам 2-3 пакетчета и слагам и стафиди. Ако ми е суха сместа слагам малко вода. Това за локума не го знаех. Супер е тоя десерт Simple Smile

# 17
  • Мнения: 1 564
move][/Аз овалвам салама в пудра захар. newsm74

Последна редакция: нд, 05 фев 2006, 12:25 от ninka

# 18
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Защо никъде не виждам прясно мляко?
Спомням си ,че майка ми слагаше такова.Половината го използваше за да топи в него бисквитите.... а другата...?     newsm78

# 19
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
и аз си спомням навремето мойта мама така правеше: правите си сместа за салама и се "опакова" в напоени с прясно мляко цели бисквити и пак в хладилника

# 20
  • Мнения: 5 622
Аз не слагам прясно мляко, защото не ям. Също и суров жълтък не слагам, защото и него не го ям. И въпреки това стана страшно вкусен. НЕ помня вече коя рецепта от гореизброените използвах, но имаше и локум вътре   chef  bowuu

# 21
  • Мнения: 2 550
Аз пък си купих нещо подобно с кокос е май  Grinning
Сигурно и то е вкусно..

# 22
  • Мнения: 1 393
Аз не слагам прясно мляко, защото не ям. Също и суров жълтък не слагам, защото и него не го ям. И въпреки това стана страшно вкусен. НЕ помня вече коя рецепта от гореизброените използвах, но имаше и локум вътре   chef  bowuu

Аз само да ти кажа, че така те "намразих" като я пусна тази тема преди няколко месеца, защото тъкмо бях прясно бременна и естествено суровите яйца бяха (и още са, де) аут, а така ми се дояде и на мен, едната ми баба беше такава майсторка на сладкия салам и веднага се сетих и ми потекоха лигите.   Laughing
Дано ти е станал вкусен този, дето си го направила пък да си хапнеш едно парченце и за мен!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт