домашно или купено

  • 1 228
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 164
то въпроса и от заглавието го разбирате, но аз да поясня.- решила съм, че началото на февруари щесе захранваме тогава живот и здраве ще сме на5 м.и 5-6 дена .Искам да захраня беба с картофено пюренце и след това да дам тиква, защото предолагам ще се запечем.Но купих картофи те отвътре целите наразени, морковите по пазарите са рекордьори по 20см., тиктвите кой ги знае дали и те не са ни внос от нейде? Има на Хип картоф и тиква но в началото на захранванета по 1 лъжичка само от бурканче и на другия ден друго ...Иском да питам откъде сладък картоф (без нитрати,)  и изобщо някакви зеленчуци които стават за бебенца, или директно да купувам готови колкото и да не ми се иска. Какво има в това еко-магазиче на Ситняково?Благодаря ви мами предварително, дадо дадете някакви съвети отличния ви опит де.

# 1
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
В Първи частен Еко магазин на Ситняково продават проверени за нитрати зеленчуци, жената сама си ги проверява зад параван в магазинчето, лично съм виждала разни бурканчета и епруветки...но тя не може да проверява дали са ГМО или не, а според мен това е по- притеснително......
Ако нямаш баба на село и не можеш да си купиш чисти зеленчуци избери или Магазинчето или готовите  пюренца или изчакай поне да им дойде сезона на зеленчуците....Но аз съм сигурна, че и в готовите пюренца използват ГМО продукти........Може би Hipp не, но незнам........

# 2
  • София
  • Мнения: 2 493
Домашно приготвен картоф не е много удачно за захранване, защото съдържа глутен. Водят се много спорове по въпроса (едни казват,ч е съдържа - други че не...) Когато аз захранвах и бях попитала ми пуснаха един линк, който за съжаление не пазя и там беше обяснено за домашното приготвяне на картофа и че наистина съдържа глутен и т.н... Освен това морковчето е по-сладникаво и може да го приеме по-добре...
Аз започнах с морковче на Хип. После с картоф и морков и после с картоф и тиква и т.н...
1ви ден 1 лъжичка. Прибирам в хладилника, на другия ден 3 лъжички, на следващия 5... В началото има малко фира... но аз лично рпепдочитам да не рискувам с нитратните зеленчуци от пазара. Освен това в готовите пюрета се запазват повече витамините... (поне така пише по книжките)

# 3
  • София
  • Мнения: 18 679
Домашно Peace
По пазара има и хубави, жълтички, родопски картофи.Но по-добре започни с тиквата, именно за да не се зепече дечко.
За глутена - не знам, аз съм чела , че в картофите няма....И съответно съм давала картофи от самото начало Rolling Eyes
А за биоинженерството - аз пък да ви кажа не съм хич убедена, че е вредно за организма.В щатите ядат ГМО от десет години и засега няма доказателства, че вредят по някакъв начин...И все пак е рано да се каже ThinkingТо това е малко като с микровелето...всеки ползва и се моли утре да не излезе, че сме се самоубивали Sad

# 4
  • Варна
  • Мнения: 109
Аз съм за готовите пюрета! newsm10
Човек не може да е специалист по всичко!
Часовете които мислиш да отделиш за да приготвиш пюрето ги посвети на бебчо,а си купи готово пюре на което все пак Thinking му е проверено качеството!
Това което остава от първите бурканчета пюре неизядено,изяш го ти - така ще имаш пълна представа с какво захранваш бебчо!
По нататък когато твоето маниче порастне ще имаш много възможности да му покажеш какъв кулинар си!  chef

# 5
  • Мнения: 313
Когато започнах да захранвам Лора със зеленчуци купувах Хип, не вярвам германците  да използват непроверени суровини( независимо, че са за пазар-Източен блок).Сигурна съм, че покриват стандарти за качество. Още повече се касае за деца . Плодовите пюрета аз ги приготвях.
Добър апетит!

# 6
  • София
  • Мнения: 18 679
Часовете които мислиш да отделиш за да приготвиш пюрето
Не че искам да си налагам мннието, но пюретата съм ги готвила за 15 минути Mr. Green и винаги са били пресни, топли, фино пасирани, безсолни, беззахарни, безподобрителни, безоцветителни и с точно и ясно съдържимо, подбрано лично от мама Grinning

# 7
  • София
  • Мнения: 2 687
Belinda, много правилно си го казала. Аз също не смятам, че е някаква голяма хамалогия да обелиш 1 картоф, 1 морков и още нещо си там, да ги сложиш у едно тенджере и после да го пасираш. Досега (от месец я захранвам) съм и дала едно единствено готово и ми се стори ужасно гадно на вкус.

# 8
  • Мнения: 7 430
По мое мнение захрани един два пъти с готово пюренце и после давай домашно Wink
Първия ти път може да не го направиш както трябва, а и тук (Канада) или в книжките така препоръчват Wink
Успех Wink

# 9
  • Мнения: 579
то въпроса и от заглавието го разбирате....................

Вече много мами са ти отговорили и както се вижда едни препоръчват домашни едни препоръчват купени.Предполагам и ти не си очаквала че ще получиш само еднозначни отговори,затова давай смело,започни,а и после продължи захранването с каквито ти прецениш,а и в последствие каквито детенце ти покаже че харесва.

Успех със захранването Hug

# 10
  • Мнения: 35 971
абсолютно съм съгласна с Белинда, аз също приготвям сама бебешката манджа!

# 11
  • Мнения: 2 531
Не че искам да си налагам мннието, но пюретата съм ги готвила за 15 минути Mr. Green и винаги са били пресни, топли, фино пасирани, безсолни, беззахарни, безподобрителни, безоцветителни и с точно и ясно съдържимо, подбрано лично от мама Grinning
Би ли споделила как става тоя номер - за 15 мин? Аз каквото и да правя си отиват 45 минимум!

# 12
  • Мнения: 1 383
Да не ти излезе крива сметката без кръчмаря, т.е. бебето Simple SmileДавай, пък каквото яде. Ако е от тези бебета, дето всичко ядат, препоръчвам домашни. Купените - като сте на път, на гости, или просто за разнообразие.

# 13
  • София
  • Мнения: 18 679
Би ли споделила как става тоя номер - за 15 мин? Аз каквото и да правя си отиват 45 минимум!

Разбира се.Всичко ми е предварително нарязано на кубчета и във фризера.Гледам да зареждам от зеленчуците, когато им е сезона, а не да купувам после посред зима парникови тиквички примерно.Готвя на газ или на микровълни - и в двата случая нещата стават за 10 минути.Вариш под похлупак и в малко вода задължително.Така нещата стават в пъти по-бързо.После добавям кубче масло или зехтин, сиренце, кашкавал, жълтък или каквото там му е ред и хоп в блендера GrinningГотово - 15 минути GrinningМесото ми е предватително сготвено, пасирано или ситно нарязано и замразено във формички за лед - също във фризера.Него го слагам на края, защото си е готово - а най-полезно да се размрази от предната вечер, ама кой да се сеща ooooh!

По същата технология правя кремовете, грис, овесените ядки и т.н.Млякото ми завира за 3-4 минути, после добавям брашното/нишестето/гриста/жълтъците/ овесените ядки - намалявам котлона и варя още 5 минути.Плодовете най-накрая, за да са свежи, а не сварени.

Кашите също правя домашни.Накисвам от предната вечер елдата/оризовото или царевично брашно/просото/ръжта и т.н. полезни работи.На сутринта зърната така са "цъфнали", че варенето е по-скоро за стопляне, иначе те са си мекички.Варя 5 минути, пасирам, добавям масло и сирене или плодове, кълнове също стават за каша и задушавам под похлупак още 5 минути - тъкмо през това време кашата изстива.Както и да го смятам - повече от 10-15 минути не мога да ги изкарам Rolling Eyes

Май единственото, което отнема повече време, е тутманикът с царевично брашно - половин час Mr. Green

Брей, голям съм кулинар  chef hahaha

# 14
  • Мнения: 1 215
Аз пък съм за купеното. АКо нямаш финансови ограничения, определено си струва. Знаеш със сигурност че продуктите са от еко ферми, а на запад контролът върху тях е жесток.
Докато бях в БГ, сестрата на баба ми ми изпращаше картофи и моркови от нейната градина, но общо взето с това асортимента се изчерпваше. Така че, аз давам домашно приготвени ако съм сигурна, че нещата, които й давам са чисти, ако не просто си купувам готови пюрета.
А за магазинчето в Ситняково и друг път съм го писала- не3 мога да се доверя на някой само защото си е сложил надпис "еко магазин". Два пъти съм ходила и когато съм говорила с нея, ми е обяснявала, как тя ги изследвала и прочие, но подобна апаратура аз никъде не съм виждала. Цялото изследване пред мен се състоя в мерене на кантара и калкулиране на елка колко нитрати има в съответния зеленчук. Това е пълна дивотия, мен ако питате.
А САЩ едва ли може да ви служи като пример за здравословно хранене.
Страна, в която размерите започват от 18 нагоре (48) не е точно еталон за хранителен режим.
И последно да кажа, ако имах всички продукти органични определено щях да й правя само домашни пюрета, но тъй като живея в голям град и си нямам село- купените.

# 15
  • София
  • Мнения: 2 164
 newsm10 За готовите пюрета!
Самата аз захраних преди около 20-тина дни с пюретата на Хипп. Емма много ги харесва.
Не бих рискувала да приготвям домашно пюре през зимата, имайки предвид продукцията на пазара.

# 16
  • Мнения: 1 215
newsm10 За готовите пюрета!
Самата аз захраних преди около 20-тина дни с пюретата на Хипп. Емма много ги харесва.
Не бих рискувала да приготвям домашно пюре през зимата, имайки предвид продукцията на пазара.
Я, още една Емма с двойно м.  bouquet

# 17
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Аз също досега не съм давала купешко пюре, но си имам баба на село.......Да си призная за първи път му правих пюре със зеленчуци от Еко магазинчето, защото нямах друг избор.......Честно казано по- добре домашно, но напоследък наистина много ме притесняват тези ГМО продукти и то защото вече ги има и на нашия пазар....затова тои написах толкова объркващ отговор предния път.....пък и втория Wink

# 18
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
  • Мнения: 6 406
Аз сама си му готвех първите пюренца. Не ми е отнемало много време, а и със сигурност бяха по-вкусни от купешките.

# 19
  • София
  • Мнения: 2 493
Ето линка, за който бях споменала по-горе... натисни тук
Не знам дали е истина, но за мен лично беше много по-лесно да купувам готови пюрета.

# 20
  • Мнения: 3 926
Специално за Хипп знам, че се правят в Румъния. Бъкани са с нишесте, за което се твърди, че е оризово, но кой ти казва Thinking Аз съм за домашното. Особено плодовите пюрета, които като са готови са сварени и от полезното в плода няма нищо. Витамините са им добавени... абе друго си е да пипне на мама ръчичката Wink Фино пюрирани, подобаващо разредени с кърмица и детето зяпа половин минута преди лъжичката.
Но зеленчуците са ми домашни, като изключим картофите. Аз още като бременеех четях здраво тук и накарах баба ми и свеки да се стегнат и да замръзят всичко от местата и то в сезон. Та сега ми е лесно Grinning Но и да не беше така щях да кисна всичко в студена вода за два-три часа и нитратите си заминават Simple Smile

# 21
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Ето линка, за който бях споменала по-горе... натисни тук
Не знам дали е истина, но за мен лично беше много по-лесно да купувам готови пюрета.

Беше обсъджано тук и опровергано това изказване за картофа и глутена:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=27845.0;all

Иначе и на мен винаги ми е било по-лесно да купувам  Embarassed

# 22
  • Мнения: 8 463
Специално за Хипп знам, че се правят в Румъния. Бъкани са с нишесте, за което се твърди, че е оризово, но кой ти казва :thinking


Не се правят в Румъния,а в Унгария. WinkАз лично се съмнявам,че нишестето не е оризово и лъжат по етикетите.Миришат страхотно,на истински плод,папат се за 2 минути.Алергични реакции-Найн. bowuuВече ядем пюрета от марката-Квартален плод-зеленчук,но от време на време купувам,за да и давам навън.Тоя спор-домашно или купено можем да го решим само,ако някой ми даде определение за домашно.За мен това НЕ означава купено от пазара и  сварено и пюрирано от мама,а ОТГЛЕДАНО,НЕторено,откъснато,сварено и пюрирано от мама.Всичко друго е заблуда,ако няма нитрати,то може да има пестициди или разни други там Менделееви коктейли,които са по -опасни от оризовото нишесте,ако изобщо считаме,че може да бъде опасно. Laughing

# 23
  • Варна
  • Мнения: 109

Разбира се.Всичко ми е предварително нарязано на кубчета и във фризера.Гледам да зареждам от зеленчуците, когато им е сезона, а не да купувам после посред зима парникови тиквички примерно.Готвя на газ или на микровълни - и в двата случая нещата стават за 10 минути.Вариш под похлупак и в малко вода задължително.Така нещата стават в пъти по-бързо.После добавям кубче масло или зехтин, сиренце, кашкавал, жълтък или каквото там му е ред и хоп в блендера GrinningГотово - 15 минути GrinningМесото ми е предватително сготвено, пасирано или ситно нарязано и замразено във формички за лед - също във фризера.Него го слагам на края, защото си е готово - а най-полезно да се размрази от предната вечер, ама кой да се сеща ooooh!
-----------------------------------------------------------------------------------------------

belinda[/b] a защо не смяташ времето и труда си които отделяш за да почистиш,измиеш нарежеш, пасираш и подготвиш за замръзяване продуктите които после ползваш за пюретата?
 newsm55
Аз нямам плодове и зеленчуци собствено производство и ми се струва безумие да купувам от пазара непроврени и с неясен произход продукти,с които да приготвям пюретата и да си мисля,че така приготвеното от мен пюре е по качествено от това на HiPP например,или на друга утвърдена марка за детски храни.
Бих педпочела ако приготвям домашни пюрета в къщи те да бъдат от пресни плодове и зеленчуци,а не от замръзени и после размръзени такива!
Поне първите пюрета с които се захранва бебето е хубаво да бъдат купени / има толкова голям избор на пазара /
... а не да са полод на кулинарните експерименти на майка му. newsm09
Това е мое мнение. newsm53
А иначе аз съм добър кулинар и ценител на здравословната домашно приготвена храна ! newsm10
Обичам да готвя и да експериментирам с различни ресепти и заради това не се наемам сама да приготвям първите пюрета за моето дете. Naughty
[/color]

# 24
  • София
  • Мнения: 18 679
Добре LaughingЗначи половин кило моркови ги измивам, изчиствам и нарязвам на кръгчета за фризера за около 10 минути и имам за 20 пюренца/понеже все пак не слагам само моркови, нали/.Така че прибавяме още по 30 секунди за всеки зеленчук и да речем минута за месото Joy
Ама сме прецизни, а hahaha

# 25
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Моля ви, бъдете по-точни - използвайте хронометър Mr. Green

# 26
  • София
  • Мнения: 164
мами много ви благодаря,че така подехте темата и споделяте опита си. Но аз пак се колебая какво да правя, изобщо трудно ми е да вземам решения, когато се отнася за детенце, пък и ако ударя на камък, няма кого да обвиня...Добре че бяхте вие за да реша твърдо, че искам да си кърмя беба и то до 5-6м,иначе заради непрекъснатото ни повръщане да сме зап. със захранването преди сума време.Сега пък се чудя дали с каша да не захраня,защото още от колики се превиваме и да не вкарвам първо киселините от плодове и зеленчуци, а след известно време да вкарвам в кашичката и по лъжичка плод- сварен или не незнам.Как мислите има ли вероятност после да откаже да яде някои зеленчуци като опита други благинки?

# 27
  • Мнения: 2 556
И аз ще захранвам скоро, но твърдо ще започна с домашни, тоест нямам двоумения по въпроса. Навремето захраних сина ми на 3 месеца с Хип по препоръка на педиатърката и не искам да си спомням какво настана - детето беше 3 месеца с разстройство, което не можехме да овладеем. Втори път опит на същата височина - не, благодаря.

Каквото и да си говорим, готовите пюрета са си все пак една консерва, а консервата по никакъв начин не може да се сравни с току-що приготвена храна. Нитратите не ме притесняват чак толкова.
Разбира се, ще давам и готови, когато тръгнем да се разхождаме напролет и бебка ще яде навън, но по-скоро като изключение. За мен готовите пюрета са по-лош вариант дори от детската кухня. Там поне всичко е приготвено на деня.

# 28
  • Мнения: 1 680
моята Ева ми отказа пюретата- и купувах и правих пюрета, но ооо не ще и не ще.
минах на безмлечната каша оризова на Нестле и я папа с кеф.

# 29
  • Smolyan
  • Мнения: 1 400
Часовете които мислиш да отделиш за да приготвиш пюрето
Не че искам да си налагам мннието, но пюретата съм ги готвила за 15 минути Mr. Green и винаги са били пресни, топли, фино пасирани, безсолни, беззахарни, безподобрителни, безоцветителни и с точно и ясно съдържимо, подбрано лично от мама Grinning
Все едно аз съм го писала Simple Smile само мога да добавя, че аз винаги ги проготвям за три дена напред и докато спи, така че проблема за времето отделено на бебо отпада  Heart Eyes

# 30
  • Мнения: 1 599
Мен също много ме мъчи този въпрос!
Понеже нямам от къде да взимам домашни плодове и зеленчуци си мисля, че е по-добре да са купени. Но като гледам, че в повечето има нишесте и грис се чудя дали наистина е по-добре!?  Rolling Eyes

# 31
  • София
  • Мнения: 18 679
Мен също много ме мъчи този въпрос!
Понеже нямам от къде да взимам домашни плодове и зеленчуци си мисля, че е по-добре да са купени. Но като гледам, че в повечето има нишесте и грис се чудя дали наистина е по-добре!?  Rolling Eyes

Да не говорим за работите, дето ги има, ама не ги пише на етикета hahaha

# 32
  • Варна
  • Мнения: 154
И аз съм за домашните, захраних преди около 20 дни и наистина не изисква кой знае колко време и труд.
Големият ми син го хранеха хората  Mr. Green в началото бурканчета, а после кухнята. Веднъж с мъжо се опитахме  Confused да му приготвим картофено пюренце, първо цялата кухня стана в картофи и второ той изобщо не го хареса, абе стори ми се много сложна работа  Crazy и ако тогава (а и до преди 20-тина дни) трябваше да отговоря на този въпрос категорично бих казала готови. Сега като съм пробвала и двата варианта, определено съм за домашните не е голяма философия са задушиш или свариш няколко зеленчука и да ги пасираш, а и пюрето го приготвям докато детенце спи, а то самичко спинка много малко  Wink (обича да се гушка независимо дали спи или си играе  Heart Eyes).   

# 33
  • Мнения: 2 032
Хайде и аз да се обадя, с уговорката, че всеки си решава за своето дете и никой не трябва да се обижда.
И двете деца захраних и храня с домашно приготвени пюренца и манджидчки. Аз не обичам да ям консерви, защо да давам на децата консервирани буркани? Опитвала съм вкуса, гладала съм съставките (в пюре с пиле има към 9% пиле, например), и не ми харесва и това е, ако ще да се казва супер-екстра-органично. Ами булмач е. Аз пук искам да знам какво има в храната на бебето/детето.  Купила съм си няколко добри книги с детски рецепти (не знам дали е преведена, но тази на Анабел Кармел я препоръчвам горещо) и гледам от там (и си импровизирам). И да не създам погрешно впечатление- не съм вързана за печката, денонощно да бъркам манджи, а като готвя за бебо, замразявам на порции, и после вадя.

# 34
  • Мнения: 1 215
Пак казвам, за тези, които имат от къде да вземат градински зеленчуци, със сигурност е по- добре домашно, но за такива като мен, които нямат никакви села и всичките им баби и дядовци живеят в апартаменти мисля, че готовото е по- доброто решение.

Общи условия

Активация на акаунт