домашно или купено

  • 1 203
  • 34
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 164
то въпроса и от заглавието го разбирате, но аз да поясня.- решила съм, че началото на февруари щесе захранваме тогава живот и здраве ще сме на5 м.и 5-6 дена .Искам да захраня беба с картофено пюренце и след това да дам тиква, защото предолагам ще се запечем.Но купих картофи те отвътре целите наразени, морковите по пазарите са рекордьори по 20см., тиктвите кой ги знае дали и те не са ни внос от нейде? Има на Хип картоф и тиква но в началото на захранванета по 1 лъжичка само от бурканче и на другия ден друго ...Иском да питам откъде сладък картоф (без нитрати,)  и изобщо някакви зеленчуци които стават за бебенца, или директно да купувам готови колкото и да не ми се иска. Какво има в това еко-магазиче на Ситняково?Благодаря ви мами предварително, дадо дадете някакви съвети отличния ви опит де.

# 1
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
В Първи частен Еко магазин на Ситняково продават проверени за нитрати зеленчуци, жената сама си ги проверява зад параван в магазинчето, лично съм виждала разни бурканчета и епруветки...но тя не може да проверява дали са ГМО или не, а според мен това е по- притеснително......
Ако нямаш баба на село и не можеш да си купиш чисти зеленчуци избери или Магазинчето или готовите  пюренца или изчакай поне да им дойде сезона на зеленчуците....Но аз съм сигурна, че и в готовите пюренца използват ГМО продукти........Може би Hipp не, но незнам........

# 2
  • София
  • Мнения: 2 493
Домашно приготвен картоф не е много удачно за захранване, защото съдържа глутен. Водят се много спорове по въпроса (едни казват,ч е съдържа - други че не...) Когато аз захранвах и бях попитала ми пуснаха един линк, който за съжаление не пазя и там беше обяснено за домашното приготвяне на картофа и че наистина съдържа глутен и т.н... Освен това морковчето е по-сладникаво и може да го приеме по-добре...
Аз започнах с морковче на Хип. После с картоф и морков и после с картоф и тиква и т.н...
1ви ден 1 лъжичка. Прибирам в хладилника, на другия ден 3 лъжички, на следващия 5... В началото има малко фира... но аз лично рпепдочитам да не рискувам с нитратните зеленчуци от пазара. Освен това в готовите пюрета се запазват повече витамините... (поне така пише по книжките)

# 3
  • София
  • Мнения: 18 679
Домашно Peace
По пазара има и хубави, жълтички, родопски картофи.Но по-добре започни с тиквата, именно за да не се зепече дечко.
За глутена - не знам, аз съм чела , че в картофите няма....И съответно съм давала картофи от самото начало Rolling Eyes
А за биоинженерството - аз пък да ви кажа не съм хич убедена, че е вредно за организма.В щатите ядат ГМО от десет години и засега няма доказателства, че вредят по някакъв начин...И все пак е рано да се каже ThinkingТо това е малко като с микровелето...всеки ползва и се моли утре да не излезе, че сме се самоубивали Sad

# 4
  • Варна
  • Мнения: 109
Аз съм за готовите пюрета! newsm10
Човек не може да е специалист по всичко!
Часовете които мислиш да отделиш за да приготвиш пюрето ги посвети на бебчо,а си купи готово пюре на което все пак Thinking му е проверено качеството!
Това което остава от първите бурканчета пюре неизядено,изяш го ти - така ще имаш пълна представа с какво захранваш бебчо!
По нататък когато твоето маниче порастне ще имаш много възможности да му покажеш какъв кулинар си!  chef

# 5
  • Мнения: 313
Когато започнах да захранвам Лора със зеленчуци купувах Хип, не вярвам германците  да използват непроверени суровини( независимо, че са за пазар-Източен блок).Сигурна съм, че покриват стандарти за качество. Още повече се касае за деца . Плодовите пюрета аз ги приготвях.
Добър апетит!

# 6
  • София
  • Мнения: 18 679
Часовете които мислиш да отделиш за да приготвиш пюрето
Не че искам да си налагам мннието, но пюретата съм ги готвила за 15 минути Mr. Green и винаги са били пресни, топли, фино пасирани, безсолни, беззахарни, безподобрителни, безоцветителни и с точно и ясно съдържимо, подбрано лично от мама Grinning

# 7
  • София
  • Мнения: 2 682
Belinda, много правилно си го казала. Аз също не смятам, че е някаква голяма хамалогия да обелиш 1 картоф, 1 морков и още нещо си там, да ги сложиш у едно тенджере и после да го пасираш. Досега (от месец я захранвам) съм и дала едно единствено готово и ми се стори ужасно гадно на вкус.

# 8
  • Мнения: 7 430
По мое мнение захрани един два пъти с готово пюренце и после давай домашно Wink
Първия ти път може да не го направиш както трябва, а и тук (Канада) или в книжките така препоръчват Wink
Успех Wink

# 9
  • Мнения: 579
то въпроса и от заглавието го разбирате....................

Вече много мами са ти отговорили и както се вижда едни препоръчват домашни едни препоръчват купени.Предполагам и ти не си очаквала че ще получиш само еднозначни отговори,затова давай смело,започни,а и после продължи захранването с каквито ти прецениш,а и в последствие каквито детенце ти покаже че харесва.

Успех със захранването Hug

# 10
  • Мнения: 35 949
абсолютно съм съгласна с Белинда, аз също приготвям сама бебешката манджа!

# 11
  • Мнения: 2 531
Не че искам да си налагам мннието, но пюретата съм ги готвила за 15 минути Mr. Green и винаги са били пресни, топли, фино пасирани, безсолни, беззахарни, безподобрителни, безоцветителни и с точно и ясно съдържимо, подбрано лично от мама Grinning
Би ли споделила как става тоя номер - за 15 мин? Аз каквото и да правя си отиват 45 минимум!

# 12
  • Мнения: 1 383
Да не ти излезе крива сметката без кръчмаря, т.е. бебето Simple SmileДавай, пък каквото яде. Ако е от тези бебета, дето всичко ядат, препоръчвам домашни. Купените - като сте на път, на гости, или просто за разнообразие.

# 13
  • София
  • Мнения: 18 679
Би ли споделила как става тоя номер - за 15 мин? Аз каквото и да правя си отиват 45 минимум!

Разбира се.Всичко ми е предварително нарязано на кубчета и във фризера.Гледам да зареждам от зеленчуците, когато им е сезона, а не да купувам после посред зима парникови тиквички примерно.Готвя на газ или на микровълни - и в двата случая нещата стават за 10 минути.Вариш под похлупак и в малко вода задължително.Така нещата стават в пъти по-бързо.После добавям кубче масло или зехтин, сиренце, кашкавал, жълтък или каквото там му е ред и хоп в блендера GrinningГотово - 15 минути GrinningМесото ми е предватително сготвено, пасирано или ситно нарязано и замразено във формички за лед - също във фризера.Него го слагам на края, защото си е готово - а най-полезно да се размрази от предната вечер, ама кой да се сеща ooooh!

По същата технология правя кремовете, грис, овесените ядки и т.н.Млякото ми завира за 3-4 минути, после добавям брашното/нишестето/гриста/жълтъците/ овесените ядки - намалявам котлона и варя още 5 минути.Плодовете най-накрая, за да са свежи, а не сварени.

Кашите също правя домашни.Накисвам от предната вечер елдата/оризовото или царевично брашно/просото/ръжта и т.н. полезни работи.На сутринта зърната така са "цъфнали", че варенето е по-скоро за стопляне, иначе те са си мекички.Варя 5 минути, пасирам, добавям масло и сирене или плодове, кълнове също стават за каша и задушавам под похлупак още 5 минути - тъкмо през това време кашата изстива.Както и да го смятам - повече от 10-15 минути не мога да ги изкарам Rolling Eyes

Май единственото, което отнема повече време, е тутманикът с царевично брашно - половин час Mr. Green

Брей, голям съм кулинар  chef hahaha

# 14
  • Мнения: 1 215
Аз пък съм за купеното. АКо нямаш финансови ограничения, определено си струва. Знаеш със сигурност че продуктите са от еко ферми, а на запад контролът върху тях е жесток.
Докато бях в БГ, сестрата на баба ми ми изпращаше картофи и моркови от нейната градина, но общо взето с това асортимента се изчерпваше. Така че, аз давам домашно приготвени ако съм сигурна, че нещата, които й давам са чисти, ако не просто си купувам готови пюрета.
А за магазинчето в Ситняково и друг път съм го писала- не3 мога да се доверя на някой само защото си е сложил надпис "еко магазин". Два пъти съм ходила и когато съм говорила с нея, ми е обяснявала, как тя ги изследвала и прочие, но подобна апаратура аз никъде не съм виждала. Цялото изследване пред мен се състоя в мерене на кантара и калкулиране на елка колко нитрати има в съответния зеленчук. Това е пълна дивотия, мен ако питате.
А САЩ едва ли може да ви служи като пример за здравословно хранене.
Страна, в която размерите започват от 18 нагоре (48) не е точно еталон за хранителен режим.
И последно да кажа, ако имах всички продукти органични определено щях да й правя само домашни пюрета, но тъй като живея в голям град и си нямам село- купените.

Общи условия

Активация на акаунт